Afectiunile Ano-Rectale

Crioterapia pentru hemoroizi: Pareri, Complicatii, Recuperare & Alternative

Ce este crioterapia?

Crioterapie reprezintă o procedură medicală, utilizată în managementul hemoroizilor interni de grad I, II, III, IV, precum și pentru hemoroizii externi, de dimensiuni mici, medii sau foarte mari.

Procedura implică utilizarea unei sonde cu gaz foarte rece, care urmărește distrugerea țesuturilor hemoroidale crescute, prin expunerea acestora la temperaturi extrem de scăzute, ce provoacă înghețarea lor.

În doar câteva săptămâni de la intervenție, hemoroizii se vor desprinde și cădea, eliminându-se prin scaun, fără ca pacientul să simtă ceva.

Beneficiile crioterapiei pentru tratamentul hemoroizilor

Unul dintre principalele beneficii ale crioterapiei, constă în faptul că, procedura în sine este una minim invazivă, iar durata intervenției foarte scurtă. Comparativ cu tratamentele convenționale, crioterapia implică un grad mai scăzut de disconfort și durere.

Lipsa spitalizării după efectuarea intervenției este, de asemenea, un alt beneficiu major al procedurii. Pacientul va putea pleca acasă în aceeași zi, fără să fie nevoie de internare peste noapte.

Aplicarea vârfului rece al sondei direct pe hemoroizi, poate calma senzație neplăcută de umflare, mâncărime sau durere. Efectele secundare și complicațiile urmate procedurii, sunt de regulă minore sau inexistente.

Pregătire pre operatorie

În cele mai multe cazuri, crioterapia nu necesită o pregătire pre operatorie specială. Medicul recomandă efectuarea unei toalete locale și evitarea administrării anumitor medicamente, precum aspirina sau anticoagulante, cu câteva zile înainte de efectuarea procedurii.

Alte instrucțiuni pot cuprinde evitarea consumului de alimente și lichide în ziua operației sau în seara dinaintea acesteia.

Cum se procedează?

Înainte de începerea intervenției, medicul poate anestezia local zona, pentru a evita crearea oricărui disconfort, în special pentru pacienții care cunosc o sensibilitate ridicată la durere.

Procedura de crioterapie implică utilizarea unui instrument cu gaz rece. Gazul extrem de rece va distruge țesuturile anormale, care provoacă creșterea hemoroizilor și disconfortul ce vine la pachet cu aceștia.

Astfel, dispozitivul de crioterapie, asemănător cu o sondă, are un design proiectat anatomic, pentru aplicarea unui gaz rece, direct pe țesutul hemoroidale intern sau extern.

Gazul folosit de obicei este protoxidul de azot, care, pompat prin sondă, face ca vârful acesteia să fie foarte rece. Atingând vârful sondei de hemoroizi, pacientul nu va simți senzație de frig, tolerând foarte bine senzația.

Odată înghețat țesutul hemoroidal, se va deteriora, desprinde și elimina, în mod natural, în câteva săptămâni.

Recuperare după procedura de crioterapie pentru hemoroizi

După efectuarea procedurii de crioterapie, pacientul nu necesită spitalizare.

În cele mai multe cazuri, acesta își poate relua activitățile zilnice, imediat după realizarea procedurii.

Pentru a preveni durerea și disconfortul, medicul va prescrie o listă de medicamente analgezice și antiinflamatorii, pentru a reduce presiunea exercitată în zona intervenției.

Alternativa crioterapia

Principalul dezavantaj al crioterapiei a fost cantitatea de durere postoperatorie suferită de mulți dintre pacienți, care este mult mai mare decât se anticipase din relatările anterioare ale metodei și care, din păcate, îi incapacitează pe majoritatea pacienților de a lucra pentru cel puțin câteva zile sau la o săptămână după tratament (1).

Deși riscurile crioterapiei sunt mici, uneori pot apărea și complicații ce include sângerări, crampe, leziuni ale nervilor din zona anală, inflamații sau infecții ale pielii.

Riscuri

Unul dintre riscurile crioterapiei, îl constituie durerea majoră post-operatorie, resimțită de pacienți. De cele mai multe ori, durerea îi pune pe aceștia în incapacitatea fizică de a-și desfășura activitățile zilnice, timp de câteva zile, până la o săptămână.

Un alt risc sau efect secundar apărut în urma procedurii de crioterapie, sunt scurgerile rectale cu miros neplăcut.

De regulă, medicul care a efectuat procedură, recomandă utilizarea medicamentelor și compreselor cu gheață pentru ameliorarea durerilor. Însă, atunci când astfel de simptome persistă mai mult de câteva zile și nu cedează în urma aplicării tratamentului, luați legătura de urgență cu medicul, pentru un consult de specialitate.

Alte proceduri utilizate pentru tratamentul hemoroizilor

Medicul specialist va recomanda încă de la primele simptome ale hemoroizilor remedii la domiciliu, precum supozitoare, unguente sau creme pentru hemoroizi. Atunci când acestea nu își ating efectul scontat, medicul poate recomandat atât crioterapia ca și tratament, cât și o serie de alte proceduri minim-invazive sau chirurgicale, precum:

 

Concluzii

Medicul specialist tratează cu succes afecțiunile hemoroidale cu ajutorul procedurii de crioterapie. Majoritatea pacienților nu necesită îngrijiri medicale de specialitate după efectuarea intervenției. Unele persoane pot simți nevoie limitării activității zilnice, timp de câteva zile, din cauza disconfortului creat în urma procedurii. Medicul poate prescrie antiinflamatoare și analgezice, pentru ameliorarea durerilor.

Uneori însă poate fi nevoie de intervenții chirurgicale mai complicate, precum hemoroidectomia, pentru îndepărtarea hemoroizilor crescuți.


Surse:

  1. Goligher, J.C. Cryosurgery for hemorrhoids. Dis Colon Rectum 19, 213–218 (1976). https://doi.org/10.1007/BF02590905
author photo

Alexandru Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?