Afectiunile Ano-Rectale

Hemoroizi La Femei: Simptome, Cauze, Tratamente

Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 30/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Femeile sunt mai predispuse la hemoroizi decât bărbații, cu un procent de 24%, față de 16%. Sarcina și nașterea vaginală predispun femeile la apariția hemoroizilor simptomatici.

Femeile se confruntă cu unele dintre cele mai importante cauze ale creșterii presiunii pelvine și a inflamației, precum sarcina, constipația sau schimbările hormonale, ceea ce le crește riscul de a suferi de boală hemoroidală.

Simptomele hemoroizilor, în cazul femeilor, includ durere, mâncărime și sângerare rectală. Aceștia arată ca mici umflături în anus și apar datorită schimbărilor hormonale, sarcinii, constipației și a presiunii pelvine ridicate.

Tratamentul hemoroizilor cuprinde ceaiuri, substanțe flebotonice, produse topice și fibre alimentare.

În cazul femeilor însărcinate, hemoroizii pot apărea în al treilea semestru de sarcină sau după naștere, datorită presiunii crescute de la nivelul abdomenului și al pelvisului.

Care sunt simptomele hemoroizilor la femei?

Simptomele hemoroizilor la femei sunt durerea, pruritul anal și sângerarea intermitentă din anus.

Hemoroizii la femei sunt însoțiți de:

  • Senzație de mâncărime
  • Durere anală
  • Sângerare rectală

Cum arată hemoroizii la femei?

Hemoroizii la femei arată ca niște noduli mici și umflați în jurul anusului.

https://valado.ro/hemoroizi/femei/

Care sunt cauzele hemoroizilor la femei?

Cauzele hemoroizilor la femei includ menstruația, sarcina și nașterea și provoacă sângerări persistente. Hormonii, mai ales estrogenul, dar și factorul mecanic agravează hemoroizii.

Cauzele apariției bolii hemoroidale la femei sunt:

  • Schimbările hormonale, în special ale estrogenului
  • Slăbirea presiunii sfincterului anal
  • Creșterea fluxului sangvin la nivelul pelvisului
  • Coborârea diafragmei pelvine de către uter, în cazul gravidelor
  • Constipația și eforturile în timpul defecației.

Care sunt tratamentele hemoroizilor la femei?

Tratamentele hemoroizilor la femei includ, de cele mai multe ori, metode conservative și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Tratamentele hemoroizilor la femei sunt:

  1. Folosirea extractelor flebotonice
  2. Administrarea ceaiurilor
  3. Folosirea produselor topice
  4. Mărirea aportului de fibre

Folosirea extractelor flebotonice

Preparatele pentru uz oral care includ ingrediente vasoactive s-au dovedit a fi eficiente în cazul femeilor care suferă de hemoroizi. Medicamentele orale flebotonice sunt eficiente pentru tratarea hemoroizilor, eficiența lor fiind susținută de dovezi bine fundamentate.

Deși mecanismul lor precis de acțiune nu a fost pe deplin stabilit, se știe că acestea îmbunătățesc tonusul venos, stabilizează permeabilitatea capilară și cresc drenajul limfatic.

O combinație utilizată în mod obișnuit este fracția flavonoidă micronizată purificată, compusă din 450 mg diosmină și 50 mg hesperidină.

Administrarea ceaiurilor

Ceaiurile reprezintă o metodă simplă și eficientă de a ameliora simptomele hemoroizilor la femei, prin capacitatea lor de a reduce de la interior inflamația și durerea.

Acestea sunt realizate din extracte de plante medicinale, precum mușețelul, care are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, datorită camazulenei, bisabololului și a matricinei, sau sunătoarea, care are un efect pozitiv asupra digestiei și a inflamației, efecte datorate hiperforinei și amentoflavonei.

Ambele plante pot fi utilizate în siguranță și de către femeile însărcinate.

Folosirea produselor topice

Preparatele antihemoroidale topice care conțin un agent antiinflamator și un anestezic local sunt utilizate pe scară largă, iar utilizarea lor este susținută și de practica medicală curentă, deoarece inflamația joacă un rol important în special în simptomele cutanate ale bolii hemoroidale.

Cele mai utilizate combinații de substanțe anestezice și antiinflamatoare sunt:

Ketocaină/fluocinolon

Hidrocortizon/benzocaină

Extractul de păpădie/extractul de gălbenele.

Mărirea aportului de fibre

O dietă bogată în fibre scade riscul de apariție a constipației și, respectiv, a hemoroizilor. Aceasta nu are doar capacitatea de a preveni, ci și de a ameliora și trata aceste afecțiuni.

Fibrele mențin motilitatea intestinală, grăbind tranzitul, și înmoaie scaunul, scăzând efortul de a-l elimina.

Doza zilnică recomandată femeilor este de 25 de grame de fibre alimentare, care pot fi absorbite prin consumul de linte, varză de Bruxelles, broccoli, conopidă, cartofi dulci, zmeură, mere sau pere.

Hemoroizii pot apărea la femei însărcinate?

Da, hemoroizii pot apărea la femei însărcinate. Aceștia apar mai ales în timpul celui de-al treilea semestru și după naștere, mai ales cea vaginală, deoarece uterul se mărește excesiv și exercită o presiune mare asupra venelor hemoroidale.

Hemoroizii pot cauza sângerări?

Da, hemoroizii pot cauza sângerări. Sângerarea este unul dintre cele mai comune simptome ale hemoroizilor și este cauzată de ruperea vaselor sangvine din plexul hemoroidal.

Sunt femeile mai predispuse la hemoroizi decât bărbații?

Da, femeile sunt mai predispuse la hemoroizi decât bărbații. Acestea se confruntă cu o cauză importantă a hemoroizilor, și anume sarcina, dar și schimbările hormonale, care pot cauza constipație.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?