Actualizat: martie 26, 2024
Hemoroidectomia excizională numita si operatia clasica de hemoroizi rămâne standardul de aur pentru ameliorarea pe termen lung a simptomelor hemoroidale. Aceasta are rezultate excelente, rate minime de recurență și puține complicații, dar este asociată cu dureri postoperatorii semnificative si timp de recuperare prelungit.
Tehnica hemoroidectomiei închise a fost descrisă pentru prima oară la începutul anilor 1950 de către Dr. Lynn Ferguson de la Clinica Ferguson.
Principiul hemoroidectomiei convenționale este de a îndepărta țesutul hemoroidal umflat din exteriorul și interiorul canalului anal, păstrând suficientă mucoasă pentru a fi menținută funcția canalului anal, în special pentru a-l menține închis între mișcări intestinale.
În mod obișnuit, doar 5-10% dintre pacienții cu afecțiuni hemoroidale necesită o astfel de intervenție chirurgicală.
Hemoroidectomia este recomandată în cazurile mai avansate de hemoroizi, de gradul III și IV, având o eficacitate de 95%.
Pregătirea preoperatorie este mai complexă, necesitând o evaluare completă a stării de sănătate a pacientului și administrarea antibioticelor sau a fluidelor intravenoase. Procedura după care se efectuează cuprinde 6 pași, de la poziționarea pacientului și până la excizia și ligaturarea țesutului hemoroidal.
Utilizarea hemoroidectomiei este limitată în cazul pacienților cu boli inflamatorii intestinale sau HIV/SIDA, iar complicațiile care o pot însoți în general cuprind durerea, retenția urinară sau hemoragia postoperatorie.
Hemoroidectomia poate fi de 2 tipuri: metoda Ferguson, sau hemoroidectomia închisă sau metoda Milligan-Morgan, hemoroidectomia deschisă.
Hemoroidectomia (Operatia clasica de hemoroizi) este o intervenție chirurgicală prin care se elimină țesutul hemoroidal inflamat cu scopul de a trata simptomele asociate cu boala hemoroidală. Este o metodă invazivă și definitivă de tratament, cu rezultate foarte bune. Aceasta poate fi efectuată în 2 moduri, la care diferă ultima etapă, de închidere a plăgii.
Indicațiile hemoroidectomiei sunt bolile hemoroidale simptomatice de gradul III și IV, pentru care s-a dovedit a fi cea mai eficientă și definitivă metodă de tratament.
Hemoroidectomia operatorie este indicată pentru pacienții cu hemoroizi simptomatici interni și externi care nu au reușit să îi trateze prin modificarea dietei și a stilului de viață sau care nu au răspuns la alte metode de tratament, chiar și la cele efectuate în ambulatoriu.
Eficacitatea hemoroidectomiei este de aproximativ 95%, conform Universității din California, Departamentul de Chirurgie, recurența fiind măsurată la aproximativ 16% din cazuri, după o medie de 3 ani de la intervenție.
Pregătirea înaintea hemoroidectomiei este mai complexă, necesitând o evaluare completă a stării de sănătate a pacientului.
Pregătirea preoperatorie se desfășoară astfel:
Procedura operației de eliminare a hemoroizilor cuprinde 6 pași:
Prețul hemoroidectomiei este variaza de la 1700 la 5000 de lei in functie de complexitatea bolii hemoroidale cat si a clinicii unde se efectueaza interventia.
Prețurile Hemoroidectomiei la clinicile din România sunt:
Limitările și contraindicațiile hemoroidectomiei includ boala Crohn anorectală, proctita Crohn și HIV/SIDA, deaorece pacienții ce suferă de această boală pot suferi complicații majore după hemoroidectomie.
Hemoroidectomia este de 2 tipuri, în funcție de prezența sau absența suturii finale.
Tipurile de hemoroidectomie sunt:
Complicațiile hemoroidectomiei nu apar des, chiar dacă este o metodă mult mai dureroasă decât alte metode de tratament non-invazive. Tehnica hemoroidectomiei închise este mai benefică din punct de vedere al durerii postoperatorii, al controlului sângerării, al mobilizării precoce și al vindecării plăgii.
Complicațiile hemoroidectomiei sunt:
Recurența în cazul hemoroidectomiei deschise este de 3.63%, iar în cazul hemoroidectomiei închise de doar 0.97%, conform studiului intitulat „O evaluare a procedurilor Milligan-Morgan și Ferguson pentru hemoroidectomie la Spitalul Universitar Liaquat Jamshoro, Hyderabad, Pakistan”, realizat de Shaikh et al..
În cazul hemoroidectomiei efectuate în ambulatoriu, recurența observată a fost de 16% după 3 ani, conform analizei „Siguranța și eficacitatea hemoroidectomiei personalizate în ambulatoriu”, realizată de Tomasicchio et al., în cadrul Departamentului de Urgență și Transplant al Spitalului „M. Rubino” din Bari, Italia.