Afectiunile Ano-Rectale

Tromboza Hemoroidala: Definitie, Cauze, Simptome, Tratament

Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 24/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Un hemoroid trombozat apare atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul acestuia, care este o venă umflată din anus sau rect. Deși poate apărea și la hemoroizii interni, este mai frecvent la cei externi.

Cauzele declanșării trombozei includ constipația, statul pe toaletă pentru prea mult timp și încordarea în timpul defecației, sarcina și diareea. Aceasta se manifestă prin apariția unei umflături în jurul anusului, sângerare în timpul defecației și mâncărime anale.

Un hemoroid extern trombozat arată ca o umflătură dureroasă pe marginea anusului.

Tratamentul trombozei hemoroidale poate consta atât în metode chirurgicale, cât și conservative, prin administrarea medicamentelor și a cremelor, ori prin remedii naturiste, precum băile de șezut.

Hemoroizii trombozați sunt diagnosticați în urma unei examinări fizice, digitale sau prin anoscopie, colonoscopie sau sigmoidoscopie, iar dacă tratamentul nu este eficient, aceștia se pot agrava, provocând necroză, ulcerație sau abces, dacă se infectează.

Hemoroizii trombozați pot fi atât interni, cât și externi.

Ce sunt hemoroizii trombozați?

Hemoroizii trombozați sunt principalele complicații ale hemoroizilor și apar atunci când vasele hemoroidale dilatate sunt prea înghesuite în canalul anorectal, obstrucționând fluxul sangvin și provocând o umflătură acută, în care sângele se acumulează și coagulează, formând astfel un cheag de sânge.

Care sunt cauzele hemoroizilor trombozați?

Cauzele hemoroizilor trombozați sunt, în general, acțiunile ce exercită prea multă presiune la nivelul anusului și al rectului.

Cauzele hemoroizilor trombozați includ:

  • Constipația – constipația funcțională este una dintre cauzele principale ale presiunii intrarectale ridicate, care provoacă, în timp, înghesuirea venelor hemoroidale și obstrucționarea circulației sangvine.
  • Statul prea mult timp pe toaletă și efortul pentru a defeca – acestea presupun mișcări intestinale îngreunate, ce necesită încordare și efort excesiv pentru a fi eliminate și care pot provoca inflamarea plexului hemoroidal și formarea cheagurilor de sânge din cauza presiunii exercitate asupra pelvisului.
  • Sarcina – greutatea copilului, coborârea perineului, constipația și slăbirea presiunii sfincterului anal sunt factori ce cresc presiunea asupra venelor hemoroidale. Incidența hemoroizilor externi trombozați în timpul sarcinii este raportată la 12.2% – 34% dintre femeile însărcinate, potrivit studiului „Epidemiologia leziunilor anale (fisuri și hemoroizi externi trombozați) în timpul sarcinii și post-partum”, realizat de L. Abramowitz et al., în anul 2003.
  • Diareea – scaunele moi, apoase și dese pot irita rectul și pot determina creșterea presiunii intrarectale, ceea ce ar agrava hemoroizii și ar duce la complicații precum tromboza.
https://valado.ro/hemoroizi/trombozati/

Care sunt simptomele hemoroizilor trombozați?

Simptomele hemoroizilor trombozați sunt : durerea locala, sângerarea, pruritul și apariția unei umflături.

Simptomele hemoroizilor trombozați includ:

  • Umflătura dureroasă și palpabilă din jurul anusului – dimensiunea nodulului variază, iar în cazurile severe s-a observat încarcerarea acestuia, care implică întreaga circumferință a anusului. Cu cât dimensiunea nodulului este mai mică, cu atât durerea dispare mai ușor. Hemoroizii trombozați devin acut dureroși din cauza lipsei de supape venoase în plexul hemoroidal, ceea ce permite sângelui să se adune și să formeze cheaguri.
  • Sângerarea în timpul mișcărilor intestinale – sângerarea în timpul sau după defecație este unul dintre principalele simptome ale hemoroizilor, inclusiv al celor trombozați, și apare din cauza eroziunii epiteliului scuamos și a presiunii pelvine crescute.
  • Mâncărimea anală – în cazul hemoroizilor trombozați, pielea perianală este inflamată și iritată, ceea ce poate cauza senzația de mâncărime.

Cum arată hemoroizii trombozați?

Hemoroizii externi trombozați arată ca o umflătură dureroasă de culoare albăstruie închisă pe marginea canalului anal.

https://valado.ro/hemoroizi/trombozati/

Care sunt tratamentele pentru hemoroizi trombozați?

Tratamentele pentru hemoroizi trombozați sunt împărțite în metode conservatoare și metode chirurgicale. În cazul în care nodulul este mai mic decât dimensiunea unui bob de mazăre, acesta poate fi tratat printr-o metodă conservativă.

În cazul pacienților care prezintă hemoroizi externi trombozați, evaluarea și intervenția chirurgicală în termen de 72 de ore de la apariția trombozei pot duce la o ameliorare semnificativă a simptomelor, deoarece durerea și edemul ating vârful intensității la 48 de ore de la primele semne.

Cu toate acestea, după 48, până la 72 de ore, organizarea trombului și ameliorarea simptomelor elimină, în general, necesitatea procedurilor chirurgicale. După cele 72 de ore, durerea se stabilizează în mod obișnuit și se ameliorează încet, moment în care durerea provocată de excizia hemoroizilor ar depăși durerea provocată de tromboză în sine.

Metodele de tratament au ca scop ameliorarea durerii și accelerarea timpului de recuperare deoarece, în general, organismul este capabil să reabsoarbă cheagul de sânge chiar și fără tratament.

Tratamente eficiente pentru tromboza hemoroizilor sunt:

  1. Optarea Pentru Intervenții Chirurgicale
  2. Administrarea Medicamentelor
  3. Folosirea Băilor De Sezut
  4. Aplicarea Cremelor

Optarea pentru intervenții chirurgicale

Abordările chirurgicale variază de la hemoroidectomie cu excizia trombului la dilatarea anală, la incizia și evacuarea trombului sau „drenajul” hemoroizilor. Incizia și drenajul au fost abandonate de majoritatea specialiștilor din cauza sângerării persistente și a ratelor de recurență semnificativ mai mari observate. Deși acest lucru este bine cunoscut de majoritatea chirurgilor, incizia este încă o abordare practicată în mod obișnuit în departamentele de urgență și în cabinetele de îngrijire primară.

Extirparea chirurgicală a cheagului este recomandată în primele 24, maxim 48 de ore de la apariție.

Administrarea medicamentelor

Pentru tratamentul conservator, substanțele flebotonice, în general, oferă beneficii pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor trombozați, cum ar fi mâncărimea, sângerarea, durerea post-hemoroidectomie și disconfortul. Un exemplu de astfel de substanță este fracția flavonoidică micronizată și purificată (MPFF), recomandată și pentru hemoroizii trombozați, cu sau fără inflamație la nivelul țesuturilor moi din jur.

MPFF a dus la o eliminare mai rapidă și completă a maselor trombotice din vasele de sânge în comparație cu placebo. Diferențele observate pot fi explicate prin activitatea antiinflamatorie cunoscută a MPFF și prin scăderea nivelului moleculelor de adeziune celulară, ICAM-1 și VCAM, în sângele venos regional, pe baza unui studiu intitulat „Utilizarea fracției de flavonoide purificate micronizate împreună cu Rivaroxaban îmbunătățește rezultatele clinice și ecografice în tromboza venoasă femoropopliteală: Rezultatele unui studiu clinic pilot”, realizat de Kirill Lobastov et al. în anul 2018.

Folosirea băilor de șezut

Băile de șezut presupun imersarea anusului într-un vas cu apă caldă, de 40-42°C, timp de 3-5 minute și au rolul de a reduce simptomele, printre care disconfortul și inflamația. Acestea relaxează sfincterul și scad presiunea anală, motiv pentru care trombul se poate micșora și se poate retrage în timp.

Aplicarea cremelor

Aplicarea locală a unguentului cu nifedipină este o metodă eficientă de tratare a trombozei acute a hemoroizilor externi. Se consideră că efectul farmacologic al nifedipinei se datorează blocării canalelor de nitrați și calciu, iar efectele clinice care duc la ameliorarea simptomatică a trombozei pot fi o consecință a faptului că aceasta determină relaxarea sfincterului anal intern.

Cum sunt diagnosticați hemoroizii trombozați?

Hemoroizii trombozați sunt diagnosticați în urma unei evaluări clinice, prin care medicul verifică istoricul medical și efectuează un examen fizic prin care inspectează anusul pentru a vedea dacă există umflături în jurul acestuia, dar și prin alte proceduri.

Tromboza este diagnosticată prin proceduri precum:

  • Examenul rectal digital, prin care se verifică prezența sângelui și se exclud hemoroizii interni.
  • Anoscopia, prin care se verifică partea inferioară a rectului, cu ajutorul unui anoscop luminat.
  • Colonoscopia sau sigmoidoscopia, prin care se exclud alte afecțiuni, precum bolile inflamatorii intestinale, polipii colorectali sau cancerul.

Care sunt complicațiile hemoroizilor trombozați?

Complicațiile hemoroizilor trombozați includ necroza (moartea țesutului) și ulcerația (rană deschisă) la nivelul pielii, care ar provoca sângerări rectale și dureri suplimentare. Dacă trombul se infectează, poate cauza abces perianal ce se poate transforma în fistulă anală.

Care sunt tipurile de hemoroizi trombozați?

Hemoroizii trombozați sunt de două tipuri, apărând în cazul hemoroizilor interni, dar și în cazul celor externi.

Hemoroizi interni trombozați

Hemoroizii interni nu sunt în mod normal palpabili, decât în cazul în care devin trombozați. Aceștia nu sunt frecvenți și, de obicei, se vindecă de la sine în câteva săptămâni.

Hemoroizi externi trombozați

Tromboza hemoroidală este o complicație frecventă a bolii hemoroidale externe. Aceasta provoacă dureri extreme care rezultă din hipertonicitatea sfincterului anal intern, care poate prinde hemoroizii sub linia dentată, ducând astfel la congestie și umflături.

Hemoroizii externi trombozați se retrag?

Da, hemoroizii externi trombozați se retrag. De cele mai multe ori, aceștia se vindecă de la sine, fără a fi nevoie de tratament.

Care este timpul de vindecare al hemoroizilor trombozați?

Hemoroizii trombozați se vindecă în câteva zile. Durerea și inflamația asociate acestora încep să scadă în intensitate în câteva zile de la apariție, însă nodulul necesită 2-3 săptămâni pentru a se retrage complet.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?