Scleroterapia pentru Hemoroizi: Pareri, Complicatii, Recuperare & Alternative

Scleroterapia pentru Hemoroizi: Pareri, Complicatii, Recuperare & Alternative

Ce presupune Scleroterapia?

Scleroterapia reprezintă o procedură medicală minim-invazivă ce presupune injectarea unei soluții chimice, slcerozante, în zona din jurul fiecărui hemoroid intern. Soluție utilizate de către medic sunt chinina, clorura de zinc sau polidocanolul.

Aceste substanța chimice urmăresc deteriorarea vaselor de sânge care întrețin hemoroizi, provocând micșorarea lor.

Beneficiile scleroterapiei pentru hemoroizi

Siguranță

Scleroterapia este o procedură ce funcționează în cele mai multe cazuri, după doar câteva ședințe. Riscul este unul scăzut, deoarece nu implică anestezie sau intervenție chirurgicală prin tăiere ori cusături.

Accesibilitate

Probabil mare avantaj al scleroterapiei, îl reprezintă accesibilitatea acesteia. Poate fi făcută în cabinetul medical, cu o programare în prealabil. De asemenea, după efectuarea intervenției, veți putea reveni imediat la activitățile zilnice, fără a fi nevoie de o perioadă de repaus post-operator.

Pregătire pre-operatorie

Scleroterapia nu presupune o pregătire pre-operatorie specifică. Medicul vă va informa din timp la implicațiile acesteia și va programa intervenția de comun acord.

Tot ce trebuie să faceți, este să efectuați o igienă locală viguroasă și vă prezentați la medic în ziua programării.

Cum se procedează?

Scleroterapia este o procedură nedureroasă, ce durează câteva minute. Se efectuează fără anestezie, doar în cazuri rare medicul efectuând anestezie locală, pentru suprimarea disconfortului resimțit.

Medicul introduce în anus un proctoscop pentru a verifica și ținti cu precizie hemoroizii. Cu o injecție, va introduce în fiecare hemoroid câțiva ml de lichid sclerozant. Acest lichid va obstrucționa circulația sangvină care alimentează hemoroidul. În timpul intervenției, pacientul nu va simți niciun disconfort. De regulă, pentru efecte optime, procedura se repetă la câteva săptămâni, deoarece în cadrul unei proceduri pot fi tratați doar câțiva hemoroizi.

Recuperare după operația de scleroterapie pentru hemoroizi

După efectuarea unei scleroterapii pentru hemoroizi, medicul va recomanda în primul rând, să evitați constipația. Totodată, poate prescrie medicamente analgezice, care să combată disconfortul.

Imediat după efectuarea procedurii, vă puteți relua activitățile zilnice obișnuite. De asemenea, în cel mult 10 zile, tratamentul va avea efect.

Alternative la scleroterapie

Un studiu a arătat că o dietă bogată în fibre și supozitoare și cremă funcționează la fel de bine ca scleroterapia, dar fără complicații (1).

Scleroterapia pare a fi o metodă inadecvată de tratament pentru hemoroizii simptomatici de gradul I și mai ales de gradul II, bazat pe un studiu efectuat din 1990 până în 1996, 240 de ambulatori, 154 bărbați și 86 femei, cu hemoroizi simptomatici de gradul I și II (2).

Riscuri

Efectele secundare în urma scleroterapiei sunt minore. Cel mai probabil veți resimți senzații scăzute de durere pentru o scurtă perioadă sau prezenta hemoragii minore. Acestea pot fi tratate cu analgezice prescrie de medicul dumneavoastră.

Alte proceduri folosite pentru tratarea hemoroizilor

După un control amănunțit efectuat de către medicul specialist, acesta va puterea recomanda procedura potrivită pentru tratarea hemoroizilor. În anumite cazuri, medicul poate recomanda scleroterapia, în timp ce în altele, poate recomanda o serie de alte proceduri medicale:

Concluzii

Dat fiind riscurile scăzute și natura procedurii, scleroterapia s-a dovedit a fi o metodă eficient pentru tratamentul minim-invaziv al hemoroizilor interni. Pentru a evita durerile și disconfortul resimțite adesea după intervențiile chirurgicale, medicul specialist poate aborda acest tip de terapie pentru tratarea hemoroizilor interni, de grad I și II.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.