La ce doctor să mergeți pentru tratamentul hemoroizilor?

La ce doctor să mergeți pentru tratamentul hemoroizilor?

Hemoroizii reprezintă o afecțiune medicală neplăcută, care poate provoca disconfort major. Dacă suferiți de hemoroizi, vestea bună este că hemoroizii de grad inferior, pot fi ameliorați cu tratamente la domiciliu. Dacă în decurs de 7 zile, simptomele nu se ameliorează, este cazul să apelați la un medic profesionist, pentru un consult amănunțit și deciderea tratamentului adecvat.

La ce doctor să mergeți pentru tratamentul hemoroizilor?

Dacă suferiți de hemoroizi, faceți o programare la un medic proctolog sau gastroenterolog. Atunci când este necesar, medicul dumneavoastră vă poate îndruma către un medic chirurg cu experiență în sistemul digestiv, pentru evaluare și tratament.

Când ar trebui să vizitați medicul pentru tratamentul hemoroizilor?

Atunci când experimentați durere, disconfort neplăcut, mâncărime, senzația de arsură, sângerări rectale și jenă accentuată, este indicat să vă programați pentru un consult de specialitate. De asemenea, mergeți cât mai curând la medic atunci când aveți simptome precum:

  • Inflamații tari, sensibile, resimțite în zona anusului;
  • Dureri anale, în special când stați în șezut;
  • Sângerări din rect de culoare roșu aprins, observate în scaun, pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă după o mișcare intestinală;
  • O bombare sau umflare ce poate fi simțită prin anus în cazul unui hemoroid prolapsat (hemoroid care s-a inflamat sau a căzut prin orificiul anal);
  • Ați încercat medicamente fără prescripție medicală timp de mai mult de o săptămână, dar nu există nicio ameliorare a simptomelor.

Operații Hemoroizi

Este important să știți faptul că nu toți hemoroizii necesită intervenție chirurgicală. De exemplu, hemoroizii de gradul II și III ori hemoroizii prolapsați, pot reveni singuri sau pot fi împinși manual înapoi în anus. Cu toate acestea, atunci când hemoroizii au ajuns la gradul IV, nu mai pot fi împinși înapoi și provoacă dureri majore. În acest caz, sunt necesare intervenții chirurgicale pentru hemoroizi.

Printre operațiile minim-invazive și chirurgicale pe care medicul specialist le poate efectua, regăsim:

  • Scleroterapia – o metodă prin care în venele hemoroidale inflamate se introduce o substanță sclerozantă. Această substanță va produce inițial o inflamație a venelor hemoroidale urmată de fibroză și căderea hemoroidului.
  • Fotocoagularea cu infraroșu – o procedură terapeutică ce folosește undele infraroșii pentru a produce o arsură termică a vaselor hemoroidale, provocând cicatrizarea acestora.
  • Coagularea cu radiofrecvență – poate fi folosită atât în primele stadii ale hemoroizilor, cât și în cei de gradul III și IV. Hemoroidul este prins cu o pensă chirurgicală și apoi se arde cu ajutorul unui cauter.
  • Ligatura elastică cu benzi de cauciuc – o procedură indicată pentru hemoroizii interni de stadiile II și III. Hemoroidul este prins cu un aspirator medical cilindric, apoi la baza lui se aplică un inel elastic de cauciuc. Acest inel va strangula hemoroidul, oprind circulația de sangvină. Astfel, în doar câteva ora va începe să se necrozeze, iar apoi va cădea.
  • Terapia cu laser – o tehnică de tratament al hemoroizilor interni cu laserul ce provoacă arderea hemoroizilor și cicatrizarea acestora.
  • Ligatura arterei hemoroidale – o tehnică ce folosește aparatul Doppler. Odată depistate ramurile arteriale, cu aparatul Doppler, se întrerupe vascularizația venei hemoroidale prin mai multe suturi.
  • Hemoroidopexia cu staplerul – tehnica presupune secționarea și sutura hemoroizilor cu o pensă specială. Secționarea hemoroizilor se realizează circular, iar pensa îi  suturează cu agrafe metalice. Agrafele metalice se vor elimina ulterior prin scaun, fără să simțiți disconfort.
  • Hemoroidectomia clasică excizională – o tehnică utilizată cu precădere pentru hemoroizii interni de gradul 3 și 4, asociați cu hemoroizii externi. Presupune îndepărtarea chirurgicală a hemoroizilor.

Factori de viață

Una dintre cele mai bune modalități de a trata hemoroizii, pe care Dr. Alexandru v-o recomandă, constă în primul rând, în schimbarea modului de viață, de la alimentație, până la un stil de viață activ.

De asemenea, puteți folosi pernele pentru prevenirea hemoroizilor. Acestea au rolul de a reduce presiunea si sunt benefice daca petreceți multe ore pe zi, stand pe scaun. Sunt confortabile și ajută la previnerea apariției durerii și disconfortului provocate de hemoroizi.

Dieta

O dietă bogată în fibre este esențială pentru a păstra un scaun moale și pentru a evita încordarea din timpul eliminării fecalelor. Fibrele alimentare se găsesc în fructe, legume, cereale integrale, dar și legume. Pentru a preveni apariția hemoroizilor, vă sfătuim să adoptați o dietă pentru hemoroizi speciala care să conțină 25-35 de grame de fibre, în fiecare zi.

Atunci când consumați mai multe fibre, este indicat să beți până la opt pahare de apă zilnic, pentru a preveni constipația.

Suplimente

În cazul hemoroizilor necomplicați, care nu provoacă dureri acute, puteți ameliora disconfortul atât prin evitarea constipației, cât și prin aplicarea locală a unor HemoUnguente, HemoCreme, HemoSupozitoare special concepute pentru tratamentul hemoroizilor, precum și efectuarea unor băi de șezut cu HemoCeai, pentru tratarea simptomelor provocate de hemoroizi. Nu uitați de igiena locală riguroasă, întrucât aceasta este un element cheie în tratarea bolilor hemoroidale.

Concluzie

Pentru cei mai mulți dintre pacienți, hemoroizii provoacă doar un disconfort și pot fi rezolvați la domiciliu, cu remedii naturiste. Adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea fibrelor în alimentație, unguente și supozitoare încă de la primele simptome, pot ajuta hemoroizii să dispară în doar câteva zile. Atunci când simptomele se agravează, vă sfătuim să mergeți la medicul proctolog sau gastroenterolog, pentru tratament medical profesionist.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.