Afectiunile Ano-Rectale

Prolapsul Anorectal: Cauze, Simptome, Imagini & Tratament

prolapsul rectal

Prolapsul rectal, procidentia sau „prolapsul complet”, definit ca o proeminență a rectului în afara anusului, apare la vârstele extreme. În populația pediatrică, afecțiunea este de obicei diagnosticată până la vârsta de 3 ani, cu o distribuție egală pe sexe. În populația adultă, incidența maximă este după decada a cincea, iar femeile sunt mai frecvent afectate, reprezentând 80-90% din pacienții cu prolaps rectal.

Cauzele principale ale prolapsului rectal sunt constipația cronică, operațiile anterioare în zona pelvină, afectarea nervilor sau slăbirea mușchilor planșeului pelvin. Acesta se observă ca o umflătură sau ca o masă de țesut roșiatică, în funcție de gradul de prolaps.

Simptomele și semnele asociate acestuia sunt sângerarea, durerea, incontinența fecală, umflătura în jurul anusului sau dificultatea de a elimina materiile fecale. Acestea pot fi tratate prin efectuarea unor proceduri medicale, precum rectosigmoidectomia perineală, rectopexia și procedura Delorme, în urma diagnosticului stabilit prin colonoscopie, manometrie anorectală, examen rectal digital, defecografie, clismă cu bariu sau electromiografie.

Prolapsul rectal și hemoroizii pot fi confundați deoarece au simptome similare, însă acestea diferă prin manifestarea bolii, prolapsul rectal presupunând protuberanța țesutului rectal prin anus, în timp ce hemoroizii sunt vene umflate de la nivelul rectului sau anusului.

Ce este prolapsul rectal?

Prolapsul rectal este o afecțiune medicală în care rectul, care este partea inferioară a intestinului gros, iese prin anus. Se caracterizează printr-o invaginație circumferențială pe toată grosimea peretelui rectal, cu o proeminență în exteriorul canalului anal. Acest lucru înseamnă că țesutul rectal se întoarce pe dos și iese prin anus, provocând o umflătură în jurul zonei anale.

Ce cauzează prolapsul rectal?

Cauzele prolapsului rectal nu sunt complet înțelese, dar este probabil rezultatul unei etiologii multifactoriale. Unii dintre factorii care pot contribui la apariția prolapsului rectal includ:

 • Slăbirea mușchilor planșeului pelvin – mușchii planșeului pelvin susțin rectul și ajută la menținerea acestuia în poziția normală, anatomică. Slăbirea sau deteriorarea acestor mușchi poate provoca prolapsul rectului.
 • Constipația cronică – efortul în timpul mișcărilor intestinale poate exercita presiune asupra rectului și poate slăbi mușchii planșeului pelvin, crescând riscul de prolaps rectal.
 • Deteriorarea nervilor – afectarea nervilor care controlează mușchii pelvieni poate duce la prolaps rectal.
 • Operații anterioare – intervențiile chirurgicale în zona pelvină, cum ar fi histerectomia sau prostatectomia, pot slăbi mușchii pelvieni și pot crește riscul de prolaps rectal.

Care sunt semnele sau simptomele prolapsului rectal?

Semnele prolapsului rectal sunt senzația de presiune sau apariția unei umflături în anus, scurgerile de fluide din canalul anorectal sau durerea și mâncărimea anală.

Simptomele prolapsului rectal sunt:

 • O umflătură în jurul anusului – aceasta este cel mai frecvent simptom al prolapsului rectal. Umflătura poate fi moale, de culoare roz sau roșie și poate fi vizibilă în afara anusului.
 • Dificultatea de a elimina materiile fecale – prolapsul rectal poate îngreuna eliminarea scaunului și este posibil să fie nevoie de mai mult efort decât de obicei.
 • Incontinența fecală – pe măsură ce prolapsul rectal avansează, este posibilă apariția incontinenței fecale, care reprezintă incapacitatea de a controla mișcările intestinale.
 • Durerea anală sau disconfortul – prolapsul rectal nu se poate retrage singur, motiv pentru care poate fi întreruptă alimentarea cu sânge în timp, provocându-se strangularea prolapsului ce determină durere severă și necesită tratament de urgență.
 • Sângerarea – în stadiile moderate până la severe ale prolapsului rectal, poate fi observată sângerarea din cauza iritării țesutului rectal.

Cum arată prolapsul rectal?

Prolapsul rectal arată diferit, în funcție de gradul acestuia. În stadiile incipiente, acesta poate apărea ca o umflătură roșiatică la nivelul anusului. Pe măsură ce prolapsul progresează, țesutul rectal poate ieși mai mult în afara anusului și poate apărea ca o masă de țesut de culoare roz sau roșiatică. În cazurile severe, întregul rect poate să iasă în afara anusului și să apară ca o masă mare și cărnoasă.

https://valado.ro/prolaps-rectal/

Care sunt optiunile de tratament al prolapsului rectal?

Tratamentul prolapsului rectal este chirurgical, existând mai multe abordări medicale, în funcție de specificul afecțiunii. Pentru adulții cu o stare generală de sănătate bună, prima alegere este, de obicei, rectopexia, care este o procedură de reparare a rectului prin abdomen. Dacă însă intervenția chirurgicală abdominală este contraindicată, poate fi aleasă chirurgia rectală.

Tratamentul prolapsului rectal poate fi efectuat prin:

 • Fixarea rectului (Rectopexia), care este o procedură chirurgicală utilizată pentru a trata prolapsul rectal. Rectopexia presupune atașarea rectului la sacrum, osul de la baza coloanei vertebrale, pentru a împiedica prolapsul acestuia.
 • Rectosigmoidectomia perineală, care este o procedură chirurgicală utilizată pentru a trata prolapsul rectal pe toată grosimea. Aceasta presupune îndepărtarea unei porțiuni din rect și a colonului sigmoid printr-o incizie în perineu, adică zona dintre anus și scrot sau vulvă. Procedura este relativ sigură și nedureroasă.
 • Procedura Delorme, care este o tehnică chirurgicală folosită în cazul prolapsului rectal. Aceasta presupune îndepărtarea unei porțiuni din mucoasa rectală, mucoasa internă, și plierea peretelui rectal rămas pe el însuși pentru a crea o plicatură, care este apoi suturată la locul ei pentru a împiedica prolapsul rectal.

Cum este diagnosticat prolapsul rectal?

Prolapsul rectal este diagnosticat în urma unui examen fizic al rectului, după verificarea istoricului medical. Pentru a confirma diagnosticul sau a exclude alte posibilități, pot fi efectuate mai multe teste.

Diagnosticul de prolaps rectal poate fi stabilit prin:

 • Examen rectal digital
 • Defecografie
 • Manometrie anorectală
 • Clismă cu bariu (serie GI inferioară)
 • Colonoscopie
 • Electromiografie (EMG).

Prolapsul rectal dispare de la sine?

Nu, prolapsul rectal nu dispare de la sine. Este o afecțiune progresivă care tinde să se agraveze în timp. Managementul conservator al prolapsului rectal este de obicei fără succes, iar intervenția chirurgicală este adesea necesară pentru a corecta problema.

Ce se poate întâmpla dacă prolapsul rectal este lăsat netratat?

Dacă prolapsul rectal este lăsat netratat pot apărea complicații severe, precum incontinența fecală, constipația, ulcerul rectal și încarcerarea ce ar putea provoca cangrena țesutului.

Copiii sunt afectați de prolaps rectal?

Da, copiii sunt afectați de prolaps rectal. Este o afecțiune rară în cazul acestora, însă poate apărea la copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, în special când sunt antrenați pentru toaletă.

Cum știu dacă am prolaps rectal sau hemoroizi?

Prolapsul rectal și hemoroizii pot avea simptome similare, cum ar fi sângerarea rectală, disconfort și o umflătură în jurul anusului. Cu toate acestea, există unele diferențe între cele două afecțiuni.

Prolapsul rectal implică proeminența țesutului rectal prin anus. Acesta poate provoca o senzație de plenitudine sau presiune în rect, dificultăți la eliminarea scaunelor și incontinență fecală. În cazurile severe, țesutul rectal poate să iasă în afara anusului și să apară ca o masă mare și cărnoasă.

Hemoroizii, pe de altă parte, sunt vene umflate la nivelul rectului sau al anusului. Simptomele hemoroizilor sunt mâncărimile, durerea și sângerare în timpul scaunelor. Hemoroizii pot fi interni sau externi și pot apărea ca mici umflături în jurul anusului.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?