Actualizat: martie 26, 2024
Prolapsul hemoroidal este una dintre cele mai întâlnite complicații ale bolii hemoroidale, considerată o urgență. Este necesar ca acesta să fie eliminat chirurgical în primele 24 de ore de la formare. Cauzele apariției hemoroizilor prolapsați sunt diverse, de la constipație cronică, diaree și până la obezitate sau sarcină.
Criza hemoroizilor prolapsați oferă semnale corpului încă dinainte să se instaleze. Pacientul simte durere atât în timpul defecației, cât și în poziție șezândă, care vine însoțită de sângerare, prurit, mâncărime sau disconfort.
De cele mai multe ori, hemoroizii prolapsați se retrag spontan sau pot fi împinși în canalul rectal manual, însă dacă aceștia sunt prolapsați permanent, singurul tratament viabil este intervenția chirurgicală. Prolapsul hemoroidal poate fi diagnosticat în urma unui consult fizic efectuat de către medicul proctolog.
Prolapsul hemoroidal nu trebuie confundat cu prolapsul rectal, care presupune prolapsarea mucusului sau a întregului perete rectal.
Hemoroizii prolapsați sunt hemoroizii care, în urma inflamării excesive, se umflă brusc și migrează în afara anusului. Aceștia nu sunt hemoroizi externi, care apar pe sau în jurul pielii anusului, ci se formează în interiorul canalului rectal și se extind în afara anusului.
În general, cauzele prolapsării hemoroizilor sunt similare cu motivele pentru care aceștia apar, în primul rând. Mecanismul după care se produce prolapsarea poate fi explicat astfel: poziția ghemuită sau procesul de defecație duc la relaxarea și întreruperea ligamentului lui Treitz și a ligamentului longitudinal alăturat, urmat de prolapsarea țesutului hemoroidal.
Cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor prolapsați sunt:
De obicei, hemoroizii prolapsați nu sunt dureroși, dar pot provoca anumite disconforturi. Simptomele asociate acestora cuprind:
Hemoroizii prolapsați arată ca niște mici pungi vascularizate, ce „atârnă” în afara rectului, prin anus.
Prolapsul hemoroidal este tratat în funcție de gravitatea sa și de ușurința cu care se retrage. Hemoroizii care prolapsează dar se retrag spontan sau manual, pot fi tratați prin metode simple. Dacă însă prolapsul este permanent, atunci este necesară o intervenție chirurgicală.
Tratamente eficiente în tratarea prolapsului sunt:
Tratamentul topic al hemoroizilor prolapsați este o metodă rapidă și simplă de a reduce umflăturile și de a calma și ameliora mâncărimile pielii perianale. Cremele și unguentele potrivite acestei afecțiuni ar trebui să conțină ingrediente cu proprietăți curative, precum extractul de gălbenele, extractul de propolis și acidul hialuronic.
Extractul de gălbenele (Calendula Officinalis) are multiple beneficii, fiind bogat în fitosteroli și principii active, precum carotenul și flavonoidele, care îi conferă proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante. De asemenea, acesta stimulează sinteza colagenului, fiind potrivit pentru calmarea și ameliorarea inflamațiilor venelor rectale.
Extractul de propolis (Clei De Albine) conține compuși fenolici cu acțiune antiinflamatoare, precum flavonoidele sau taninii. Acestea ajută la regenerarea țesutului, la vindecarea rănilor și la prevenirea infecțiilor, fiind potrivit în cazul hemoroizilor prolapsați.
Acidul hialuronic susține procesele naturale de regenerare și apărare imunitară a pielii perianale, oferindu-i și elasticitate. Prin formarea unui strat de gel, acesta reduce eficient inflamația.
Suplimentele pe bază de diosmină sunt recomandate datorită eficienței cu care tratează disconfortul produs de hemoroizi, prin reglarea circulației venoase deficitare.
Diosmina este un glicozid flavonoid din compoziția citricelor, cu important rol în sănătatea venelor. Diosmina este un bun tonic venos, drenează limfa și protejează vascularizația.
Scleroterapia este o procedură medicală minim-invazivă, nedureroasă, care presupune injectarea hemoroidului sau a varicelui cu un lichid cicatrizant, care are rolul de reduce fluxul sangvin din țesuturi. În cazul hemoroizilor prolapsați, această abordare previne trombozarea sau strangularea lor.
Coagularea este folosită în cazul hemoroizilor prolapsati de dimensiuni mici și presupune fibrozarea hemoroizilor cu ajutorul unui laser sau a luminii infraroșii. Cicatrizarea țesutului hemoroidal va contribui la prevenirea și oprirea dilatării altor vene rectale.
PPH, cunoscută și ca metoda Longo, este una dintre cele mai ușoare și nedureroase proceduri minim invazive de tratare a hemoroizilor interni prolapsați. Procedura pentru prolaps și hemoroizi presupune folosirea unui instrument denumit stapler, care are capacitatea de a secționa excesul de țesut dintr-o singură mișcare. Printre beneficiile acestei metode se numără vindecarea rapidă, durerea minimă și lipsa complicațiilor postoperatorii. Spre deosebire de alte intervenții chirurgicale, aceasta nu are ca efect advers incontinența fecală, ceea ce o face una dintre cele mai alese proceduri.
Prolapsul hemoroidal se diagnostichează în urma unui consult în care medicul specialist va ruga pacientul să se așeze într-o poziție laterala ghemuită pentru a efectual examinarea locala si tuseu rectal.
Testele efectuate în depistarea prolapsului sunt:
Diferențele dintre hemoroizii prolapsați și prolapsul rectal se văd în modul în care apar acestea: în timp ce prolapsul hemoroidal arată ca un nodul, o pungă ce „atârnă” în afara anusului, cel rectal presupune ori prolapsarea mucoasei care poate sângera, ori prolapsarea întregului strat al peretelui rectal, care este prolapsul complet.
Prolapsul rectal apare atunci când rectul nu este fixat corect în mușchii slăbiți ai pelvisului, din cauza presiunii abdominale acumulate în timpul defecației. Această presiune determină mușchii perianali să se relaxeze. Prolapsul rectal apare la persoanele în vârstă și mai ales, la femei.
Fiind însoțit de o disfuncție a sfincterului anal, prolapsul rectal necesită tratament diferit de cel al bolii hemoroidale.
Complicațiile care pot apărea, deși majoritatea hemoroizilor prolapsați sunt nedureroși, sunt:
Strangularea
În cazul în care hemoroidul prolapsat rămâne prins în afara canalului anal din cauza spasmului mușchilor, acesta nu poate fi redus de la sine și pierde, în cele din urmă, alimentarea cu sânge, devenind strangulat.
Trombozarea
Dacă în timpul unui prolaps, în interiorul hemoroidului se acumulează sânge, acesta se va coagula și va forma cheaguri de sânge, hemoroidul devenind trombozat.