Afectiunile Ano-Rectale

Operația de hemoroizi cu Stapler (Longo) – Indicatii, Eficacitate & Complicatii

Operatia de hemoroizi cu stapler metoda Longo

Hemoroidopexia cu capse, cunoscută și sub numele de Procedură pentru hemoroizi prolapsați (PPH), folosește un dispozitiv de capsare, numit stapler, pentru a rezeca și fixa țesuturile hemoroizilor interni la peretele rectal. Aceasta a câștigat popularitate încă de la introducerea sa în anul 1998, de către Antonio Longo.

Cea mai bună indicație pentru această tehnică este boala hemoroidală de gradul III cu prolaps, în special dacă alte metode de tratament, conservativ sau chirurgical, nu au avut efectele scontate. În acest caz, metoda s-a dovedit a fi eficientă pe termen lung, având o recurență de aproximativ 36%.

Pregătirea înainte de operație poate necesita o clismă și uneori antibiotice profilactice, pentru a evita infecțiile. Procedura a fost standardizată progresiv și presupunerea utilizarea unui capsator circular de unică folosință, procedura având mai multe etape, de la divizarea țesutului, capsarea și vizualizarea finală a suturii, pentru a opri eventualele sângerări.

Hemoroidopexia este contraindicată în cazul hemoroizilor externi sau trombozați, în cazul stenozei anale sau dacă există prolaps rectal.

Ce este operatia de Hemoroizi cu Stapler?

Hemoroidopexia cu stapler, denumită și Procedura pentru hemoroizi prolapsați (PPH) sau metoda Longo, este o tehnică chirurgicală folosită în tratarea hemoroizilor și presupune extirparea mucoasei rectale de deasupra hemoroizilor, și astfel readucerea mucoasei distale prolapsate și plexul hemoroidal în poziția sa normală.

Care sunt Indicațiile operatiei cu stapler?

Indicațiile hemoroidopexiei cu stapler sunt hemoroizii de gradul III și IV cu prolaps, mai ales dacă alte metode de tratament nu au fost eficiente.

Indicațiile metodei Longo sunt:

 1. Hemoroizii de gradul III
 2. Hemoroizii de gradul IV.

Care este Eficacitatea operatiei Hemoroidopexiei cu stapler?

Eficacitatea pe termen lung a metodei Longo este satisfăcătoare la majoritatea pacienților. Rata de recurență este de 36%, conform unui studiu intitulat „Rezultatele pe termen lung ale hemoroidopexiei cu capse”, efectuat de Maciej Michalik et al., la Spitalul Ceynowa, Departamentul de Chirurgie Generală și Vasculară, din Wejherowo, Polonia.

Pregătirea înaintea operației

Pregătirea înaintea operației ar putea necesita efectuarea unei clisme cu aproximativ o oră înainte de operație și administrarea de antibiotice profilactice la nevoie.

Procedura

Procedura hemoroidopexiei cu stapler necesită utilizarea unui capsator circular de unică folosință de 33 mm și se efectuează sub anestezie loco-regională sau generală, pacientul fiind așezat în poziție de litotomie.

Apoi, se efectuează dilatarea digitală progresivă a canalului anal și se introduce un dilatator anal circular, care se fixează pe piele. Se plasează o sutură de tip „purse-string” pe mucoasă și submucoasă, la 3-4 cm deasupra liniei pectinate, pe întreaga circumferință a ampulei rectale.

Kit-ul de hemoroidopexie conține și un hemi-anoscop cu ajutorul căruia se plasează această sutură, prin introducerea instrumentului prin dilatator.

Capsatorul complet deschis este apoi introdus în canalul anal, se strânge sfoara și apoi se închide capsatorul. În cele ce urmează, țesutul este strâns progresiv.

După efectuarea diviziunii și a capsării, se vizualizează linia de sutură, pentru a verifica dacă există sângerări arteriale, caz în care va fi necesară ligaturarea în scopul hemostazei.

De obicei, postoperator, în canalul anal este lăsat un dop hemostatic de tifon sau un drenaj moale.

Limitările și contraindicațiile hemoroidopexiei cu stapler

Limitările și contraindicațiile hemoroidopexiei cu stapler cuprind anumite tipuri de hemoroizi sau alte boli anorectale, precum:

 • Hemoroizi externi
 • Sepsis anal concomitent cu cangrenă
 • Hemoroid trombozat sau cu cangrenă
 • Stenoză anală
 • Prolaps rectal complet
 • Leziuni preexistente ale sfincterului.

Complicațiile hemoroidopexiei cu stapler

Cele mai comune complicații ale operației de hemoroidopexie sunt sângerarea, retenția urinară sau fisura anală, conform unei analize sistematice denumite „Complicații documentate ale hemoroidopexiei cu capse: O revizuire sistematică”, efectuate de către Liesel J. Porrett et al., pe un eșantion de 14232 pacienți.

Complicațiile precoce sunt:

 • Sângerarea – este cea mai frecventă complicație, apărând între 0 și 68% dintre cazuri.
 • Sepsisul anal – a apărut în 16 cazuri, necesitând o nouă intervenție chirurgicală și tratament cu antibiotice.
 • Hematoamele submucoase – a apărut la 6 pacienți.
 • Retenția urinară – a apărut între 0 și 22% dintre pacienți.
 • Urgența de a defeca – a fost raportată în 8.28% dintre cazuri.

Complicațiile târzii sunt:

 • Sângerarea tardivă – a apărut între 0.18 și 33% dintre cazuri.
 • Stenoza anală – a apărut în maxim 15.6% cazuri.
 • Incontinența fecală – a fost raportată între 0.17 și 17.8% dintre cazuri.
 • Pruritul anal
 • Fisurile anale
 • Etichetele cutanate
 • Prolapsul mucoasei.
Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?