Afectiunile Ano-Rectale

Hemoroizi Care Sangereaza: Cauze, Tratament

Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 30/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Unul dintre cele mai răspândite simptome ale inflamării și umflării hemoroizilor este sângerarea, cauzată de ruperea vaselor de sânge. Este observată în timpul sau după defecație, mai ales când s-a depus un efort prelungit pentru a elimina reziduurile fecale. Aceasta este de culoare roșu aprins.

Sângerarea poate fi oprită prin diverse modalități, de la creșterea aportului de fibre, la administrarea de ceaiuri, medicamente și unguente și până la intervenții chirurgicale. Dacă aceasta nu este tratată, pot apărea alte afecțiuni ca anemia, infecții sau tromboză.

Ce sunt Hemoroizii care sangereaza?

Sangerarea este un simptom frecvent al bolii hemoroidale. Se manifestă, în special, prin prezența urmelor de sânge, de culoare roșu aprins, vizibile în timpul defalcarii (in mod special cand se forteaza la defalcare) sau pe hartia igienica.

Care sunt tipurile de hemoroizi care sângerează?

Hemoroizii care sângerează sunt de două tipuri:

  • Hemoroizii interni care sângerează – aceștia se dezvoltă pe peretele canalului rectal și sunt nedureroși. Sângerarea este unul dintre cele mai comune simptome și apare în timpul eliminării fecalelor, ori odată cu acestea, ori la ștergere.
  • Hemoroizii externi care sângerează – aflați în exteriorul anusului, pe sau sub piele, aceștia pot sângera dacă sunt iritați sau dacă un vas de sânge se sparge. Efortul prelungit în timpul defecației este un important factor cauzator al sângerării, fiind dat, de cele mai multe ori, de constipație
https://valado.ro/hemoroizi/sangereaza/

Care sunt cauzele hemoroizilor care sângerează?

Sângerarea unui hemoroid inflamat este cauzată de presiunea exercitată asupra cavității pelviene. Unul dintre motivele apariției sângelui roșu aprins este determinat de efortul la defecatie. Prin efortul de a defeca, mușchii se încordează și împing mucoasa anală în afara rectului. Sângerarea apare din lamina propria, care reprezintă un strat subțire de țesut conjunctiv din componența mucoaselor din organism, precum cea din tractul urogenital.

Alte cauze pot fi sedentarismul și supraponderalitatea, care produc un deficit al circulației sangvine periferice, sarcina și nașterea, care pun presiune pe vasele de sânge ale perineului și nu în ultimul rând, tusea cronică, constipația sau alimentația săracă în fibre.

Care sunt tratamentele hemoroizilor care sângerează?

Tratamentul hemoroizilor care sangereaza trebuie sa includa produse care poseda propietati astringente si antiseptice ca supozitoare, ceaiuri, produse topice, medicamente orale ori interventii ca Ligaturarea cu benzi elastice sau Scleroterapia. Schimbarea modului de viață, prin consumul regulat de fibre, hidratare corespunzătoare și practicarea sportului contribuie, de asemenea, la reducerea și oprirea sângerării.

Cele mai utilizate tratamente pentru hemoroizii care sângerează sunt:

  1. Folosirea supozitoarelor
  2. Administrarea ceaiurilor
  3. Aplicarea cremelor
  4. Administrarea pastilelor
  5. Apelarea la intervenții chirurgicale
  6. Creșterea aportului de fibre

Folosirea supozitoarelor

Supozitoarele se introduc prin anus în partea inferioară a rectului, fiind ușor absorbite. Acestea calmează și ameliorează disconfortul și sângerarea hemoroizilor, dar prezintă dezavantajul de a da senzația de defecație și de a provoca leziuni ale canalului anal. În timpul sângerării, acestea intră în sânge și nu mai au aceeași acțiune.

Eficiente în tratarea simptomelor cauzate de hemoroizi s-au dovedit a fi diclofenacul sodic, care reduce inflamația și mesalazina, un antiinflamator mult mai puternic.

Administrarea ceaiurilor

Un remediu natural care ajută la ameliorarea sângerărilor și oprirea lor pe termen lung, este consumul de ceaiuri pe bază de plante, extracte ce au proprietăți curative eficiente în tratarea hemoroizilor.

Plantele ce au efecte pozitive asupra sângerării sunt:

Gălbenelele (Calendula officinalis) au numeroase substanțe chimice care le conferă multe beneficii pentru organismul uman. Carotenul sporește vindecarea rănilor și ameliorează inflamarea. De asemenea, gălbenelele au efect coagulant și pot opri sângerările cauzate de hemoroizi.

Mușețelul (Matricaria chamomilla) conține peste 120 de compuși ce aduc multe beneficii organismului. Ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatoare și analgezice, datorită prezenței camazulenei, a matricinei și a bisabololului. Bisabololul prezintă un efect ulceroprotectector, iar mușețelul poate ameliora diareea, care poate fi o cauză a sângerării unui hemoroid.

Aplicarea cremelor

Tratamentul topic ameliorează simptomele hemoroizilor, printre care și sângerarea. Este necesar ca cremele folosite să conțină ingrediente precum acidul hialuronic și extractul de coada șoricelului, substanțe ce au rol antiinflamator și hemostatic.

Acidul hialuronic vindecă țesuturile, reduce inflamația și grăbește cicatrizarea leziunilor, fiind potrivit în tratarea hemoroizilor care sângerează.

Extractul de Coada Soricelului (Achillea millefolium) are proprietăți antiinflamatoare datorate prezenței flavonoidului apigenină, iar alcaloizii din componență ajută la oprirea sângerărilor și reducerea inflamațiilor.

Administrarea pastilelor

Pastilele sunt o metodă alternativă de tratament care poate fi utilizată concomitent și cu alte metode, țintind locul afectat și ameliorând simptomele afecțiunii. În cazul hemoroizilor care s-au inflamat destul încât să sângereze, medicamentele orale care conțin castan sălbatic și flavonoide purificate și micronizate calmează durerile și sângerarea.

Castanul sălbatic (Aesculus Hippocastanum) are proprietăți antiinflamatoare, vasoconstrictoare și vasoprotectoare, care-l fac util în boala hemoroidală. Aceste proprietăți se datorează aescinei, o saponină triterpenică, ce are o acțiune tonică și antiinflamatoare.

Fracția de flavonoide micronizată și purificată are proprietăți antiinflamatoare, crește drenajul limfatic, întrerupe microcirculația substanțelor ce favorizează procesele inflamatorii și este eficientă în oprirea sângerărilor.

Apelarea la intervenții chirurgicale

Dacă sângerarea devine supărătoare, abundentă și dureroasă, iar alte remedii nu și-au făcut efectul, este recomandat tratamentul chirurgical pentru a contracara eventualele complicații care pot apărea.

O procedură ambulatorie minim invazivă prin care se oprește fluxul sangvin de la nivelul hemoroidului este ligaturarea cu benzi elastice, care presupune legarea acestuia cu inele de cauciuc, cu ajutorul unui anoscop.

Scleroterapia este o altă procedură eficientă în stoparea sângerării și presupune injectarea hemoroidului cu o substanță cu efect cicatrizant, ce va opri circulația sângelui. Hemoroidul se va scleroza și va cădea, în cele din urmă.

Creșterea aportului de fibre

O alimentație bogată în fibre previne apariția constipației, așadar și a inflamării hemoroizilor. Este recomandat să consumăm zilnic între 20 și 35 de grame de fibre, din surse cât mai variate, precum fructele, legumele și cerealele.

O metaanaliză a utilizării fibrelor în tratarea hemoroizilor, publicată în anul 2006 în „Jurnalul American al Gastroenterologiei”, arată că sângerarea a scăzut cu relativ 50% la pacienții care au consumat fibre (RR = 0.50, 95% Cl 0.28-0.89).

Care sunt riscurile hemoroizilor care sângerează?

Riscurile hemoroizilor care sângerează sunt dezvoltarea anemiilor, infecțiilor, trombozelor sau pierderile prea mari de sânge.

În general, pierderea oricărei cantități de sânge duce la dezechilibre ale compoziției sângelui, care pot cauza anemii. Infecțiile apar deoarece microbii pot pătrunde în leziunile deschise din zona anusului.

Sângerarea hemoroizilor poate duce la tromboză?

Da, sângerarea hemoroizilor poate duce la tromboză deoarece în interiorul acestora sângele se poate acumula în cantități mari și poate coagula, formând cheaguri și blocaje circulatorii. Iar tromboza hemoroidala poate duce la dureri ridicate.

Hemoroizii care sângerează sunt o problemă mare?

Da, sângerarea unui hemoroid poate fi gravă, în funcție de cauza sa și de recurența cu care apare. O sângerare abundentă și dureroasă poate cauza grave complicații, printre care se numără anemia, tromboza și infecțiile. Aceasta trebuie tratată corect, intervenind și chirurgical la nevoie.

Cât durează sângerarea la hemoroizi?

Sângerarea la hemoroizi durează câteva zile. Aceasta apare în timpul și după mișcările intestinale și poate fi ocazională sau permanentă, dacă hemoroizii sunt grav afectați, caz în care pot apărea și complicații.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?