Afectiunile Ano-Rectale

Ligaturarea Hemoroizilor – Indicatii, Eficacitate, Pret & Complicatii

ligaturare hemoroizi
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 28/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Ligaturarea cu benzi elastice este considerată cea mai eficientă și nedureroasă opțiune pentru tratarea hemoroizilor de gradul II și unele cazuri de gradul III, ușor de efectuat în ambulatoriu. Aceasta constă în poziționarea unor benzi elastice deasupra liniei dentate pentru a strangula nodulii hemoroidali, lăsând o zonă în care inflamația fixează mucoasa de submucoasă, prevenindu-se reapariția hemoroizilor.

Această intervenție non-invazivă este recomandată în cazul hemoroizilor interni de grad II și III incipient, dar și în cazul prolapsului hemoroidal însoțit de mucus. Eficacitatea acesteia este destul de mare, rezolvând simptome precum sângerarea și prolapsul în proporție de peste 80%, în funcție de severitatea acestora.

Ligaturarea hemoroizilor nu necesită pregătire specială, însă este indicată eliminarea reziduurilor fecale.

Ligaturarea cu benzi elastice se desfășoară astfel: medicul introduce un instrument, numit ligator, printr-un endoscop în canalul anal și prinde hemoroidul cu un forceps. Apoi, odată ce ligatorul este tras în exterior, se eliberează benzile elastice din jurul bazei hemoroidului.

Această procedură poate fi folosită doar în cazul hemoroizilor interni aflați proximal față de linia dentată și este contraindicată în cazul stenozei anale, hemoroizilor interni mari sau care au dimensiuni prea mici. În urma acesteia, pot apărea complicații precum durere, sângerare, sepsis pelvin și deces, iar recurența este de aproximativ 12%.

Ce este ligaturarea hemoroizilor?

Bandarea hemoroizilor este o procedura medicala este cea mai frecventă metodă de tratament non-invaziv al hemoroizilor de gradul II și III. Mecanismul prin care aceasta acționează se bazează pe necrozarea ischemică a hemoroizilor, provocată prin legarea la bază cu o bandă elastică. Astfel se întrerupe alimentarea cu sânge și țesutul hemoroidal se va elimina.

Când este recomandată ligaturarea cu benzi elastice?

Ligaturarea cu benzi elastice este indicată pentru hemoroizii interni simptomatici și cei de gradul II sau III. Aceasta poate fi utilizată și în cazul hemoroizilor de grad IV, dacă există risc chirurgical ridicat din cauza unor comorbidități.

Ligaturarea cu benzi elastice este recomandată pentru:

 • Hemoroizi interni de gradul al doilea și al treilea incipient
 • Hemoroizi prolapsați cu secreție
 • Cazurile în care intervenția chirurgicală este imposibilă din cauza comorbidităților de la nivelul inimii, ficatului, plămânilor
 • Tesutul hemoroidal intern neînlăturat în timpul hemoroidectomiei
 • Indepărtarea unui polip rectal

Care este eficacitatea?

Eficacitatea acestei proceduri este mare, demonstrându-se că în urma ligaturării cu benzi elastice sângerarea a fost rezolvată în 88% dintre cazuri, prolapsul de grad II în 88% dintre cazuri, iar cel de grad III în 80% dintre cazuri. Aceste rezultate au fost obținute în cadrul unui studiu intitulat „Managementul non-chirurgical al bolii hemoroidale”, efectuat de Cocorullo et al. în 2007

Pregătirea înainte de intervenție

Înainte de intervenție, nu este necesară o pregătire specială. Cea mai bună pregătire constă în eliminarea materiilor fecale cu o zi înainte sau în ziua procedurii. Dacă pacientul suferă de constipație, aceasta trebuie tratată înainte de a se efectua ligaturarea.

Cum se desfășoară procedura?

Procedura se desfășoară prin expunerea hemoroizilor cu ajutorul anoscopului, încărcarea benzii elastice și prinderea grămezii de hemoroizi cu forcepsul Allis. Țesutul hemoroidal relaxat, proximal față de linia dentată, se trage, fixându-se în același timp banda. Ligatorul încărcat cu banda trebuie să fie localizat aproape de peretele rectal și apoi tras pentru a lega.

Se recomandă o legătură de mătase suplimentară pentru a preveni ruperea timpurie a elasticului. Pentru a ușura încărcarea benzii elastice în ligator, Helios Corp. din Japonia a inventat un instrument de împingere a acesteia. Banda este introdusă pe vârful conului și apoi încărcată cu ușurință în ligator atunci când este împinsă cu ajutorul unui cauciuc.

Prețul ligaturării cu benzi elastice

Prețul ligaturării cu benzi elastice este diferit de la o clinică la alta, începând de la 300 lei per ședință și ajungând și până la 1000 lei ședința.

Prețurile ligaturării cu benzi elastice la clinicile din România sunt:

 1. 300 LEI/ședința – Clinica Medvarix, Timișoara
 2. 400 LEI/ședința – Clinica Proctoclinic, București
 3. 500 LEI/ședința – Clinica DC Clinic, Galați
 4. 550 LEI/ ședința – Clinica VenArt, Cluj Napoca
 5. 650 LEI/ședința (Sunt necesare 4 sedinte) – Clinica Angi San, Buzău
 6. 1100 LEI/ședința – Clinica Gastro Med, Cluj Napoca
 7. 2100 LEI/3 controale – Clinica iLife Medical, București

Care sunt limitările și contraindicațiile ligaturării cu benzi elastice?

Ligaturarea cu benzi elastice prezintă limitări și contraindicații, asemenea oricărei proceduri. Aceasta nu poate fi efectuată în orice caz de hemoroizi și uneori este chiar contraindicată.

Limitările și contraindicațiile ligaturării cu benzi elastice sunt:

 • Bandarea hemoroizilor poate fi aplicată numai hemoroizilor interni proximali față de linia dentată, fără pilă externă.
 • Pacienții care suferă de stenoză anală nu pot fi tratați astfel, deoarece agravează simptomul.
 • Dacă hemoroizii interni sunt prea mici, nu este indicată această procedură deoarece banda poate fi scoasă cu ușurință.
 • Intervenția nu poate fi aplicată în cazul hemoroizilor mari, din cauza calibrului tamburului ligator care este de 1 cm. Astfel, hemoroizii mai mari nu pot fi trași cu instrumentul.

Care sunt complicațiile ligaturării cu benzi elastice?

Ligaturarea cu benzi elastice este recunoscută ca fiind mai dureroasă decât alte tratamente ambulatorii și nu este lipsită de efecte adverse.

Complicațiile semnificative ale bandării hemoroizilor sunt:

 • Durerea – poate dura câteva zile după procedură și necesită administrarea unor analgezice puternice.
 • Sângerarea – sângerările minore după procedură sunt frecvente. Hemoragia secundară nu este normală, dar poate apărea, riscul fiind aproximativ de 1 la fiecare 700 benzi aplicate, necesitând internare în spital și ligaturarea suturilor. Această procedură trebuie evitată la pacienții care sunt sub tratament cu dabigatran sau clopidogrel deoarece aceste medicamente cresc riscul de hemoragie.
 • Sepsisul pelvin și decesul – din fericire, este foarte rar și inițial a fost asociat cu bărbați tineri imunodeprimați. Caracteristicile clinice care anunță sepsisul local sunt durerea perineală, retenția urinară și febra, care apar între 2 și 7 zile după procedură și duc la edem progresiv și celulită care afectează perineul, coapsele și abdomenul.

Care este rata de succes a ligaturării hemoroizilor?

Rata de succes a ligaturării hemoroizilor este de aproximativ 90% în cazul hemoroizilor de gradul II și III. Cu toate acestea, recurența simptomatică a fost de 11.95% după ligaturare, în 9.2% dintre cazuri fiind necesară repetarea intervenției sau efectuarea altei intervenții chirurgicale, conform unui studiu denumit „Ligaturarea cu bandă elastică a hemoroizilor: recidivă în funcție de timp”, efectuat în cadrul Spitalului Universitar Cantonal din Geneva, de către Savioz et al.

Recuperarea după ligaturarea cu benzi elastice

Recuperarea după procedura de ligaturare a hemoroizilor durează între una și două săptămâni de la căderea hemoroidului, la câteva zile de la ligaturare. Recuperarea constă în vindecarea completă a țesutului viu.

În perioada postoperatorie este posibilă observarea trecerii unei benzi mici odată cu mișcările și apariția unor sângerări minore, lucruri perfect normal și de aceea nu trebuie să reprezinte motive de îngrijorare. 

Pentru a avea o recuperare cât mai ușoară după procedura de ligaturare cu benzi elastice, este important să se respecte aceste sfaturi de îngrijire:

 • Evitați ridicarea greutăților și efortul timp de două-trei săptămâni.
 • Evitați exerciții fizice intense până la recomandarea medicului.
 • Faceți plimbări zilnice pentru a crește fluxul sangvin și pentru a susține sănătatea intestinului.
 • Consumați alimente bogate în fibre pentru a grăbi mișcările intestinale și pentru a preveni constipația.
 • Evitați eforturile prelungite și forțarea pentru a defeca.
 • Luați analgezice pentru a ameliora senzația de disconfort în zona rectală.
 • Efectuați băi de șezut calde, timp de 3-5 minute și aplicați comprese reci timp de 3 zile după procedură.

Ligaturarea hemoroizilor poate afecta scaunul?

Da, ligaturarea hemoroizilor poate afecta scanul, poti simti imediat dupa interventie o senzatie falsa de a defeca si este posibil sa observi ca scaunele nu sunt regulate. Acest lucru este comun. Încercați să nu defecati timp de doua ore dupa procedura iar in timpul eliminarii scaunelor sa nu fortati pentru a evita împingerea benzii de cauciuc de pe hemoroizi după tratament pentru a permite zonei să se vindece. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați supozitoare pentru a preveni constipația si pentru a înmoaia scaunele.

Alternative Ligaturarea hemoroizilor

Alternativele ligaturii hemoroizilor sunt tratamentele conservatoare sau alte proceduri medicale, în cazul în care există contraindicații în ceea ce privește ligaturarea cu benzi elastice.

Ligaturarea hemoroizilor poate fi înlocuită de:

Aplicarea unui tratament conservator

Tratamentul conservator este indicat în cazul hemoroizilor, indiferent de grad, și presupune modificarea dietei, a stilului de viață și administrarea unor medicamente, precum și aplicarea unor creme fără prescripție medicală. Printre cele mai eficiente ingrediente folosite în tratamentul conservator sunt extractele de gălbenele și ghimpele-pădureț.

Gălbenelele – sunt folosite în scopuri medicinale datorită efectelor terapeutice pe care le au, precum efect antiinflamator, de control al permeabilității celulare și în vindecare și regenerare a țesuturilor. Acestea au în compoziție alcooli triterpenici, carotenoizi și acizi grași polinesaturați, precum acidul calendic, substanțe responsabile de proprietățile lor terapeutice.

Ghimpele pădureț – este folosit de secole ca leac bătrânesc pentru hemoroizi. Acesta posedă efecte antiinflamatoare și astringente, crescând tonusul venos, datorită prezenței ruscogeninei, o saponină steroidiană cu proprietăți terapeutice eficiente în tratamentul hemoroizilor.

Ligaturare cu benzi elastice vs. Hemoroidectomia cu stapler

Hemoroidectomia cu stapler este asociată cu mai multă durere și morbiditate minoră față de ligatura cu benzi elastice, în cazul hemoroizilor de grad III și al hemoroizilor mici de grad IV. Cu toate acestea, pentru pacienții care nu doresc riscul unor proceduri suplimentare, hemoroidectomia capsată oferă șanse mai mari de vindecare. În schimb, aceasta a fost asociată cu o creștere a durerii și a utilizării analgezicelor atât la monitorizarea la două săptămâni, cât și la două luni.

Ligatura cu benzi elastice și hemoroidectomia cu capse au fost la fel de eficiente în controlul prolapsului simptomatic, dar ligatura a fost asociată cu o incidență crescută a sângerărilor recurente. În ceea ce privește continența, satisfacția pacientului sau calitatea vieții, nu au existat diferențe între cele două proceduri, conform unui studiu efectuat pe 50 de pacienți, denumit „Studiu randomizat al ligaturii cu bandă elastică vs. hemoroidectomia cu capse pentru hemoroizi prolapsați” și realizat de Benedict C. Pen et al.

Ligaturare cu benzi elastice vs. Hemoroidectomia

Ligaturarea cu benzi elastice ar trebui considerată tratamentul de primă linie în cazul hemoroizilor de gradul II. Cu toate acestea, în cazul hemoroizilor de gradul III, hemoroidectomia oferă rezultate mai bune, iar ligatura este aleasă ca tratament doar în cazul contraindicațiilor pentru anestezie sau hemoroidectomie.

Procedura de eliminare a hemoroizilor este dureroasă, implică o spitalizare de 5-10 zile și un concediu de odihnă de 2-6 săptămâni și este asociată cu complicații, precum hemoragia secundară, stenoza sau incontinența.

Procedura de ligaturare a hemoroizilor cu benzi elastice este sigură, nedureroasă, nu implică anestezie, este ambulatorie și nu necesită recuperare îndelungată. 

Diferențele dintre cele două proceduri au fost studiate de Mushtaq A. Gagloo, în cadrul unui studiu efectuat pe un eșantion de 100 de pacienți, denumit „Studiu comparativ al hemoroidectomiei și al ligaturii cu bandă elasticî în tratamentul hemoroizilor de gradul II și III în Kashmir”.

Ligaturare cu benzi elastice vs. Coagularea cu infraroșu

Coagularea cu infraroșu este o metodă ambulatorie simplă, rapidă și eficientă pentru tratamentul hemoroizilor de gradul I și II, cu mai puține efecte secundare supărătoare și cu o mai mare acceptabilitate pentru pacienți decât ligatura cu benzi elastice. Coagularea cu infraroșu a produs un rezultat satisfăcător în 85% dintre cazuri, iar ligatura cu benzi elastice în 92% dintre cazuri.

Ambele metode au fost la fel de eficiente în cazul hemoroizilor de gradul I și II. Incidența efectelor secundare, în special a disconfortului, în timpul și după tratament a fost semnificativ mai mare la cei tratați prin ligaturarea cu benzi elastice, conform unui studiu intitulat „Compararea coagulării cu infraroșu și a ligaturii cu benzi elastice pentru hemoroizi de gradul I și II: un studiu clinic prospectiv randomizat”, realizat de John L. Templeton et al. pe un eșantion de 130 de pacienți.

Ligaturare cu benzi elastice vs. Procedura cu laser

În ciuda costului mai ridicat, tehnica de procedură cu laser pentru hemoroizi a fost mai eficientă decât ligatura cu bandă elastică în ceea ce privește reducerea durerii postoperatorii, tratarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu hemoroizi de gradul II sau III cu prolaps incomplet de mucoasă.

Nu au fost observate diferențe semnificative între ligaturarea cu bandă elastică și procedura cu laser pentru hemoroizi în ceea ce privește durata operației sau morbiditatea intraoperatorie. La 6 luni, rezolvarea simptomelor a fost observată la 53% dintre pacienții tratați prin ligaturare față de 90% dintre pacienți, în cazul procedurii cu laser. Reducerea hemoroizilor cu cel puțin un grad a fost observată la 40% dintre cazurile tratate cu ligaturare față de 80%, în cazurile tratate cu laser. O calitate a vieții semnificativ mai bună a fost observată în grupul cu procedura laser, conform unui studiu denumit „Tehnica de procedură cu laser pentru hemoroizi vs. ligaturarea cu benzi elastice: un studiu randomizat care compară două tratamente minim-invazive pentru hemoroizii de gradul II și III”, realizat de Paolo Giamundo pe 60 de pacienți.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?