Introducere
Planta de coada calului (Equisetum Arvense) se numără printre remediile naturiste pe care noi le recomandă pentru tratarea hemoroizilor.
Conține cantități mari de siliciu, mineral benefic organismului, magneziu, fier, zinc, calciu, potasiu, vitamine, mangan, precum și antioxidanți.
Coada calului este o plantă utilă în tratarea hemoroizilor, ce reduce riscul de sângerare, favorizează regenerarea pielii și are proprietăți antiinflamatorii.
Beneficiile coada calului
Având o mulțime de proprietăți propice pentru organism, coada calului este utilizată la prepararea numeroaselor remedii naturiste, cu beneficii rapide.
- Hemoroizi – Compușii regăsiți în plantă, îi oferă acesteia proprietăți antiseptice, antimicrobiane, antiinflamatorii, diuretice, depurative. De asemenea, îmbunătățesc circulația locală și ajută la coagularea sângelui. Tratamentele cu coada calului au activitate antiinflamatoare și hemostatică, întărind pereții vaselor de sânge și împiedicând astfel dezvoltarea hemoroizilor.
- Vindecarea rănilor – În studiile mai vechi pe șobolani, cei tratați cu unguente care conțin 5% și 10% extract de coada-calului au prezentat un raport de închidere a plăgii de 95–99%, precum și o regenerare mai mare a pielii, în comparație cu grupurile de control (1).
- Antiinflamator – Studiile pe eprubetă arată că extractul de coada-calului poate inhiba limfocitele, principalul tip de celule de apărare implicate în bolile imunitare inflamatorii (2).
- Antimicrobian – Uleiul esențial de coada-calului pare să aibă o activitate puternică împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Aspergillus niger și Candida albicans (3). Uleiul esențial conține timol și cineol, care au capacitatea de a elimina fungii și bacteriile.
Cum să faceți băi de șezut cu coada calului pentru hemoroizi?
Baile pentru hemoroizi cu infuzie de coada calului, în funcție de preferințe, poate fi făcută atât în cada de baie, cât și într-un lighean special din plastic.
Respectând pașii descriși mai jos, veți putea asigura expunerea zonei afectată în apă, atât timp cât este necesar, pentru vindecarea ei.
- Ridicați capacul toaletei și așezați ligheanul pentru băi de șezut pe vasul acesteia.
- Efectuați igiena locală.
- Preparați o infuzie din 5 lingurițe de plantă uscată, într-o cană de apă. Fierbeți și infuzați timp de 15 minute și apoi strecurați.
- Adăugați infuzia în vas și umpleți-l cu apă caldă, mai mult de jumătate.
- Așezați-vă ușor deasupra ligheanului și susțineți-vă de spătarul unui scaun pentru o mai bună stabilitate..
- Stați în apă timp 15-20 de minute, de câteva ori pe zi.
Ceai de coada calului pentru hemoroizi
Consumul ceaiului de coada calului sub forma de ceai poate avea un beneficiu intern din cauza numeroaselor minerale si vitamine pe care le poseda aceasta planta.
- Se pune intr-un recipient de 500 ML 4 linguri de ceai
- Se fierbe 500 de apa si se toarna peste
- Se lasa la infuzat 15 minute iar apoi se consuma pe parcusul zilei
Alte plante benefice pentru afectiuniile hemoroidale:
Concluzie
Coada calului este o plantă ce dispune de calități deosebite pentru organism.
Antioxidanții precum flavonoidele, saponinele sau taninul se regăsesc, de asemenea, în coada calului, ceea ce o face indicată în tratarea unei game largi de afecțiuni medicale.
Surse:
- Ozay, Yusuf et al. “Effects of Equisetum arvense Ointment on Dermal Wound Healing in Rats .” Wounds : a compendium of clinical research and practice vol. 22,10 (2010): 261-7.
- Gründemann, Carsten et al. “Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells.” BMC complementary and alternative medicine vol. 14 283. 4 Aug. 2014, doi:10.1186/1472-6882-14-283
- Pallag, Annamaria et al. “Equisetum arvense L. Extract Induces Antibacterial Activity and Modulates Oxidative Stress, Inflammation, and Apoptosis in Endothelial Vascular Cells Exposed to Hyperosmotic Stress.” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2018 3060525. 14 Feb. 2018, doi:10.1155/2018/3060525