Afectiunile Ano-Rectale

Prolaps Hemoroidal: Definitie, Cauze, Simptome, Tratament

Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 30/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Prolapsul hemoroidal este una dintre cele mai întâlnite complicații ale bolii hemoroidale, considerată o urgență. Este necesar ca acesta să fie eliminat chirurgical în primele 24 de ore de la formare. Cauzele apariției hemoroizilor prolapsați sunt diverse, de la constipație cronică, diaree și până la obezitate sau sarcină.

Criza hemoroizilor prolapsați oferă semnale corpului încă dinainte să se instaleze. Pacientul simte durere atât în timpul defecației, cât și în poziție șezândă, care vine însoțită de sângerare, prurit, mâncărime sau disconfort.

De cele mai multe ori, hemoroizii prolapsați se retrag spontan sau pot fi împinși în canalul rectal manual, însă dacă aceștia sunt prolapsați permanent, singurul tratament viabil este intervenția chirurgicală. Prolapsul hemoroidal poate fi diagnosticat în urma unui consult fizic efectuat de către medicul proctolog.

Prolapsul hemoroidal nu trebuie confundat cu prolapsul rectal, care presupune prolapsarea mucusului sau a întregului perete rectal.

Ce sunt hemoroizii prolapsați?

Hemoroizii prolapsați sunt hemoroizii care, în urma inflamării excesive, se umflă brusc și migrează în afara anusului. Aceștia nu sunt hemoroizi externi, care apar pe sau în jurul pielii anusului, ci se formează în interiorul canalului rectal și se extind în afara anusului.

Care sunt cauzele hemoroizilor prolapsați?

În general, cauzele prolapsării hemoroizilor sunt similare cu motivele pentru care aceștia apar, în primul rând. Mecanismul după care se produce prolapsarea poate fi explicat astfel: poziția ghemuită sau procesul de defecație duc la relaxarea și întreruperea ligamentului lui Treitz și a ligamentului longitudinal alăturat, urmat de prolapsarea țesutului hemoroidal.

Cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor prolapsați sunt:

 • Încordarea – Încordarea în timpul defecației este una dintre posibilele cauze ale migrării hemoroizilor, deoarece se exercită mai multă presiune asupra lor. Efortul prelungit și încordarea în timpul scaunelor sunt des întâlnite în cazul constipației sau diareei.
 • Constipația cronică – Constipația este cunoscută ca fiind cea mai frecventă afecțiune care duce la dezvoltarea hemoroizilor. Aceștia apar, de cele mai multe ori, în cazul persoanelor care consumă mai multă carne și puține fibre.
 • Diareea – Diareea este caracterizată prin scaune moi și apoase și poate dura de la câteva zile și până la câteva săptămâni. Frecvența crescută a scaunelor este un motiv pentru care apare prolapsul hemoroidal, din cauza coborârii pernei anale.
 • Sarcina – Majoritatea femeilor însărcinate în al treilea semestru se confruntă cu hemoroizi și prolapsarea lor, deoarece presiunea abdominală este crescută, postura fesei este modificată, iar abdomenul este mărit, simptom denumit și distensie abdominală.
 • Obezitatea – Obezitatea este un factor important de risc care poate duce la apariția hemoroizilor și la prolapsul acestora. Motivul pentru care obezitatea este o cauză a prolapsului hemoroidal este faptul că greutatea suplimentară pune mai multă presiune asupra mușchilor rectali.

Care sunt simptomele hemoroizilor prolapsați?

De obicei, hemoroizii prolapsați nu sunt dureroși, dar pot provoca anumite disconforturi. Simptomele asociate acestora cuprind:

 • Sângerarea – Sângerarea poate apărea în timpul defecației, observându-se ori pe materiile fecale, ori pe hârtia igienică, fiind de culoare roșu aprins. Dacă se întâmplă ca sângele să fie roșu închis, atunci colonul este cel afectat.
 • Disconfortul – Disconfortul apare mai ales în poziție șezândă sau în timpul tranzitului intestinal. De cele mai multe ori, acesta dispare când se stă în picioare sau întins pe pat.
 • Secreția de mucus – În urma inflamației rectale, se secretă un mucus albicios și lipicios care poate fi observat pe hârtia igienică sau pe reziduurile fecale. Acesta determină mâncărimi, iritații și disconfort.
 • Pruritul – Mâncărimea anală, în cazul prolapsului hemoroidal, este cauzată de secreția de mucus. De asemenea, pielea din jurul anusului poate fi mult mai uscată și iritată, provocând disconfort și prurit.
 • Incontinența fecală – Proeminența țesuturilor în afara anusului poate cauza închiderea incompletă a canalului anal și, astfel, este posibilă scurgerea de mucus și fecale. Aceasta apare în cazul în care hemoroizii prolapsați au o mărime destul de mare.
 • Iritarea pielii perianale – Pielea perianală se irită din cauza mucusului albicios ce se secretă în timpul prolapsului hemoroidal. Acesta cauzează prurit anal și disconfort, ce pot fi ameliorate prin diverse remedii naturiste sau alopate.

Cum arată în poze hemoroizii prolapsați?

Hemoroizii prolapsați arată ca niște mici pungi vascularizate, ce „atârnă” în afara rectului, prin anus.

https://valado.ro/hemoroizi/prolapsati/

Care sunt tratamentele pentru hemoroizii prolapsați?

Prolapsul hemoroidal este tratat în funcție de gravitatea sa și de ușurința cu care se retrage. Hemoroizii care prolapsează dar se retrag spontan sau manual, pot fi tratați prin metode simple. Dacă însă prolapsul este permanent, atunci este necesară o intervenție chirurgicală.

Tratamente eficiente în tratarea prolapsului sunt:

 1. Unguentele și cremele
 2. Suplimentele pe bază de diosmină
 3. Scleroterapia
 4. Coagularea
 5. Procedura pentru prolaps și hemoroizi (PPH)

Unguentele și cremele

Tratamentul topic al hemoroizilor prolapsați este o metodă rapidă și simplă de a reduce umflăturile și de a calma și ameliora mâncărimile pielii perianale. Cremele și unguentele potrivite acestei afecțiuni ar trebui să conțină ingrediente cu proprietăți curative, precum extractul de gălbenele, extractul de propolis și acidul hialuronic.

Extractul de gălbenele (Calendula Officinalis) are multiple beneficii, fiind bogat în fitosteroli și principii active, precum carotenul și flavonoidele, care îi conferă proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante. De asemenea, acesta stimulează sinteza colagenului, fiind potrivit pentru calmarea și ameliorarea inflamațiilor venelor rectale.

Extractul de propolis (Clei De Albine) conține compuși fenolici cu acțiune antiinflamatoare, precum flavonoidele sau taninii. Acestea ajută la regenerarea țesutului, la vindecarea rănilor și la prevenirea infecțiilor, fiind potrivit în cazul hemoroizilor prolapsați.

Acidul hialuronic susține procesele naturale de regenerare și apărare imunitară a pielii perianale, oferindu-i și elasticitate. Prin formarea unui strat de gel, acesta reduce eficient inflamația.

https://valado.ro/hemoroizi/prolapsati/

Suplimentele pe bază de diosmină

Suplimentele pe bază de diosmină sunt recomandate datorită eficienței cu care tratează disconfortul produs de hemoroizi, prin reglarea circulației venoase deficitare.

Diosmina este un glicozid flavonoid din compoziția citricelor, cu important rol în sănătatea venelor. Diosmina este un bun tonic venos, drenează limfa și protejează vascularizația.

https://valado.ro/hemoroizi/prolapsati/

Scleroterapia

Scleroterapia este o procedură medicală minim-invazivă, nedureroasă, care presupune injectarea hemoroidului sau a varicelui cu un lichid cicatrizant, care are rolul de reduce fluxul sangvin din țesuturi. În cazul hemoroizilor prolapsați, această abordare previne trombozarea sau strangularea lor.

https://valado.ro/hemoroizi/prolapsati/

Coagularea

Coagularea este folosită în cazul hemoroizilor prolapsati de dimensiuni mici și presupune fibrozarea hemoroizilor cu ajutorul unui laser sau a luminii infraroșii. Cicatrizarea țesutului hemoroidal va contribui la prevenirea și oprirea dilatării altor vene rectale.

https://valado.ro/hemoroizi/prolapsati/

Procedura pentru prolaps și hemoroizi (PPH)

PPH, cunoscută și ca metoda Longo, este una dintre cele mai ușoare și nedureroase proceduri minim invazive de tratare a hemoroizilor interni prolapsați. Procedura pentru prolaps și hemoroizi presupune folosirea unui instrument denumit stapler, care are capacitatea de a secționa excesul de țesut dintr-o singură mișcare. Printre beneficiile acestei metode se numără vindecarea rapidă, durerea minimă și lipsa complicațiilor postoperatorii. Spre deosebire de alte intervenții chirurgicale, aceasta nu are ca efect advers incontinența fecală, ceea ce o face una dintre cele mai alese proceduri.

https://valado.ro/hemoroizi/prolapsati/

Cum se diagnostichează hemoroizii prolapsați?

Prolapsul hemoroidal se diagnostichează în urma unui consult în care medicul specialist va ruga pacientul să se așeze într-o poziție laterala ghemuită pentru a efectual examinarea locala si tuseu rectal.

Testele efectuate în depistarea prolapsului sunt:

 • Testul de încordare
 • Testul de prolaps pentru hemoroizi cu ajutorul unui anoscop bilobar
 • Testul de prolaps folosind tifon și un anoscop.

Diferențele dintre hemoroizii prolapsați și prolapsul rectal

Diferențele dintre hemoroizii prolapsați și prolapsul rectal se văd în modul în care apar acestea: în timp ce prolapsul hemoroidal arată ca un nodul, o pungă ce „atârnă” în afara anusului, cel rectal presupune ori prolapsarea mucoasei care poate sângera, ori prolapsarea întregului strat al peretelui rectal, care este prolapsul complet.

Prolapsul rectal apare atunci când rectul nu este fixat corect în mușchii slăbiți ai pelvisului, din cauza presiunii abdominale acumulate în timpul defecației. Această presiune determină mușchii perianali să se relaxeze. Prolapsul rectal apare la persoanele în vârstă și mai ales, la femei.

Fiind însoțit de o disfuncție a sfincterului anal, prolapsul rectal necesită tratament diferit de cel al bolii hemoroidale.

Ce complicații pot apărea?

Complicațiile care pot apărea, deși majoritatea hemoroizilor prolapsați sunt nedureroși, sunt:

Strangularea

În cazul în care hemoroidul prolapsat rămâne prins în afara canalului anal din cauza spasmului mușchilor, acesta nu poate fi redus de la sine și pierde, în cele din urmă, alimentarea cu sânge, devenind strangulat.

Trombozarea

Dacă în timpul unui prolaps, în interiorul hemoroidului se acumulează sânge, acesta se va coagula și va forma cheaguri de sânge, hemoroidul devenind trombozat.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?