Afectiunile Ano-Rectale

Hemoroizi Externi: Definitie, Cauze, Simptome, Tratament

Hemoroizi Externi
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 09/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Hemoroizii externi sunt perne vascularizate din anatomia anorectului ce se află sub linia dentată și sunt acoperiți de epiteliu scuamos și inervați de nervi cutanați.

Datorită vascularizării bogate, aceștia au tendința de a se înghesui și prolapsa, ducând deseori la patologii. Hemoroizii externi patologici sunt cauzați de diaree cronică, sedentarism, boală inflamatorie intestinală sau obezitate.

Simptomele acestei patologii pot varia de la mâncărimi ușoare, sângerări și până la dureri severe.

Tratamentul hemoroizilor externi patologici este variat, de la managementul conservator și tratamentele la cabinet și până la hemoroidectomia chirurgicală. Tratamentul inițial pentru hemoroizii interni implică, de obicei, modificări ale dietei și ale stilului de viață.

În cazul hemoroizilor inflamați, tratamentul de primă linie este terapia conservatoare prin care se urmărește creșterea cantității de fibre alimentare pentru înmuierea scaunelor, dar și creșterea consumului de apă.

Ce sunt hemoroizii externi?

Hemoroizii externi sunt perne de țesut submucosal situate în canalul anal, sub linia dentată. Aceștia sunt acoperiți de un epiteliu scuamos și sunt inervați de nervii cutanați, care sunt ramuri ale nervului pudendal. Pot apărea circumferențial sub anoderm, fiind drenați prin vena rectală inferioară în vena cavă inferioară.

Care sunt cauzele hemoroizilor externi?

Principala cauză a apariției hemoroizilor externi și a inflamării acestora este presiunea intraabdominală crescută, care determină o înghițire venoasă a plexului hemoroidal.

Cauzele frecvente ale hemoroizilor externi sunt:

  • Constipația – Constipația și încordarea prelungită sunt considerate pe scară largă ca fiind cauza hemoroizilor, deoarece materiile fecale tari și presiunea intraabdominală crescută ar putea cauza obstrucția întoarcerii venoase, ceea ce ar duce la angorjarea plexului hemoroidal.
  • Defecarea cu eforturi prelungite – Unele afecțiuni, cum ar fi constipația, pot îngreuna mișcările intestinale, iar efortul prelungit pentru a defeca pot inflama venele din partea inferioară a rectului.
  • Diareea – Diareea, caracterizată prin scaune moi, apoase și frecvente, poate duce la contracția prelungită a sfincterului anal, pentru a menține continența fecală. Studiile fiziopatologice au indicat că presiunea anală în repaus este crescută la pacienții cu hemoroizi, una dintre cauze fiind diareea acută.
  • Sarcina – Apariția hemoroizilor este frecventă la timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină și la o lună după naștere, mai ales în cazul nașterilor vaginale. Sarcina și nașterea pe cale naturală predispun femeile la apariția hemoroizilor din cauza modificărilor hormonale și a creșterii presiunii intraabdominale.
  • Probleme psihologice și paralizie spinală – Leziunile măduvei spinării au ca rezultat nu numai deficite motorii și senzoriale, ci și disfuncții autonome, ca urmare a întreruperii legăturii dintre centrii cerebrali superiori și măduva spinării. Un sindrom frecvent observat este intestinul neurogen, ce poate cauza hemoroizi.

Care sunt simptomele hemoroizilor externi?

Principalele simptome asociate cu hemoroizii externi includ durere, sângerare, prurit, arsură și umflături, constatările fizice arătând apariția de:

  • Etichete cutanate – Dacă se formează un cheag de sânge în interiorul unui hemoroid extern, durerea poate fi bruscă și severă. De asemenea, este posibilă apariția unei umflături în jurul anusului, care se pot dizolva, dar care provoacă mâncărimi sau iritații.
  • Durere – Durerea poate apărea din cauza distensiei bruște a pielii de deasupra hemoroizilor, datorată cheagurilor de sânge. Această durere poate dura între 5 și 12 zile și, odată cu trecerea umflăturii, este vizibilă o etichetă cutanată.
  • Fistule sau fisuri anale – Fisurile anale sunt rupturi sau fisuri ce pot fi confundate cu hemoroizii. De cele mai multe ori, hemoroizii externi sunt însoțiți și de fisuri anale. Atât hemoroizii, cât și fisurile anale pot provoca durere, mâncărime și sângerare, însă diferența dintre cele două este umflătura care se simte la apariția hemoroizilor externi sau mucusul prezent.
  • Hemoroizi trombozați – Aceștia apar atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale, obstrucționând fluxul sangvin și provocând o umflătură dureroasă a țesuturilor perianale.
  • Sânge – Hemoroizii pot sângera atunci când sunt afectați sau iritați și, de obicei, trece de la sine ori cu tratament la domiciliu.

Cum arată hemoroizii externi?

Hemoroizii externi arată ca o umflătură dură, roșie, care apare în mănunchiuri care ies din exteriorul zonei anale și care este acoperită de mucus.

hemoroizi externi - ilustratie grafica

Cum pot fi diagnosticați hemoroizii externi?

Hemoroizii externi pot fi diagnosticați prin efectuarea unei investigații ca examenul digital sau anoscopia. Examenul anorectal detaliat este crucial pentru diagnosticarea hemoroizilor.

Pacienții pot fi examinați în poziție pronaos-jackknife sau în poziție laterală stângă. Consultul extern va evidenția orice hemoroid extern trombozat, care apare adesea ca un nodul ferm, violaceu, sensibil la palpare. Etichetele cutanate pot fi semne nu numai de hemoroizi, ci și de fisuri anale.

O diagnosticare corectă a hemoroizilor patogeni se face în urma a două examinări complexe:

  • Examenul digital – Prin examenul digital se exclude masa rectală distală și abcesul sau fistula anorectală. Evaluare integrității sfincterului în timpul evaluării digitale este importantă pentru a stabili funcția de bază, mai ales pentru pacienții care suferă de incontinență.
  • Anoscopia – Anoscopia și proctosigmoidoscopia rigidă sau flexibilă sunt efectuate pentru a identifica hemoroizii interni sau fisurile, dar și pentru a exclude masele rectale distale. Hemoroizii pot fi astfel descriși în funcție de gradul de inflamație.

Care sunt tratamentele pentru hemoroizii externi?

Tratamentul terapeutic al hemoroizilor variază de la creme, medicamente, modificarea stilului de viață și până la intervenții chirurgicale radicale, în funcție de gradul și severitatea simptomelor.

Tratamentele pentru hemoroizi externi sunt:

  1. Aplicarea cremelor
  2. Administrarea medicamentelor orale
  3. Administrarea antiinflamatoarelor
  4. Optarea pentru proceduri chirurgicale
  5. Creșterea aportului de fibre
  6. Utilizarea băii de șezut

Aplicarea cremelor

Cremele antihemoroidale sunt o metodă de tratament a hemoroizilor externi, ce ameliorează local durerea, inflamația, pruritul sau sângerarea cauzate de aceștia. Aplicarea topică a cremelor reprezintă un tratament conservativ, rapid și eficient, în special dacă acestea sunt pe bază de acid hialuronic și extract de gălbenele.

Acidul hialuronic are rolul de a grăbi vindecarea țesutului și de a ameliora inflamația, prin vindecarea rapidă a pielii. De asemenea, susține elasticitatea vaselor sangvine, prin stimularea sintezei de colagen. Și nu în ultimul rând, imbunătățește circulația sângelui.

Extractul de gălbenele (C. officinalis), conține multe tipuri de flavonoide, triterpene, precum și polifenoli. Triterpenele sunt raportate ca fiind compuși cu efecte antiinflamatoare și antiedematoase, precum și cu un efect de stimulare a fibroblastelor. C. officinalis poate facilita vindecarea rănilor prin creșterea atât a angiogenezei rănilor, cât și a metabolismului glicoproteic și al colagenului, ceea ce duce la îmbunătățiri în formarea țesutului de granulație local și a circulației sangvine.

Administrarea medicamentelor orale

Administrarea medicamentelor orale este un mod de a trata hemoroizii externi în faze incipiente. Studiile au demonstrat că ghimpele-pădureț și diosmina și hesperidina cresc eficiența medicamentelor datorită efectelor terapeutice benefice în tratamentul hemoroizilor.

Ghimpele-pădureț este un ingredient folosit în medicamentele orale administrate în tratamentul hemoroizilor externi, deoarece are capacitatea de a diminua mâncărimile, furnicăturile și crampele, datorită saponinei escina, care îi conferă acțiune tonică și antiinflamatoare. Cele mai importante substanțe active din punct de vedere farmacologic din ghimpele-pădureț sunt saponinele steroidice ruscin și ruscozida.

Diosmina și hesperidina sunt, de asemenea, folosite în tratamentul hemoroizilor externi. Acestea se regăsesc sub formă de fracție flavonoidică micronizată și purificată (MPFF) și îmbunătățesc tonusul venos și drenajul limfatic prin modularea semnalizării noradrenergice și prin reducerea metabolismului norepinefrinei. MPFF reduce semnificativ hiperpermeabilitatea capilară și îmbunătățește rezistența capilară la pacienții cu fragilitate capilară anormală, ceea ce duce la o îmbunătățire suplimentară a microcirculației.

Administrarea antiinflamatoarelor

Administrarea antiinflamatoarelor reprezintă un tratament eficient pentru hemoroizilor externi. Inflamația acestora poate fi ameliorată și tratată prin administrarea unor substanțe cu proprietăți antiinflamatorii, atât medicamentoase, cât și naturale. Propolisul și păpădia sunt plante medicinale ce conțin astfel de substanțe, eficiente în reducerea și oprirea proceselor inflamatorii.

Propolisul (clei de albine) conține peste 300 de substanțe active, printre care se numără și esterul fenetilic al acidului cafeic, un activator al receptorilor care reglează starea de oxidare și semnalul ligandului NF-kB (RANKL)/osteoprotegerină (OPG) și are un potențial efect protector asupra osteoporozei induse de glucocorticoizi (GIO). De asemenea, are un efect antiinflamator și promovează depunerea de colagen, reepitalizarea și vindecarea rănilor.

Păpădia (Taraxacum officinale) a fost evaluată ca având o activitate antiinflamatoare puternică. Doi dintre compușii activi din compoziția păpădiei, luteolina și luteolin-7-O-glucozida, bogați în fracția de acetat de etil, suprimă producția de monoxid de azot (NO) și de prostaglandină E2.

Optarea pentru proceduri chirurgicale

Optarea pentru proceduri chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor externi se recomandă în cazurile avansate ale bolii hemoroidale, dacă metodele de tratament conservativ nu dau randament. Cele mai populare metode de tratament chirurgical al hemoroizilor sunt hemoroidectomia, pentru hemoroizii externi mari care nu răspund la alte tratamente, dar și ligaturarea hemoroizilor.

Hemoroizii se clasifică, în funcție de gravitatea bolii, în patru stadii, ultimele două tratându-se doar printr-o intervenție chirurgicală.

Hemoroidectomia este o procedură de eliminare chirurgicală a hemoroizilor, care se efectuează printr-o incizie eliptică pe locul trombozei, cu îndepărtarea plexului hemoroidal afectat. Recuperarea completă după o astfel de operație durează aproximativ 2-3 luni, durerea postoperatorie fiind una dintre complicațiile majore.

Creșterea aportului de fibre

Creșterea aportului de fibre reprezintă o metodă de tratament pentru hemoroizi externi. Fibrele, în special cele insolubile, sunt eficiente în ameliorarea simptomelor datorită efectelor pe care le au:

Consumul de fibre reduce constipația și efortul prelungit de a defeca, care sunt cele mai importante cauze ale apariției hemoroizilor externi.

Aportul de fibre dietetice a fost asociat cu creșterea frecvenței mișcărilor intestinale și a masei fecale în rândul persoanelor cu constipație ocazională sau ușoară.

Doza zilnică recomandată de fibre este de 20-35 de grame și poate fi atinsă prin consumul diverselor alimente: chia – 34 grame , migdale 12.5 grame , avocado 6.7 grame , zmeura 6.5 grame , broccoli 3.3 grame , morcov 2.8 grame. Informatii nutritionale pentru 100 grame de produs.

Acesta imagine ilustrează câteva dintre cele mai bogate alimente in fibre.

https://valado.ro/hemoroizi/externi/

Utilizarea băii de șezut

Utilizarea băilor de șezut este o metodă naturistă de tratament a hemoroizilor externi, având rolul de a ameliora durerea prin scăderea presiunii anale, de a menține o igienă corespunzătoare și de a îmbunătăți circulația sangvină anală, ameliorând astfel congestia și edemul.

Băile de șezut fierbinți presupun scufundarea anusului într-un vas umplut cu apă caldă, cu o temperatură de 40-42°C, timp de 3 minute.

Cum se tratează hemoroizii externi inflamați?

Hemoroizii externi inflamați se tratează prin 3 moduri ușoare.

Aplicarea cremelor cu hidrocortizon, hammamelis sau agent anestezic este un mod rapid și ușor de efectuat. Un alt mod de a scădea inflamația este baia de șezut cu sare, care relaxează musculatura. Nu în ultimul rând, aplicarea locală a pungilor cu gheață ameliorează inflamația și durerea.

Cum se tratează hemoroizii externi și interni (micsti)?

Hemoroizii externi și interni se tratează prin remedii naturiste, creme, medicamente, băi de șezut, intervenții chirurgicale sau prin modificare stilului de viață, creșterea consumului de fibre și de apă.

Tratamentul hemoroizilor externi și interni include:

-Aplicarea cremelor cu hidrocortizon, hamamelis sau agent anestezic

-Utilizarea băilor de șezut cu sare

-Aplicarea compreselor cu gheață

Folosirea supozitoarelor in tratamentul hemoroizilor interni este un recomandat deoarece substanta activa din supozitor este absorbita de tesutul rectal.

Hemoroizii externi se retrag singuri?

Da, majoritatea hemoroizilor externi vor dispărea de la sine în câteva zile sau săptămâni, chiar și fără tratament, dar în acest caz, pot reapărea.

Hemoroizii externi dispar?

Adesea, hemoroizii externi dispar de la sine în câteva zile sau săptămâni, pe măsură ce organismul reabsoarbe cheagul de sânge din interiorul vaselor de sânge proeminente.

Hemoroizii externi sunt dureroși?

Da, hemoroizii externi pot fi dureroși. Aceștia sunt de obicei mai dureroși imediat după o mișcare intestinală sau după un efort susținut sau o ridicare. Ei pot fi deosebit de dureroși dacă dezvoltă un cheag de sânge, cunoscuți sub numele de hemoroizi trombozați.

Cum devin hemoroizii externi trombozați?

Hemoroizii externi devin trombozați deoarece se lărgesc în timp și înmagazinează o cantitate de sânge care formează un cheag, apărând astfel tromboza. Acestea pot aparea atunci cand se se forteaza prea tare la defalcare, hemoroizi trombozati poate fi dureros.

Se poate sparge un hemoroid extern?

Da, un hemoroid extern se poate sparge dacă devine trombozat, ceea ce înseamnă că un cheag de sânge s-a format în hemoroid.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?