Hemoroidectomia: Pareri, Complicatii, Recuperare & Alternative

Hemoroidectomia: Pareri, Complicatii, Recuperare & Alternative

Ce este Hemoroidectomia?

Hemoroidectomia reprezintă o procedură pentru tratamentul hemoroizilor interni și externi ce implică îndepărtarea chirurgicală a acestora. Atunci când hemoroizii prezintă dureri cronice, inflamații ce nu cedează la niciun alt timp de tratament sau sângerări, medicul specialist poate decide realizarea unei astfel de intervenții.

Beneficiile intervenției de hemoroidectomie pentru tratamentul hemoroizilor

Beneficiile hemoroidectomiei sunt numeroase pentru tratamentul hemoroizilor. Unul dintre avantajele majore, constă în eliminarea, în aceeași intervenție, atât a hemoroizilor interni, cât și a celor externi. Hemoroidectomia previne complicațiile datorate hemoroizilor interni și externi mari.

După intervenție, pacienții vor scăpa de mâncărimi, dureri, precum și de hemoroizii care sângerează.

Pregătire pre operatorie

Înaintea intervenției chirurgicale, medicul poate recomanda întreruperea administrării anumitor medicamente și anticoagulante. De asemenea, pentru ca tractul intestinal să fie gol, trebuie evita consumul alimentelor și lichidelor cu 12 ore înainte de efectuarea procedurii.

Pentru curățarea și golirea colonului, medicul poate recomanda consumul unor pliculețe cu efect laxativ, precum Fortrans sau efectuarea unei clisme, în dimineața intervenției chirurgicale.

Cum se procedează?

Hemoroidectomia este una dintre procedurile cel mai des folosite pentru tratarea hemoroizilor interni de gradul III și IV, precum și a celor externi sau cu sângerări. De regulă, procedura are lor într-o clinică sau spital.

Medicul începe cu efectuarea unei anestezii locale sau generale, în funcție de starea pacientului. Apoi, pacientul este așezat într-o poziție favorabilă intervenției. Cu ajutorul unui instrument ascuțit, cuțit, foarfecă sau cauter, medicul efectuează mici incizii în jurul hemoroizilor, excizându-i în același timp. Plăgile deschise sunt apoi închise prin suturare, cu fire absorbabile.

Recuperare după Hemoroidectomie

După intervenția de hemoroidectomie, cel mai probabil medicul va lăsa pacientul acasă, în aceeași zi sau cel târziu, a doua zi după intervenție. Recuperarea constă în repaus la pat timp de câteva zile și administrarea medicamentelor prescrise, pentru ameliorarea durerilor.

Băile de șezut cu ceai de mușețel ajută la menținerea igienei locale, pentru evitarea infecțiilor și la fluidizarea sângelui, pentru a spori vindecarea.

Recuperarea completă după operația de hemoroidectomia durează aproximativ două-trei săptămâni. Iar recomandarea noastră, este ca, imediat după intervenție, să interveniți și asupra stilului de viață, pentru a preveni reapariția hemoroizilor în viitor.

Alternativa Hemoroidectomia

De regulă, hemoroidectomiile sunt recomandate cazurilor severe sau atunci când alte metode de tratament, minim-invazive, nu au avut succes.

Ca alternative la hemoroidectomia, Dr. Alexandru recomandă în primul rând, schimbarea stilului de viață. Exercițiile fizice regulate, precum și mersul la baie de fiecare dată când apare nevoie, pot fi de mare ajutor în tratarea simptomelor hemoroizilor, încă de la primele semne. Alături de un stil de viață activ, dieta este un factor major pentru evitarea constipației. Creșterea aportului de fibre prin consumul de fructe, legume și cereale sau suplimentarea cu HemoFibre, reprezintă, de asemenea, o alternativă.

Iar pentru ameliorarea simptomelor, precum inflamațiile, durerile, disconfortul, mâncărimea, vă sfătuim să utilizați creme, unguente și supozitoare pentru hemoroizi. Acestea conțin ingrediente naturale și au efecte analgezice și antiinflamatoare, antiseptice și astringente.

Riscuri

Riscurile unei hemoroidectomii, ca și în cazul unei intervenții chirurgicale de o asemenea anvergură, pot include infecții în zona asupra căreia s-a intervenit, sângerări, disconfort la defecație, incontinență fecală sau urinară, cauzate din cauza durerii post-operatorii.

Alte proceduri folosite pentru tratamentul hemoroizilor

Există mai multe proceduri chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor. Unele pot provoca un disconfort mai ridicat, în timp ce altele sunt mult mai benefice. Însă, fiecare dintre aceste intervenții au ca scop restricționarea fluxului sangvin ce hrănește hemoroizii sau eliminarea acestora în totalitate. Medicul specialist poate recomandat operația de hemoroidectomie în cazuri avansate, în timp ce pentru hemoroizii mici sau medii, poate recomanda intervenții precum:

Concluzii

Hemoroidectomia reprezintă o intervenție chirurgicală ce poate fi de ajutor în cazul pacienților cu simptome de hemoroizi persistente, ce nu cedează în fața altor tipuri de tratament sau proceduri.

Prin intermediul procedurii, medicul va elimina rapid țesutul hemoroidal inflamat. Totuși, timpul de recuperare după intervenție poate fi mai lung, spre deosebire de o ligatură de hemoroizi sau hemoroidopexia cu stapler, spre exemplu.

Avantajul major al hemoroidectomiei, îl reprezintă eliminarea unui număr mare de hemoroizi, în timpul unei singure intervenții chirurgicale.

Deși efectele secundare după intervenție, nu sunt majore, anunțați-vă medicul atunci când întâmpinați simptome precum febră, frisoane, greață însoțită de vărsături, dureri cronice care nu cedează la analgezice, umflăturii în zona anală, dificultăți la defecare sau urinare, ori constipație care nu cedează după 3 zile.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.