Afectiunile Ano-Rectale

Pelinul (Artemisia Absinthium) Pentru Tratamentul Hemoroizilor – Ceai, Bai de sezut

Introducere

Pelinul (Artemisia Absinthium) este o plantă perenă, folosită în scopuri medicale de mii de ani.

Este un puternic antiparazitar, iar uleiul esențial este folosit pentru a ajuta digestia, gestionarea durerii, reduce umflarea si pentru hemoroizi.

Pelinul este recomandat pentru proprietățile sale de ameliorare a durerii și antiinflamatorii.

Din aceste motive, Dr. Alexandru recomandă utilizarea ceaiului de pelin în tratamentul hemoroizilor, sub forma băilor de șezut sau infuziilor.

Care este cel mai bun ceai de pelin pentru hemoroizi?

Formula noastră de ceai, are în componență cantități mari de pelin + un mix din alte 8 plante (mușețel, mărar, scumpie, salvie, gălbenele, lumânărică, rostopască, stejar) special concepută pentru a vă scăpa de hemoroizi, o dată și pentru totdeauna.

Beneficii ale ceaiului de pelin

Pelinul conține numeroși compuși responsabili pentru activitățile sale biologice, printre care uleiurile esențiale, lactone sesquiterpenice amare, artemisinina, acizi fenolici, flavonoide sau cumarine.

Cel mai cunoscut ingredient activ din pelin este tuyona.

Toți acești compuși stimulează digestia, au proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, antioxidante, stimulează sistemul imunitar, calmează durerea, fiind recomandați în tratarea simptomelor hemoroizilor.

  • Reducerea hemoroizilor – Ceaiul de pelin este un dezinfectant puternic. Pentru ameliorarea disconfortul creat de hemoroizi și reducerea lor, recomandăm băile locale cu infuzii de pelin. Acestea ajută la dezinfectarea zonei afectate, iar datorită proprietăților astringente, reduce dimensiunea lor, ajutând și la calmarea durerilor.
  • Proprietăți antiinflamatorii – Pelinul a fost de mult căutat pentru proprietățile sale antiinflamatorii (1). Artemisinina, un compus vegetal care se găsește în pelin, poate ajuta la combaterea inflamației din organism. Inflamația prelungită este asociată cu mai multe boli cronice, dar și cu hemoroizii.
  • Atenuează durerile – Pelinul are propietati de calmare a durerii și antiinflamatoare. (2 & 3). Este bine de știut că planta nu trebuie aplicată direct pe piele, pentru că poate duce la arsuri dureroase. Însă puteți profita de efectele ei benefice prin utilizarea unguentelor, cremelor sau compreselor infuzate cu ceai de pelin.

 

Cum să îl consumați?

Tulpinile, frunzele și florile de pelin sunt de obicei uscate pentru prepararea ceaiului de pelin. Pelinul poate fi regăsit și sub formă de suplimente și amestecuri de plante.

Ceaiul de pelin poate fi consumat sub forma infuziilor sau băilor de șezut. Recomandăm utilizarea locală, însă doar atunci când este regăsit în unguente și creme, fiindcă poate provoca arsuri atunci când este aplicat direct pe piele.

Infuzat

Ceaiul de pelin folosit sub formă uscată, în infuzii, ajută la stimularea digestiei.

Pentru a face o infuzie, folosiți o jumătate de linguriță de ceai de pelin.

Adăugați-o în 200 ml de apă clocotită și lăsați la infuzat timp de 15 minute. Strecurați și consumați cald, neîndulcit, pentru efecte mai puternice.

Puteți ameliora amărăciunea ceaiului de pelin, adăugând puțină mentă în infuzie.

Băi de șezut

Datorită proprietăților antiinflamatorii și calmante, utilizați ceaiul de pelin în timpul băilor de șezut.

Adăugați infuzia de ceai de pelin fierbinte, în apa de baie și stați 15-20 minute, de câteva ori pe zi, timp de 7 zile.

În scurt timp, veți observa îmbunătățirea simptomelor hemoroizilor.

Alte plante benefice pentru afectiuniile hemoroidale:

Concluzie

Pelinul poate fi folosit fie proaspăt, fie uscat. Ceaiul de pelin este consumat în mod obișnuit pentru o serie de afecțiuni.

Indiferent că utilizați pelinul sub formă de ceai, extract, tinctură sau unguent, beneficiile acestuia acoperă o gamă largă de afecțiuni.


Surse:

  1. Anti-inflammatory and Analgesic Activities of Artemisia absinthium and Chemical Composition of its Essential Oil – https://www.researchgate.net/publication/260197801_Anti-inflammatory_and_Analgesic_Activities_of_Artemisia_absinthium_and_Chemical_Composition_of_its_Essential_Oil
  2. Höld, K M et al. “Alpha-thujone (the active component of absinthe): gamma-aminobutyric acid type A receptor modulation and metabolic detoxification.” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America vol. 97,8 (2000): 3826-31. doi:10.1073/pnas.070042397
  3. Basiri, Zahra et al. “Topical Effects of Artemisia Absinthium Ointment and Liniment in Comparison with Piroxicam Gel in Patients with Knee Joint Osteoarthritis: A Randomized Double-Blind Controlled Trial.” Iranian journal of medical sciences vol. 42,6 (2017): 524-531.
author photo

Alexandru Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?