Afectiunile Ano-Rectale

La Ce Doctor Mergi Pentru Hemoroizi?

Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 29/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Hemoroizii sunt venele dilatate din canalul anorectal, care atunci când se inflamează pot necesita consultul unui medic specialist pentru a-i diagnostica și a oferi un tratament corespunzător simptomelor asociate acestora.

Dacă există nevoia de a consulta un doctor pentru hemoroizi, atunci puteți cere părerea doctorului de familie, proctologului sau a gastroenterologului, mai ales când boala hemoroidală se agravează, apare sângerarea sau durere severă, care nu se ameliorează cu tratamente naturiste sau fără prescripție medicală.

Doctor de familie

Medicul de familie pune inițial diagnosticul de hemoroizi după verificarea stării de sănătate și a simptomelor pe care le prezintă pacientul. Acesta va examina și va efectua un tușeu rectal, pentru a determina cu ce tip de hemoroizi se confruntă acesta.

Dacă este necesar, medicul de familie îl va trimite pe pacient la un specialist, recomandând câteva remedii până la consultul specializat.

Proctolog sau Chirurg Generalist

Medicul proctolog va verifica starea canalului anal prin anoscopie, proctoscopie sau sigmoidoscopie, pentru a determina cât de gravă este boala hemoroidală. Acesta va recomanda un plan de tratament corespunzător, care poate consta doar în medicamente sau creme, sau poate fi o intervenție minim invazivă, precum scleroterapia sau ligaturarea cu benzi elastice și chiar o intervenție chirurgicală, hemoroidectomia.

Gastroenterolog

Medicul gastroenterolog va verifica dacă sunt și alte afecțiuni care pot agrava hemoroizii. De asemenea, acesta va recomanda un regim alimentar potrivit tratării și prevenirii hemoroizilor.

Când ar trebui să consultați un medic pentru tratarea hemoroizilor?

Ar trebui să consultați un medic dacă hemoroizii se agravează, sângerează sau nu se ameliorează cu niciun fel de tratament. Consultul unui medic specialist este necesar când:

  • Simptomele hemoroizilor persistă în ciuda tratamentului la domiciliu și a măsurilor de autoîngrijire;
  • Există o sângerare semnificativă la nivelul rectului sau al anusului;
  • Există durere sau disconfort sever asociat cu hemoroizii;
  • Există dificultăți sau dureri în timpul mișcărilor intestinale.

Cum tratează doctorii hemoroizii?

Doctorii tratează hemoroizii prin recomandarea unor tratamente alopate ce au capacitatea de a ameliora și vindeca simptomele, de la medicamente, creme și unguente sau supozitoare. Acestea trebuie să conțină ingrediente active care reduc inflamația, ameliorează durerea și stopează sângerarea.

Dacă niciun astfel de tratament nu funcționează, aceștia vor apela la proceduri minim invazive, precum scleroterapia, coagularea în infraroșu sau ligaturarea cu benzi elastice, sau intervenții chirurgicale de eliminare a hemoroizilor, precum hemoroidectomia.

Poți trata acasă hemoroizii?

Da, poți trata acasă hemoroizii, doar in fazele incipiente prin remedii naturiste, precum băi de șezut, utilizarea de produse topice, ca acidul hialuronic, consumul de ceaiuri ca cel de musetel sau administrarea de suplimente alimentare pe baza de diosmina si hesperidina.

De asemenea, hemoroizii pot fi tratați, dar și preveniți, printr-un stil de viață sănătos, activ, prin consumul a minim 2 litri de apă zilnic și printr-o dietă bogată în fibre alimentare.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?