Prolapsul rectal, procidentia sau „prolapsul complet”, definit ca o proeminență a rectului în afara anusului, apare la vârstele extreme. În populația pediatrică, afecțiunea este de obicei diagnosticată până la vârsta de 3 ani, cu o distribuție egală pe sexe. În populația adultă, incidența maximă este după decada a cincea, iar femeile sunt mai frecvent afectate, reprezentând 80-90% din pacienții cu prolaps rectal.
Cauzele principale ale prolapsului rectal sunt constipația cronică, operațiile anterioare în zona pelvină, afectarea nervilor sau slăbirea mușchilor planșeului pelvin. Acesta se observă ca o umflătură sau ca o masă de țesut roșiatică, în funcție de gradul de prolaps.
Simptomele și semnele asociate acestuia sunt sângerarea, durerea, incontinența fecală, umflătura în jurul anusului sau dificultatea de a elimina materiile fecale. Acestea pot fi tratate prin efectuarea unor proceduri medicale, precum rectosigmoidectomia perineală, rectopexia și procedura Delorme, în urma diagnosticului stabilit prin colonoscopie, manometrie anorectală, examen rectal digital, defecografie, clismă cu bariu sau electromiografie.
Prolapsul rectal și hemoroizii pot fi confundați deoarece au simptome similare, însă acestea diferă prin manifestarea bolii, prolapsul rectal presupunând protuberanța țesutului rectal prin anus, în timp ce hemoroizii sunt vene umflate de la nivelul rectului sau anusului.
Prolapsul rectal este o afecțiune medicală în care rectul, care este partea inferioară a intestinului gros, iese prin anus. Se caracterizează printr-o invaginație circumferențială pe toată grosimea peretelui rectal, cu o proeminență în exteriorul canalului anal. Acest lucru înseamnă că țesutul rectal se întoarce pe dos și iese prin anus, provocând o umflătură în jurul zonei anale.
Cauzele prolapsului rectal nu sunt complet înțelese, dar este probabil rezultatul unei etiologii multifactoriale. Unii dintre factorii care pot contribui la apariția prolapsului rectal includ:
Semnele prolapsului rectal sunt senzația de presiune sau apariția unei umflături în anus, scurgerile de fluide din canalul anorectal sau durerea și mâncărimea anală.
Simptomele prolapsului rectal sunt:
Prolapsul rectal arată diferit, în funcție de gradul acestuia. În stadiile incipiente, acesta poate apărea ca o umflătură roșiatică la nivelul anusului. Pe măsură ce prolapsul progresează, țesutul rectal poate ieși mai mult în afara anusului și poate apărea ca o masă de țesut de culoare roz sau roșiatică. În cazurile severe, întregul rect poate să iasă în afara anusului și să apară ca o masă mare și cărnoasă.
Tratamentul prolapsului rectal este chirurgical, existând mai multe abordări medicale, în funcție de specificul afecțiunii. Pentru adulții cu o stare generală de sănătate bună, prima alegere este, de obicei, rectopexia, care este o procedură de reparare a rectului prin abdomen. Dacă însă intervenția chirurgicală abdominală este contraindicată, poate fi aleasă chirurgia rectală.
Tratamentul prolapsului rectal poate fi efectuat prin:
Prolapsul rectal este diagnosticat în urma unui examen fizic al rectului, după verificarea istoricului medical. Pentru a confirma diagnosticul sau a exclude alte posibilități, pot fi efectuate mai multe teste.
Diagnosticul de prolaps rectal poate fi stabilit prin:
Nu, prolapsul rectal nu dispare de la sine. Este o afecțiune progresivă care tinde să se agraveze în timp. Managementul conservator al prolapsului rectal este de obicei fără succes, iar intervenția chirurgicală este adesea necesară pentru a corecta problema.
Dacă prolapsul rectal este lăsat netratat pot apărea complicații severe, precum incontinența fecală, constipația, ulcerul rectal și încarcerarea ce ar putea provoca cangrena țesutului.
Da, copiii sunt afectați de prolaps rectal. Este o afecțiune rară în cazul acestora, însă poate apărea la copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, în special când sunt antrenați pentru toaletă.
Prolapsul rectal și hemoroizii pot avea simptome similare, cum ar fi sângerarea rectală, disconfort și o umflătură în jurul anusului. Cu toate acestea, există unele diferențe între cele două afecțiuni.
Prolapsul rectal implică proeminența țesutului rectal prin anus. Acesta poate provoca o senzație de plenitudine sau presiune în rect, dificultăți la eliminarea scaunelor și incontinență fecală. În cazurile severe, țesutul rectal poate să iasă în afara anusului și să apară ca o masă mare și cărnoasă.
Hemoroizii, pe de altă parte, sunt vene umflate la nivelul rectului sau al anusului. Simptomele hemoroizilor sunt mâncărimile, durerea și sângerare în timpul scaunelor. Hemoroizii pot fi interni sau externi și pot apărea ca mici umflături în jurul anusului.