Hemoroizii: Ce sunt – Simptome – Cauze & Tratament

Hemoroizii: Ce sunt – Simptome – Cauze & Tratament

Hemoroizii sunt vene umflate în anus și rectul inferior, similar cu venele varicoase. Aceștia se pot dezvolta atât în interiorul rectului și poartă denumirea de hemoroizi interni, cât și sub pielea din jurul anusului, fiind cunoscuți sub denumirea de hemoroizi externi.

Toate aceste simptome neplăcute creează disconfort zilnic, de cele mai multe ori, interferând cu activitățile zilnice ale fiecăruia.

Dr. Alexandru prezintă în cele ce urmează, cât mai pe larg, cum se descriere fiecare tip de afecțiune în parte, care sunt simptomele bolilor hemoroidale, cum pot fi diagnosticați și care sunt tratamentele potrivite, pentru ameliorarea și tratarea acestor afecțiuni.

Stiati ca…

 • Aproximativ 50% dintre adulți experimentează simptomele hemoroizilor până la vârsta de 50 de ani (*)
 • Hemoroizii sunt frecventi atât la bărbați, cât și la femei (*)
 • 15-20% din populatia romaniei sufera de hemoroizi
 • Cele mai comune cauze a hemoroizilor sunt constipatia si fortarea la defalcare

Tipuri de hemoroizi

În funcție de zona afectată, anus sau rect, hemoroizii se împart în mai multe tipuri. Printre cei mai frecvenți, întâlnim hemoroizii externi, urmați de cei interni și în anumite cazuri, hemoroizii trombozați.

Hemoroizi Externi

Hemoroizii externi se formează sub pielea din jurul anusului. Provoacă disconfort, mâncărimi, dureri, umflături, sângerări și se pot simți ca niște noduli tari.

Hemoroizi Interni

Hemoroizii interni se dezvoltă în interiorul rectului și de obicei, nu pot fi observați. Hemoroizii interni nu provoacă disconfort major. Însă, încordarea din timpul scaunului poate provoca sângerări și inflamații.

Hemoroizi trombozați

Atunci când sângele se acumulează într-un hemoroid extern, se formează un cheag, numit în termeni medicali – tromb. Acest cheag poate conduce la dureri severe, umflături, inflamații sau noduri dure în zona anusului.

Simptomele hemoroizilor

În funcție de tipul de hemoroizi, depind și simptomele acestora. Cele mai des simptome conform statisticilor sunt (2):

 • sângerările în timpul scaunului sau după o mișcare intestinală;
 • durere în zona anală, atunci când se menține o poziție în șezut;
 • mâncărimi sau iritații în zona anală;
 • inflamații;
 • secreții muco-purulente.

Persoane Afectate

Hemoroizii sunt foarte frecvenți atât la bărbați, cât și la femei și uneori chiar și la copii. Hemoroizii sunt, de asemenea, frecvenți la femeile însărcinate.

Cauzele hemoroizilor

Potrivit diverselor studii efectuate, s-a ajuns la concluzia, că, există mai multe cauza ce determină apariția hemoroizilor. Printre acestea, regăsim:

 • Sarcina – pe măsură ce fătul crește și exercită presiune asupra abdomenului, venele din rect și anus se pot mări. Problema dispare de obicei după naștere. Hemoroizii pot apărea până la 35% dintre femeile însărcinate (3);
 • Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, țesutul conjunctiv din rect și anus devine mai slab, ceea ce poate duce la hemoroizi. Hemoroizii sunt cei mai frecvenți în rândul adulților peste 50 de ani (4);
 • Diareea – diareea inflamează hemoroizii ca urmarea a presiunii prea mari aplicate asupra rectului inferior;
 • Constipația cronică – constipația prelungită și statul pe toaletă, pot afecta fluxul sangvin din zonă, determinând ca circulația sângelui să se efectueze mai greu. Constipația, scaunul dur și uscat, pot agrava simptomele legate de prolapsul hemoroidal (5);
 • Statul prea mult în șezut, încordat – încordarea în timpul mișcărilor intestinale și scaunele dure sau noduroase, în cel puțin 25% din timp, au fost toate asociate cu o prevalență crescută a hemoroizilor (6);
 • Dieta – lipsa fibrelor în dietă poată provoca de asemenea hemoroizi, întrucât nu există suficiente celule vegetale care să regleze digestia;
 • Ridicare de greutăți – pune presiune pe vasele hemoroidale, rănindu-le și inflamându-le;
 • Greutatea – excesul de greutate poate pune presiune asupra țesutului hemoroidal, provocând inflamația acestuia. Cercetările au făcut legătura între excesul de greutate și o șansă mai mare de hemoroizi (7);
 • Actul sexual anal – actul sexual anal poate duce la apariția hemoroizilor prin traumatizarea plexului venos hemoroidal și ruperea fibrelor elastice de la nivelul intimei venoase;
 • Genetica – diverse studii au demonstrat că există posibilitatea ca gena care codifică această afecțiune, să fie transmisă de la părinți la copii.

Cum sunt diagnosticați hemoroizii?

Daca va intrebati la ce doctor sa mergeti pentru hemoroizi, ei bine acela este medicul proctolog poate diagnostica cu ușurință hemoroizii în cadrul cabinetului medical, în urma unui control vizual, fizic sau mai amănunțit.

Examinare medicală

În primul rând, medicul va începe diagnosticarea hemoroizilor punând o serie de întrebări pacientului. Acestea includ simptomele resimțite, perioada când au apărut, stilul de viață și regimul alimentar, existența disconfortului, sângerărilor, urmate de un tușeu rectal.

Tușeu rectal

Tușeul rectal sau examinarea rectală este o procedură pentru identificarea hemoroizilor la nivelul rectului inferior. Medicul folosește o mănușă chirurgicală și un deget lubrifiat pentru a examina zona rectală.

Anoscopie

Anoscopia reprezintă o modalitate de diagnosticare și examinare cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, rigid, tubular, numit anoscop sau speculum anal. Acest instrument este introdus câțiva centimetri în interiorul anusului pentru evaluarea hemoroizilor canalului anal.

Sigmoidoscopie

Sigmoidoscopia este o procedură medicală ce permite examinarea colonului sigmoid. Sigmoidoscopul este un tub rigid sau flexibil, dotat cu o cameră video în capăt, pentru a-i permite medicului să vizualizeze pe camera video, eventualele probleme depistate.

Sigmoidoscopul rigid are o lungime de aproximativ 25 cm și permite examinarea până la aproximativ 20 cm din rect și colonul sigmoid distal. Sigmoidoscopul flexibil poate avea o lungime de până la 60 cm și poate examina inclusiv colonul descendent.

Colonoscopie

Colonoscopia constă în examinarea intestinului gros, utilizând un tub flexibil și subțire, dotat cu o cameră video, care preia imagini din interiorul intestinului și le reda pe un monitor. De asemenea, cu ajutorul colonoscopiei, se pot preleva biopsii din leziunile descoperite, pentru ca țesuturile să poată fi examinate la microscop.

Tratamente Hemoroizi

În urma unei examinări aprofundate, efectuate de către medicul proctolog, se va putea stabili un diagnostic și un tratament pentru hemoroizi adecvat. Din fericire, majoritatea hemoroizilor pot fi tratați acasă sau prin proceduri medicale simple în cabinetul medicului. Uneori, în funcție de tipul de hemoroizi și de severitatea simptomelor, pot fi necesare și tratamentele chirurgicale.

Tratamente non-invazive

Hemoroizii pot fi tratați prin tratamente minim-invazive, care reduc consideram timpul de recuperare si reduc drastic timpul de recuperare.

 • ligatura elastică – cea mai des utilizată metodă. Cu ajutorul unui instrument tubular, în jurul hemoroizilor se plasează benzi elastice. Acestea întrerup alimentarea cu sânge a hemoroidului afectat, provocându-i uscarea și căderea;
 • scleroterapia – este o procedură ce presupune folosirea unei substanțe cu efect sclerozant, care cicatrizează țesutul inflamat, reducând astfel fluxul sangvin către hemoroid;
 • fotocoagularea cu infraroșu sau laser – procedura constă în acțiunea unui fascicol de radiații infraroșii asupra hemoroizilor. Prin căldura degajată de infraroșii, se produce cicatrizarea țesutului, oprindu-se fluxul sangvin către hemoroid. Hemoroidul dispare, iar cicatricea ce se formează pe canalul anal, nu permite umflarea venelor hemoroidale din zonă;
 • crioterapia – presupune uscarea hemoroizilor prin procedeul de obliterare sau de închidere a venelor hemoroidale care îi alimentează, prin înghețare.

Tratamente chirurgicale

Atunci când tratamentele minim-invazive nu funcționează, pentru tratarea hemoroizilor, medicul proctolog poate recurge la cele chirurgicale, exista doua tipuri de operatii pentru hemoroizi care de regula au o sansa destul de ridicata de success dar atentie, pot avea si efecte secundare

 • hemoroidectomie – reprezintă o intervenție clasică, ce implică realizarea unor incizii la nivelul anusului și eliminarea în totalitate a hemoroizilor;
 • procedura longo – sau operația hemoroizilor cu stapler, fixează hemoroizii în rect cu ajutorul unor agrafe de mici dimensiuni și le reduce considerabil volumul. Agrafele vor fi eliminate ulterior prin scaun, fără ca pacientul să simtă vreun disconfort.

Remedii la domiciliu

Pentru tratarea hemoroizilor la domiciliu, vă sfătuim să evitați constipația. Modificările în stilul de viață și schimbarea dietei, prin consumul de mai multe fibre, ajută la reducerea simptomelor hemoroizilor. Suplimentele cu fibre, precum HemoFibre, însoțite de unguente pentru hemoroizi și supozitoare, pot ajuta la prevenirea constipației și ameliorarea disconfortului provocat de umflarea hemoroizilor.

Pentru a ușura disconfortul cauzat de hemoroizi, puteți face o baie de șezut, infuzată cu ceaiul HemoLift, ce conține un mix de plante, special conceput pentru tratarea hemoroizilor.

Poze cu hemoroizi

Mai multe poze cu hemoroizii interni se găsesc pe o pagină dedicata, unde puteți obseva și evoluția lor după un tratament.

Pozele cu hemoroizii externi sunt listate pe o pagina separată, deoarece dorim să vedeți exact evoluția lor și progresul în urma unui tratament.

Complicații

Atunci când sunt tratați la timp, hemoroizii nu prezintă de regulă complicați. În cazuri rare însă, pot apărea sângerări rectale majore, strangularea hemoroizilor, anemie sau cheaguri de sânge.

 • sângerări – apar ca urmare a rănilor provocate de materiile fecale tari, în timpul defecației;
 • hemoroizi strangulați – din anumite cauze, hemoroizii nu mai sunt alimentați cu sânge, se strangulează și provoacă disconfort major;
 • anemie – în medie 23% din cei care au hemoroizi cu sângerări fac anemie (8);
 • cheaguri de sânge – hemoroidul se externalizează ca urmare a reacției inflamatorii a organismului, zona respectivă devenind extrem de dureroasă. Acest hemoroid trombozat apare ca un mic cheag de sânge sau un nodul violet, dur la atingere, dureros;
 • retenție urinară – din cauza durerilor și inflamațiilor din zona bazinului, poate apărarea uneori retenția urinară. Acest lucru înseamnă presupune imposibilitatea de a urina, acumularea urinezi în vezică și crearea unui disconfort extrem de dureros.

Cum puteți preveni hemoroizii?

Tratamentul preventiv al hemoroizilor are ca scop reducerea inflamațiilor venelor hemoroidale și a frecventei crizelor dureroase, prin eliminarea factorilor ce favorizează instalarea bolilor hemoroidale. Tratamentul preventiv trebuie sa includă:

 • adoptarea unei diete sănătoase – evitarea condimentelor picante, muștarul, excesul de alcool, consumarea alimentelor bogate în fibre alimentare pentru evitarea constipației și reglarea tranzitului intestinal, precum și hidratare corespunzătoare a corpului;
 • evitarea efortului – evitați să ridicați obiecte grele, prin adoptarea anumitor poziții care pot pune presiune pe vasele de sânge;
 • mergeți la baie ori de câte ori aveți nevoie – defecarea la momentul oportun evită apariția încordării și mișcărilor intestinale pentru eliminarea scaunului. Mergând la baie atunci când este necesar, veți evita exercitarea presiunii asupra venelor și anusului, pentru eliminarea materiilor fecale;
 • adoptați un stil de viață activ – exerciții Kegel, mersul pe jos, jogging, înot, gimnastică ușoară;
 • mențineți o greutate moderată a corpului – adoptând un stil de viață activ, veți putea menține o greutate a corpului în conformitate cu înălțimea și vârsta, fapt ce va duce implicit la un organism sănătos și prevenirea apariției hemoroizilor.

Boala hemoroidală este o afecțiune ce nu ține cont de vârstă sau sex. Însă, grație medicinei moderne și a remediilor la domiciliu, alături de un stil de viață activ, hemoroizii pot fi preveniți și tratați cu ușurință. Urmăriți indicațiile Dr. Alexandru pentru ameliorarea simptomelor și solicitați ajutor medical de urgență, atunci când apar sângerări majore, anemie, febră, stări de leșin.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.