Hemoroizii Externi: cauze, simptome, diagnostic

Hemoroizii Externi: cauze, simptome, diagnostic

Ce sunt hemoroizii Externi?

Hemoroizii externi se formează atunci când, din diferite cauze, venele hemoroidale sub pielea din jurul anusului, se inflamează. Uneori, aceste vase de sânge dilatate deveni atât de mari, încât ies în afară.

În anumite situații, sângele se poate coagula sau tromboza în interiorul vasului de sânge proeminent. Aceasta poate forma un nodul dur, nodul ce provocă dureri considerabile.

Cauzele hemoroizilor externi

Venele hemoroidale de sub pielea anusului se întind și se pot umfla, sub presiune. Hemoroizii externi se pot dezvolta din cauze precum constipația, diareea, sarcina, alimentație nesănătoasă sau obezitatea.

 • Încordarea în timpul defecării – una dintre cele mai frecvente cauze a hemoroizilor externi. Încordarea timpul mișcării intestinale este adesea cauzată de cazuri severe de constipație sau diaree;
 • Statul pe toaletă timp îndelungat – poate pune presiune asupra țesuturilor din jurul rectului și anusului;
 • Sarcina – femeile însărcinate pot prezenta un risc crescut de hemoroizi externi, din cauza presiunii crescute a abdomenului asupra venelor hemoroidale, odată cu creșterea fătului;
 • Lipsa fibrelor din alimentație – o dietă săracă în fibre poate conduce la constipație, constipația care la rândul ei provoacă hemoroizi;
 • Ridicarea greutăților – ridicarea greutăților în mod frecvent, poate conduce la apariția hemoroizilor.

Simptome hemoroizilor externi

O persoană care suferă de hemoroizi externi, poate resimți o varietate de simptome, unele neglijabile, altele care necesită tratament medical de urgență. De regulă, simptomele variază în funcție de severitate, și includ:

 • Vene sensibile, de culoare albastră, inflamate, sub pielea din jurul anusului;
 • Mâncărimi în zonele afectate;
 • Durere și disconfort în jurul anusului;
 • Sângerări în scaunul de toaletă sau pe hârtia igienică.

Cum pot fi diagnosticați hemoroizii externi?

Diagnosticul hemoroizilor externi începe cu o anamneză din partea medicul proctolog. Ulterior, medicul poate dispune efectuarea anumitor proceduri, pentru stabilirea tratamentului. Dacă aveți sângerări rectale, medicul poate solicita o sigmoidoscopie sau o colonoscopie pentru a exclude cancerul colorectal. Aceste proceduri vor detecta, de asemenea, existența hemoroizilor interni.

Examinarea vizuală a anusului

După ce medicul va afla istoricul și simptomele de sănătate ale pacientului, va începe o examinare vizuală a zonei afectate, pentru a stabili gravitatea bolii hemoroidale externe.

Tușeu rectal

În timpul tușeului rectal, medicul va introduce un deget înmănușat și lubrifiat în anus. Acest lucru îl va ajuta să determine dacă se simt anomalii în interior

Tratament

După efectuarea investigațiilor de către medicul proctolog, acesta va putea stabili un diagnostic și un tratament pentru hemoroizii externi. De regulă, hemoroizii externi pot fi tratați acasă sau prin proceduri medicale realizate în cabinetul medicului.

Tratament Chirugical

Atunci când tratamentul medicamentos nu funcționează, medicul poate recurge la proceduri minim invazive, precum:

 • ligatura cu bandă de cauciuc: în jurul hemoroidului extern, se pune o bandă elastică mică, ce oprește circulația sângelui către hemoroid. Ulterior, țesuturile hemoroidale se vor usca și cădea;
 • scleroterapie: se injectează o soluție sclerozantă în țesutul hemoroidal. Astfel, hemoroidul se va micșora și va dispărea;
 • tehnici de coagulare: folosesc laserul și lumina infraroșie, pentru tratarea hemoroizilor.

În cazurile complicate, cu sângerări, medicul proctolog poate recomanda proceduri chirurgicale, ce au nevoie de cel puțin o noapte de spitalizare. Printre acestea, regăsim:

Tratament Non Chirurgical

Până să apeleze la intervențiile chirurgicale, medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos pe bază de creme, unguente si supozitoare sau pastile antiinflamatoare. Ceaiurile pentru hemoroizi și băile de șezut, compresele reci, sunt de asemenea recomandate pentru ameliorarea simptomelor.

Cum să preveniți apariția hemoroizilor externi?

Hemoroizii externi pot fi preveniți prin modificarea stilului de viață. Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu mese regulate și variate, bogate în fibre, pentru evitarea constipației, o igienă locală adecvată, băi de șezut, urmate de o serie de alte remedii, pot fi de ajutor. Urmați acești pași pentru a preveni formarea hemoroizilor:

 • Evitați forțarea în momentul defecării
 • Luați măsuri pentru a evita constipația
 • Evitați ridicarea greutăților

Ce se întâmplă atunci când hemoroizii externi nu sunt tratați?

Atunci când hemoroizii externi nu sunt tratați, pot provoca tromboză, (coagularea sângelui), care creează dureri severe. Un hemoroid trombozat dezvoltă un cheag de sânge dureros, iar durerea poate persista câteva zile. În acest caz, vă sfătuim să apelați de urgență la medicul specialist.

Poze hemoroizi externi

Hemoroizii externi se prezintă in poze sub forma unor inflamații sub pielea din jurul anusului și au o culoare albastru-violet. De regulă, arată ca în imaginile următoare:

Diferențe între hemoroizii externi și interni

Hemoroizii externi apar în exteriorul anusului, sunt vizibili, pot fi dureroși și pot prezenta excrescențe aspre, atunci când în urma defecației, sunt iritați. Hemoroizii externi trombozați pot provoca sângerări și dureri și necesită intervenție chirurgicală.

Spre deosebire de hemoroizii externi, cei interni sunt depistați de prezența sângelui în scaun, în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică. Hemoroizii interni se pot extinde și în exteriorul anusului, atunci când este exercitată o presiune mare asupra lor.

Hemoroizii externi sunt o afecțiune comună printre mai mult de jumătate din adulți. Adesea apar și dispar de la sine, în doar câteva zile sau, în anumite cazuri, câteva săptămâni. Organismul resoarbe cheagul de sânge din vasul de sânge proeminent. În aceste cazuri, vă recomandăm urmarea unui tratament la domiciliu, cu produsele HemoLift pentru hemoroizi care sunt extrem de eficiente. În cazurile severe de hemoroizi externi, profesioniștii din domeniul sănătății pot recomanda îndepărtarea chirurgicală.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.