Hemoroizii la copii – generalități, simptome, cauze, metode de tratament și menținere sub control

Hemoroizii la copii – generalități, simptome, cauze, metode de tratament și menținere sub control

Hemoroizii, o afecțiune caracterizată prin umflarea vaselor de sânge în zona rectală, sunt adesea asociați cu adulții.

Cu toate acestea, pot afecta și copiii, deși mai rar.

În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru hemoroizi la copii.

Stiai ca…

  • Hemoroizii la copii sunt relativ neobișnuiți, dar pot apărea totuși. (1)
  • Constipația este cauza principală a hemoroizilor la copii, cu alți factori de risc, inclusiv o dietă săracă în fibre, un aport inadecvat de lichide și un stil de viață sedentar. (2)

Simptomele hemoroizilor la copii

  • Sângerare rectală cu materii fecale;
  • Sângerări apărute în timpul ștergerii și schimbării scutecului;
  • Mici umflături roșiatice sau albăstrui situate la marginea anusului;
  • Senzații de mâncărime sau iritație;
  • Dureri rectale.

Cum arată hemoroizii la copii?

Hemoroizii la copii nu diferă față de cei de la adulți. Aceștia arată ca niște mici protuberanțe, vene umflate, de culoare roșie sau albăstrui, în peretele anusului sau la marginea acestuia.

Cauzele hemoroizilor la copii

Hemoroizii la copii sunt de obicei cauzați de creșterea presiunii în jurul anusului, cea mai frecventă cauză fiind constipația. Alte cauze declanșatoare pot include încordările repetate în timpul mișcărilor intestinale, diaree, factorii genetici, dar și statul pe toaletă un timp îndelungat.

Încordări repetate în timpul mișcărilor intestinale

Atunci când copiii sunt constipați, aceștia se forțează să elimine scaunul. Astfel, vor exercita presiune asupra venelor din apropierea rectului și a anusului, presiune ce ulterior va inflama și răni venele, dând naștere bolilor hemoroidale.

  • Constipație cronică – Un scaun gros, tare, dăunează mucoasei intestinale și fluxului sangvin, ca urmare a efortului de eliminare a materiilor fecale. Acest efort creează condițiile propice pentru întinderea pereților vaselor pelviene mici și formarea hemoroizilor.
  • Diaree – se caracterizează prin defecțiuni frecvente, moi sau chiar lichide, care durează de câteva ori pe zi. Poate provoca hemoroizi din cauza inflamației și senzației de arsură pe care scaunul o provoacă asupra mucoasei anale.
  • Factorii genetici – Între componenta genetică și hemoroizi, se pare că există o mică legătură. Dacă unul dintre părinți are antecedente de boli hemoroidale, se prea poate ca genele pentru mușchii colorectali și țesutul conjunctiv să fie mai slabi și să se transmită genetic, copiilor.

Tratament hemoroizi la copii

Indiferent de cauzele ce provoacă hemoroizii la copii, un tratament eficient poate fi cheia pentru remedierea acestora. Recomandăm utilizarea unui special conceput de noi..

Atunci când copiii dezvoltă o mișcare intestinală neregulată sau lipsa acesteia, febră, sângerări importante, dureri, medicul poate sugera intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea hemoroizilor. 

Creme si unguente

Utilizarea unui unguent pentru hemoroizi la copii , fără prescripție medicală, pentru hemoroizii externi, pot ajuta la reducerea mâncărimii, disconfortului și umflăturilor.

Supozitoare

Supozitoarele pentru hemoroizi pe care noi le concepem pentru copii, conțin o bază cu efect antiinflamator, antibiotic, antibacterian și acționează eficient în crizele hemoroidale acute. Supozitoarele funcționează ca și tratament adjuvant pentru regenerarea canalului rectal.

Medicamentație

Pastilele pentru hemoroizi se administreaza pe cale orala si au o eficienta destul de ridicata deoarece ele actiuneaza de la interior dar trebuiesc mereu combinate cu alte produse pentru o eficienta mai ridicata.

Intervenție Chirurgicală

Intervențiile chirurgicale implică îndepărtarea completă a hemoroizilor interni sau extreni prolapsați, printr-o procedură cunoscută sub numele de hemoroidectomie.

În timpul acestor proceduri, copiii vor primi anestezie generală, deci nu vor simți absolut nimic. Cel mai probabil, ulterior intervenției, pot simți o ușoară jenă în zona anusului, care va trece în doar câteva zile.

Menținere sub control

Utilizarea remediilor naturiste, un regim alimentar adecvat, folosirea infuziilor de ceai, mersul la baie atunci când este nevoie sau menținerea unei greutăți fizice adecvate vârstei, pot ajuta la prevenirea și menținerea sub control a bolilor hemoroidale în cazul copiilor.

În cazul celor mici, leacurile bătrânești ce pot funcționa sunt cele care nu implică un disconfort major asupra copiilor.

  • Hidratare corespunzătoareHidratarea este un factor cheie în prevenirea constipației și hemoroizilor la copii. Menținerea unui organism hidratat este indispensabilă atunci când există un aport de fibre adecvat. Apa, va adăuga volum și va ajuta la înmuierea scaunului, pentru a facilita mișcările intestinale.
  • Dietă corespunzătoare – Un regim alimentar pentru hemoroizi, bogat în fibre, fructe, legume și cereale integrale, poate ajuta la menținerea unor scaune moi, ce previn constipația. De asemenea, cu toții cunoaștem faptul că, atunci când au dureri, cei mici pot fi ușor irascibili și refuza mâncarea.
  • Ceaiuri – Ceaiul pentru hemoroizii la copii reprezintă un tratament naturist, eficient, și fără reacții adverse. Preparatele din ceaiuri pentru uz extern au proprietăți antiinflamatorii, astringente și antibacteriene. Pot fi administrate și intern, pentru ameliorarea simptomelor de tip inflamator și favoriza un scaun normal.

Concluzii

Hemoroizii la copii deși nu sunt foarte frecvenți, pot fi ușor ameliorați acasă, după doar câteva zile de tratament. Recomandăm să urmați tratamentele menționate, iar atunci când afecțiunile nu cunosc ameliorări, luați legătura cu un medic specialist.

Este foarte probabil ca, atunci când simptomele hemoroizilor persistă mai mult de o săptămână, să fie nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.