Coagularea cu infraroșu a fost introdusă în anii 1970 de către Nath G. Această procedură constă în transformarea luminii infraroșii în căldură prin aplicarea directă a acesteia la baza hemoroizilor, ceea ce induce distrugerea țesutului (cauterizare) până la o adâncime de 3 mm, denaturarea proteinelor, o reacție inflamatorie care provoacă fibroză și cicatrizare, contracția și fixarea țesutului hemoroidal în exces pe stratul muscular subiacent.
Coagularea cu infraroșu funcționează la o temperatură cu puțin peste 100 de grade Celsius.
Procedura este indicată în cazul hemoroizilor de gradul I și II și în cazul sângerării acute asociate cu aceștia, cazuri în care s-a dovedit eficace, tratând simptomele la peste 50% dintre pacienți.
Înainte de intervenție este necesară curățarea rectului de materiile fecale prin efectuarea unei clisme. Apoi, după poziționarea corectă a pacientului, cu ajutorul unui anoscop, este introdus coagulatorul cu infraroșu în canalul anal. Coagularea se efectuează de două ori, din unghiuri diferite. În câteva zile după procedură, țesutul expus se descuamează, hemoroidul fiind eliminat.
Coagularea cu infraroșu nu poate fi folosită mereu, deoarece are anumite limitări, precum coagulopatia, colita, tromboza hemoroizilor sau sarcina. Poate fi însoțită de complicații precum tromboza, durerea, sângerarea sau retenția urinară.
Recurența hemoroizilor în urma acestei proceduri este de aproximativ 20%.
Ce este coagularea cu infraroșu?
Coagularea cu infraroșu, denumită și terapie de fotocoagulare, este o procedură medicală non-chirurgicală utilizată pentru tratarea hemoroizilor. Principiul de funcționare al acesteia presupune aplicarea controlată a energiei infraroșii, convertită în căldură, asupra țesutului hemoroidal, provocând distrugerea sa prin cauterizare, coagularea proteinelor și inflamația, procese ce induc cicatrizarea și fixarea țesutului pe țesutul subiacent.
Care sunt indicațiile coagulării cu infraroșu?
Indicațiile coagulării cu infraroșu cuprind cazurile incipiente de hemoroizi, fără complicații. De asemenea, în unele cazuri, poate trata hemoroizii externi și cei interni prolapsați.
Indicațiile coagulării cu infraroșu sunt:
-
Hemoroizii de gradul I și II – această abordare este folosită cu succes în cazul hemoroizilor mici, de grad scăzut. Cazurile mai avansate necesită alte metode de tratament, non-invazive sau invazive.
-
Hemoroizii care sângerează acut – sângerarea rectală asociată cu boala hemoroidală poate fi stopată prin coagularea cu infraroșu.
Care este eficacitatea coagulării cu infraroșu?
Eficacitatea coagulării cu infraroșu este de 50% în cazul sângerării, de 58% în cazul prolapsului de gradul II și de doar 20% în cazul prolapsului de gradul III. Aceasta a fost studiată de către Cocorullo et al. în anul 2017, în cadrul analizei sistematice numite „Managementul non-chirurgical al bolii hemoroidale”.
Pentru hemoroizii de gradul I și II, rata de succes raportată a fost între 67% și 96%, conform studiului controlat denumit „O comparație randomizată a fotocoagulării în infraroșu cu diatermia bipolară pentru tratamentul ambulatoriu al hemoroizilor”, efectuat de Dennison et al. în cadrul Departamentului de Chirurgie al Spitalului Universitar „Queen’s Medical Centre”, Nottingham, Regatul Unit.
Pregătirea preoperatorie
Pregătirea preoperatorie poate necesita utilizarea unei clisme fără prescripție medicală pentru a elimina materiile fecale. Nu sunt necesare restricții dietetice speciale.
Procedura
Procedura începe prin poziționarea pacientului în decubit lateral. Hemoroizii sunt mai întâi localizați cu ajutorul unui examen rectal digital, iar apoi se introduce coagulatorul cu infraroșu prin intermediul unui anoscop. Vârful instrumentului se poziționează chiar deasupra hemoroizilor, iar lampa cu infraroșu se activează pentru a produce coagularea. Se efectuează și a doua coagulare, după rotirea instrumentului la 90 de grade.
Zona iradiată va avea un aspect gri. După o săptămână, se observă o pată cu capilarizare cu aspect roșu. După două săptămâni, în zonă este prezent țesut cicatrizat, iar după patru săptămâni, se observă mucoasa normală.
Limitările și contraindicațiile coagulării cu infraroșu
Limitările și contraindicațiile coagulării cu infraroșu cuprind diverse boli ale aparatului digestiv, renal, anorectal sau de coagulare a sângelui. De asemenea, este contraindicată această procedură în cazul femeilor însărcinate sau a pacienților care prezintă hemoroizi trombozați.
Limitările și contraindicațiile coagulării cu infraroșu sunt:
-
Tromboza hemoroidală
-
Colita
-
Coagulopatia
-
Sarcina
-
Boli renale, cardiace și pulmonare.
-
Alte boli anorectale
Recuperarea după coagularea cu infraroșu
Recuperarea după coagularea cu infraroșu poate dura între una și două săptămâni. Medicul poate recomanda analgezice pentru două zile, dar și o anumită dietă pentru a evita constipația și, în plus, oprirea exercițiilor fizice sau evitarea efortului fizic.
Perioada postoperatorie poate determina apariția durerii sau a disconfortul ușor spre moderat, dar care pot fi tratate cu medicamente analgezice, precum ibuprofenul, care vor fi prescrise de medicul specialist. De asemenea, în primele 2-3 săptămâni, pot apărea sângerări sau secreții în timpul scaunelor.
Pentru o recuperare dupa interventia de coagulare cât mai ușoară, este recomandat să:
-
Evitați ridicatul greutăților mai mari de 20 de kilograme pentru cel puțin o săptămână după operație;
-
Evitați introdusul anumitor obiecte în anus, timp de două săptămâni după procedură;
-
Creșteți consumul de lichide pentru a evita constipația, astfel minimizând durerea;
-
Faceți băi de șezut în apă caldă, în special după mișcările intestinale, pentru a diminua durerea.
Complicațiile coagulării cu infraroșu
Complicațiile coagulării cu infraroșu sunt rare, deoarece în general această procedură este bine tolerată de pacienți, durerea fiind minimă. Procedura poate fi efectuată cu o rată minimă de complicații și cu costuri reduse, iar recuperarea este rapidă, pacienții reluându-și repede activitățile zilnice.
Complicațiile coagulării cu infraroșu sunt:
-
Durerea
-
Sângerarea
-
Tromboza
-
Retenția urinară.
Recurența
Recurența este de 20%, conform unui studiu efectuat de către Nikshoar et al., denumit „Eficacitatea clinică a fotocoagulării cu infraroșu față de hemoroidectomia închisă în tratamentul hemoroizilor”, în cadrul căruia 4 din 20 de pacienți tratați prin coagularea cu infraroșu au manifestat din nou simptomatologia bolii hemoroidale.
Alternative ale coagulării cu infraroșu
Alternative ale coagulării cu infraroșu sunt tratamentele conservatoare care includ produsele venotonice și cele pe bază de acid hialuronic dar si alte interventii ca ligaturării cu bandă elastică sau hemoroidectomia. Acestea pot fi folosite în cazul în care există anumite contraindicații și limitări.
Aplicarea unui tratament conservator
Tratamentele conservatoare sunt recomandate, în general, în cazul hemoroizilor de gradul I și II, asemenea coagulării în infraroșu. Cele mai folosite sunt preparatele topice eliberate fără prescripție medicală, care conțin atât acid hialuronic, cât și gălbenele. Acestea au capacitatea de a diminua inflamația, durerea și au un rol important în procesul de reparare al țesuturilor și de vindecare al rănilor, astfel că pot ameliora simptomele de prurit și disconfort asociate cu boala hemoroidală.
Acidul hialuronic este o substanță naturală care se găsește în fluidele din ochi și articulații. Acesta este unul dintre cele mai frecvent utilizate leacuri bătrânești pentru hemoroizi, datorită efectului său antiinflamator. Fiind principala componentă a matricei extracelulare, acționează în sensul regenerării și vindecării țesuturilor, modulând inflamația, migrarea celulară și angiogeneza.
Substanțele venotonice, cum ar fi diosmina și hesperidina, sunt utilizate ca suplimente alimentare în tratamentul hemoroizilor deoarece pot îmbunătăți tonusul venos, pot reduce hiperpermeabilitatea și au efecte antiinflamatorii.
Compararea coagulării cu infraroșu și a ligaturării cu bandă elastică
Ambele metode sunt la fel de eficiente în cazul hemoroizilor de gradul I și II, având un rezultat satisfăcător în proporție de 85% în cazul coagulării cu infraroșu și de 92% în cazul ligaturararii hemoroizilor, conform unui studiu intitulat „Compararea coagulării cu infraroșu și a ligaturării cu bandă elastică pentru hemoroizii de gradul I și II: un studiu clinic prospectiv randomizat”, efectuat de J. L. Templeton et al.
Fotocoagularea în infraroșu versus hemoroidectomia închisă
Coagularea cu infraroșu este mai sigură decât hemoroidectomia închisă în ceea ce privește durerea postoperatorie, hemoragia secundară și deoarece necesită un timp mai scurt de recuperare, conform unui studiu realizat de Mohammad Reza Nikshoar et al., intitulat „Eficacitatea clinică a fotocoagulării cu infraroșu față de hemoroidectomia închisă în tratamentul hemoroizilor”, în cadrul Departamentului de Chirurgie Generală al Spitalului „Imam Hossein”, Universitatea de Științe Medicale „Shahid Beheshti”, Teheran, Iran.