Ce este hemoroidectomia ?
Contents
Hemoroidectomia reprezintă un tratament eficient pentru tratarea hemoroizilor interni.
Prin ligarea arterelor hemoroidale (procedeu cunoscut în termeni medicali și sub denumirea de dearterializare), se asigură reducerea alimentării cu sânge a hemoroizilor.
Deși hemoroidectomia dispune de o rată de recurență mai mare, oferă mai puține complicații comparativ cu efectuarea unei hemoroidectomii clasice.
Beneficiile procedeuri
Procedura Hemoroidectomia , deși recomandată cu precăderea pentru managementul hemoroizilor de gradul III și IV, poate fi efectuată pentru toate tipurile de hemoroizi interni.
Aceasta s-a dovedit a fi eficientă și sigură inclusiv pentru hemoroizii care nu răspund la tratamentele conservatoare și cele efectuate în ambulatoriu, inclusiv pentru hemoroizii prolapsați și trombozați.
Procedura se realizează într-o zonă rectală, unde nu există terminații nervoase. De aici și durerile reduse considerabil după intervenții.
Durata intervenției este de 30 de minute, în funcție de starea hemoroizilor, iar pacientul poate fi externat în aceeași zi. De asemenea, după procedură, în 2-3 zile, pacientul poate reveni la activitățile zilnice normale.
Lipsa complicațiilor majore, face ca procedura să poată fi efectuată de mai multe ori, pentru tratarea hemoroizilor, ori ce câte ori este necesar.
Cum se procedează?
Hemoroidectomia începe prin anestezierea generală sau locoregională a pacientului. Apoi, pacientul poate fi plasat fie în poziția litotomie, fie în poziția culcat.
Acest lucru rămâne însă la latitudinea chirurgului. Totuși, poziția de litotomie permite efectuarea unei proceduri mai eficiente a hemoroizilor prolapsați.
Cu ajutorul unui anoscop dotat cu un aparat Doppler cu ultrasunete, medicul localizează fluxul arterelor de sânge care alimentează hemoroizii.
După detectarea acestora, chirurgul efectuează o sutură a vaselor de sânge, limitând fluxul sangvin către hemoroid. Astfel, hemoroizii se vor contracta și cădea.
Recuperare după procedu
După efectuarea intervenției, pacienții au nevoie de câteva zile de repaus. Medicul va prescrie analgezice ce pot fi administrate la 8 ore, timp de câteva zile.
Recuperarea completă poate dura până la 4 săptămâni, în funcție de specificul fiecărui pacient în parte.
Alternativa
Alternativa la procedura hemoroidectomia, o reprezintă intervențiile minim-invazive precum ligaturile cu benzi de cauciuc sau scleroterapia.
Acestea sunt posibile atunci când hemoroizii sunt în stadii incipiente, nu sunt prolapsați și nu prezintă dureri cronice, care nu cedează la antiinflamatoare.
Riscuri
Riscurile după o astfel de intervenție chirurgicală, se rezumă deseori la dureri, la nivelul anusului.
Anumiți pacienți pot experimenta dureri acute, fisuri anale, sângerări ușoare, incontineță fecală sau alte tulburări legate de defecație.
Uite lista complete de riscuri care pot aparea dupa hemoroidectomia (1):
- Sangerarea
- Retentie Urinara
- Hemoroizi externi trombozati
- Hemoragii
- Incontinenta fecala
Alte proceduri utilizate pentru tratarea hemoroizilor
Hemoroidectomia reprezintă o opțiune eficientă și sigură pentru tratamentul bolii hemoroidale. Atunci când boala hemoroidală este în stadii incipiente sau procedura aceasta nu oferă randament, pot fi efectuate procedurii precum:
- Ligatura Hemoroizi; Scleroterapia; Hemoroidopexia cu stapler; Procedeul THD; Crioterapia; Mucosectomia circumferențială internă; Hemoroidectomia
Concluzii
Hemoroidectomia reprezintă un procedeu sigur și eficient pentru tratamentul bolii hemoroidale. Durerea postoperatorie scăzută și rezultatele admirabile pe termen lung, sunt similare cu cele oferite de hemoroidectomia convențională.
Revenirea în doar câteva zile la activitățile normale, durerea ușoară și suportabilă postoperatorie, rata scăzută de recurență, precum și rata ridicată de ameliorare a simptomelor, sunt principalele motive pentru care acest tip de procedură este recomandată de cei mai mulți dintre chirurgi.
- Cristea C, Lewis CR. Hemorrhoidectomy. [Updated 2023 Feb 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549864/