Actualizat: martie 26, 2024
Operațiile de hemoroizi sunt o metodă de tratament cu șanse mari de reușită, prin care se elimină țesutul hemoroidal cauzator de probleme. Medicii recurg la aceste proceduri medicale în cazul în care simptomele sunt severe și niciun alt tratament nu a dat roade.
Operațiile pentru hemoroizi sunt de două tipuri, și anume: intervenții non-invazive sau minim-invazive, precum scleroterapia, coagularea sau ligaturarea, și intervenții invazive, precum hemoroidectomia și hemoroidopexia.
Complicațiile ce pot apărea în urma acestor proceduri sunt, în general, sângerarea, durerea rectală sau incontinența fecală. Recuperarea poate fi ușoară și rapidă, în funcție de severitatea bolii hemoroidale, durând maxim 4 săptămâni.
Hemoroizii se pot trata și fără operație, dacă sunt hemoroizi de gradul I sau II, fără simptome grave și care se reduc prin tratament corespunzător, recomandat de medicul specialist.
Operația de hemoroizi este necesară atunci când simptomele devin severe și greu de suportat, iar alte metode de tratament, conservative, nu reușesc să amelioreze disconfortul. De cele mai multe ori, hemoroizii de gradul IV, uneori și cei de gradul III, necesită proceduri chirurgicale, deoarece aceștia nu se reduc din prolaps spontan și nici manual.
Tipul specific de intervenție chirurgicală va depinde de gravitatea și localizarea hemoroizilor, precum și de starea generală de sănătate a pacientului sau de preferințele acestuia.
Operația de hemoroizi este necesară în cazul:
Operațiile minim-invazive pot fi efectuate în cabinetul medicului specialist sau în ambulatoriu și nu necesită, de obicei, anestezie. Acestea se efectuează rapid, nu produc prea mult disconfort și pot trata simptome precum sângerarea sau durerea.
Ligaturarea cu bandă elastică este cea mai frecvent utilizată metodă de tratament non-invaziv al hemoroizilor. Aceasta provoacă necroză ischemică prin legarea la bază a hemoroizilor cu o bandă elastică, blocând circulația sangvină pentru a elimina țesutul hemoroidal.
Preț: 650 – 1000 Lei/ședința
Complicații: durere (1-29%) și sângerare (2-10%)
Șanse de succes: Rata de succes pe termen lung (minim 6 luni) este de aproximativ 90% la pacienții cu boală hemoroidală de gradul II-III.
Indicații: Hemoroizi interni de gradul II și III incipient și hemoroizi prolapsați, cu secreție de mucus.
Injectarea unui agent sclerozant ca tratament pentru hemoroizi a fost folosită pe scară largă încă de acum 200 de ani. Scleroterapia funcționează prin fibroză și reacție inflamatorie care comprimă vasele, produc hemostază și fixează țesutul hemoroizilor prolapsați în canalul anal.
Preț: 500 – 800 LEI/ședința
Complicații: durere (12-70%), retenție urinară, abces
Șanse de succes: Rezolvarea completă a problemelor cauzate de hemoroizi a fost obținută doar în 69% dintre cazuri (88% la pacienții cu hemoroizi de gradul I și 52% la pacienții cu hemoroizi de gradul III).
Indicații: Hemoroizi interni de gradul I și II care sângerează și hemoroizi interni prolapsați de gradul III și IV.
Coagularea cu infraroșu a fost introdusă în anii 1970 de Nath. Coagularea cu infrarosu a hemoroizilor constă în aplicarea de impulsuri de radiații infraroșii pe țesuturile hemoroidale cu ajutorul unui aplicator portabil, provocând contracția hemoroizilor și fixarea mucoasei pe țesutul subiacent.
Preț: 300 – 1000 LEI/ședință
Complicații: durere, sângerare, fisură sau spasm al sfincterului intern
Șanse de succes: Rezultatele, în ceea ce privește sângerarea și ameliorarea prolapsului, au apărut la peste 70% dintre pacienți.
Indicații: Hemoroizi interni de grad I și II și în unele cazuri, de gradul III.
Procedura cu laser pentru hemoroizi a fost introdusă în anii 2000 și presupune utilizarea unui laser cu diode care să inducă fibroza și aderența mucoasei la țesutul subiacent, pentru a preveni prolapsul hemoroizilor.
Preț: 5500 – 6000 LEI/ședință
Complicații: umflare, sângerare, mâncărime, durere
Șanse de succes: Tratează complet simptomele între 70% și 100% dintre cazuri, însă are o recurență de 34%.
Indicații: Hemoroizi de gradul II și III, uneori și de gradul IV
Ilustratie | Tipul Interventiei | Indicatii |
---|---|---|
Ligaturarea cu bandă elastică | Hemoroizi interni de gradul II și III incipient și hemoroizi prolapsați | |
Scleroterapia | Hemoroizi interni de gradul I și II care sângerează și hemoroizi interni prolapsați de gradul III și IV. | |
Coagularea (Infraroșu) | Hemoroizi interni de grad I și II și în unele cazuri, de gradul III | |
Hemoroidoplastia cu laser | Hemoroizi de gradul II și III, uneori și de gradul IV |
Intervențiile chirurgicale sunt recomandate în cazul hemoroizilor de grad III și IV, acestea fiind efectuate cu anestezie locală sau generală. Este necesară internarea pacientului pentru câteva zile, pentru a verifica evoluția bolii hemoroidale.
Hemoroidectomia este o procedură chirurgicală utilizată pentru a îndepărta țesutul hemoroidal. Chirurgul face incizii în jurul hemoroizilor pentru a-i îndepărta, odată cu țesutul în exces. Inciziile sunt apoi închise prin suturi sau lăsate deschise pentru a se vindeca singure, în funcție de amploarea operației.
Preț: 1000 – 5000 LEI/ședința
Complicații: durere, sângerare, infecții, incontinență fecală
Șanse de succes: În cazul hemoroidectomiei închise, rata de succes este de aproximativ 95%.
Indicații: Hemoroizi de gradul III și IV, hemoroizi externi de dimensiuni mari, hemoroizi interni prolapsați, hemoroizi care nu răspund la tratament non-chirurgical.
Hemoroidopexia cu stapler, sau metoda Longo, este o abordare nouă pentru tratamentul hemoroizilor prolapsați și al prolapsului mucoasei externe. Această tehnică implică excizia și capsarea simultană a coloanei circumferențiale a mucoasei și submucoasei în zona sensibilă de deasupra liniei dentate, ceea ce duce la reducerea prolapsului mucoasei. Excizia întrerupe fluxul sangvin din ramurile arterei hemoroidale superioare, reducând astfel congestia vasculară.
Preț: 1000 – 6000 LEI/ședința
Complicații: sângerare, retenție urinară, fisuri anale
Șanse de succes: Hemoroidopexia are succes în peste 70% dintre cazuri, iar rezultatele pe termen lung au arătat că există o reducere a durerii de 75% și a sângerării de 88%.
Indicații: Hemoroizi prolapsați de gradul III și IV.
Ilustratie | Tipul Interventiei | Indicatii |
---|---|---|
Hemoroidectomia | Hemoroizi de gradul III și IV, hemoroizi externi de dimensiuni mari, hemoroizi interni prolapsați, hemoroizi care nu răspund la tratament non-chirurgical. | |
Hemoroidopexia | Hemoroidopexia are succes în peste 70% dintre cazuri, iar rezultatele pe termen lung au arătat că există o reducere a durerii de 75% și a sângerării de 88% |
Complicațiile și riscurile operațiilor de hemoroizi apar destul de des, sângerarea după o astfel de procedură fiind normală.
Cu toate acestea, pot apărea simptome mai puțin normale, precum sângerarea în timpul defecației, durerea rectală și abdominală, diareea, febra, retenția urinară sau abcese. Dacă acestea apar, este necesar un consult medical de urgență.
Alte complicații mai grave ce pot apărea la mai mult timp după operații includ: reapariția hemoroizilor, constipație, incontinență fecală sau stenoză anală.
Recuperarea după operația de hemoroizi este în general, rapidă, în funcție de amploarea acesteia. Unele proceduri nu necesită internare, pacientul reluându-și activitatea în câteva zile.
Recuperarea completă după o operație de hemoroizi durează de obicei aproximativ 4 săptămâni.
Da, hemoroizii se pot trata fără operație doar dacă sunt în stadiul incipient, de gradul I, sau gradul II-III, cu simptome ușoare.
Intervențiile chirurgicale sunt efectuate de proctolog sau chirurgul colorectal, specialiști în bolile canalului anorectal. Doctorul la care se apeleaza pentru hemoroizi, el tratează hemoroizii în funcție de gravitatea lor, uneori fiind necesare intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea lor.
Da, tratamentul hemoroizilor diferă în funcție de tipul lor, fiecare manifestându-se specific și necesitând o anumită abordare medicală, astfel:
Poate consta în administrarea de medicamente orale cu ghimpe-pădureț sau flavonoide, precum diosmina și hesperidina sau în aplicarea de creme cu acid hialuronic sau hamamelis. De asemenea, băile de șezut fierbinți sunt alt mod de a ameliora sau trata hemoroizii externi. Dieta cu un conținut mare de fibre este necesară pentru tratarea și împiedicarea reapariției bolii hemoroidale.
Poate conține medicamente orale cu ghimpe-pădureț și castan sălbatic, creme cu acid hialuronic sau castan sălbatic sau supozitoare cu diclofenac sodic sau mesalazină. Tratamentul pentru hemoroizii interni include si produse care se administreaza rectal sau creme cu aplicator.