Ce presupune procedura ligatura de hemoroizi?
Contents
Atunci când la domiciliu tratamentele topice nu dau randament, medicul vă poate recomanda o procedură pentru tratamentul hemoroizilor, ce implică bandarea acestora.
Bandarea hemoroizilor este o intervenție medicală minim-invazivă. De regulă, aceasta este efectuată în cabinetul medicului. Aceasta urmărește tratarea hemoroizilor interni, ajutând la prevenirea refacerii acestora.
Medicul, cu ajutorul unui anoscop și a unui litigator, va căuta și aplica o bandă de cauciuc, în jurul bazei fiecărui hemoroid format în mucoasa anală.
Banda de cauciuc urmărește întreruperea circulației sangvine a hemoroidului, determinând uscarea acestuia, căderea și eliminarea lui pe cale naturală, în timpul defecației.
Beneficiile ligaturii de hemoroizi
Bandarea hemoroizilor interni este o procedură eficientă pentru a-i elimina hemoroizii. De regulă, în doar câteva zile de la intervenție, hemoroidul bandat se va elimina, fără dureri sau disconfort. Pacientul nici nu va știi când a avut loc eliminarea lor.
- Eficacitate – Bandarea sau ligarea hemoroizilor cu benzi de cauciuc reprezintă o procedură inovatoare și eficientă pentru eliminarea hemoroizilor interni. Cercetările au descoperit că ligatura cu bandă elastică este foarte eficientă, având o rată de succes de 98% dintre pacienți după 180 de zile (1).
- Timp de intervenție rapid – De cele mai multe ori, durata unei astfel de proceduri durează doar câteva minute. Timpul final variază în funcție de numărul de hemoroizi regăsiți.
- Prevenirea recreșterii – Prin suprimarea hemoroidului cu bandă de cauciuc, se va forma o mică cicatrice în zona acestuia. Țesutul cicatricial ajută la prevenirea creșterii altui hemoroid în locul hemoroizilor ce tocmai au căzut.
Pregătire pre-operatorie
Procedura de bandare a hemoroizilor este explicată în detaliu de către medicul specialist înainte de realizare. De asemenea, medicul trebuie să cunoască medicamentele pe care pacientul le administrează, pentru că există anumite tratamente ce pot interfera cu efectul anesteziei.
Medicul va oferi îndrumări privind demersurile ce trebuie făcute înainte de prezentarea la spital.
De regulă, acestea constau în evitarea mâncării și băuturii cu câteva ore înainte de intervenție, iar după caz, efectuarea unei clisme sau consumarea unor plicuri (FortTrans, Dulcolax, Citraflet) cu efect de golire a canalului rectal, cu o zi înainte de efectuarea procedurii.
Cum se procedează?
Procedura de bandare a hemoroizilor este una relativ simplă. Medicul administrează anestezie locală în rect. Dacă pacientul are dureri cronice sau există foarte mulți hemoroizi ce provoacă durere, medicul poate decide efectuarea anesteziei generale.
După efectuarea anesteziei, medicul va începe procedura prin introducerea unui anoscop în rect. Acesta dispune de o lumină în capătul tubului, care îi va oferi posibilitatea medicului să localizeze fiecare hemoroid în parte.
Odată ajuns la hemoroid, prin anoscop se introduce un litigator. Cu ajutorul acestuia, medicul va lega benzile de cauciuc mici, în jurul bazei hemoroidului. Procesul se repetă pentru fiecare hemoroid în parte.
În general, o astfel de procedură se realizează în doar câteva minute. Însă timpul total depinde de numărul de hemoroizi găsiți cu anoscopul.
Recuperare după operația de ligatură a hemoroizilor
În urma unei proceduri de ligatură a hemoroizilor cu benzi de cauciuc, aceștia vor începe să se usuce, urmând ca în scurt timp și să cadă.
Procesul de eliminare totală a hemoroizilor variază, de la două până la patru sau șase săptămâni. Fenomenul este unul nedureros, astfel că cel mai probabil nu veți observa eliminarea lor, odată cu scaunul de toaletă.
Recuperare Dupa Operatia de Hemoroizi nu este una extrem de complexa si trebuie sa aveti grija la alimentele consumate sa folositi produsele sugerate de medici sau care apar in pagina dedicata pe site-ul nostru.
Riscuri
După bandarea hemoroizilor, unii pacienți pot dezvolta efecte secundare ce pot include senzația de balonare, dureri în zona abdomenului, flatuență, constipație, infecții în zona anusului, disconfort în timpul urinării sau sângerări rectale.
În funcție de efectele apărute, contactați medicul care a efectuat intervenția, pentru a vă recomanda un tratament la domiciliu eficient. Atunci când rectoragiile nu dispar într-o zi și sunt severe, solicitați consult medical de urgență.
Alte proceduri utilizate pentru tratamentul hemoroizilor
Bandarea hemoroizilor cu benzi de cauciuc reprezintă o procedură efectuată de regulă pentru hemoroizii interni de grad II și III. În funcție de anumite considerente medicale, medicul dumneavoastră poate decide efectuarea unui alt tip de intervenție, precum:
- Ligatura Hemoroizi
- Scleroterapia
- Hemoroidopexia cu stapler
- Procedeul THD
- Crioterapia
- Mucosectomia circumferențială internă
- Hemoroidectomia
Intrebari Frecvente – FAQ
Este necesară mai mult de o vizită?
Bandarea hemoroizilor interni se realizează în urma unei singure vizita la medic. În timpul procedurii, acesta va lega cu benzi de cauciuc fiecare hemoroid găsit.
Este cu adevărat o procedură fără durere?
Da. Cei mai mulți pacienți nu simt nimic. Există foarte puține persoane, care dezvoltă în timp o sensibilitate crescută a durerii, și pot simți un disconfort în timpul procedurii.
Cât de comună este ligatura de hemoroizi?
Bandarea sau ligatura cu benzi de cauciuc a hemoroizilor reprezintă una din cele mai des întâlnite metode pentru tratamentul hemoroizilor interni.
Să mă aștept la complicații?
Deși complicațiile nu sunt frecvente în urma procedurii, uneori pot exista complicații precum sângerări rectale, dureri acute, infecții în zona anusului, probleme în timpul urinării sau reapariția hemoroizilor.
Pot efectua o procedură de ligatură a hemoroizilor externi?
Nu, nu poți. Bandarea hemoroizilor este o metodă doar pentru tratarea hemoroizilor interni.
Sunt conștient în timpul procedurii de ligatură a hemoroizilor?
Da, în timpul procedurii ești conștient. Medicul va efectua doar o anestezie locală, în zona anusului.
Concluzii
Bandarea hemoroizilor interni reprezintă o metodă eficientă în tratarea și eliminarea acestora. Procedura este un rapidă, ce nu necesită internare. Uneori însă, o astfel de procedură poate fi ușor incomodă pentru anumiți pacienți.
Cu ajutorul medicului specialist, veți putea trace mai ușor peste senzația de jenă și veți scăpa de hemoroizii interni, în urma unei singure proceduri.