Afectiunile Ano-Rectale

7 Leacuri Batranesti Pentru Hemoroizi Externi & Interni

7 leacuri batranesti pentru hemoroizi
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 26/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Leacurile bătrânești există de câteva secole și au fost transmise și îmbunătățite din generație în generație. Acestea se bazează pe proprietățile terapeutice ale plantelor și pe capacitatea lor de a trata diverse afecțiuni.

Printre principiile active folosite de strămoșii noștri pentru a trata hemoroizii se numără propolisul, ghimpele-pădureț, castanul sălbatic, gotu kola, hamamelisul, acidul hialuronic, diosmina și hesperidina.

Alte remedii naturiste utilizate de-a lungul timpului sunt foile de dafin, cartoful ras, usturoiul, mierea, dar și frunzele de aloe vera.

Plantele pentru hemoroizi acționează prin diverse căi, în funcție de substanțele active din compoziție. De aceea, combinarea mai multor plante duce la grăbirea vindecării hemoroizilor.

Cele mai eficiente leacuri batranesti pentru hemoroizi sunt:

  • Propolis
  • Castan sălbatic (Aesculus hippocastanum)
  • Ghimpe pădureț (Ruscus aculeatus)
  • Gotu Kola (Centella asiatica)
  • Hamamelis (Hamamelis virginiana)
  • Acidul hialuronic
  • Diosmina și hesperidina

Propolis

Propolisul este un leac bătrânesc, utilizat des în tratamentul topic al hemoroizilor inflamați, datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare.

Propolisul sau cleiul de albine, este un material asemănător rășinii, fiind colectat din mugurii de plop și din conuri de copaci de către albine. Acesta conține multe substanțe active, precum flavonoidele, care au proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antioxidante.

Aplicate pe pielea inflamată și iritată din zona anală, cremele și unguentele pe bază pe propolis asigură protecție antibacteriană datorită compușilor activi, precum acidul cafeic și flavonoidele, oprind și înmulțirea bacteriilor.

De asemenea, propolisul posedă efecte antiinflamatoare datorită prezenței flavonoidelor, ca acidul cinamic, acidul galic sau apigenina, reglând astfel substanțele inflamatorii care sunt produse în celulele umane, ca urmare a presiunilor sau a patogenității.

Componentele propolisului, ca bioflavonoidele, arginina, vitaminele C, A și B, conferă proprietăți imunomodulatoare, antiinflamatorii și antimicrobiene, care fac din propolis un bun reparator și regenerator al țesuturilor rănite, scăzând și radicalii liberi din leziunile antiinflamatorii. Astfel, propolisul este un ingredient necesar în tratamentul topic al hemoroizilor.

Castan sălbatic (Aesculus hippocastanum)

Aesculus hippocastanum este folosit în tratamentul bolii hemoroidale, fiind un leac babesc. Acesta este un arbore răspândit în Iran, India și în sud-estul Europei, ce produce castane ce conțin substanțe active cu proprietăți antipiretice și antihemoroidale.

Principala componentă activă a extractului de castan sălbatic este escina, o saponină triterpenică cu proprietăți antiinflamatoare.

Castanul sălbatic posedă și efecte venotonice, dar și proprietăți de captare a radicalilor liberi. Acesta inhibă activitatea unor enzime, elastaza și hialuronidaza, implicate în degradarea enzimatică a proteoglicanului, o componentă a dermului pielii, matricea extracelulară. Aceste proprietăți determină eficacitatea castanului sălbatic în tratarea varicelor și a hemoroizilor.

Ghimpe pădureț (Ruscus aculeatus)

Ghimpele-pădureț reprezintă un leac bătrânesc util în tratarea hemoroizilor datorită proprietăților antiinflamatoare și astringente.

Ruscus aculeatus este un arbust eurasiatic mic, cu lăstari platinici. Părțile aeriene sunt utilizate în medicină ca diuretice, iar părțile subterane, rădăcinile și rizomii, pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor sau insuficienței venoase.

Extractul de ghimpe pădureț este eficient în creșterea tonusului venos datorită efectelor terapeutice. Activitatea antiinflamatorie există în principal datorită existenței saponinelor steroidiene, în special a ruscogeninei, glicozid ce este utilizat pentru tratamentul varicelor și hemoroizilor.

Gotu Kola (Centella asiatica)

Gotu Kola este, de asemenea, un leac bătrânesc eficient ca tratament oral pentru boala hemoroidală.

Centella asiatica este o plantă medicinală tropicală cu o lungă istorie de utilizare terapeutică pentru varice și hemoroizi. Preparatele farmaceutice orale pe bază de gotu kola, conțin derivați triterpenici pentaciclici: acidul asiatic, cu proprietăți cicatrizante și stimulatoare a fluxului sangvin, acidul madecasic, care grăbește vindecarea rănilor, și asiaticosidul, cu efecte antiinflamatoare.

Cercetările clinice au demonstrat potențialul plantei de a spori integritatea țesutului conjunctiv, de a ridica nivelurile de antioxidanți pentru a grăbi vindecarea rănilor și de a îmbunătăți permeabilitatea capilară.

Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Hamamelisul este un leac bătrânesc care este utilizat des în tratamentul hemoroizilor datorită proprietăților antiinflamatorii care îl fac util în tratamentul afecțiunilor inflamatorii ale pielii, inclusiv al iritațiilor cutanate și al venelor varicoase sau hemoroizi.

Hamamelisul este o specie de arbust înflorit originar în estul Americii de Nord. Principalii constituenți ai hamamelisului, care diferă în funcție de regiunea în care crește, sunt taninurile, în special galotaninurile, și într-o măsură mai mică flavonoidele, inclusiv procianidinele, catechinele și flavonele, substanțe ce îi conferă efecte terapeutice.

Mecanismul farmacologic poate fi explicat prin inhibarea alfa-glucozidazei și a elastazei leucocitare umane, enzime ce contribuie la degradarea țesutului conjunctiv și compromit vascularizația.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este folosit cu succes în tratamentul topic al hemoroizilor, fiind unul dintre leacurile bătrânești cele mai frecvent utilizate in trecut chiar daca nu se stia despre el, el era consumat din alimente. Acesta este principala componentă a matricei extracelulare și este considerat unul dintre componenții cheie în procesul de regenerare a țesuturilor. S-a dovedit că modulează, prin intermediul unor receptori specifici, inflamația, migrarea celulară și angiogeneza, care sunt principalele faze ale vindecării rănilor.

Diosmina și hesperidina

Diosmina și hesperidina, împreună, s-au dovedit eficiente în tratarea bolii hemoroidale, ca leacuri bătrânești, ele fiind regasite in citrice si consumat din alimente. Acestea sunt flavonoide ce se găsesc în citrice. Flavonoidele sunt o clasă de medicamente extrase din plante și sunt flebotonice, deoarece au efecte asupra sistemului capilar și venos. Acestea pot crește tonusul vascular, pot reduce capacitatea venoasă, pot scădea permeabilitatea capilară și facilitează drenajul limfatic, având și proprietăți antiinflamatoare.

Administrarea de diosmină în doze mari împreună cu hesperidina ajută la reducerea simptomele hemoroizilor și la prevenirea revenirii acestora.

Alte remedii naturiste

Pentru tratarea hemoroizilor există multe tratamente naturiste, leacuri bătrânești transmise din generație în generație. Acestea se bazează pe proprietățile medicinale ale compușilor din plante.

Alte remedii naturiste sunt:

  • Foile de dafin, ce ajută la reducerea pruritului anal, ameliorarea durerii și au proprietăți antiinflamatoare, datorită camforului, taninurilor sau alcaloizilor linoleici.
  • Cartoful ras, ameliorează disconfortul asociat cu hemoroizii și ajută la vindecarea umflăturilor și a usturimii.
  • Mierea, care poate ameliora simptomele hemoroizilor, însă încă nu există suficiente studii care să arate efectele benefice asupra hemoroizilor.
  • Usturoiul, ajută la vindecarea procesului inflamator, la dezinfecția zonei și grăbește vindecarea.
  • Aloe vera, plantă cu efecte antiinflamatoare, calmante și cicatrizante, ce ajută la ameliorarea durerii și a disconfortului, la reducerea inflamațiilor, grăbind vindecarea și prevenind sângerarea și iritarea zonei din jurul anusului.

Cum acționează plantele pentru hemoroizi?

Plantele pentru hemoroizi acționează prin mai multe căi – unele plante scad inflamația, altele grăbesc procesul de vindecare, unele pot reduce durerea și disconfortul, iar altele ameliorează hemoragia. De cele mai multe ori, combinarea mai multor astfel de plante duce la obținerea unui efect mult mai puternic.

În prezent, cele mai importante plante cu proprietăți curative pentru hemoroizi, se regăsesc toate în aceeași formulă, denumită Pachetul HemoLift.

Dieta afectează hemoroizii?

Da, dieta afectează hemoroizii. O dietă cu un conținut sărac în fibre îngreunează mișcările intestinale, provocând în cele din urmă constipația. Astfel, prin eforturile prelungite de a defeca, crește presiunea de la nivelul canalului anorectal, afectând hemoroizii.

De astfel o dieta pentru hemoroizi trebuie sa contina multe fructe, legume si in mod special produse care nu cauzeaza constipatia.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

One thought on “7 Leacuri Batranesti Pentru Hemoroizi Externi & Interni

  1. Problema cu hemoroizi i cind mă duc de treaba mare se formează ca niște mărgele la exterior, ce îmi recomandați??mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?