Disconfortul și durerea provocate de hemoroizi îi determină pe mulți dintre cei afectați să se adreseze unui medic căruia sa-i ceara ajutorul.
Specialistul va stabili diagnosticul și va recomanda o metodă de tratament potrivită.
În primă fază, medicul de familie este cel care pune diagnosticul, iar în cazurile avansate va fi nevoie de o programare la un medic proctolog.
În cazul unor persoane, va părea că intervenția chirurgicală este soluția potrivită.
Totuși, o astfel de procedură poate fi costisitoare și neplăcută, iar recuperarea nu este tocmai ușoară. Înainte de a își face o programare la medic, cei care se confruntă cu hemoroizi pot încerca soluția prezentată în acest articol.
Când ai nevoie de medic pentru problemele cu hemoroizii
Contents
Dacă se intervine la timp și simptomele nu sunt ignorate, hemoroizii pot fi tratați rapid fără a se ajunge la medic sau la operație.
În caz contrar, afecțiunea avansează și afectează semnificativ calitatea vieții. Persoanele care se află în această ipostază pot experimenta simptome de o intensitate care le împiedică activitățile cotidiene, cum ar fi activitatea fizică sau somnul.
În general, problemele cu hemoroizii pot fi gestionate acasă, prin schimbări în stilul de viață și prin utilizarea unor produse fără prescripție medicală, care sunt fabricate din ingrediente ce acționează împotriva hemoroizilor și accelerează vindecarea.
Există totuși și situații extreme, în care este nevoie de ajutorul medicului – acestea includ:
- sângerările rectale sunt foarte abundente;
- durerea din zona afectată devine tot mai intensă;
- infecție;
- dificultăți și dureri mari la defecație;
- prolaps hemoroidal (ieșirea în exterior);
- cheaguri de sânge într-un hemoroid extern.
Ce medic tratează hemoroizii?
Cei care experimentează simptome greu de suportat și complicații ale hemoroizilor trebuie să se adreseze unui medic proctolog.
Proctologia este disciplina medicală ce se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor canalului anal, hemoroizii fiind una dintre problemele pentru care pacienții se pot adresa unui proctolog.
Medicul proctolog poate determina severitatea problemei și recomanda ulterior un tratament adecvat. De regulă, planul de tratament constă în medicamente, dar pot fi necesare și proceduri minim invazive (scleroterapia, coagularea în infraroșu, ligaturarea cu benzi elastice) sau intervenție chirurgicală.
De asemenea, proctologul le poate oferi pacienților sfaturi cu privire la schimbarea stilului de viață, astfel încât să reducă intensitatea simptomelor și să prevină reapariția acestora.
Probleme cu hemoroizii pe care le poți trata singur
De multe ori, problemele cu hemoroizii pot fi rezolvate fără a ajunge la medic sau la operație, însă este important ca tratamentele să fie urmate încă de la apariția primelor simptome, care constau de regulă în:
- sângerări rectale ușoare;
- senzație de disconfort în zona anală;
- mâncărime și senzație de arsură în zona afectată;
- umflături mici.
În combinație cu un stil de viață sănătos, tratamentele pentru hemoroizi pot funcționa eficient. Dacă afecțiunea este ignorată, va continua să avanseze și vizita la medic va deveni o necesitate pentru că simptomele se agravează și durerea devine tot mai intensă.
Ce să faci dacă ai nevoie de o soluție rapidă
Pentru persoanele care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al problemelor hemoroidale, există o alternativă operație hemoroizi. Unele produse sunt eficiente împotriva hemoroizilor pentru că au în componență ingrediente naturale, cu efecte dovedite științific împotriva acestei afecțiuni și simptomelor sale.
Concluzie
Hemoroizii sunt o afecțiune care provoacă durere, disconfort și sângerări rectale. Simptomele trebuie să fie gestionate încă din stadiu incipient, pentru a se preveni complicațiile și pentru a trata cât mai repede problema. Nu în toate cazurile se ajunge la medic și la operație, dar pentru acest lucru e nevoie de folosirea unor produse eficiente și de adoptarea unui stil de viață activ.