Afectiunile Ano-Rectale

Recuperare Dupa Operatia de Hemoroizi

Introducere

Aproximativ 50% din persoanele adulte suferă de hemoroizi sau au experiment simptome asemănătoare hemoroizilor.

În timp ce majoritatea pacienților pot gestiona simptomele hemoroizilor prin medicamente fără prescripție medicală, există un număr destul de mare de pacienți, ce necesită intervenții pentru hemoroizi minim-invazive și chirurgicale.

Recuperarea după intervenția chirurgicală durează de obicei între una și șase săptămâni.

Perioada de recuperare depinde de câteva lucruri, printre care:

 1. Tipul operatiei
 2. Severitatea hemoroizilor
 3. Numarul/Volumul de hemoroizi

 

Cu toate acestora, perioada post-operatorie poate fi gestionată cu ușurință, respectând sfaturile Dr. Alexandru, pe care le veți regăsi detaliat, în cele ce urmează.

Managementul durerii

În funcție de procedura pentru care ați optat, medicul poate recomanda anumite tratamente pentru managementul durerii. Îngrijirea post-operatorie este esențială, întrucât minimizează efectele secundare și reduce riscul apariției complicațiilor.

Un alt beneficiu major contra durerilor, vi-l oferă perna de scaun pentru hemoroizi, realizată astfel încât să vă ofere alinare, prin eliminarea presiunii exercitate pe venele hemoroidale, atunci când stați în șezut.

CITESTE SIValado.ro/totul-despre-hemoroizi

Meniu după operație de hemoroizi

Este important să urmați indicațiile medicului după o intervenție pentru eliminarea hemoroizilor.

Chiar în primele zile după operație, puteți include alimente bazată în mare parte pe lichide. Supele creme, sucurile naturale și ceaiurile sunt ușor de digerat.

La câteva zile după intervenție, puteți introduce în dietă alimente bogate în fibre, precum fructe, legume și cereale, dar în cantități moderate. Spanac, roșii, morcovi, broccoli, portocale, mure, zmeură, pere, pâine din făină integrală, carne fără condimente care pot irita tranzitul intestinal, fac parte din meniul pe care îl puteți aborda după bunul plac.

Complicații după operația de hemoroizi

Intervențiile pentru eliminarea hemoroizilor, ca și oricare alte tipuri de intervenție, implică anumite riscuri, minime ce-i drept. Veți resimți dureri timp de două sau patru săptămâni, vindecarea completă realizându-se abia după șase-opt săptămâni.

Desigur, fiecare complicație survenită în urma operației, diferă în funcție de tipul procedurii efectuate.

Printre acestea, cele mai frecvent întâlnite, sunt:

 • Constipație
 • Durere
 • Sângerări (1)
 • Incontinență fecală (2)
 • Mâncărimi
 • Infecție (1)

 

CITESTE SI – Hemoroizii interni se vindeca?

Consultație proctologică

După fiecare intervenție pentru tratamentul hemoroizilor, medicul proctolog va solicita programarea unei consultații de rutină. Aceasta va stabili gradul de vindecare al proceduri și efectul acesteia.

Totodată, trebuie să știți că înaintea fiecărei intervenții, medicul în cadrul consultației inițiale, vă va prezenta tot ceea ce implică fiecare tip de procedură.

 

Tipuri de operație

În funcție de tipul de hemoroizi și gradul de afectare al acestora, există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale ce pot fi efectuate pentru îndepărtarea țesuturilor hemoroidale crescute și dureroase. Doar după un consult medical de specialitate, medicul dumneavoastră va putea decide care este cea mai bună procedură pentru tratamentul hemoroizilor. Astfel, va putea alege dintr-o serie de proceduri minim-invazive și chirurgicale, precum:

CITESTE SI: Care este pretul operației de hemoroizi

Cât durează recuperarea după o operație de hemoroizi?

Mulți pacienți spun că recuperarea după acest tip de intervenție chirurgicală este foarte dureroasă. Vă puteți aștepta la cel puțin o anumită durere și disconfort timp de o până la patru săptămâni după procedură (2).

În anumite cazuri, pacienții se pot considera complet recuperați după o intervenție chirurgicală pentru hemoroizi, chiar și după opt săptămâni.

Majoritatea oamenilor pot relua activitățile usoare la o săptămână după tratament. Ar trebui să puteți relua toate activitățile în decurs de două până la trei săptămâni. (3)

 

Concluzie

Îngrijirea la domiciliu după o intervenție pentru hemoroizi, reprezintă o parte cheie a tratamentului și siguranței dumneavoastră. Majoritatea pacienților se vor putea întoarce la muncă într-o săptămână, în timp de alții se vor putea întorcea chiar a doua zi după intervenție. Totuși, o recuperare completă, poate dura între șase și opt săptămâni.

Intervențiile minim-invazive și chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor oferă ameliorarea simptomelor, pe o durată nelimitată. Există însă și anumite situații, în care, un procent mic de pacient, cunosc recidivă.

O dietă buna, un organism hidratat, alături de administrarea suplimentelor și utilizarea unguentelor și supozitoarelor pentru hemoroizi, pot fi de ajutor în prevenirea reapariției hemoroizilor externi inflamati cat si a celor interni.


Surse:

 1. Yeo, Danson, and Kok-Yang Tan. “Hemorrhoidectomy – making sense of the surgical options.” World journal of gastroenterology vol. 20,45 (2014): 16976-83. doi:10.3748/wjg.v20.i45.16976
 2. Thieme E-Journals – Clinics in Colon and Rectal Surgery / Abstract – https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0035-1568145#
 3. Nikooiyan, Payam et al. “Evaluating the safety, efficacy and complications of electrotherapy and its comparison with conventional method of hemorrhoidectomy.” Gastroenterology and hepatology from bed to bench vol. 9,4 (2016): 259-267.
author photo

Alexandru Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?