Problemele cu hemoroizii pot să îi afecteze nu numai pe adulți, ci și pe copii.
Inclusiv în cazul celor mici, hemoroizii sunt vene inflamate din regiunea anusului, care pot provoca sângerări rectale, disconfort și mâncărime în zona afectată.
Similar adulților, viața copilului poate fi afectată de această problemă, despre care le poate fi dificil să vorbească.
Acest articol aduce în prim planul celor interasați mai multe informații despre hemoroizii pediatrici, discutând aspecte precum cauzele hemoroizilor la copii și tratamentul.
Stiai ca…
- Hemoroizii la copii sunt relativ neobișnuiți, dar pot apărea totuși in unele cazuri. (1)
- Constipația este cauza principală a hemoroizilor la copii, cu alți factori de risc, inclusiv o dietă săracă în fibre, un aport inadecvat de lichide și un stil de viață sedentar. (2)
Simptomele hemoroizilor la copii
- Sângerare rectală cu materii fecale;
- Sângerări apărute în timpul ștergerii și schimbării scutecului;
- Mici umflături roșiatice sau albăstrui situate la marginea anusului;
- Senzații de mâncărime sau iritație;
- Dureri rectale.
CITESTE SI – Cum se manifesta hemoroizii
Cum arată hemoroizii la copii?
Hemoroizii la copii nu diferă față de cei de la adulți. Aceștia arată ca niște mici protuberanțe, vene umflate, de culoare roșie sau albăstrui, în peretele anusului sau la marginea acestuia.
Cauzele hemoroizilor la copii
Hemoroizii la copii sunt de obicei cauzați de creșterea presiunii în jurul anusului, cea mai frecventă cauză fiind constipația.
Alte cauze declanșatoare pot include:
- Incordări repetate în timpul mișcărilor intestinale – Atunci când copiii sunt constipați, aceștia se forțează să elimine scaunul. Astfel, vor exercita presiune asupra venelor din apropierea rectului și a anusului.
- Constipație cronică – Un scaun gros, tare, dăunează mucoasei intestinale și fluxului sangvin, ca urmare a efortului de eliminare a materiilor fecale. Acest efort creează condițiile propice pentru întinderea pereților vaselor pelviene mici și formarea hemoroizilor.
- Diaree – se caracterizează prin defecțiuni frecvente, moi sau chiar lichide, care durează de câteva ori pe zi. Poate provoca hemoroizi din cauza inflamației și senzației de arsură pe care scaunul o provoacă asupra mucoasei anale.
- Factorii genetici – Între componenta genetică și hemoroizi, se pare că există o mică legătură. Dacă unul dintre părinți are antecedente de boli hemoroidale, se prea poate ca genele pentru mușchii colorectali și țesutul conjunctiv să fie mai slabi și să se transmită genetic, copiilor.
CITESTE SI – Cauzele la hemoroizii externi
Tratament hemoroizi la copii
Pentru a ameliora disconfortul pe care copilul îl simte din cauza hemoroizilor, pot să se aibă în vedere câteva metode de tratament.
Odată ce părinții au observat apariția hemoroizilor la copil, trebuie să se asigure că zona afectată rămâne curată. De asemenea, trebuie să introducă în alimentația copilului alimente bogate în fibre.
Ca metode de tratament, pot lua în considerare următoarele opțiuni:
- Ajustarea comportamentului – părinții trebuie să fie atenți ca micuțul să nu petreacă foarte mult timp pe toaletă. Statul îndelungat pe toaletă sau oliță poate favoriza apariția hemoroizilor, datorită presiunii asupra zonei anusului și rectului. Din acest motiv, este necesară monitorizarea copiilor pentru a preveni hemoroizii sau complicațiile lor;
- Clisme sau laxative – medicul poate recomanda clisme sau laxative în tratamentul hemoroizilor pediatrici. Produse ca Micro Clisma Microenema sau 4Lax Microclisme pot fi recomandate de către medic în cazul în care cel mic se constipă des, constipația fiind un factor de risc ce te predispune la apariția hemoroiziilor. Constipația este cel mai adesea vinovată pentru apariția hemoroizilor la copii;
- Produse topice – pentru tratarea hemoroizilor, se pot utiliza diferite produse topice recomandate de medic. Printre acestea se numără uleiul de cocos, aloe vera și Hamamelis. Rolul acestora este de a reduce inflamația, de a ameliora durerea și de a susține pielea în procesul de vindecare.
CITESTE SI – Schema tratament hemoroizi
Menținere sub control
Exista multiple lucruri care se pot implementa pentru a mentine sub control hemoroizii, principalul factor de care trebuie tinut cont este CONSTIPATIA, fiind cea mai daunatoare pentru hemoroizi.
Iata ce putem face:
- Hidratare corespunzătoare – Hidratarea este un factor cheie în prevenirea constipației și hemoroizilor la copii. Menținerea unui organism hidratat este indispensabilă atunci când există un aport de fibre adecvat. Apa, va adăuga volum și va ajuta la înmuierea scaunului, pentru a facilita mișcările intestinale.
- Dietă corespunzătoare – Un regim alimentar pentru hemoroizi, bogat în fibre, fructe, legume și cereale integrale, poate ajuta la menținerea unor scaune moi, ce previn constipația. De asemenea, cu toții cunoaștem faptul că, atunci când au dureri, cei mici pot fi ușor irascibili și refuza mâncarea.
- Băi de șezut pentru hemoroizi – ajută la calmarea iritațiilor provocate de hemoroizi și la menținerea unei zone curate. Sunt recomandate atât în cazul intervențiilor postoperatorii, cât și pentru menținerea sub control a hemoroizilor existenți.
Concluzii
Hemoroizii la copii deși nu sunt foarte frecvenți, pot fi ușor ameliorați acasă, după doar câteva zile de tratament.
Recomandăm să urmați tratamentele menționate, iar atunci când afecțiunile nu cunosc ameliorări, luați legătura cu un medic specialist.
Este foarte probabil ca, atunci când simptomele hemoroizilor persistă mai mult de o luna să fie nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.