Hemoroizii: Ce sunt – Simptome – Cauze & Tratament

Hemoroizii: Ce sunt – Simptome – Cauze & Tratament

Hemoroizii sunt vene umflate în anus și rectul inferior, similar cu venele varicoase. Aceștia se pot dezvolta atât în interiorul rectului și poartă denumirea de hemoroizi interni, cât și sub pielea din jurul anusului, fiind cunoscuți sub denumirea de hemoroizi externi.

Toate aceste simptome neplăcute creează disconfort zilnic, de cele mai multe ori, interferând cu activitățile zilnice ale fiecăruia.

Dr. Alexandru prezintă în cele ce urmează, cât mai pe larg, cum se descriere fiecare tip de afecțiune în parte, care sunt simptomele bolilor hemoroidale, cum pot fi diagnosticați și care sunt tratamentele potrivite, pentru ameliorarea și tratarea acestor afecțiuni.

Stiati ca…

  • Aproximativ 50% dintre adulți experimentează simptomele hemoroizilor până la vârsta de 50 de ani (1)
  • Hemoroizii sunt frecventi atât la bărbați, cât și la femei (2)
  • 15-20% din populatia romaniei sufera de hemoroizi (3)
  • Cele mai comune cauze a hemoroizilor sunt constipatia si fortarea la defalcare (4)

Tipuri de hemoroizi

În funcție de zona afectată, anus sau rect, hemoroizii se împart în mai multe tipuri. Printre cei mai frecvenți, întâlnim hemoroizii externi, urmați de cei interni și în anumite cazuri, hemoroizii trombozați.

  1. Hemoroizi Externi – se formează sub pielea din jurul anusului. Provoacă disconfort, mâncărimi, dureri, umflături, sângerări și se pot simți ca niște noduli tari.
  2. Hemoroizi Interni – se dezvoltă în interiorul rectului și de obicei, nu pot fi observați. Hemoroizii interni nu provoacă disconfort major. Însă, încordarea din timpul scaunului poate provoca sângerări și inflamații.
  3. Hemoroizi Trombozați – atunci când sângele se acumulează într-un hemoroid extern, se formează un cheag, numit în termeni medicali – tromb. Acest cheag poate conduce la dureri severe, umflături, inflamații sau noduri dure în zona anusului.

Simptomele hemoroizilor

În funcție de tipul de hemoroizi, depind și simptomele acestora.

Cele mai des simptome conform statisticilor sunt (5):

  • sângerările în timpul scaunului sau după o mișcare intestinală;
  • durere în zona anală, atunci când se menține o poziție în șezut;
  • mâncărimi sau iritații în zona anală;
  • inflamații;
  • secreții muco-purulente.

VEZI SIPoze cu hemoroizi

Persoane Afectate

Hemoroizii sunt foarte frecvenți atât la bărbați, cât și la femei și uneori chiar și la copii. Hemoroizii sunt, de asemenea, frecvenți la femeile însărcinate.

Hemoroizii afectează oameni de toate vârstele, sexele, rasele și etniile!

Cauzele hemoroizilor

Potrivit diverselor studii efectuate, s-a ajuns la concluzia, că, există mai multe cauza ce determină apariția hemoroizilor.

Printre cele mai comune cauze, regăsim:

  • Sarcina – pe măsură ce fătul crește și exercită presiune asupra abdomenului, venele din rect și anus se pot mări. Problema dispare de obicei după naștere. Hemoroizii pot apărea până la 35% dintre femeile însărcinate (6);
  • Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, țesutul conjunctiv din rect și anus devine mai slab, ceea ce poate duce la hemoroizi. Hemoroizii sunt cei mai frecvenți în rândul adulților de peste 50 de ani (7);
  • Constipația cronică – constipația prelungită și statul pe toaletă, pot afecta fluxul sangvin din zonă, determinând ca circulația sângelui să se efectueze mai greu. Constipația, scaunul dur și uscat, pot agrava simptomele legate de prolapsul hemoroidal (8);
  • Statul prea mult în șezut, încordat – încordarea în timpul mișcărilor intestinale și scaunele dure sau noduroase, în cel puțin 25% din timp, au fost toate asociate cu o prevalență crescută a hemoroizilor (9);
  • Dieta – lipsa fibrelor în dietă poată provoca de asemenea hemoroizi, întrucât nu există suficiente celule vegetale care să regleze digestia;
  • Ridicare de greutăți – pune presiune pe vasele hemoroidale, rănindu-le și inflamându-le;
  • Greutatea – excesul de greutate poate pune presiune asupra țesutului hemoroidal, provocând inflamația acestuia. Cercetările au făcut legătura între excesul de greutate și o șansă mai mare de hemoroizi (10);

Cum sunt diagnosticați hemoroizii?

Daca va intrebati la ce doctor sa mergeti pentru hemoroizi, ei bine acela este medicul proctolog poate diagnostica cu ușurință hemoroizii în cadrul cabinetului medical, în urma unui control vizual, fizic sau mai amănunțit.

  • Examinare medicală – În primul rând, medicul va începe diagnosticarea hemoroizilor punând o serie de întrebări pacientului. Acestea includ simptomele resimțite, perioada când au apărut, stilul de viață și regimul alimentar, existența disconfortului, sângerărilor, urmate de un tușeu rectal.
  • Tușeu rectal – Tușeul rectal sau examinarea rectală este o procedură pentru identificarea hemoroizilor la nivelul rectului inferior. Medicul folosește o mănușă chirurgicală și un deget lubrifiat pentru a examina zona rectală.
  • Anoscopie – Reprezintă o modalitate de diagnosticare și examinare cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, rigid, tubular, numit anoscop sau speculum anal. Acest instrument este introdus câțiva centimetri în interiorul anusului pentru evaluarea hemoroizilor canalului anal.
  • Sigmoidoscopie – Este o procedură medicală ce permite examinarea colonului sigmoid. Sigmoidoscopul este un tub rigid sau flexibil, dotat cu o cameră video în capăt, pentru a-i permite medicului să vizualizeze pe camera video, eventualele probleme depistate.
  • Colonoscopie – Constă în examinarea intestinului gros, utilizând un tub flexibil și subțire, dotat cu o cameră video, care preia imagini din interiorul intestinului și le reda pe un monitor. De asemenea, cu ajutorul colonoscopiei, se pot preleva biopsii din leziunile descoperite, pentru ca țesuturile să poată fi examinate la microscop.

Tratamente Hemoroizi

În urma unei examinări aprofundate, efectuate de către medicul proctolog, se va putea stabili un diagnostic și un tratament pentru hemoroizi adecvat. Din fericire, majoritatea hemoroizilor pot fi tratați acasă sau prin proceduri medicale simple în cabinetul medicului. Uneori, în funcție de tipul de hemoroizi și de severitatea simptomelor, pot fi necesare și tratamentele chirurgicale.

  1. Tratament HomeopatPentru a vă ameliora disconfortul, dar si pentru a trata hemoroizii, recomandăm utilizarea produselor antihemoroidale naturale care includ si unguentelor și cremelor pentru hemoroizi, pe bază de extracte naturale. Se utilizează după efectuarea toaletei locale, pentru obținerea eficienței dorite.
  2. Tratament ChirurgicalInterventiile pentru hemoroizi sunt de mai multe tipuri, iar avantajul lor este efectul imediat dar este bine de precizat ca recuperarea poate dura mult mai mult iar durerile si neplacerile dureaza o perioada dupa operatie. De retinut este faptul ca hemoroizii pot recidiva daca nu se actioneaza asupra cauzei si se schimba dieta sau alti factori care favorizeaza aparitia lor in primul rau.

Diferențe între hemoroizii interni și externi

CaracteristiciHemoroizi InterniHemoroizi Externi
CauzeInflamatia Venelor RectaleInflamatia Venelor Rectale
LocalizarePartea inferioara a rectuluiSub pielea din jurul anusului
Simptomedurere, disconfort, mancărime, seznatie de arderesange in scaun, umflatura in zona anala, durere

Tabelul 1 – Diferenta dintre hemoroizi externi si interni

  1. Hemoroizii interni nu sunt dureroși. Aceștia provoacă disconfort doar atunci când sunt iritați din cauza constipației sau încordărilor intestinale.
  2. Hemoroizii externi sunt situați în exteriorul anusului și pot fi mai ușor iritați și inflamați. Iritația provocată de lenjeria intimă, haine sau statul în șezut, poate determina mâncărime și disconfort neplăcut.

Complicații

Atunci când sunt tratați la timp, hemoroizii prezintă de regulă complicați.

Cele mai frecvente complicatii sunt:

  • Sângerări – apar ca urmare a rănilor provocate de materiile fecale tari, în timpul defecației;
  • Hemoroizi strangulați – din anumite cauze, hemoroizii nu mai sunt alimentați cu sânge, se strangulează și provoacă disconfort major;
  • Anemie – în medie 23% din cei care au hemoroizi cu sângerări fac anemie (11);
  • Cheaguri de sânge – hemoroidul se externalizează ca urmare a reacției inflamatorii a organismului, zona respectivă devenind extrem de dureroasă. Acest hemoroid trombozat apare ca un mic cheag de sânge sau un nodul violet, dur la atingere, dureros;
  • Retenție urinară – din cauza durerilor și inflamațiilor din zona bazinului, poate apărarea uneori retenția urinară. Acest lucru înseamnă presupune imposibilitatea de a urina, acumularea urinezi în vezică și crearea unui disconfort extrem de dureros.

Cum puteți preveni hemoroizii?

Tratamentul preventiv al hemoroizilor are ca scop reducerea inflamațiilor venelor hemoroidale și a frecventei crizelor dureroase, prin eliminarea factorilor ce favorizează instalarea bolilor hemoroidale.

Tratamentul preventiv trebuie sa includă:

  • Adoptarea unei diete sănătoase – evitarea condimentelor picante, muștarul, excesul de alcool, consumarea alimentelor bogate în fibre alimentare pentru evitarea constipației și reglarea tranzitului intestinal, precum și hidratare corespunzătoare a corpului;
  • Evitarea efortului – evitați să ridicați obiecte grele, prin adoptarea anumitor poziții care pot pune presiune pe vasele de sânge;
  • Mergeți la baie ori de câte ori aveți nevoie – defecarea la momentul oportun evită apariția încordării și mișcărilor intestinale pentru eliminarea scaunului. Mergând la baie atunci când este necesar, veți evita exercitarea presiunii asupra venelor și anusului, pentru eliminarea materiilor fecale;
  • Adoptați un stil de viață activ – exerciții Kegel, mersul pe jos, jogging, înot, gimnastică ușoară;
  • Mențineți o greutate moderată a corpului – adoptând un stil de viață activ, veți putea menține o greutate a corpului în conformitate cu înălțimea și vârsta, fapt ce va duce implicit la un organism sănătos și prevenirea apariției hemoroizilor.

Concluzie

Boala hemoroidală este o afecțiune ce nu ține cont de vârstă sau sex. Însă, grație medicinei moderne și a remediilor la domiciliu, alături de un stil de viață activ, hemoroizii pot fi preveniți și tratați cu ușurință. Urmăriți indicațiile si articolele domnului Dr. Alexandru pentru ameliorarea simptomelor și solicitați ajutor medical de urgență, atunci când apar sângerări majore, anemie, febră, stări de leșin.


Surse:

  1. Definition & Facts of Hemorrhoids – NIDDK – https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/definition-facts
  2. Hemorrhoids | Piles | MedlinePlus – https://medlineplus.gov/hemorrhoids.html
  3. INSSE: Institutul Național de Statistică – starea de sanatate a populatiei din Romania 2019
  4. Johanson, J F, and A Sonnenberg. “The prevalence of hemorrhoids and chronic constipation. An epidemiologic study.” Gastroenterology vol. 98,2 (1990): 380-6. doi:10.1016/0016-5085(90)90828-o
  5. Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options | AAFP – https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2018/0201/p172.html
  6. Lawrence A, McLaren ER. External Hemorrhoid. [Updated 2022 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500009/
  7. Definition & Facts of Hemorrhoids – NIDDK – https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/definition-facts
  8. Helvaci, Mehmet Rami et al. “Irritable bowel syndrome and chronic gastritis, hemorrhoid, urolithiasis.” The Eurasian journal of medicine vol. 41,3 (2009): 158-61.
  9. Peery, Anne F et al. “Risk Factors for Hemorrhoids on Screening Colonoscopy.” PloS one vol. 10,9 e0139100. 25 Sep. 2015, doi:10.1371/journal.pone.0139100
  10. Kibret, Anteneh Ayelign et al. “Prevalence and associated factors of hemorrhoids among adult patients visiting the surgical outpatient department in the University of Gondar Comprehensive Specialized Hospital, Northwest Ethiopia.” PloS one vol. 16,4 e0249736. 20 Apr. 2021, doi:10.1371/journal.pone.0249736
  11. Kumar, Abhishek et al. “Study to evaluate the etiology of iron deficiency anemia at a teaching hospital in northeastern part of India.” Journal of family medicine and primary care vol. 9,6 3076-3081. 30 Jun. 2020, doi:10.4103/jfmpc.jfmpc_3_20
Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu. RoMedic , DoctorBun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *