Actualizat: martie 26, 2024
Hemoroizii interni sunt perne vascularizate și dilatate ale plexului hemoroidal intern din stratul submucos al canalului anal superior și al rectului inferior. Aceștia apar ca vene submucoase cu pereți groși, cu artere însoțitoare și capilare dilatate.
Hemoroizii interni pot apărea din diverse cauze. Odată cu vârsta, țesutul conjunctiv care leagă mucoasa de submucoasă și de stratul muscular al canalului anal devine mobil. Eforturile excesive din timpul defecației pot duce la congestia pernelor vasculare, adică la apariția hemoroizilor interni, care este caracterizată prin sângerări sau mâncărimi.
Tratarea hemoroizilor interni pornește de la schimbarea stilului de viață și a alimentației. Alte metode de tratament, care pot fi integrate concomitent, în funcție de gravitatea bolii, sunt: metoda conservatoare sau intervenții chirurgicale.
Sângerarea cauzată de un hemoroid intern poate fi oprită prin scleroterapie, prin care se întrerupe fluxul sangvin din interiorul hemoroidului.
Hemoroizii se clasifică în funcție de gradul de prolapsare în gradul I, II, III și IV. Aceștia pot fi diagnosticați prin anoscopie, proctoscopie flexibilă sau colonoscopie.
Hemoroizii interni reprezintă vene dilatate ce fac parte din anatomia anorectală, aflate deasupra liniei dentate. Aceștia provin din mucoasa plexului hemoroidal și sunt acoperiți de un epiteliu de tranziție sau columnar.
Cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor interni sunt constipația și forțarea la defecare. Constipația crește presiunea intraabdominală și împiedică în mod direct întoarcerea venoasă, prin efectul materiilor fecale tari asupra venelor rectale, în timp ce sunt necesare forțe intraanale puternice asupra pernelor anale în timpul defecației. În plus, încercările prelungite de a defecare la pacientul constipat pot duce la evacuări repetate și ineficiente, ceea ce împiedică și mai mult întoarcerea venoasă la hemoroizi.
Printre cauzele cele mai frecvente se numără:
Care sunt simptomele hemoroizilor interni?
Cele mai întâlnite simptome ale hemoroizilor interni sunt sângerarea sau prolapsul, iar unii pacienți se pot confrunta și cu senzația de mâncărime în jurul anusului sau o frecvență mai crescută a defecației.
Hemoroizii interni se află în interiorul rectului și nu pot fi văzuți cu ochiul liber decât în cazul în care prolapsează, caz în care arată ca niște umflăturii roșii care ies din anus.
Tratamentul hemoroizilor interni este decis în funcție de gravitatea prolapsului. Pacienții care suferă de hemoroizi interni simptomatici, cu un grad scăzut de prolapsare, vor urma o abordare medicală conservatoare, comportamentală, cu scopul de a ușura simptomele.
Atunci când tratamentele conservatoare eșuează, se recurge la proceduri ablative nechirurgicale în cabinetul medicului specialist, precum ligatura cu bandă de cauciuc, scleroterapia și coagularea cu infraroșu. Acestea sunt proceduri bine stabilite, relativ bine tolerate, eficiente de cele mai multe ori și pot fi repetate la nevoie. Se efectuează cu ajutorul unui anoscop, proctoscop sau în timpul unei colonoscopii flexibile.
Tratarea hemoroizilor interni se poate realiza prin:
Pentru tratarea simptomelor date de hemoroizii interni este recomandată administrarea medicamentelor cu efecte antiinflamatorii și de calmare a durerii și iritațiilor.
Medicamentele orale cu extracte din plante, precum Castan Sălbatic sau Ghimpe-Pădureț, au capacitatea de a preveni accentuarea simptomelor.
Extractul din semințe de Castan Sălbatic (Aesculus Hippocastanum) are ca și componentă activă aescina, o saponină triterpenică. Acesta are o activitate venotonică și antiinflamatoare, dar și de captare a radicalilor liberi. Are rolul de a inhiba activitatea unor enzime, elastaza și hialuronidaza, implicate în degradarea enzimatică a proteoglicanului, care se găsește în spațiul dintre celulele dermei. Astfel, Castanul Sălbatic s-a demonstrat a fi extrem de eficient în tratarea hemoroizilor interni.
Extractul de Ghimpe-Pădureț (Ruscus Aculeatus) este un eficient tonic venos datorită proprietăților sale antiinflamatorii și astringente. Ca substanță activă se presupune că este ruscogenina, un glicozid utilizat în tratarea varicelor și hemoroizilor.
Aplicarea cremelor reprezintă un tratament rapid pentru hemoroizii interni. Cele mai eficiente ingrediente din compoziția unei creme sunt acidul hialuronic, castanul sălbatic și hamamelisul.
Acidul hialuronic este adesea utilizat în preparatele topice pentru boala hemoroidală pentru că are proprietatea de vindeca țesuturile și de a reduce inflamația.
Castanul sălbatic (Aesculus Hippocastanum) este folosit pentru a oferi elasticitate pereților, fiind un bun antiinflamator și tonic pentru vene, datorită unei saponine triterpenică, denumită aescină, fiind astfel eficient în tratarea hemoroizilor interni.
Witch hazel, sau extractul de Hamamelis virginiana, are efecte antiinflamatorii datorită catechinelor din componența sa, dar și hemostatice locale, inhibând activitatea alfa-glucozidazei și a elastazei leucocitare umane, enzime care contribuie la degradarea țesutului conjunctiv și care compromit vasculatura.
Administrarea ceaiurilor reprezintă o metodă simplă de tratament a hemoroizilor interni. Acestea sunt eficiente în special dacă sunt din extracte de plante medicinale benefice hemoroizilor, precum coada șoricelului și mușețelul, deoarece:
Coada Soricelului (Achillea millefolium), este o plantă ce conține alcamide și sesquiterpene, compuși activi cu o puternică activitate antiinflamatoare, ceea ce-l recomandă atât pentru prevenirea, cât și tratarea hemoroizilor.
Mușețelul (Matricaria chamomilla), conține ca substanțe active camazulena, care are bune proprietăți antiinflamatoare, bisabolol și matricina, care sunt antiinflamatori și analgezici naturali.
Optarea pentru intervenții chirurgicale ca tratament pentru hemoroizii interni este recomandată dacă boala hemoroidală se accentuează, medicul specialist indicând cea mai potrivită procedură. Hemoroizii interni cu grad mic de prolapsare nu necesită intervenție chirurgicală, însă atât al treilea, cât și al patrulea grad de hemoroizi interni necesită, de obicei, o intervenție invazivă sau non-invazivă pentru tratarea simptomelor.
În funcție de starea sănătății pacientului, cele mai utilizate proceduri pentru tratarea hemoroizilor interni sunt ligaturarea cu bandă de cauciuc, coagularea cu infraroșu sau scleroterapia, care sunt minim-invazive, dar și hemoroidectomia, care este o procedură invazivă, dar ambulatorie.
Toate aceste metode au în comun același principiu de acționare: diminuarea vascularizației, reducerea țesutului redundant și fixarea hemoroizilor interni de peretele rectal, reducând dimensiunea, minimizând prolapsul și împiedicând dezvoltarea de noi țesuturi hemoroidale.
Supozitoarele rectale sunt un alt mod de calmare și vindecare a hemoroizilor interni, fiind introduse în partea inferioară a rectului prin anus, unde sunt topite și absorbite, având efect rapid. Cu toate acestea, supozitoarele pot provoca leziuni ale canalului anal și senzația de defecare.
Substanțele care cresc eficiența supozitoarelor sunt diclofenacul sodic, care ameliorează inflamația și durerile ușoare și mesalazina, folosită în cazul afecțiunilor inflamatorii acute.
Hemoroizii interni care sângerează se tratează prin scleroterapie, care reprezintă injectarea hemoroidului cu un lichid cicatrizant, ce întrerupe alimentarea cu sânge a pernei vascularizate.
Alte tratamente pentru hemoroizii interni are sangereaza includ folosirea supozitoarelor cat si a produselor pe baza de diosmina si hesperidina.
Gradele hemoroizilor interni sunt, în funcție de gradul de prolaps, în număr de patru.Fiecare grad se manifestă altfel și necesită o anumită abordare terapeutică.
Hemoroizii de gradul I sunt cei în stadiul incipient, care uneori sângerează, dar care nu prezintă simptome îngrijorătoare și nici nu prolapsează. Reducerea acestora se poate realiza prin ligaturarea cu benzi de cauciuc sau tratamente conservatoare.
Hemoroizii de gradul II sunt hemoroizii care prolapsează, cel mai adesea în timpul defecației, dar se reduc spontan, prezentând disconforturi mai mari sau sângerări. De cele mai multe ori, avansează rapid și pot fi tratați prin ligaturi elastice, tratamente conservatoare sau scleroterapie.
Hemoroizii de gradul III reprezintă un stadiu avansat al bolii, fiind hemoroizii care prolapsează și pot fi reintroduși manual. Dacă acest lucru nu poate fi realizat, atunci se recomandă ligaturările cu benzi elastice , scleroterapie sau interventii chirurgicale.
Hemoroizii de gradul IV se prezintă ca hemoroizi prolapsați permanent, ce nu mai pot fi reduși decât printr-o intervenție chirurgicală ce poate fi invazivă sau minin-invazivă.
In acest tabel sunt prezentate cele patru grade ale hemoroizilor interni:
POZA GRAFICA | GRAD | SIMPTOME | TRATAMENT |
---|---|---|---|
Hemoroizi Grad I | Hemoroizi interni care nu prolapseaza. | Ligaturarea cu benzi de cauciuc, Tratamente conservatoare | |
Hemoroizi Grad II | Hemoroizii se exteriorizeaza in timpul defecatiei cu reducere spontana. | Ligaturi elastice, Tratamente conservatoare sau Scleroterapie | |
Hemoroizi Grad III | Hemoroizii prolapseaza dar pot fi reintrodusi manual | Ligatura cu benzi elastice, Scleroterapie sau Interventii Chirurgicale | |
Hemoroizi Grad IV | Hemoroizii care sunt prolapsați permanent | Interventii Chirurgicale |
Hemoroizii interni sunt diagnosticați în urma unui consult de specialitate, prin care se pot exclude afecțiunile mai grave. În funcție de istoricul pacientului și simptomatologie, medicul proctolog va efectua un examen fizic local și unul digital rectal, investigații precum:
Da, hemoroizii interni pot prolapsa, acesta fiind unul dintre simptomele comune ale acestei afecțiuni. Aceștia pot prolapsa în timpul defecației, pot fi reduși prin mișcări intestinale sau manual, sau pot fi prolapsați în mod cronic, necesitând intervenții chirurgicale pentru a fi reduși.
Prolapsul hemoroidal este cauzat de relaxarea și întreruperea ligamentului lui Treitz și a ligamentului longitudinal alăturat din cauza poziției ghemuite sau a defecației.
Da, hemoroizii interni pot tromboza. Hemoroizii trombozați apar atunci când în interiorul unui hemoroid se acumulează sânge care coagulează, formând cheaguri de sânge.
Da, hemoroizii interni pot fi strangulați dacă este întreruptă alimentarea cu sânge a acestora sau dacă masa hemoroidală este prinsă în afara complexului sfincterian.
Un regim bun pentru hemoroizii interni este alcătuit din fibre alimentare și cantități mari de apă, pentru a împiedica apariția constipației.
Este recomandat consumul a minim 20 de grame de fibre pe zi, care se găsesc în anumite fructe, legume și cereale. 100 de grame de alimente, conțin: 6.5g de fibre, zmeura, 2.6g de fibre, broccoli, 2.51g, cartofi, 6g, mazăre, 4.4g, tărâțe.