Afectiunile Ano-Rectale

Operatia Clasica De Hemoroizi (Hemoroidectomia): Indicatii, Eficacitate, Pret & Complicatii

Operatia clasicade hemoroizi - hemoroidectomia
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 28/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Hemoroidectomia excizională numita si operatia clasica de hemoroizi rămâne standardul de aur pentru ameliorarea pe termen lung a simptomelor hemoroidale. Aceasta are rezultate excelente, rate minime de recurență și puține complicații, dar este asociată cu dureri postoperatorii semnificative si timp de recuperare prelungit.

Tehnica hemoroidectomiei închise a fost descrisă pentru prima oară la începutul anilor 1950 de către Dr. Lynn Ferguson de la Clinica Ferguson.

Principiul hemoroidectomiei convenționale este de a îndepărta țesutul hemoroidal umflat din exteriorul și interiorul canalului anal, păstrând suficientă mucoasă pentru a fi menținută funcția canalului anal, în special pentru a-l menține închis între mișcări intestinale.

În mod obișnuit, doar 5-10% dintre pacienții cu afecțiuni hemoroidale necesită o astfel de intervenție chirurgicală.

Hemoroidectomia este recomandată în cazurile mai avansate de hemoroizi, de gradul III și IV, având o eficacitate de 95%.

Pregătirea preoperatorie este mai complexă, necesitând o evaluare completă a stării de sănătate a pacientului și administrarea antibioticelor sau a fluidelor intravenoase. Procedura după care se efectuează cuprinde 6 pași, de la poziționarea pacientului și până la excizia și ligaturarea țesutului hemoroidal.

Utilizarea hemoroidectomiei este limitată în cazul pacienților cu boli inflamatorii intestinale sau HIV/SIDA, iar complicațiile care o pot însoți în general cuprind durerea, retenția urinară sau hemoragia postoperatorie.

Hemoroidectomia poate fi de 2 tipuri: metoda Ferguson, sau hemoroidectomia închisă sau metoda Milligan-Morgan, hemoroidectomia deschisă.

Ce este Hemoroidectomia (Operatia De Hemoroizi)?

Hemoroidectomia (Operatia clasica de hemoroizi) este o intervenție chirurgicală prin care se elimină țesutul hemoroidal inflamat cu scopul de a trata simptomele asociate cu boala hemoroidală. Este o metodă invazivă și definitivă de tratament, cu rezultate foarte bune. Aceasta poate fi efectuată în 2 moduri, la care diferă ultima etapă, de închidere a plăgii.

Indicații ale hemoroidectomiei

Indicațiile hemoroidectomiei sunt bolile hemoroidale simptomatice de gradul III și IV, pentru care s-a dovedit a fi cea mai eficientă și definitivă metodă de tratament.

Hemoroidectomia operatorie este indicată pentru pacienții cu hemoroizi simptomatici interni și externi care nu au reușit să îi trateze prin modificarea dietei și a stilului de viață sau care nu au răspuns la alte metode de tratament, chiar și la cele efectuate în ambulatoriu.

Eficacitatea hemoroidectomiei

Eficacitatea hemoroidectomiei este de aproximativ 95%, conform Universității din California, Departamentul de Chirurgie, recurența fiind măsurată la aproximativ 16% din cazuri, după o medie de 3 ani de la intervenție.

Pregătirea preoperatorie

Pregătirea înaintea hemoroidectomiei este mai complexă, necesitând o evaluare completă a stării de sănătate a pacientului.

Pregătirea preoperatorie se desfășoară astfel:

  1. Verificarea prezenței bolilor sistemice – Este necesar să se cunoască antecedentele medicale ale pacientului, pentru a verifica existența bolilor cardiace, infarct cerebral sau alte boli cronice.
  2. Efectuarea unor analize de sânge – Este indicat să se analizeze diferiți parametri care să ateste starea de sănătate a pacientului, precum test de sânge periferic, analiză de urină, biochimie, test de antigeni și anticorpi ai Hepatitei B.
  3. Utilizarea profilactică a antibioticelor – Este recomandată administrarea de antibiotice profilactice pentru a preveni o posibilă infecție în urma intervenției.
  4. Raderea părului – Este recomandată raderea părului cu cel puțin 2 zile înainte de operație, pentru a nu irita pielea, astfel prevenind infecțiile.
  5. Administrarea de fluide intravenoase – Este necesară administrarea lentă a unei soluții Hartmann de 1000 cc, când pacientul este spitalizat.

Procedura

Procedura operației de eliminare a hemoroizilor cuprinde 6 pași:

  1. Poziționarea corectă a pacientului – acesta trebuie să fie așezat în poziția lui Sims, și anume în poziție laterală stângă modificată sau pozitie ginecologica.
  2. Incizia pielii – se expune zona ce urmează a fi operată prin intermediul unui retractor Hill Ferguson. Se face o incizie eliptică folosind o lamă numărul 10 în jurul pielii exterioare a anusului și anodermului până la adâncimea sfincterului intern, continuând spre partea interioară a canalului anal.
  3. Disecția – țesutul hemoroidal este disecat de la mușchiul intern subiacent, până în partea proximală față de linia dentată.
  4. Excizia țesutului hemoroidal – acesta este excizat prin apucarea pediculului cu ajutorul unei pense.
  5. Ligaturarea ciotului hemoroidal – butucul hemoroidal este ligaturat cu un catgut chromic 2-0 sau 3-0.
  6. Îndepărtarea accesoriilor și sutura – După îndepărtarea accesoriilor, rana este închisă continuu cu un catgut chromic, care a fost legat de ciot.

Care este prețul Hemoroidectomiei?

Prețul hemoroidectomiei este variaza de la 1700 la 5000 de lei in functie de complexitatea bolii hemoroidale cat si a clinicii unde se efectueaza interventia.

Prețurile Hemoroidectomiei la clinicile din România sunt:

  • 3000 LEI – Clinica Medvarix, Timișoara

Limitările și contraindicațiile hemoroidectomiei

Limitările și contraindicațiile hemoroidectomiei includ boala Crohn anorectală, proctita Crohn și HIV/SIDA, deaorece pacienții ce suferă de această boală pot suferi complicații majore după hemoroidectomie.

Tipurile de hemoroidectomie

Hemoroidectomia este de 2 tipuri, în funcție de prezența sau absența suturii finale.

Tipurile de hemoroidectomie sunt:

  • Hemoroidectomia închisă, metoda Ferguson – frecvent utilizată în Statele Unite ale Americii. Aceasta se face sub sedare generală, folosindu-se o pensă specială, denumită retractorul Ferguson, pentru a trece peste complexul hemoroidal, în scopul exciziei hemoroidului. În acest caz, rana este închisă prin suturi.
  • Hemoroidectomia deschisă, metoda Milligan-Morgan – utilizată în Regatul Unit și Europa, pentru tratarea hemoroizilor micști circumferențiali. Rănile rezultate sunt lăsate deschise și canalul anal este astupat.

Complicațiile hemoroidectomiei

Complicațiile hemoroidectomiei nu apar des, chiar dacă este o metodă mult mai dureroasă decât alte metode de tratament non-invazive. Tehnica hemoroidectomiei închise este mai benefică din punct de vedere al durerii postoperatorii, al controlului sângerării, al mobilizării precoce și al vindecării plăgii.

Complicațiile hemoroidectomiei sunt:

  • Durerea – hemoroidectomia este recunoscută ca fiind dureroasă, dar gradul de durere variază de la un pacient la altul.
  • Retenția urinară – este mai frecventă la pacienții de sex masculin și se crede că apare ca urmare a spasmului reflex al sfincterului urinar ca răspuns la durere. Pacienții cu simptome preexistente de obstrucție a fluxului urinar sunt mai predispuși la retenție urinară, la fel ca pacienții care primesc un anestezic caudal pentru a suplimenta ameliorarea durerii.
  • Hemoragia postoperatorie – riscul de hemoragie este relativ scăzut după intervenție. Sângerarea primară provine de la pediculul vascular sau de la marginile tăiate ale mucoasei. În 1% din cazuri, sângerarea se va produce în perioada postoperatorie imediată, ca urmare a unei erori tehnice. Hemoragia întârziată poate apărea până la 5.4% dintre pacienți, după 7-10 zile de la operație.
  • Stenoza anală – este rară, dar poate apărea dacă se îndepărtează un exces de anoderm în momentul hemoroidectomiei.
  • Infecțiile postoperatorii – sunt surprinzător de rare, apărând în mai puțin de 1% dintre cazuri. Abcesul submucos cu formarea ulterioară a fistulei pot apărea după hemoroidectomia închisă.
  • Fisura anală – se poate dezvolta într-una dintre plăgi și apare, de obicei, din cauza vindecării întârziate a acesteia, ca o consecință a tonusului crescut al sfincterului intern.
  • Incontinența fecală– scurgerile anale sunt frecvente în perioada postoperatorie timpurie, dar se rezolvă pe măsură ce rănile se vindecă.

Recurența

Recurența în cazul hemoroidectomiei deschise este de 3.63%, iar în cazul hemoroidectomiei închise de doar 0.97%, conform studiului intitulat „O evaluare a procedurilor Milligan-Morgan și Ferguson pentru hemoroidectomie la Spitalul Universitar Liaquat Jamshoro, Hyderabad, Pakistan”, realizat de Shaikh et al..

În cazul hemoroidectomiei efectuate în ambulatoriu, recurența observată a fost de 16% după 3 ani, conform analizei „Siguranța și eficacitatea hemoroidectomiei personalizate în ambulatoriu”, realizată de Tomasicchio et al., în cadrul Departamentului de Urgență și Transplant al Spitalului „M. Rubino” din Bari, Italia.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?