Afectiunile Ano-Rectale

Hemoroizi In Sarcină: Simptome, Cauze, Tratamente, Riscuri

Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 29/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Sarcina și nașterea reprezintă cauzele principale ale apariției hemoroizilor în cazul femeilor tinere. În timpul celor trei trimestre de sarcină, în special ultimul, dar și în timpul nașterii, mai ales a celei naturale, femeile se confruntă cu majore schimbări hormonale, cu congestie venoasă și cu presiune crescută în cavitatea pelvină. Toate acestea sunt factori declanșatori ai bolii hemoroidale.

Hemoroizii apar frecvent la femeile însărcinate, dar dispar adesea după naștere și sunt însoțiți de simptome nu tocmai plăcute, precum sângerare, durere sau prurit anal.

În timpul sarcinii nu se pot administra orice substanțe medicamentoase, astfel că tratamentul hemoroizilor este abordat mai mult din perspectivă naturistă, ori poate consta în modificarea alimentației sau în utilizarea unor pastile sau creme recomandate de medic.

Majoritatea hemoroizilor se retrag singuri și nu afectează sarcina sau viața mamei și a copilului.

Care sunt simptomele hemoroizilor în sarcină?

Simptomele hemoroizilor în sarcină sunt durerea, pruritul anal și sângerarea în timpul sau după defecație.

Hemoroizii în sarcină se manifestă prin:

  • Durere care apare în timpul defecației sau la statul în poziție șezândă, dacă hemoroidul este prolapsat
  • Mâncărime în jurul anusului, datorată mucusului ce se poate scurge din rect, la inflamarea sau prolapsul hemoroizilor
  • Sângerare în timpul defecației sau la ștergere, de o culoare roșu aprins

Care sunt cauzele hemoroizilor în sarcină?

Distensia abdominală și poziția trasă în spate a feselor din timpul sarcinii provoacă creșterea presiunii abdominale. Aceasta, împreună cu uterul mărit, care poate comprima vena cavă, perturbând circulația venoasă, sunt importanți factori declanșatori ai hemoroizilor și ai agravării lor.

Factorii ce declanșează mărirea presiunii pelvine și respectiv, apariția hemoroizilor, sunt:

  • Fătul – Greutatea fătului presează venele din anus ce își pierd din capacitatea de a deplasa sângele prin tot corpul. Sângele se scurge și se acumulează într-un loc, umflându-se în interiorul vaselor sangvine
  • Creșterea volumului de sânge – Cantitatea de sânge din corp în timpul sarcinii crește cu 25-40% pentru a susține fătul. Această creștere îngreunează circulația sangvină și poate produce probleme, precum dilatarea venoasă
  • Constipația – Sarcina crește riscul de apariție a constipației la femei din cauza modificărilor fiziologice și anatomice ale tractului gastrointestinal. De exemplu, creșterea nivelului de progesteron și reducerea nivelului hormonului motilină din timpul sarcinii, duc la creșterea timpului de tranzit intestinal

Care sunt tratamentele pentru hemoroizi în sarcină?

Tratamentele pentru hemoroizii din timpul sarcinii includ creșterea conținutului de fibre alimentare, administrarea de substanțe cu rolul de a înmuia scaunele și creșterea aportului de lichide. Aceste metode de tratament trebuie făcute doar după recomandarea medicului, pentru a nu afecta în vreun fel fătul.

Tratamentele pentru hemoroizi în sarcină sunt:

  1. Folosirea cremelor antihemoroidale
  2. Schimbări ale stilului de viață
  3. Administrarea laxativelor
  4. Mărirea aportului de fibre

Folosirea cremelor antihemoroidale

Cremele antihemoroidale ce pot fi folosite în sarcină trebuie să conțină principii active nedăunătoare fătului, dar care să aibă proprietăți antiinflamatoare, hemostatice sau analgezice.

Cremele pe bază de extract de plante sunt recomandate doar dacă principiile active din acestea nu au efecte adverse asupra sarcinii. Plantele care pot fi utilizate sunt:

Mușețelul (Matricaria chamomilla) care are efect calmant și ameliorează inflamațiile, datorită bisabolului și a matricinei. De asemenea, ajută digestia și previne constipația.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) un bun antiinflamator, care îmbunătățește digestia, deoarece conține amentoflavonă și hiperforină.

Schimbări ale stilului de viață

Schimbările stilului de viață pot ameliora și trata într-o oarecare măsură hemoroizii în sarcină. Cele mai importante astfel de schimbări la care pot recurge femeile însărcinate sunt:

Efectuarea exercițiilor fizice – Stilul de viață sedentar este considerat un factor de risc pentru dezvoltarea bolii hemoroidale. Este recomandată efectuarea unor exerciții ușoare ca intensitate, precum contracția planșeului pelvin, care întărește mușchii pelvini și sprijină mișcările intestinale sănătoase sau exercițiile Kegel, care relaxează sfincterele anale, previne încordarea și întăresc mușchii planșeului pelvin.

Scăderea Indicelui de masă ridicat – Cercetătorii au observat că indicele de masă corporală (IMC) a avut un impact semnificativ asupra apariției bolii hemoroidale: o creștere a IMC a crescut riscul de hemoroizi cu 3.5%. Corelația dintre obezitate și hemoroizi este explicată prin mecanisme fiziopatologice, cum ar fi creșterea presiunii intraabdominale, congestia venoasă și inflamația cronică.

Evitarea forțării în timpul defecației – Încordarea prelungită cauzează și agravează hemoroizii din cauza presiunii intraabdominale crescute, care ar putea cauza obstrucția întoarcerii venoase, ceea ce duce la înghițirea plexului hemoroidal.

Alte bune practici recomandate sunt evitarea statului în picioare perioade lungi de timp și, obligatoriu, să se introducă treptat cantitățile necesare de fibre alimentare și apă.

Administrarea laxativelor

Laxativele grăbesc tranzitul intestinal și astfel pot ameliora constipația, prevenind apariția hemoroizilor. Deși puține dintre diferitele tipuri de laxative au fost evaluate ca fiind sigure în timpul sarcinii, acestea au o absorbție sistemică minimă. Prin urmare, nu este de așteptat ca acestea să fie asociate cu un risc crescut de anomalii congenitale. Cu toate acestea, se recomandă ca laxativele osmotice și stimulante să fie utilizate numai pe termen scurt sau ocazional pentru a evita deshidratarea sau dezechilibrele electrolitice.

În timpul sarcinii, se pot folosi:

Agenții de formare a volumului

Agenții de formare a volumului nu sunt absorbiți și nu sunt asociați cu un risc crescut de malformații, prin urmare sunt considerați siguri pentru utilizarea pe termen lung în timpul sarcinii. Cu toate acestea, ei nu sunt întotdeauna eficienți și pot avea efecte secundare neplăcute, cum ar fi balonarea, flatulența și crampele, potrivit unui studiu numit „Consumul de medicamente în primul trimestru și tulburările congenitale”, realizat de Hershel Jick et al. în anul 1981.

Laxativele osmotice

Laxativele osmotice precum lactuloza și polietilenglicolul sunt slab absorbite sistemic. Utilizarea lor nu a fost asociată cu efecte adverse, însă cu toate acestea, pot apărea efecte secundare ca flatulența și balonarea. Teoretic, utilizarea prelungită a laxativelor osmotice ar putea duce la dezechilibre electrolitice, conform studiului „Afecțiuni gastrointestinale în timpul sarcinii”, realizat de Sherri A. Longo et al., în anul 2010.

Mărirea aportului de fibre

Terapia de primă linie pentru hemoroizii interni implică modificarea dietei cu un aport adecvat de fibre și lichide.

Fibrele alimentare se găsesc în fructe, legume și cereale și au proprietatea de a nu fi digerate de enzimele digestive, având rolul de a menține tranzitul intestinal regulat. O dietă cu un conținut bogat de fibre previne constipația, una dintre principalele cauze ale apariției hemoroizilor.

Cantitatea recomandată de fibre este 20-35 de grame pe zi, care poate fi acumulată prin consumul de pere, avocado, broccoli, fulgi de ovăz, fasole, linte, nuci și semințe.

Care sunt riscurile hemoroizilor în sarcină?

Hemoroizii nu afectează sarcina, însă netratați pot produce complicații, precum durere severă sau anemie, datorată pierderilor de sânge. Există multe remedii naturiste, la îndemâna oricui, care împiedică agravarea bolii hemoroidale în timpul sarcinii.

Hemoroizii pot cauza sângerări în sarcină?

Da, sângerarea este un simptom comun al hemoroizilor și poate apărea în urma mișcărilor intestinale, pe materiile fecale sau la ștergere, pe hârtia igienică. De cele mai multe ori, aceasta este inofensivă.

Dispar hemoroizii după sarcină?

Da, hemoroizii dispar după naștere de la sine sau pot dispărea chiar în timpul sarcinii, fiind o afecțiune medicală pe termen scurt.

Îmi vor afecta hemoroizii copilul?

Nu există dovezi care să arate că hemoroizii ar putea afecta sarcina sau fătul. În schimb, travaliul și nașterea pot agrava boala hemoroidală.

Este normal să ai hemoroizi în timpul sarcinii?

Da, 1 din 3 femei însărcinate se confruntă cu hemoroizii. De cele mai multe ori, aceștia sunt inevitabili din cauza presiunii exercitate asupra zonei anorectale de către uterul mărit.

Când ar trebui să consulți medicul?

Orice femeie însărcinată trebuie să consulte medicul la apariția simptomelor de boală hemoroidală, pentru a urma tratamentul corect. Este imperios necesar un consult medical dacă: sângerarea este persistentă, durerea nu se ameliorează cu tratamentul naturist sau se dorește administrarea laxativelor.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?