Mucosectomia circumferențială internă: Pareri, Complicatii, Recuperare & Alternative

Ce este Mucosectomia circumferențială internă?

Mucosectomia circumferențială internă sau hemoroidectomia cu capsare, reprezintă o procedură medicală pentru tratarea hemoroizilor interni de gradele III și IV, a hemoroizilor externi mari, precum și a celor prolapsați. Tehnica este una eficientă, cu mai puține dureri pentru pacienți și cu o perioadă mică de repaus post-operator.

Procedura implică tăierea vaselor de sânge ce alimentează hemoroizii crescuți și capsarea lor. Astfel, fluxul de sânge către hemoroizi va fi redus, reducând astfel și dimensiunea hemoroizilor. Odată cu vindecarea țesutului din jurul capselor, se vor forma cicatrici. În timpul formării cicatricilor, capsele se vor elimina singure, trecând neobservate în scaun.

Beneficiile procedurii de hemoroidopexie

Hemoroidopexia cu capsare este o procedură mai rapidă comparativ cu metoda convențională, durând doar 30 de minute.

Procedura asociază mai puțină durere, pacienții revenindu-și mai rapid după perioada post-operatorie. Simptomele asociate perioadei de refacere sunt minime, adesea pacienții simțind o presiune în zona rectală, presiune care dispare în câteva zile.

Pregătire pre-operatorie

Hemoroidopexia este o procedură efectuată de obicei în ambulatoriu. În unele cazuri, poate necesita însă și internare peste noapte.

Pregătirea preoperatoria depinde de medic. Acesta poate sfătui pacienții să nu mai consume alimente și lichide cu până la 8 ore înainte de operație sau încetarea administrării anumitor medicamente care pot interfera cu efectul anesteziei. De asemenea, fiindcă procedura implică o anestezie, pacientul va avea nevoie de un însoțitor, care să îl ajute cu transportul spre casă.

Cum se procedează?

Pentru început, medicul va decide tipul de anestezie folosit. De cele mai multe ori, se folosește anestezie locală, deoarece procedura nu este una de lungă durată sau foarte complicată. După așezarea pacientului într-o poziție optimă efectuării procedurii, medicul va introduce un tub circular în canalul anal. Acest tub ajută la plasarea unei suturi, circumferențial, în interiorul canalului anal, chiar deasupra hemoroizilor interni.

Capetele suturii sunt apoi scoase din prin tub, odată cu țesutul hemoroidal crescut.  Capsatorul este plasat și el prin tubul gol, iar capetele suturii sunt trase în fălcile capsatorului. În momentul tragerii suturii, hemoroizii revin în poziția lor inițială în canalul anal. În acel moment, capsatorul se declanșează, taie circumferențial țesutul în exces și îi sigilează marginile superioare și pe cele inferioare, cu o capsă.

Ceea ce face capsatorul, este îndepărtarea efectivă a hemoroizilor, întrerupând fluxul de sânge către aceștia, prevenind reapariția lor.

Recuperarea după hemoroidopexie

După realizarea procedurii, medicul va recomanda administrarea analgezicelor și pentru ameliorarea simptomelor dureroase. De asemenea, poate recomanda efectuarea băilor de șezut, pentru a menține zona igienică și a favoriza circulația sangvină în zonă.

Schimbarea stilului de viață și dieta alimentară, pentru evitarea constipației, ajută nu doar la vindecarea plăgii, ci și la prevenirea reapariției hemoroizilor.

Recupararea după hemoroidopexie, completă, durează de regulă până la două săptămâni.

Alternativa hemoroidopexia

Un studiu efectuat pe 537 de pacienți, arată faptul că, mucosectomia circumferențială este asociată cu un risc mai mare de recurență a hemoroizilor și cu simptomul prolapsului pe termen lung, în comparație cu intervenția chirurgicală excizională convențională (1).

Riscuri

Riscurile hemoroidectomiei cu capsare includ sângerări rectale, infecții, fisura anale și uneori  reducerea peretelui anal sau rectal, ca urmare a formării cicatricilor. De asemenea, reapariția hemoroizilor interni sau externi și foarte rar, traumatismele peretelui rectal, sunt riscuri ale procedurii.

Alte proceduri pentru managementul bolilor hemoroidale

Hemoroizii simptomatici provoacă disconfort unui număr mare de pacienți. Un prim tratament pe care medicul îl vizează, constă în administrarea medicamentelor topice. Atunci când acestea nu funcționează, medicul poate recomanda intervenții precum mucosectomia circumferențială internă, precum și:

Concluzii

Mucosectomia circumferențială internă este o procedură sigură și eficientă, atât pentru tratamentul hemoroizilor interni și externi, cât și pentru cei prolapsați. Acest tip de procedură este preferat de cei mai mulți medici și pacienți, deoarece provoacă mai puțină durere post-operatorie și permite pacientului să se reîntoarcă la activitățile zilnice, în doar câteva zile, spre deosebire  de o operație clasică.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.