Ceaiul de stejar coajă (Quercus Robur) se recomandă sub formă de fiertură, pentru combaterea hemoroizilor, diareei și dizenteriei. Are proprietăți astringente, antiseptice, hemostatice și cicatrizante.
Scoarța de stejar este folosită în scopuri medicinale de zeci de ani și prezintă interes în combaterea inflamației și diareeei.
Care este cel mai bun ceai de stejar pentru hemoroizi
Formula noastră de ceai, numită HemoCeai, are în componența sa cantități mari de scoarță de stejar + un mix din alte 8 plante (mușețel, pelin, scumpie, mărar, salvie, gălbenele, lumânărică, rostopască) special concepute pentru a va scapă de hemoroizi o dată și pentru totdeauna.
Beneficiile ceaiului de stejar
Ceaiul de stejar este cunoscut pentru beneficiile sale pentru întreg organismul, în special pentru proprietățile adjuvante în tratarea hemoroizilor.
- Reduce hemoroizii – Uleiurile volatile din scoarța de stejar au acțiune antiseptică, antidiareică, astringentă, cicatrizantă, dezinfectantă, ajutând la oprirea hemoragiilor. Hemoroizii sunt uneori tratați prin băile de șezut, amestecate cu pulbere de scoarță de stejar pentru a usca rănile (1).
- Pielea iritată – Scoarța de stejar poate conține până la 20% taninuri, în funcție de tipul și momentul recoltării (2). Taninurile acționează ca astringenți sau agenți care se leagă de proteinele din piele pentru a strânge țesuturile corpului, prin urmare îngustând porii și uscând zonele iritate (3).
- Diareea – Ceaiul din scoarță de stejar, în special, este folosit pentru a ajuta la tratarea diareei datorită proprietăților sale antibacteriene. (4). Studiile pe eprubete sugerează că scoarța de stejar poate ajuta la combaterea bacteriilor care pot duce la tulburări de stomac și scaune moale, inclusiv E.coli. Compușii de tanin pot, de asemenea, să întărească mucoasa intestinală și să prevină scaunele apoase. (5).
Cum să îl consumați?
Ceaiul din scoarță de stejar poate fi consumat atât intern, cât și extern. În ambele cazuri, veți profita de multiplele beneficii pe care stejarul de oferă pentru organism.
Infuzat
Pentru uz intern și pentru a profita de acțiunea acestui ceai, consumați o cană de ceai, preparată din 2 linguri de scoarță uscată, 200 ml apă fierbinte, lăsat la infuzat 10 minute și apoi strecurat, atunci când aveți diaree, enterite, hemoragii, scaune cu melene. Consumați ceaiul în guri mici, în decursul întregii zile.
Băi de șezut
Pentru uz extern, utilizați stejarul datorită acțiunilor antiseptice și cicatrizante. Preparați un decoct concentrat, din 2 linguri de scoarță uscată la un pahar de apă.
Folosiți decoctul în băile locale sau pentru aplicarea compreselor, direct pe zonele afectate.
Alte plante benefice pentru afectiuniile hemoroidale:
Concluzie
Compușii naturali, precum taninurile, regăsiți în scoarța de stejar,sunt cei care determină proprietățile sale medicinale. Vă sfătuim să folosiți ceaiul de stejar atunci când doriți tratarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi hemoroizii și sângerarea provocată de hemoroizi.
Surse:
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Enlarged hemorrhoids: How can you relieve the symptoms yourself? 2014 Jan 29 [Updated 2017 Nov 2]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279466/
- Deryabin, Dmitry G, and Anna A Tolmacheva. “Antibacterial and Anti-Quorum Sensing Molecular Composition Derived from Quercus cortex (Oak bark) Extract.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 20,9 17093-108. 17 Sep. 2015, doi:10.3390/molecules200917093
- Sudipta Ghosh, Sukanta K. Sen, Subrata Mondal. (2022) Ethnobotanical perspectives of Bakhar: an indigenous starter culture used to prepare traditionally fermented rice beverage in rural West Bengal, India. Journal of Ethnic Foods 9:1
- Deryabin, Dmitry G, and Anna A Tolmacheva. “Antibacterial and Anti-Quorum Sensing Molecular Composition Derived from Quercus cortex (Oak bark) Extract.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 20,9 17093-108. 17 Sep. 2015, doi:10.3390/molecules200917093
- Valencia-Avilés, Eréndira et al. “Investigation of the Antibacterial Activity and Subacute Toxicity of a Quercus crassifolia Polyphenolic Bark Extract for its Potential Use in Functional Foods.” Journal of food science vol. 84,7 (2019): 1692-1702. doi:10.1111/1750-3841.14652