Fisurile anale sunt afecțiuni comune, dar care necesită un tratament corespunzător extins pentru evitarea posibilelor complicații.
Prima linie de tratament a fisurilor anale este reprezentată de tratamentele conservatoare: cremele, unguentele, supozitoarele care au în compoziție nitrogliceirnă, lidocaină, blocanți ai canalelor de calciu și extracte naturale, precum și băile de șezut dovedindu-și eficacitatea în ameliorarea simptomatologiei și stimularea vindecării.
Atunci când aceste alternative nu sunt eficiente, se va opta pentru proceduri de tipul injecțiilor cu toxină botulinică, acestea având o rată mare de succes și reacții adverse minime.
În ultimă instanță, pentru fisurile complicate sau care nu răspuns la celelalte opțiuni terapeutice se vor recomanda intervențiile chirurgicale, standardul de aur fiind reprezentat de sfincterotomia internă laterală.
Fără un tratament corespunzător, fisurile anale se pot complica cu infecții, fistule sau stenoze anale dificil de manageriat.
Tratamentele fisurii anale sunt:
-
Optarea pentru interventii medicale/chirurgicale
-
Aplicarea cremelor pentru fisuri anale
-
Administrarea supozitoarelor pentru fisuri anale
-
Folosirea băilor de șezut pentru fisuri anale
Optarea pentru interventii medicale/chirurgicale
Intervențiile medicale sau chirurgicale sunt opțiuni de linia a doua în tratamentul fisurilor anale atunci când terapiile conservatoare au eșuat. De obicei, se iau în considerare după 4-12 săptămâni de la aplicarea cremelor, supozitoarelor sau altor tratamente naturale.
Fisurectomie Anală
Fisurectomia anală este un tratament al fisurii anale ce constă în excizarea fisurii anale împreună cu alte formațiuni existente precum polipii sau hemoroizii, plaga formată fiind închisă sau lăsată deschisă pentru vindecare prin a doua intenție.
Fisurectomia anală poate fi realizată în 15-30 de minute și se poate opta pentru anestezie rahidiană sau generală în funcție de indicații, preferințe și particularitățile cazului. Pentru o vindecare și recuperare completă pot fi necesare până la 8-10 săptămâni sau chiar mai mult.
Această procedură chirurgicală nu necesită tăierea mușchilor sfincterului, se folosește un bisturiu electric pentru incizarea zonei din jurul fisurii anale, ulterior avansând de-a lungul liniei dințate pentru a accesa fisura care va fi excizată și eliminată împreună cu alte formațiuni existente ale pielii. La nevoie se poate completa procedura cu o procedură de reparare și reconstrucție a anusului, numită anoplastie.
Fisurectomia are o rată de vindecare de 100% la 2 săptămâni, fără complicații și fără recurențe la urmărirea de un an într-un studiu pe 86 de persoane cu fisuri anale numit “Tratamentului ambulator al fisurii anale” publicat de O.A.Badejo în 1984.
În tratamentul chirurgical al fisurii anale cronice care nu răspunde la tratamentul conservator, sfincterotomia laterală internă poate fi mai eficace decât fisurectomia anală, fiind o tehnica chirurgicală preferată cu mai puține complicații totale, conform studiului “O comparație între rezultatele fisurectomiei și ale sfincterotomiei interne laterale în managementul chirurgical al fisurii anale cronice” de S.R.Mousavi în 2009.
În România, o fisurectomie anală poate costa între 1.200-5.000 lei în funcție de clinică, tipul anesteziei, experiența medicului sau alți factori determinanți.
Sfincterotomie Laterală Internă (LIS)
Sfincterotomia interna laterală este unul dintre cele mai practicate tratamente pentru fisura anala cronică. Cu toate acestea, are complicații precum incontinența anală în aproximativ 30% din cazuri. Prin LIS se scade presiunea de repaus a sfincterului anal intern favorizând circulația sangvină locală și vindecarea fisurii anale.
Operația se efectuează sub anestezie locală, rahianestezie sau anestezie generală și presupune tăierea sfincterului anal, un grup circular de mușchi care controlează mișcările intestinale. Incizarea în poziția laterală stângă pentru expunerea și separarea sfincterul anal intern de cel extern la nivelul liniei dințate reduce tensiunea și permite vindecarea fisurii anale.
O sfincterotomie laterală internă durează între 20 și 45 de minute și are o rată de succes foarte mare, 94%, însă după operație cele mai frecvente simptome raportate au fost durerea (99,6%), sângerarea (56,4%) și proeminența anală (16,5%), conform studiului “Sfincterotomie internă laterală minimă (LIS): Este suficient să se taie mai puțin decât sfincterotomie LIS convențională?” publicat de Keun-Hee Lee din 2021.
În România, această procedură poate costa între 1.500-10.000 lei în funcție de locația clinicii, experiența medicului, tipul de anestezie și alți factori individuali.
Anoplastie
Anoplastia este o intervenție chirurgicală folosită în tratamentul fisurilor anale și constă în reconstrucția sau repararea anusului.
Procedura începe de obicei cu administrarea anesteziei generale pentru confortul pacientului și implică utilizarea unui stimulator electric pentru identificarea celor doi mușchi sfincterieni care delimitează canalul anal. În cazul fisurilor anale, anoplastia poate fi adaptată în funcție de natura și gravitatea afecțiunii.
În timpul anoplastiei, se poate folosi un lambou de piele din regiunea perianală pentru a acoperi eventualele defecte sau răni rezultate în urma intervenției, asigurând o vindecare adecvată și prevenind recurența fisurilor anale.
Durata acestei intervenții chirurgicale este variabilă în funcție de particularitățile cazului, de la 30 de minute la câteva ore.
Procedura poate fi considerată o opțiune eficientă și sigură în tratamentul fisurilor anale, oferind pacienților posibilitatea de a-și recăpăta confortul și calitatea vieții.
Anoplastia utilizând lambou de rotație efectuată la un grup de 14 pacienți a avut o rată de vindecare la 6 luni de 86%, rezultând faptul că această intervenție este o modalitate simplă, sigură și potrivită pentru tratarea fisurilor anale cronice, conform studiului “Rezultate timpurii ale unui lambou de rotație pentru tratarea fisurilor anale cronice” de Meheshinder Singh în 2005.
În România, o anoplastie poate costa de la 5.000 de lei la 15.000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de mai mulți factori precum localizarea clinicii sau experiența medicului, tipul anesteziei sau complexitatea intervenției.
Toxină Botulinică
Injectarea cu toxină botulină este o alternativă eficientă pentru pentru tratamentul fisurii anale idiopatice necomplicate determinând elimină spasmul sfincterului anal intern prin blocarea neurotransmisiei fără perturbarea mușchilor sfincterului anal intern (sfincterotomie chimică).
Procedura durează aproximativ 30 de minute și implică administrarea a 80-100 UI de Botox prin intermediul a 4-5 injecții realizate la nivelul sfincterului anal.
La pacienții înscriși în studiu care prezentau recidiva fisurii anale după ce au fost supuși unei sfincterotomii interne laterale prin injectarea de toxină botulinică s-a obținut o rata de vindecare de 94,3%.
Astfel, toxina botulinică a obținut cele mai scăzute rate de recurență cu cele mai puține efecte secundare și o rată de vindecare mai mare comparativ cu LIS, conform studiului “Eficiența și siguranța injecției de toxina botulinică în tratamentul fisurilor anale recurente după sfincterotomie internă laterală: studiu cohortă” realizat de Giuseppe Brisinda în 2024.
Costul injecțiilor cu toxină botulinică pot varia între 750 și 1500 de lei în clinicile private din România.
Care este cea mai bune interventie chirurgicala pentru fisuri anale?
Sfincterotomie laterală internă este considerată standardul de aur și tratamentul chirurgical de primă linie pentru managementul chirurgical al fisurilor anale cronice, având o rată de succes de 90,2%. Cu toate acestea, riscul de morbiditate postoperatorie, inclusiv incontinența anală, este raportat să fie de până la 47,6%, conform studiului “Acoperirea cu lamă dermică pentru fisura anală cronică: incidență mai scăzută a incontinenței anale în comparație cu sfincterotomie internă laterală după urmărire pe termen lung” realizat de Edgar Hancke în 2010.
Aplicarea cremelor pentru fisuri anale
Aplicarea cremelor pentru fisuri anale este, de obicei, prima opțiune terapeutică datorită eficacității sale și riscului scăzut de reacții adverse.
Cele mai utilizate creme pentru fisuri anale sunt cele care au în compoziția lor nitroglicerină, lidocaină, blocanți ai canalelor de calciu și extracte de plante. Este necesară o cură terapeutică de minim 6 săptămâni pentru a-și dovedi eficiența.
Gliceril Trinitrat (Nitroglicerină)
Un tratament adjuvant în tratamentul fisurilor anale este reprezentat de aplicarea locală a cremelor cu gliceril trinitrat (nitroglicerină).
Substanțele care eliberează oxid nitric, cum ar fi nitroglicerina, produc o sfincterotomie chimică care duce la vindecarea fisurii. Astfel, Unguentul cu nitroglicerină aplicat local la nivelul anusului determină o scădere a presiunii maxime de repaus anal și ameliorarea simptomatologiei.
Tratamentul topic de două ori pe zi cu 0,4% nitroglicerină a determinat vindecarea fisurilor în 58% din cazuri și ameliorarea durerii la 68% dintre pacienții incluși în studiul “Durata optimă de tratament cu trinitrat de gliceril pentru fisura anală cronică: rezultatele unui studiu multicentric prospectiv randomizat” realizat de G. Gagliardi în 2010.
Reacțiile adverse ale cremelor cu nitroglicerină includ simptome locale precum arsură, iritație sau durere, iar utilizarea pe termen lung (mai mult de 8 săptămâni) produce tahifilaxie.
Nitroglicerina pentru tratamentul fisurilor anale este comercializată sub formă de unguent rectal sau anorectal și se găsește în farmaciile din România la prețuri cuprinse între 35-60 lei.
Lidocaina
Lidocaina este cel mai frecvent prescris anestezic topic pentru fisurile anale, mecanismul său de acțiune constă în stabilizarea membranei neuronale prin inhibarea fluxurilor ionice necesare pentru inițierea și conducerea impulsurilor nervoase. Aceasta produce un efect de anestezie locală, reducând astfel senzația de durere asociată cu fisurile anale și inflamația locală, îmbunătățind calitatea vieții.
Vindecarea fisurilor anale s-a produs la 94,5% dintre pacienții tratați 6 săptămâni cu gel cu nifedipină/lidocaină, în comparație cu 16,4% dintre pacienții care au primit gel cu lidocaină/hidrocortizon, conform studiului “Eficacitatea gelul topic cu nifedipină plus lidocaină pentru fisurile anale” realizat de David Slawson în 2003.
În timpul sau imediat după tratament, pielea de la locul tratamentului poate dezvolta eritem sau edem.
Lidocaina se prezintă fie sub formă de gel, fie sub formă de unguent și, de obicei, este utilizat doar pentru o perioadă scurtă de timp (câteva zile). În farmaciile din România este disponibilă la prețuri începând cu 20 până la 50 de lei.
Blocanți ai canalelor de calciu
Blocanții canalelor de calciu orali și topici (diltiazem și nifedipină) s-au dovedit a fi opțiuni eficiente de tratament pentru fisurile anale reducând presiunea anală și relaxând sfincterul anal intern.
Acești agenți acționează prin inhibarea fluxului de calciu în celulele musculare ale sfincterului, reducând astfel contractilitatea și tonusul acestuia. Prin scăderea presiunii în canalul anal, simptomele sunt ameliorate și se stimulează vindecarea fisurilor anale.
Un studiu recent a arătat că utilizarea topică a nifedipinei 0.5% poate obține vindecarea completă în 96,7% dintre pacienți, fără diferențe semnificative față de grupul tratat cu sfincterotomie internă care relaxează sfincterul anal intern. Nifedipina reduce tonusul și activitatea spontană a sfincterului prin scăderea disponibilității intracelulare a calciului.
Cu toate acestea, “sfincterotomie chimică” este temporară, după tratament presiunea anală revine la nivelul dinaintea tratamentului, ceea ce duce la o rată mare de recurență. Recurența a fost raportată în aproximativ 42% din pacienții tratați cu nifedipină, conform studiului “Nifedipină topică versus trinitrat de glicerină topic pentru tratamentul fisurii anale cronice” realizat de Tiberiu Ezr în 2003
Efectele adverse, cum ar fi durerile de cap, greața, vărsăturile, simptomele locale sau hipotensiunea, sunt frecvente în cazul utilizării blocantelor orale ale canalelor de calciu.
În farmaciile din România, cremele care conțin blocanți ai canalelor de calciu pentru tratamentul fisurilor anale au prețuri cuprinse între 20-60 lei.
Creme topice pe bază de plante
Cremele topice pe bază de L-arginină, ulei de cuișoare, vitamina E și aloe vera reprezintă un tratament adjuvant pentru fisurile anale.
Studiile au arătat că aplicațiile locale sau cremele ce au în compoziție o combinație a acestor substanțe naturale au capacitatea de a accelera vindecarea și de a reduce simptomele asociate cu fisurile anle, oferind o alternativă eficientă la alte opțiuni de tratament invazive.
L- arginina
L-arginina poate îmbunătăți fisura anală datorită efectului său asupra vindecării rănilor și creșterii fluxului sanguin în zona anală, rezultând reducerea presiunii sfincterului intern.
Aplicațiile locale de gel cu L-arginina de 5 ori pe zi au dus la o rată de vindecare de 62% la 18 săptămâni sugerând că L-arginina promovează vindecarea fisurii anale fără dureri de cap ca efect secundar și este eficientă chiar și la pacienții care nu răspund la tratamentul cu dinitrat de izosorbit conform studiului “Tratamentul fisurii anale cronice prin aplicarea unui gel de L-arginină: un studiu de fază II la 15 pacienți” de M.P.Gosselink în 2005
Durerea a fost controlată la 70% dintre persoanele tratate cu gel de L-arginină, rezultatele fiind foarte bune, deoarece majoritatea cremelor conțin o combinație de L-arginină și alte substanțe eficiente în tratarea fisurilor anale, conform studiului “Eficacitatea gelului de L-arginină în tratamentul fisurii anale cronice comparativ cu sfincterotomia chirurgicală” de Fariborz Eshghi în 2007
Efectele secundare ale gelului cu L-arginină includ simptome locale precum prurit, arsură, roșeață sau disconfort.
Gelurile cu L-arginină și combinații de substanțe sunt disponibile pe piața din România la prețuri cuprinse între aproximativ 30 și 100 de lei sau chiar mai mult, în funcție de concentrația, marca și calitatea produsului.
Vitamina E
Cremele cu vitamina E pentru fisuri anale acționează prin proprietățile lor antioxidante și de stimulare a vindecării pielii. Această vitamină ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și la stimularea regenerării țesutului, ceea ce poate contribui la vindecarea fisurilor anale și ameliorarea simptomelor.
Durerea anală a fost semnificativ mai mică în grupul tratat cu unguent cu vitamina E comparativ cu cel tratat cu unguent cu nitroglicerină la 8 săptămâni după tratament. În plus unguentul cu vitamina E a obținut o rată mai mare de vindecare și o rată mai mică de recurență la 16 săptămâni după terminarea tratamentului conform studiului “Aplicarea perianală a unguentului de gliceril trinitrat versus unguentul de tocopherol acetat în tratamentul fisurii anale cronice: un studiu clinic randomizat” publicat de Jaime Ruiz-Tovar în 2022.
Cremele cu vitamina E sunt considerate în general sigure pentru uz extern, dar pot determina apariția unor reacții alergice locale în unele cazuri.
În România, există diferite unguente pentru tratarea fisurilor anale ce au în compoziție vitamina E în diferite concentrații la prețuri cuprinse între 15-60 de lei.
Aloe vera
Cremele cu Aloe vera pot fi eficiente în tratamentul fisurilor anale datorită efectelor antifungice, antibacteriene și imunomodulatoare asupra vindecării rănilor a acestui ingredient natural.
La 81.9% dintre pacienții care sufereau de fisuri anale cronice tratamentul cu cremă pe bază de Aloe vera 2% a avut succes în cadrul cercetării stiințifice “Eficacitatea simptomatică a cremei de aloe vera 2% în tratamentul fisurilor anale cronice” realizat de “Murat Kanlıöz” în 2020.
Utilizarea topicelor pe bază de aloe este eficientă, sigură și mai puțin costisitoare comparativ cu tratamentele invazive.
În România se găsesc creme și geluri cu concentrații variabile de aloe vera la prețuri cuprinse între 20-80 de lei.
Ulei de cuișoare
Aplicarea locală a cremei cu ulei de cuișoare poate reduce spasmele musculare, ducând la relaxarea sfincterului anal și ameliorarea simptomelor asociate fisurilor anale.
Utilizarea cremei cu ulei de cuișoare a avut o rată de vindecare la 3 luni de 60% și a arătat o reducere semnificativă a presiunii anale de repaus și a majorității presiunilor manometrice ano-rectale conform studiului “Crema cu ulei de cuișoare: un nou tratament eficient pentru fisura anală cronică” de H.A Elwakeel în 2007.
Crema cu ulei de cuișoare poate determina apariția unor efecte secundare de tipul reacțiilor alergice sau semnelor locale precum roșeață, arsură, sensibilitate.
Unguentele cu ulei de cuișoare sunt disponibile în farmaciile din România la prețuri cuprinse între 20–100 de lei în funcție de diverși factori precum concentrația, compoziția sau producătorul acestora.
Care sunt cele mai bune creme pentru fisuri anale?
Cele mai bune creme pentru fisuri anale sunt cele care au în compoziția lor mai multe substanțe cu diferite efecte: antibacteriene, antiinflamatorii, cicatrizante și de reducere a presiunii anale.
Cremele pe bază de plante ce conțin L-arginină, aloe vera, vitamina E, ulei de cuișoare se numără printre cele mai bune, urmate de cremele cu nitroglicerină. Acestea sunt preferate pentru că au efecte adverse minime comparativ cu alte metode de tratament.
FisuroLift este o cremă cu o compoziție bogată în ingrediente naturale exercitând o acțiune sinergică în vindecarea fisurilor anale și îmbunătățirea calității vieții.
Procto-Glyvenol este eficient pentru fisuri anale? – Da, Procto-Glyvenol este recomandată pentru tratarea fisurilor anale, hemoroizilor interni și externi și a altor afecțiuni anorectale. În compoziția acesteia se găsește tribenozida, un agent vasoprotector și lidocaina, un anestezic local, ambele favorizând vindecarea și ameliorarea simptomelor fisurii anale.
Nidoflorul este eficient pentru fisurile anale? – Da, Nidoflorul este eficient pentru fisurile anale. Are în compoziție un blocant de calciu, nifedipina, cu rol în relaxarea sfincterului anal.
Administrarea supozitoarelor pentru fisuri anale
O altă alternativă la cremele topice este folosirea supozitoarelor ca tratament pentru fisurile anale. Acestea se aplică intrarectal și conțin diverse substanțe active, cum ar fi anestezice locale, nitroglicerina, acid hialuronic sau vitamina E care pot reducere durerea și inflamației, îmbunătățesc circulația sângelui la nivel local și ajută la vindecarea fisurilor.
Gliceril Trinitrat (Nitroglicerină)
Nitroglicerina rectală acționează prin relaxarea mușchilor sfincterului anal și dilatarea vaselor de sânge de la nivel local fiind eficientă în ameliorarea simptomatologiei cauzată de fisurile anale, hemoroizi sau alte afecțiuni anorectale.
Nitroglicerina prezintă reacții adverse comune precum cefalee și vertij, iar în cazuri mai rare poate cauza hipotensiune arterială și reacții alergice.
În lanțurile farmaceutice românești prețul supozitoarelor cu glicerină este de 10-20 lei.
Aloe Vera
Aloe vera este adesea folosită în tratamentul fisurilor anale pentru proprietățile sale calmante și vindecătoare. Gelul de aloe vera poate ajuta la reducerea inflamației și la stimularea vindecării țesuturilor datorită compușilor săi activi, cum ar fi glicoproteinele și polizaharidele.
Deși aloe vera este în general bine tolerată, uneori poate cauza reacții alergice caracterizate prin roșeață, mâncărime sau iritație.
În România, supozitoarele cu aloe vera se găsesc la prețuri între 35 și 100 lei sau chiar mai mult în funcție de compoziție, marcă și producător.
Vitamina E+A
Vitamina E este o vitamină liposolubilă cu proprietăți antioxidante care poate ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Supozitoarele cu vitamina E ajută la ameliorarea simptomatologiei fisurilor anale și stimulează vindecarea zonei afectate.
O altă vitamină liposolubilă cu efecte benefice asupra fisurilor anale este Vitamina A. Supozitoarele cu vitamina A stimulează reepitelizarea țesuturilor și ameliorează simptomele.
Supozitoarele care conțin vitamine liposolubile A și E sunt sigure, efectele secundare fiind rar întâlnite și necomplicate.
În farmaciile din România, prețul supozitoarelor cu vitamina E+A începe de la 15 lei și poate să varieze în funcție de marcă, producător sau compoziție.
Acid Hialuronic
Acidul hialuronic poate ajuta la menținerea hidratării în zona afectată, reducând pruritul și disconfortul și prevenind recidiva fisurilor anale. Datorită proprietăților sale poate stimula regenerarea celulară și vindecarea țesuturilor.
Supozitoarele cu acid hialuronic prezintă în general reacții adverse ușoare la nivel local precum roșeață, iritație sau sensibilitate.
În farmaciile din România, costul supozitoarelor cu acid hialuronic poate fi cuprins între 30-75 de lei.
Care sunt cele mai bune supozitoare pentru fisuri anale?
Cele mai bune supozitoare pentru fisuri anale au în compoziția lor mai multe substanțe active cu proprietăți antiinflamatoare, antialgice și care stimulează reepitelizarea și vindecarea locală.
Se pare că supozitoarele cu vitamina E au avut o rată de vindecare mai mare decât cele cu nitroglicerină conform unui studiu recent.
Folosirea băilor de șezut pentru fisuri anale
Folosirea băilor de șezut reprezintă un tratament adjuvant pentru fisurile anale deoarece ameliorează simptomatologia și stimulează vindecarea prin reducerea tonusului sfincterului anal intern.
O baie de șezut implică scufundarea perineului în apă caldă (35-37°C) sau fierbinte (40-43°C) timp de 15-20 de minute de câteva ori pe zi pentru relaxarea sfincterului anal și reducerea simptomelor fisurilor anale precum durerea sau pruritul.
Se realizează fie cu ajutorul unui kit special conceput, fie utilizând cada. Se pot adăuga în apă ingrediente suplimentare, precum bicarbonat de sodiu, oțet sau sare de mare pentru a spori eficiența băilor de șezut.
Utilizarea băilor de șezut a fost la fel de eficace ca cea a nitroglicerinei topice conform studiului “Evaluarea comparativă a eficacității băilor de șezut versus unguentul cu lidocaină versus nitroglicerina topică în tratamentul fisurii anale acute: Un studiu prospectiv” realizat de Dr. Shekhar Gogna în 2015.
Rata de vindecare a fisurii anale după 3 săptămâni de utilizare a băilor de șezut calde la temperatura de 40°C timp de 15 minute de două ori pe zi în asociere cu un supliment de 20 g de fibre alimentare zilnic a fost de 87% conform studiului “Tratamentul primelor episoade de fisură anală acută: studiu prospectiv randomizat de unguent cu lidocaină versus unguent de hidrocortizon sau băi de șezut calde plus tărâțe” realizat de S.L.Jensen în 1986.
Antibioticele sunt recomandate in cazul fisurilor anale?
Antibioticele sunt recomandate în cazul fisurilor anale atunci când acestea prezintă infecție locală, risc de recidivă sau cronicizare. Dintre antibioticele sistemice cefalosporinele sunt de preferat, iar ca antimicrobian local metronidazolul are proprietăți antiinflamatorii și stimulează vindecarea.
Bicarbonatul de sodiu este eficient in cazul fisurilor anale?
Bicarbonatul de sodiu este eficient în cazul fisurilor anale pentru că reduce iritația și ameliorează simptomele.
Care sunt complicatiile fisurii anale în cazul netratarii?
Complicațiile fisurii anale în lipsa unui tratament corespunzător sunt:
- fistulizarea
- stenozarea
- incontinența
- sângerarea
- durerea
- infecția
- cronicizarea