Hemoroizii interni, care sunt și cei mai frecvenți, provoacă sângerări rectale și nu produc la fel de multe simptome precum cei externi.
Chiar și așa, afectează calitatea vieții, deoarece se află în interiorul rectului, provoacă sângerare și pot să devină dureroși sau să iasă la exterior.
Hemoroizii interni pot fi descriși ca niște vene dilatate în interiorul rectului, iar în acest articol vor fi oferite mai multe informații despre cum pot fi tratați eficient.
Ce sunt hemoroizii interni?
Contents
Hemoroizii interni sunt venele hemoroidale regăsite în interiorul rectului. De regulă, nu pot fi văzute cu ochiul liber, iar rareori veți simți disconfort. Însă, uneori încordarea și iritația provocată de scaun, favorizează apariția sângerării sau împingerea hemoroidului prin orificiul anal, provocând astfel durere.
Cauzele hemoroizilor interni
Venele hemoroidale din jurul anusului tind să se întindă sub presiune și se pot umfla de multe ori.
Hemoroizii interni se pot dezvolta prin creșterea presiunii în rectul inferior din diferite cauze precum:
- Constipația și diareea – din cauza defecării cu probleme, în zona rectului presiunea crește, ducând astfel la inflamarea vaselor de sânge;
- Dietă nesănătoasă – dieta fără fibre conduce la apariția constipației, iar consumul de condimente sau alimente picante, inflamează întreg tranzitul intestinal;
- Sarcina și nașterea – pe măsură ce fătul crește, se exercită presiunea asupra uterului și a vaselor de sânge, din zona abdominală. De asemenea, presiunea exercitată în momentul nașterii, poate provoca hemoroizi;
- Obezitatea – în zona anală are loc o acumulare de presiune din cauza greutății corporale prea mari, lucru care poate afecta circulația sângelui și duce la inflamarea vaselor sanguine;
- Perioade lungi de stat în șezut – lipsa mișcării și statul în șezut prea mult timp, conduce la exercitarea presiunii asupra vaselor hemoroidale și inflamarea acestora.
CITESTE SI: De ce apar hemoroizi
Clasificarea hemoroizilor interni
Institutile medicale folosesc sistemul de clasificare propus de Banov et al în 1985 (1), care clasifică hemoroizii interni după gradul lor de prolaps în canalul anal. Acest sistem se corelează atât cu simptomele, cât și ghidează abordările terapeutice.
Astfel pot fi clasificați și recunoscuți după cum urmează:
Clasificare | Descriere |
---|---|
Gradul 1 | Raman in rect |
Gradul 2 | Prolaps rectal la defecare, se retrage singur. |
Gradul 3 | Prolaps rectal la defecare, se retrage ajutat. |
Gradul 4 | Ramane in permanenta prolapsat |
Tabelul 1 – Clasificarea Hemoroizilor Interni
Simptome
Hemoroizi interni nu prezinta multe simptome, iar detectarea lor se poate face in mare parte doar la vizitarea unui doctor de specialitate.
Acestea doua sunt cele mai comune simptome:
- sângerare din rect – sânge pe hârtie igienică, în scaun sau în vasul de toaletă
- Un hemoroizi care a iesit prin orificiul anal, numit prolaps
CITESTE SI: Totul despre hemoroizi la femei
Cum arata hemoroizii interni?
Hemoroizii interni in poze arata ca o inflamatie de diferite dimenisuni, în joncțiunea anorectală. Acestea nu pot fi văzute întotdeauna, deoarece sunt prea adânc în anus pentru a fi vizibile.

Diagnosticarea hemoroizilor interni
Pentru diagnosticarea hemoroizilor interni, medicul începe printr-o anamneză. Acest lucru prespune adresarea unei serii de întrebării pacientului.
Apoi, urmează un consult fizic amănunțit și proceduri medicale precum:
- Anoscopia – Reprezintă o modalitate de examinare a anusului. Procedura implică cun instrument de mici dimensiuni, rigid, tubular, denumit anoscop sau speculum anal. Acest instrument este introdus câțiva centimetri în interiorul anusului pentru evaluarea hemoroizilor canalului anal.
- Proctosigmoidoscopie rigidă – Este o procedură folosită pentru a evalua partea inferioară a intestinului gros, numit colon. În timpul examenului, medicul introduce în rect un tub subțire și flexibil, ce îi permite acestuia să investigheze interiorul rectului, colonul sigmoid și cea mai mare parte a colonului descendent.
Tratament hemoroizi interni
Pentru tratarea hemoroizilor interni este important să fie alese produse cu ingrediente naturale, care ajută la reducerea durerii și sângerării încă de la primele utilizări.
Printre cele mai utilizate forme de tratament împotriva hemoroizilor interni se numără:
- Pastile – In cazul hemoroizilor interni, pastilele sunt folositoare pentru că acționează de la interior. Eficiența pastilelor stă la baza ingredientelor, cum ar fi ghimpele pădureț (2) și diosmina (3), ambele având proprietăți benefice în tratarea hemoroizilor. Acestea trebuie utilizate conform indicațiilor producătorului și pot avea efecte rapide dacă au o formulă pe bază de plante medicinale;
- Ceai – Ceaiurile acționează de la interior și contribuie semnificativ la ameliorarea simptomelor și la vindecarea pielii. Printre ingredientele care trebuie să existe într-un astfel de ceai se numără coada șoricelului (4) și sunătoarea (5). Ceaiul poate fi băut sau aplicat pe zona afectată cu ajutorul compreselor, fiind un remediu eficient în multe cazuri;
- Supozitoare – Supozitoarele pot fi de folos în tratarea hemoroizilor, însă pastilele și ceaiul sunt soluții mai eficiente, de regulă. Acestea pot să favorizeze micșorarea hemoroizilor, însă modul de administrare (intern, pe cale anală) nu este tocmai confortabil.
Recomandare produs
Deoarece conține ingrediente despre care studiile au arătat că sunt benefice în ameliorarea simptomelor provocate de hemoroizi, pachetul HemoLift constituie o soluție eficientă pentru cei care vor să trateze hemoroizii interni și să prevină complicațiile.
Pachetul conține atât pastile și ceai, cât și o cremă – formula completă pentru tratarea hemoroizilor interni în timp util.
Cum pot fi preveniți hemoroizii interni?
Hemoroizii interni pot fi preveniți prin modificarea stilului de viață în principal, dar aceste lucuri nu o sa trateze hemoroizii daca sunt deja aparuti.
Printre cele mai eficiente modalități de prevenire a hemoroizilor, regăsim:
- Rămâneți hidratați – consumați cât mai multe lichide, însă evitați alcoolul;
- Adoptați o dietă sănătoasă – adăugați în regimul alimentar alimente bogate în fibre, pentru a favoriza tranzitul intestinal și a preveni constipația sau diareea;
- Adoptați o rutină zilnică activă – un stil de viață activ vă ajută să preveniți hemoroizii și să vă mențineți o greutate optimă, pentru a evita obezitatea.
- Evitați șederea la toaletă prea mult timp
Concluzie
Hemoroizii interni, în principiu, nu reprezintă o afecțiune gravă, care să vă pună viața în pericol.
De regulă, aceștia dispar după urmarea unui tratament la domiciliu alcatuit din remedii naturiste pentru hemoroizi sau leacuri.
Însă, atunci când apar sângerări rectale importante, vă simțiți slăbiți și aveți senzații de leșin, solicitați ajutor medical de urgență.
Cauzele pot fi mult mai grave, necesitând intervenții chirurgicale și tratamente de specialitate, mai avansate.
Surse:
- Banov, L Jr et al. “Management of hemorrhoidal disease.” Journal of the South Carolina Medical Association (1975) vol. 81,7 (1985): 398-401.
- MacKay, D. “Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options.” Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic vol. 6,2 (2001): 126-40.
- Zagriadskiĭ, Evgeny A et al. “Conservative Treatment of Hemorrhoids: Results of an Observational Multicenter Study.” Advances in therapy vol. 35,11 (2018): 1979-1992. doi:10.1007/s12325-018-0794-x
- Yarrow: Health Benefits, Side Effects, Uses, Dose & Precautions – RXList.com
- Arsić, Ivana et al. “Estimation of dermatological application of creams with St. John’s Wort oil extracts.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 17,1 275-94. 28 Dec. 2011, doi:10.3390/molecules17010275