Introducere
Contents
Adoptarea unei diete alimentare, reprezintă un prim pas ce trebuie urmat pentru managementul hemoroizilor. O dietă pentru hemoroizi bogată în fibre alimentare este recomandarea tuturor medicilor pentru evitarea constipației.
Constipația este principala cauză a apariției hemoroizilor (1), de aici și importanța adoptării unui regim alimentar pentru hemoroizi adecvat.
Dieta haotică și lipsa consumului de lichide, afectează atât tranzitul intestinal, implic hemoroizii, cât și întreg sistemul digestiv și organismul în general.
Ce trebuie să mâncați când aveți hemoroizi?
Deși nu pare, regimul alimentar pentru hemoroizi este unul extrem de variat, atât timp cât este bogat în fibre alimentare și alimente ce nu zgârie sau irită colonul.
Fibrele reprezintă o parte esențială a unei diete pentru hemoroizi și au multe beneficii. Ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv, prevenirea constipației, dar și reducerea apariției bolilor de inimă, diabetului, colesterolului rău.
Printre alimentele sănătoase care ajuta la hemoroizi, regăsim:
- Legume – cartofi dulci (1.7 grame fibre *), conopidă (2 grame fibre *)
- Cereale integrale – ovăz, tărâțe
- Broccoli și alte legume crucifere
- Anghinare
- Rădăcinoase
- Ardei roșu – conține atât fibre, cât și lichide (1.2 grame fibre *)
- Mamaliga
Alimente interzise atunci când suferiți de hemoroizi
Alimentele procesate și cele bogate în grăsimi nesaturate, zahăr sau carbohidrați rafinați pot crește, de asemenea, riscul afecțiunilor care cauzează hemoroizi, în special constipația. (2)
De aceea este bine sa evitam urmatoarele alimente:
- Alimente sărace în fibre – Un regim alimentar sărac în fibre, poate cauza creșterea nivelului de colesterol în sânge, a glicemiei, constipația și, bineînțeles, apariția hemoroizilor. Alimentele sărace în fibre alimentare favorizează apariția unui tranzit intestinal accelerat.
- Alcool – Cu toate că nu este o legătură directă între alcool și hemoroizi, există numeroase studii care au arătat cum alcoolul afectează circulația sângelui. O circulație sangvină deficitară a venelor hemoroidale, poate provoca îngroșarea lor și formarea trombilor sau a cheagurilor de sânge. Acestea duc implicit la dureri și senzații neplăcute.
- Cafea – La fel ca și în cazul alcoolului, nici între cafea și hemoroizi nu există o legătură directă. Însă, cafeaua conține acid clorogenic, ce favorizează apariția efectului laxativ. Acest lucru duce la deshidratarea organismului, apoi la constipație și hemoroizi.
- Mâncăruri picante – Condimentele picante crează un dezechilibru intestinal, datorită proprietăților sale de ardere a grăsimilor. Deși nu alimentele în sine favorizează apariția hemoroizilor, pot cauza probleme la nivelul tractului gastrointestinal, afecțiuni ce pot conduce la constipație sau diaree. Condimentele, precum piperul, ardeiul iute, curry, hreanul, deși conțin substanțe sănătoase care ajută organismul, recomandăm să le evitați atunci când suferiți de hemoroizi.
- Produse lactate – Produsele lactate de tipul brânzeturilor și cașcavalurilor, conțin o substanță numită cheag. Aceasta este folosită pentru solidificarea laptelui. Consumate în exces, produsele lactate favorizează apariția constipației.
- Alimente procesate – Alimentele procesate conțin tot felul de ingrediente artificiale, menite a îmbunătăți gustul mâncărurilor și a favoriza păstrarea lor mai mult timp. Deși extrem de gustoase, alimentele procesate nu aduc nici un beneficiu tranzitului intestinal. Din contră, îi provoacă disconfort, dureri, iar aditivii din alimente, slăbesc sistemul imunitar.
Suplimente care nu sunt recomandate
Există și câteva suplimente alimentare pe care nu le recomandăm atunci când suferiți de hemoroizi. Acesta ajută la apariția constipației și dereglarea mișcărilor intestinale.
Fructe pentru hemoroizi
Fructele cu coajă, precum mere, pere, prune, caise, dar și cele viu colorate precum fructele de pădure, strugurii, căpșunile, zmeura, murele, sunt bogate în fibre insolubile și flavonoide, compuși ce ajută la ameliorarea hemoroizilor și la controlul acestora.
- Prune – Prunele uscate pot ajuta, de asemenea, să mențină stomacul să se simtă plin mai mult timp (3), ceea ce înseamnă că o persoană nu va trebui să mănânce atât de des. Acest lucru poate ajuta la reducerea atât a constipației, cât și a obezității, care pot fi un factor de risc pentru hemoroizi, conform unui articol mai vechi din 2009 (5).
- Mere – un măr mediu, cu coajă, conține în jur de 4,4 grame de fibre.
- Pere – o pară cu coajă conține 6 grame de fibre.
- Fructe de pădure – 100 grame de fructe de pădure conține în jur de 6.5 grame de fibre.
- Citrice
- Kiwi – 100 grame de kiwi conțin în jur de 3 grame de fibre și o mulțime de apă. Cercetările arată, de asemenea, că, consumul de kiwi poate acționa ca un laxativ, poate ajuta la trecerea ușoară a scaunului și poate crește volumul scaunului, ceea ce reduce timpul de tranzit al colonului. (6).
CITESTE SI – Leacuri din plante pentru hemoroizi
Alimente bogate în fibre pentru hemoroizi
Consumul de alimente bogate în fibre, cu conținut scăzut de grăsimi poate reduce sau preveni adesea simptomele hemoroizilor.
Asta pentru că fibrele aduc urmatoarele beneficii (7):
- crește volumul scaunului, accelerand timp de tranzit al colonului.
- crește retenția de apă în colon, rezultând scaune mai moi care trec mai ușor
- scade nivelul pH-ului din colon, ceea ce reduce, de asemenea, timpul de tranzit al colonului sau timpul necesar pentru trecerea alimentelor prin colon
Există o mulțime de alimente bogate în fibre pe care le puteți integra în dieta zilnică:
- Linte – Lintea face parte din categoria leguminoaselor, fiind una din cele mai bune surse de fibre. O cană de linte gătită, are în jur de 15,6 grame de fibre. Alături de năut, fasole lima și mazăre, lintea vă asigură un aport zilnic de fibre substanțial.
- Orz – Orzul este bogat într-o fibră cunoscută sub denumirea de beta-glucan. Această fibră este răspunzătoare pentru formarea unui gel vâscos în colon și înmuierea scaunului. De asemenea, orzul ajută la menținerea unei bune sănătății a colonului și a întregului tranzit intestinal.
- Anghinare – Conține în jur de 10 g de fibre, iar compușii săi, printre care riblofavina sau tiamina, favorizează reglarea tranzitului intestinal.
- Cartofi dulci – consumați cu tot cu coajă, sunt, de asemenea, surse bogate de fibre. Fiind bogați în fibre, cartofii dulci pot ajuta la tratarea constipației, promovând trecerii ușoară a scaunelor și ajutând astfel în managementul hemoroizilor.
- Broccoli – conține o mulțime de fibre alimentare, dar și un compus numit sulforafan. Acesta din urmă protejează intestinului și ajută la îmbunătățirea digestiei. O cană de broccoli crud conține în jur de 1,8 grame insolubile.
Prevenție și ameliorare
Cu puțin interes, atenție și îndemânare, hemoroizii pot fi preveniți din timp și ameliorați la domiciliu, fără a fi nevoie de intervenții medicale dureroase.
- Utilizați tratamente topice
- Hidratați-vă
- Efectuați regulat băi calde sau o baie de șezut
- Evitați șederea prelungită
- Faceți sport regulat
- Folosiți o pernă de hemoroizi
Concluzie
Aportul zilnic de fibre poate fi satisfăcut doar prin consumul unei game variate de alimente. Adoptați o dietă sănătoasă, echilibrată și consumați cât mai multe lichide.
De asemenea, mestecați mâncarea încet, fără grabă, pentru ca sistemul gastro-intestinal să nu aibă de suferit și să se adapteze mai ușor schimbărilor alimentare.
Hemoroizii, indiferent de natura lor, provoacă un disconfort major pentru mai mult de jumătate din populația globului.
Alegeți să faceți o schimbare în viața dumneavoastră, pentru a evita apariția acestor senzații neplăcute, care vă pot afecta viața socială.
Surse:
- Johanson, J F, and A Sonnenberg. “The prevalence of hemorrhoids and chronic constipation. An epidemiologic study.” Gastroenterology vol. 98,2 (1990): 380-6. doi:10.1016/0016-5085(90)90828-o
- Concerned About Constipation? – https://www.nia.nih.gov/health/concerned-about-constipation
- Tolkien, Zoe et al. “Ferrous sulfate supplementation causes significant gastrointestinal side-effects in adults: a systematic review and meta-analysis.” PloS one vol. 10,2 e0117383. 20 Feb. 2015, doi:10.1371/journal.pone.0117383
- Li, Kelvin et al. “The good, the bad, and the ugly of calcium supplementation: a review of calcium intake on human health.” Clinical interventions in aging vol. 13 2443-2452. 28 Nov. 2018, doi:10.2147/CIA.S157523
- Stacewicz-Sapuntzakis, M. “Dried plums and their products: composition and health effects–an updated review.” Critical reviews in food science and nutrition vol. 53,12 (2013): 1277-302. doi:10.1080/10408398.2011.563880
- What every gastroenterologist needs to know about common anorectal disorders – https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v15/i26/3201.htm
- Udani, J.K., Bloom, D.W. Effects of kivia powder on Gut health in patients with occasional constipation: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr J 12, 78 (2013). https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-78
- Bae, Sun Hwan. “Diets for constipation.” Pediatric gastroenterology, hepatology & nutrition vol. 17,4 (2014): 203-8. doi:10.5223/pghn.2014.17.4.203