Recuperare Dupa Operatia de Hemoroizi

Recuperare Dupa Operatia de Hemoroizi

Introducere

Aproximativ 50% din persoanele adulte suferă de hemoroizi sau au experiment simptome asemănătoare hemoroizilor. În timp ce majoritatea pacienților pot gestiona simptomele hemoroizilor prin medicamente fără prescripție medicală, există un număr destul de mare de pacienți, ce necesită intervenții pentru hemoroizi minim-invazive și chirurgicale.

Intervențiile chirurgicale pentru eliminarea hemoroizilor oferă efecte vizibile, pe termen lung, reducând riscul de recidivă. Însă, primele zile după o intervenție chirurgicală, pot fi dureroase și cu efecte secundare neplăcute. Cu toate acestora, perioada post-operatorie poate fi gestionată cu ușurință, respectând sfaturile Dr. Alexandru, pe care le veți regăsi detaliat, în cele ce urmează.

Pregătire pentru operație

Pregătirea pentru operație, deși poate să difere în funcție de tipul procedurii ales, în mare, recomandările medicilor sunt cam aceleași. Cu 12-24 de ore înainte, pacienții să efectueze o golire a tranzitului intestinal. De regulă, medicul îi înmânează fiecărui pacient plicuri cu Fortrans sau alte substanțe care favorizează eliminarea materiilor fecale. Pliculețele se diluează în 4 litri de apă și se consumă în ziua dinaintea intervenției. Acestea au efect laxativ. De asemenea, în dimineața intervenției, medicul poate recomanda efectuarea unei clisme. Toate aceste proceduri au rolul eliminării tuturor materiilor fecale din colon, pentru ușurarea operației și prevenirea infecțiilor post-operatorii.

Totodată, înainte cu 12 ore de intervenție, pacienții nu trebuie să consume niciun fel de aliment sau lichide. Ultima masă înainte de aceste 12 ore, trebuie să fie una ușoară, pe care organismul să o digere rapid.

Complicații după operația de hemoroizi

Intervențiile pentru eliminarea hemoroizilor, ca și oricare alte tipuri de intervenție, implică anumite riscuri, minime ce-i drept. Veți resimți dureri timp de două sau patru săptămâni, vindecarea completă realizându-se abia după șase-opt săptămâni. Desigur, fiecare complicație survenită în urma operației, diferă în funcție de tipul procedurii efectuate. Printre acestea, cele mai frecvent întâlnite, sunt:

  • Constipație
  • Durere
  • Sângerări
  • Incontinență fecală
  • Mâncărimi
  • Infecție

Meniu după operație de hemoroizi

Este important să urmați indicațiile medicului după o intervenție pentru eliminarea hemoroizilor. Chiar în primele zile după operație, puteți adopta un regim alimentar pentru hemoroizi bazată în mare parte de lichide. Supele creme, sucurile naturale și ceaiurile sunt ușor de digerat.

La câteva zile după intervenție, puteți introduce în dietă alimente bogate în fibre, precum fructe, legume și cereale, dar în cantități moderate. Spanac, roșii, morcovi, broccoli, portocale, mure, zmeură, pere, pâine din făină integrală, carne fără condimente care pot irita tranzitul intestinal, fac parte din meniul pe care îl puteți aborda după bunul plac.

De asemenea exista si alimente si suplimente care nu trebuiesc consumate, click aici pentru a vedea lista toata.

Alternativa la operație

Alternativele la operațiile pentru hemoroizi, trebuie avute în vedere înainte de ca hemoroizii, fie ei interni, externi sau prolapsați, să ajungă foarte mari și dureroși.

În primul rând, adoptați un stil de viață activ. Mișcarea și exercițiile ușoare, vă pot ajuta să stimulați circulația sangvină din zona anusului, prevenind astfel formarea hemoroizilor. Evitați ridicarea greutăților și odihniți-vă ori de câte ori vă simțiți obosiți.

Puteți, de asemenea, utiliza unguente speciale pentru hemoroizi, supozitoare și creme, pentru a preveni inflamarea lor. Datorită proprietăților lor, acestea vor putea ameliora simptomele hemoroizilor.

Managementul durerii

În funcție de procedura pentru care ați optat, medicul poate recomanda anumite tratamente pentru managementul durerii. Îngrijirea post-operatorie este esențială, întrucât minimizează efectele secundare și reduce riscul apariției complicațiilor.

Medicul dumneavoastră, pe lângă o dietă echilibrată și un regim de viață activ, va recomandat utilizarea medicamentelor antiinflamatoare și analgezice pentru ameliorarea durerii. Dr. Alexandru vă recomandă folosirea unguentelor, cremelor și supozitoarelor pentru hemoroizi special concepute de noi, precum și ceaiurile de gălbenele, mușețel, pelin sau scumpe.

În ceea ce privește băile de șezut, acestea pot fi făcute atât cu ceaiuri din plante, cât și cu bicarbonat de sodiu, tărâțe de grâu sau sare. Pentru mai multe informații detaliate, despre efectele benefice ale băilor de șezut și cum le puteți efectua, pentru un management al durerii optim, vă invităm să citiți articolele dedicate fiecărei tip de baie de șezut în parte.

Un alt beneficiu major contra durerilor, vi-l oferă perna de scaun pentru hemoroizi, realizată astfel încât să vă ofere alinare, prin eliminarea presiunii exercitate pe venele hemoroidale, atunci când stați în șezut.

Consultație proctologică

După fiecare intervenție pentru tratamentul hemoroizilor, medicul specializat pe hemoroizi numit proctolog va solicita programarea unei consultații de rutină. Aceasta va stabili gradul de vindecare al proceduri și efectul acesteia.

Totodată, trebuie să știți că înaintea fiecărei intervenții, medicul în cadrul consultației inițiale, vă va prezenta tot ceea ce implică fiecare tip de procedură. Pentru mai multe informații, vă recomandăm articolele dedicate Operații Hemoroizi și Preț operație hemoroizi. Acestea conțin informații detaliate, pe care Dr. Alexandru vi le pune la dispoziție. Astfel, veți păși în cabinetul medicului informați.

Tipuri de operație

În funcție de tipul de hemoroizi și gradul de afectare al acestora, există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale ce pot fi efectuate pentru îndepărtarea țesuturilor hemoroidale crescute și dureroase. Doar după un consult medical de specialitate, medicul dumneavoastră va putea decide care este cea mai bună procedură pentru tratamentul hemoroizilor. Astfel, va putea alege dintr-o serie de proceduri minim-invazive și chirurgicale, precum:

FAQ

Cât durează recuperarea după o operație de hemoroizi?

Mulți pacienți spun că recuperarea după acest tip de intervenție chirurgicală este foarte dureroasă. Vă puteți aștepta la cel puțin o anumită durere și disconfort timp de o până la patru săptămâni după procedură (1). În anumite cazuri, pacienții se pot considera complet recuperați după o intervenție chirurgicală pentru hemoroizi, chiar și după opt săptămâni.

Recuperarea poate fi îngreunată de lipsa unei diete alimentare corespunzătoare, lipsa de mișcarea și un regim de viață nesănătos în general.

Concluzie

Îngrijirea la domiciliu după o intervenție pentru hemoroizi, reprezintă o parte cheie a tratamentului și siguranței dumneavoastră. Majoritatea pacienților se vor putea întoarce la muncă într-o săptămână, în timp de alții se vor putea întorcea chiar a doua zi după intervenție. Totuși, o recuperare completă, poate dura între șase și opt săptămâni.

Intervențiile minim-invazive și chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor oferă ameliorarea simptomelor, pe o durată nelimitată. Există însă și anumite situații, în care, un procent mic de pacient, cunosc recidivă.

O dietă buna, un organism hidratat, alături de administrarea suplimentelor și utilizarea unguentelor și supozitoarelor pentru hemoroizi, pot fi de ajutor în prevenirea reapariției hemoroizilor interni, cât și hemoroizilor externi.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.