Afectiunile Ano-Rectale

Totul Despre Hemoroizi: Definitie, Tipuri, Tratamente, Simptome, Cauze

Totul Despre Hemoroizi
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 24/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Hemoroizii sunt perne vascularizate ce fac parte anatomic din canalul anorectal, formând plexul hemoroidal. Aceștia devin inconfortabili atunci când se inflamează și se dilată, boala hemoroidală fiind o afecțiune frecventă.

În funcție de poziția lor anatomică, față de linia dentată, aceștia pot fi interni și externi. Aceștia diferă prin manifestare clinică, simptome și, uneori, prin tratament. De asemenea, alte două tipuri de hemoroizi, care apar în urma agravării simptomelor, sunt hemoroizii prolapsați și cei trombozați.

Aceștia, netratați corespunzător, pot duce la complicații precum tromboza și criza hemoroidală, infectarea țesutului hemoroidal sau sângerarea rectală. Însă pentru a preveni apariția acestor afecțiuni, există multiple variante de tratament ce pot fi adaptate nevoilor fiecărui pacient. Acestea constau în intervenții chirurgicale, administrarea de supozitoare, creme, pastile, antiinflamatoare sau de ceaiuri.

De cele mai multe ori, hemoroizii se retrag de la sine, mai ales cu tratamentul corespunzător, însă dacă simptomele persistă și devin din ce în ce mai supărătoare, este indicat să consultați un medic specialist care vă poate recomanda o intervenție chirurgicală sau o schemă de tratament mai eficientă.

Hemoroizii interni nu sunt vizibili, decât în cazul în care devin prolapsați sau trombozați, dar arată ca niște vene groase. Hemoroizii externi apar ca mici umflături în jurul anusului.

Simptomele comune ale hemoroizilor sunt durerea anală, sângerarea și pruritul anal, iar hemoroizii interni mai pot avea ca simptom și prolapsul. Aceștia sunt cauzați, în principal, de creșterea presiunii la nivelul pelvisului. Acest lucru se poate datora unor afecțiuni ca diareea și constipația, care provoacă îngreunarea defecației și necesitatea de a depune efort pentru a elimina materiile fecale, unui stil de viață nesănătos, lipsit de activitate fizică și cu un consum redus de fibre, dar și sarcinii, obezității sau ridicării de greutăți.

Boala hemoroidală este diagnosticată în urma unui consult de specialitate, prin care sunt verificate simptomele și istoricul medical și în cadrul căruia sunt efectuate examinări fizice, digitale și alte proceduri ca anoscopia, colonoscopia și sigmoidoscopia.

Din fericire, hemoroizii pot fi menținuți sub control prin leacuri bătrânești, remedii naturiste, precum baia de șezut, printr-un regim alimentar bogat în fibre, dar și prin folosirea unei perne special concepute pentru hemoroizi.

Hemoroizii apar preponderent în cazul femeilor și a femeilor însărcinate, însă pot apărea și la bărbați sau copii. Aproximativ 50% din populație se confruntă cu hemoroizii până la vârsta de 50 de ani.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt definiți ca mărirea simptomatică și deplasarea distală a pernuțelor anale, care sunt proeminențe ale mucoasei anale formate din țesut conjunctiv liber, mușchi neted, vase arteriale și venoase. Aceștia fac parte din anatomia canalului anorectal.

https://valado.ro/hemoroizi/

Care sunt tipurile de hemoroizi?

Tipurile de hemoroizi sunt clasificate atât în funcție de poziția relativă față de linia dentată, în hemoroizi interni și externi, dar și în funcție de complicația pe care o suferă, în hemoroizi prolapsați și trombozați.

Astfel, tipurile de hemoroizi sunt:

  1. Hemoroizi Externi
  2. Hemoroizi Interni
  3. Hemoroizi Prolapsați
  4. Hemoroizi Trombozați

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi sunt perne puternic vascularizate, acoperite cu epiteliu scuamos și inervate de nervii cutanați ai nervului pudendal, poziționate sub linia dentată. Aceștia apar ca mici umflături palpabile în jurul anusului, apariția lor datorându-se dilatării venelor care formează plexul hemoroidal.

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni sunt perne puternic vascularizate, acoperite cu epiteliu de tranziție sau columnar, care fac parte din plexul hemoroidal și sunt poziționate deasupra liniei dentate, în stratul submucos al părții inferioare a rectului și a părții superioare a canalului anal. Hemoroizii interni apar ca vene submucoase cu pereți groși, capilare dilatate și artere, iar inflamarea lor apare ca urmare a slăbirii și mobilității crescute a țesutului conjunctiv ce menține poziția corectă a mucoasei, a submucoasei și a stratului muscular.

Hemoroizi prolapsați

Hemoroizii prolapsați sunt noduli hemoroidali care au migrat în afara anusului în urma inflamării excesive, ca o consecință a agravării și netratării corespunzătoare a hemoroizilor. Hemoroizii prolapsati o urgență medicală și trebuie îndepărtați chirurgical în primele 24 de ore de la apariție.

Hemoroizi trombozați

Hemoroizii trombozați sunt o umflătură acută în care s-a acumulat sânge ce coagulează și formează un cheag. Aceștia apar în urma dilatării excesive a venelor hemoroidale, care duc la micșorarea canalului anorectal și întreruperea circulației sangvine.

Care sunt complicațiile hemoroizilor?

Complicațiile hemoroizilor sunt tromboza și criza hemoroidală, infectarea și sângerarea. Acestea apar în urma inflamării excesive ce poate fi prevenită prin tratament adecvat și modificarea stilului de viață.

Hemoroizi trombozați

Hemoroizii trombozați reprezintă una dintre complicațiile ce pot apărea în urma inflamării excesive a hemoroizilor, care înghesuie canalul anorectal și împiedică trecerea fluxului sangvin. Astfel, se poate forma un cheag de sânge din cauza acumulării unei cantități mari de sânge și a coagulării sale.

Criza hemoroidală

Criza hemoroidală reprezintă o agravare bruscă și severă a bolii hemoroidale, în special a durerii și sângerării, cauzată de strangularea, prolapsul sau tromboza hemoroidală.

Hemoroizi infectați

Hemoroizii infectați reprezintă țesutul hemoroidal în care s-au dezvoltat și înmulțit bacteriile și se manifestă prin roșeață și umflături în zona rectală, necesitând tratament cu antibiotic sau eliminare chirurgicală.

Sângerare

Hemoroizii sunt cea mai frecventă cauză a sângerării rectale. Sângerarea asociată cu hemoroizii este, în general, de culoare roșu aprins și apare de obicei la sfârșitul unei mișcări intestinale, din cauza hemoroizilor congestionați perturbați de trecerea materiilor fecale. Aceasta diferă de sângele amestecat cu scaunul sau melena.

Ce opțiuni de tratament pentru hemoroizi sunt?

Tratamentul pentru hemoroizi cuprinde atât metode chirurgicale, cât și metode conservative, care reprezintă tratamentul de bază pentru hemoroizii simptomatici. Acestea sunt alese în funcție de severitatea simptomelor și de gradul hemoroizilor.

Opțiunile de tratament pentru hemoroizi cuprind:

  • Optarea Pentru Interventii Chirurgicale
  • Administrarea Supozitoarelor
  • Aplicarea Cremelor
  • Administrarea Pastilelor
  • Folosirea Antiinflamatoarelor
  • Administrarea Ceaiurilor

Optarea Pentru Interventii Chirurgicale

Intervențiile chirurgicale sunt o metodă de tratament pentru boala hemoroidală avansată sau atunci când abordările non-chirurgicale au eșuat sau au apărut complicații. Acestea sunt recomandate în cazul hemoroizilor de gradul IV, uneori și pentru cei de gradul III, deoarece prolapsul acestora nu se reduce manual sau spontan.

Atât hemoroizii care sângerează, cât și cei trombozați sau încarcerați, care provoacă durere severă, pot fi tratați prin anumite intervenții chirurgicale.

Sunt posibile mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru hemoroizi, și anume:

Operații minim-invazive: ligaturarea cu bandă elastică, scleroterapia, coagularea cu infraroșu

Operații invazive: hemoroidectomia, hemoroidopexia

Administrarea Supozitoarelor

Supozitoarele sunt o metodă de tratament a hemoroizilor care presupune inserarea în orificiile organismului a unui dispozitiv medical solid ce se dizolvă rapid și este absorbit în fluxul sangvin. Astfel, supozitoarele sunt eficiente și tratează simptomele supărătoare ale hemoroizilor, precum durerea, inflamația, sângerarea și pruritul.

Substanța activă din supozitor ajunge în venele hemoroidale prin membrana rectului datorită procesului de osmoză, fiind distribuită prin circulația sistemică. Astfel, aceste medicamente pot fi utile atât în cazul hemoroizilor interni, cât și în cazul hemoroizilor externi, datorită efectelor antiinflamator, antiseptic, astringent și vasoconstrictor pe care le posedă.

Acestea pot conține și antibiotic, fiind folosite ca un mijloc de prevenție împotriva infecțiilor sau de oprire a înmulțirii și creșterii bacteriilor. Astfel de supozitoare cu antibiotic pentru hemoroizi sunt clafenul sau novocalminul.

În general, cele mai eficiente supozitoare conțin substanțe precum dobesilatul de calciu, aloe vera, arborele de ceai, hamamelisul, propolisul sau acidul hialuronic. Exemple de supozitoare cu astfel de ingrediente sunt HemoLift, Proctinum și HemoTreat H.

Aplicarea Cremelor

Cremele reprezintă o opțiune rapidă și ușoară de ameliorare a simptomelor asociate bolii hemoroidale. Acestea se absorb ușor și acționează local scăzând disconfortul simțit.

Mecanismul de acțiune al acestora cuprinde scăderea permeabilității capilare, creșterea tonusului vascular, grăbirea regenerării pielii și a țesuturilor perianale, dar și reducerea inflamației. Aceste efecte se datorează substanțelor active din compoziția cremei, care sunt, de obicei, propolisul, castanul sălbatic, gălbenelele, acidul hialuronic, diosmina și hesperidina. Acestea s-au dovedit eficiente pentru tratarea bolii hemoroidale datorită efectelor antiinflamatoare, analgezice, antibacteriene și de vindecare a rănilor.

Cele mai bune creme pentru hemoroizi sunt AnuSol, HemoLift, Hemorzon sau PrestoGel.

Administrarea Pastilelor

Pastilele sunt administrate oral cu scopul de a ameliora și trata simptomele hemoroizilor, având cel mai puternic efect doar în primele stadii ale afecțiunii. Acestea conțin extracte precum cele de castan sălbatic sau de ghimpe-pădureț, care ameliorează simptome ca pruritul și inflamația.

Cele mai utilizate medicamente orale sunt cele flebotonice, care au capacitatea de a reduce durata, frecvența și intensitatea hemoroizilor acuți și cronici, de gradul I și II. Acestea sunt reprezentate de fracția flavonoidă micronizată și purificată, formulată din 90% diosmină și 10% hesperidină. Acestea sunt bioflavonoide extrase din citrice, cu rol în drenajul limfatic, tonus venos și scăderea inflamației.

Folosirea Antiinflamatoarelor

Antiinflamatoarele sunt medicamente utilizate pentru tratarea hemoroizilor datorită proprietăților lor de a vindeca inflamația din organism.

Acestea pot fi nesteroidiene, care inhibă activitatea unei enzime denumite ciclooxigenază ce are rol în formarea unor mediatori inflamatori, precum ibuprofenul sau aspirina. Ibuprofenul însă trebuie evitat în cazul hemoroizilor care sângerează.

Alte antiinflamatoare sunt fracția flavonoidă micronizată purificată, hidrocortizonul acetat, care face parte din clasa corticosteroizilor antiinflamatorii, dar și mesalazina, un antiinflamator puternic ce acționează pe mucoasa colonului.

Administrarea Ceaiurilor

Ceaiul reprezintă o metodă simplă și la îndemâna oricui, prin care pot fi ameliorate simptomele hemoroizilor. Acestea sunt pe bază de extracte medicinale ce posedă efecte terapeutice benefice acestora.

Printre aceste plante medicinale se numără coada șoricelului, care conține sesquiterpene antiinflamatoare, mușețelul, care este un analgezic și antiinflamator datorită bisabololului și a matricinei, sau gălbenelele, care conțin flavonoide și fitosteroli cu efecte antiinflamatoare și cicatrizante.

Când trebuie apelat la un medic specialist?

Trebuie apelat la un medic specialist pentru hemoroizi la primele simptome, mai ales daca se agravează și devin insuportabile. În acest caz, poate fi consultat atât medicul de familie, cât și proctologul, care vă va spune ce opțiune de tratament este cea mai eficientă în cazul dumneavoastră și dacă o intervenție chirurgicală ar putea fi efectuată.

Cum arată hemoroizii în poze?

Hemoroizii arată ca mici noduli umflați, atât în rect, cât și în jurul anusului. Doar hemoroizii externi pot fi observați și palpați, hemoroizii interni devenind vizibili doar în cazul în care prolapsează sau devin trombozați.

In imaginea grafica de mai jos se pot vedea cum arata hemoroizii in poze

https://valado.ro/hemoroizi/

Care sunt simptomele hemoroizilor?

Simptomele hemoroizilor sunt resimțite încă din primele zile și pot fi diferite ca intensitate, în funcție de severitatea bolii. Acestea includ:

  • Durere anală
  • Disconfort
  • Sângerare rectală, în timpul sau după mișcările intestinale
  • Prurit anal
  • Secreție de mucus
  • Inflamație

Care sunt cauzele hemoroizilor?

Cauzele hemoroizilor sunt acțiunile și afecțiunile ce exercită o presiune exagerată asupra pelvisului și a canalului anorectal. Acestea sunt:

  • Constipația și efortul de a defeca
  • Diareea cronică
  • Statul în șezut pentru perioade lungi de timp
  • Sarcina și nașterea
  • Obezitatea
  • Ridicarea de greutăți
  • Consumul redus de fibre

Cum sunt diagnosticați hemoroizii?

Hemoroizii sunt diagnosticați în urma unui consult efectuat de către medicul de familie, proctolog sau gastroenterolog. În urma unei examinări fizice, hemoroizii externi pot fi diagnosticați ușor. În cazul hemoroizilor interni, dar și pentru a verifica prezența unor patologii precum cancerul colorectal, polipii sau bolile inflamatorii intestinale care ar putea agrava hemoroizii, se recurge la:

  • Examenul rectal digital
  • Anoscopie
  • Colonoscopie
  • Sigmoidoscopie

Cum se pot menține sub control hemoroizii

Hemoroizii se pot menține sub control prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin consumul ridicat de fibre și prin aplicarea unor leacuri bătrânești. Cele mai utile metode de a preveni apariția, dar și agravarea hemoroizilor, sunt:

  • Leacurile Bătrânești
  • Perna Pentru Hemoroizi
  • Băile De Sezut Pentru Hemoroizi
  • Regimul Pentru Hemoroizi

Leacuri bătrânești

Strămoșii noștri au descoperit puterea vindecătoare a plantelor medicinale și au transmis remedii eficiente pentru hemoroizi și nu numai, din generație în generație. Aceștia foloseau foi de dafin, cartof ras, usturoi, miere sau aloe vera sub formă de tincturi, ceaiuri sau comprese pentru a ameliora durerea, pruritul sau inflamația cauzate de hemoroizi. Toate aceste leacuri batranesti pentru hemoroizi au fost salvate in timp si uneori pacientii avand sanse de reusita bune.

Perna pentru hemoroizi

Perna special concepută pentru hemoroizi ajută la menținerea unei poziții corecte din punct de vedere anatomic în timpul statului în șezut, îmbunătățește fluxul sangvin, scade presiunea exercitată asupra noadei, reducând astfel durerea, oferă confort și previne transpirația. Astfel, folosirea acesteia este o bună metodă de prevenire a hemoroizilor, mai ales pentru persoanele care petrec mult timp la birou sau conducând, dar și o metodă eficientă de ameliorare a simptomelor hemoroizilor.

Băi de șezut pentru hemoroizi

Băile de șezut sunt un remediu naturist de tratament al bolii hemoroidale care se realizează prin așezarea anusului într-un vas cu apă până la nivelul șoldului, cu o temperatură de 40-42 grade Celsius, timp de 3-5 minute și care ajută la relaxarea sfincterelor anale și reducerea presiunii anorectale.

Regim pentru hemoroizi

Dieta în cazul hemoroizilor trebuie să conțină cantități cât mai ridicate de fibre alimentare. Acestea sunt carbohidrați care nu sunt absorbiți de către enzimele digestive și care grăbesc tranzitul intestinal și înmoaie materiile fecale, făcând procesul de defecație mult mai ușor. Dieta pentru hemoroizi include o cantiate zilnică de fibre in jurul la 20-35 de grame, în funcție de sex și vârstă, și poate fi atinsă prin consumul legumelor, fructelor, cerealelor și nucilor, precum lintea, broccoli, conopida, zmeura, merele, ovăzul sau nucile pecan.

La ce categorii de persoane și vârstă apar hemoroizii?

Hemoroizii apar la toate categoriile de persoane și de vârstă, chiar dacă preponderent aceștia apar la femei și la persoanele de peste 50-60 de ani.

Astfel, categoriile la care apar hemoroizii sunt:

  • Hemoroizi în sarcină
  • Hemoroizi la femei
  • Hemoroizi la bărbați
  • Hemoroizi la copii.

Hemoroizi în sarcină

În timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru, dar și după naștere, mai ales cea vaginală, femeile sunt predispuse la hemoroizi datorită presiunii intraabdominale și pelviene extrem de crescute, dar și a schimbărilor hormonale pe care le suferă gravidele.

Hemoroizii apar în timpul sarcinii deoarece crește fluxul sangvin de la nivelul pelvisului, diafragma pelvină coboară datorită uterului, constipația este frecventă, iar greutatea fătului exercită o mare presiune asupra cavității pelvine.

Hemoroizi la femei

Femeile sunt mai predispuse la hemoroizi deoarece acestea se confruntă cu principalele motive de creștere a presiunii intrarectale, precum sarcina, nașterea, menstruația, modificările hormonale sau constipația. Procentul femeilor care se confruntă cu hemoroizi este de 24%, față de 16%, care reprezintă procentul bărbaților.

Hemoroizi la bărbați

Bărbații sunt predispuși la hemoroizi mai ales dacă obișnuiesc să aibă antrenamente cu greutăți sau dacă locul de muncă necesită mult efort sau mult stat în șezut, precum condusul sau lucratul la birou. Tratamentul hemoroizilor la barbati este la fel cu cel al femeilor.

Hemoroizi la copii

Și copiii se pot confrunta cu boala hemoroidală, dacă suferă de constipație și se străduiesc să elimine materiile fecale, dacă stau o perioadă lungă de timp pe suprafețe dure, au o dietă dezechilibrată sau boli inflamatorii intestinale sau dacă au moștenit această afecțiune de la părinți.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?