Hemoroizii Interni: cauze, simptome, tratament

Hemoroizii Interni: cauze, simptome, tratament

Ce sunt hemoroizii interni?

Hemoroizii interni sunt venele hemoroidale regăsite în interiorul rectului. De regulă, nu pot fi văzute cu ochiul liber, iar rareori veți simți disconfort. Însă, uneori încordarea și iritația provocată de scaun, favorizează apariția sângerării sau împingerea hemoroidului prin orificiul anal, provocând astfel durere.

Cauzele hemoroizilor interni

Venele hemoroidale din jurul anusului tind să se întindă sub presiune și se pot bomba sau se umfla din cauza acesteia. Hemoroizii interni se pot dezvolta prin creșterea presiunii în rectul inferior din cauze precum constipația, diareea, sarcina, alimentație nesănătoasă sau obezitatea.

 • Constipația și diareea – din cauza defecării cu probleme, în zona rectului presiunea crește, ducând astfel la inflamarea vaselor de sânge;
 • Dietă nesănătoasă – dieta fără fibre conduce la apariția constipației, iar consumul de condimente sau alimente picante, inflamează întreg tranzitul intestinal;
 • Sarcina și nașterea – pe măsură ce fătul crește, se exercită presiunea asupra uterului și a vaselor de sânge, din zona abdominală. De asemenea, presiunea exercitată în momentul nașterii, poate provoca hemoroizi;
 • Obezitatea – în zona anală are loc o acumulare de presiune din cauza greutății corporale prea mari, lucru care poate afecta circulația sângelui și duce la inflamarea vaselor sanguine;
 • Perioade lungi de stat în șezut – lipsa mișcării și statul în șezut prea mult timp, conduce la exercitarea presiunii asupra vaselor hemoroidale și inflamarea acestora.

CITESTE SI: De ce apar hemoroizi

Clasificarea hemoroizilor interni

Institutile medicale folosesc sistemul de clasificare propus de Banov et al în 1985 (1), care clasifică hemoroizii interni după gradul lor de prolaps în canalul anal. Acest sistem se corelează atât cu simptomele, cât și ghidează abordările terapeutice.

Astfel pot fi clasificați și recunoscuți după cum urmează:

 • Grad 1 – hemoroizii interni de gradul 1 se evidențiază în lumenul canalului anal, dar nu prolabează. Venele anorectale sunt foarte puțin inflamate. Nu sunt dureroși, nu provoacă niciun simptom și doar un consult medical amănunțit, poate descoperi afecțiunea;
 • Grad 2 – hemoroizii interni de gradul 2 prolabează, adică ies în afara anusului în timpul defecației, însă se reduc spontan în anus, după efortul depus la defecație. Inflamația venelor anorectale devine evidentă și sporadic apar dureri și stări de disconfort;
 • Grad 3 – hemoroizii interni de gradul 3 prolabează la defecație și la efort și se pot reduce doar manual. Durerea și disconfortul resimțite sunt permanente și pot apărea și sângerările;
 • Grad 4 – hemoroizii interni de gradul 4 prolabează permanent. Pot fi reduși prin tact manual, iar prolapsul se va reface spontan. Hemoroizii interni au trecut deja la faza cronică, cunosc sângerare constantă, iar durerea și disconfortul sunt majore. În acest caz, intervenția chirurgicală nu trebuie amânată.

Simptome

Unul dintre cele mai frecvente simptome prezentate de hemoroizii interni, îl reprezintă prezența sângelui pe hârtia igienică, în vasul de toaletă sau în materiile fecale. Alte simptome specifice pot include un ușor disconfort în zona anală sau senzația de greutate a tranzitului intestinal.

CITESTE SI: Totul despre hemoroizi la femei

Diagnosticarea hemoroizilor interni

Pentru diagnosticarea hemoroizilor interni, medicul începe printr-o anamneză. Acest lucru prespune adresarea unei serii de întrebării pacientului.

Apoi, urmează un consult fizic amănunțit și proceduri medicale precum:

 • Anoscopia – Reprezintă o modalitate de examinare a anusului. Procedura implică cun instrument de mici dimensiuni, rigid, tubular, denumit anoscop sau speculum anal. Acest instrument este introdus câțiva centimetri în interiorul anusului pentru evaluarea hemoroizilor canalului anal.
 • Proctosigmoidoscopie rigidă – Este o procedură folosită pentru a evalua partea inferioară a intestinului gros, numit colon. În timpul examenului, medicul introduce în rect un tub subțire și flexibil, ce îi permite acestuia să investigheze interiorul rectului, colonul sigmoid și cea mai mare parte a colonului descendent.

Tratament pentru hemoroizii interni

În urma investigației efectuate de către medicul proctolog, va putea fi stabilit un diagnostic concret și un tratament adecvat.

Majoritatea hemoroizilor interni pot fi tratați acasă sau prin proceduri medicale simple în cabinetul medicului, necesitând rareori tratamente chirurgicale. De regulă un tratament pentru hemoroizii interni este bine de urmat timp de câteva saptamani.

Supozitoare

Supozitoarele pentru hemoroizi sunt printre cele mai la îndemână remedii pentru tratarea hemoroizilor interni. Se introduc în canalul anal și acționează ca antiinflamatoare, ajutând la reducerea disconfortului creat

Creme

Cremele pentru hemoroizi interni sunt la mare cautare dar majoritatea nu functioneaza din cauza faptului ca nu contin ingredientele necesare pentru a vindeca hemoroidul.

Operatie

În cazurile complicate, medicul proctolog poate recomanda proceduri chirurgicale pentru hemoroizi, ce au nevoie de cel puțin o noapte de spitalizare. Mare atentie la recuperarea dupa operatia clasica de hemoroizi, pentru ca poate dura de la cateva zile la 2-3 saptamani.

CITESTE SI: Cum se trateaza hemoroizii externi

Cum pot fi preveniți hemoroizii interni?

Hemoroizii interni pot fi preveniți cu ușurință prin modificarea stilului de viață în principal. Mese regulate și variate, bogate în fibre, reducerea consumului de condimente picante, o igienă locală adecvată, băi de șezut, urmate de o serie de alte remedii, pot fi de ajutor. Printre cele mai eficiente modalități de prevenire a hemoroizilor, regăsim:

 • Rămâneți hidratați – consumați cât mai multe lichide, însă evitați alcoolul;
 • Adoptați o dietă sănătoasă – adăugați în regimul alimentar alimente bogate în fibre, pentru a favoriza tranzitul intestinal și a preveni constipația sau diareea;
 • Adoptați o rutină zilnică activă – un stil de viață activ vă ajută să preveniți hemoroizii și să vă mențineți o greutate optimă, pentru a evita obezitatea.
 • Evitați șederea la toaletă prea mult timp

Cum arata hemoroizii interni?

Hemoroizii interni in poze arata ca o inflamatie de diferite dimenisuni, în joncțiunea anorectală. Acestea nu pot fi văzute întotdeauna, deoarece sunt prea adânc în anus pentru a fi vizibile.

Sunt proeminențe ale peretelui canalului anal sau rectului. Hemoroizii interni mai puțin gravi arata ca niste denivelări în interior, iar cei mai serioși pot forma o proeminență lungă.

Diferențe între hemoroizii interni și externi

 1. Hemoroizii interni nu sunt dureroși. Aceștia provoacă disconfort doar atunci când sunt iritați din cauza constipației sau încordărilor intestinale.
 2. Hemoroizii externi sunt situați în exteriorul anusului și pot fi mai ușor iritați și inflamați. Iritația provocată de lenjeria intimă, haine sau statul în șezut, poate determina mâncărime și disconfort neplăcut.

Concluzie

Hemoroizii interni, în principiu, nu reprezintă o afecțiune gravă, care să vă pună viața în pericol.

De regulă, aceștia dispar după urmarea unui tratament la domiciliu alcatuit din remedii naturiste pentru hemoroizi sau leacuri.

Însă, atunci când apar sângerări rectale importante, vă simțiți slăbiți și aveți senzații de leșin, solicitați ajutor medical de urgență.

Cauzele pot fi mult mai grave, necesitând intervenții chirurgicale și tratamente de specialitate, mai avansate.


Surse:

 1. Banov, L Jr et al. “Management of hemorrhoidal disease.” Journal of the South Carolina Medical Association (1975) vol. 81,7 (1985): 398-401.
Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.