Hemoroizii Externi: cauze, simptome, tratament

Hemoroizii Externi: cauze, simptome, tratament

Hemoroizii externi sunt vene inflamate care apar in zona externă a anusului, prin noduli localizați sub pielea sensibilă.

Aceștia sunt dureroși, provoacă sângerare, mâncărime și disconfort, având un impact negativ asupra vieții de zi cu zi.

Acest articol aduce în discuție cauzele, diagnosticul si tratamentul hemoroizilor externi, precum și informații utile care fac referire la modul în care poate fi identificati.

Cauzele hemoroizilor externi

Hemoroizii externi se formează atunci când venele hemoroidale sub pielea din jurul anusului, se inflamează. Uneori, aceste vase de sânge dilatate deveni atât de mari, încât ies în afară.

În anumite situații, sângele se poate coagula sau tromboza în interiorul vasului de sânge proeminent. Aceasta poate forma un nodul dur, nodul ce provocă dureri considerabile.

Hemoroizii externi se pot dezvolta din diferite cauze dar cele mai frecvente sunt:

  • Încordarea în timpul defecării – una dintre cele mai frecvente cauze a hemoroizilor externi. Încordarea timpul mișcării intestinale este adesea cauzată de cazuri severe de constipație sau diaree;
  • Statul pe toaletă timp îndelungat – poate pune presiune asupra țesuturilor din jurul rectului și anusului;
  • Sarcina – femeile însărcinate pot prezenta un risc crescut de hemoroizi externi, din cauza presiunii crescute a abdomenului asupra venelor hemoroidale, odată cu creșterea fătului;
  • Lipsa fibrelor din alimentație – o dietă săracă în fibre poate conduce la constipație, constipația care la rândul ei provoacă hemoroizi;
  • Ridicarea greutăților – ridicarea greutăților în mod frecvent, poate conduce la apariția hemoroizilor.

Tratament

Persoanelor care se confruntă cu hemoroizi externi le este acum la îndemână să ia măsuri pentru ameliorarea durerilor și pentru a preveni complicațiile. Din fericire există opțiuni de tratament care favorizează vindecarea și retragerea hemoroizilor, datorită combinației de ingrediente care acționează împotriva simptomelor de la interior către exterior.

Tratamentul hemoroizilor externi include:

  • Produse Topice
  • Produse Interne
  • Interventii Chirurgicale

Produse topice

Pe piață există numeroase produse topice pentru hemoroizi, care se aplică direct pe zona afectată si susțin vindecarea. Pentru ca aceste creme să fie cu adevărat eficiente, în componența lor trebuie să existe ingrediente ca acidul hialuronic (1) și castanul sălbatic (2). De asemenea, produsele topice eficiente au efect antiinflamator și astringent;

Produse interne

Si la capitolul produselor interne există numeroase opțiuni, cum ar fi ceaiul și pastilele. Acestea pot să contribuie la regenerarea celulară și la vindecarea pielii din zona afectată, datorită unor ingrediente precum ghimpele pădureț (3) și diosmina (4). Ceaiurile pot fi folosite inclusiv pentru comprese, care se aplică direct pe zona afectată;

Intervenții chirurgicale

In unele cazuri, persoanelor cu hemoroizi li se va recomanda să facă operație. Aceasta este indicată unui număr destul de mic de persoane care suferă de hemoroizi și necesită spitalizare. Procedura chirurgicală poate provoca disconfort și este nevoie de recuperare. Operația constă în drenarea trombului și sângelui din hemoroidul extern sau excizia hemoroizilor, după caz. Procedura chirurgicală nu este însă prima soluție la care să apeleze cei care au probleme cu hemoroizii.

Recomandare produs

Pachetul HemoLift conține cremă, ceai și pastile, oferind o combinație eficientă de produse pentru tratarea hemoroizilor. Datorită formulei naturale, produsele HemoLift acționează de la interior la exterior și ameliorează durerea, stopează sângerarea rectală și disconfortul, susțin regenerarea țesutului și previn reapariția hemoroizilor.

Simptome hemoroizilor externi

O persoană care suferă de hemoroizi externi, poate resimți o varietate de simptome, unele neglijabile, altele care necesită tratament medical de urgență.

De regulă, simptomele variază în funcție de severitate, și includ:

  • Vene sensibile, de culoare albastră, inflamate, sub pielea din jurul anusului;
  • Mâncărimi în zonele afectate;
  • Durere și disconfort în jurul anusului;
  • Sângerări în scaunul de toaletă sau pe hârtia igienică.

VEZI SI: Simptomele hemoroizilor interni

Cum pot fi diagnosticați hemoroizii externi?

Diagnosticul hemoroizilor externi începe cu o anamneză din partea medicul proctolog.

Ulterior, medicul poate dispune efectuarea anumitor proceduri, pentru stabilirea tratamentului.

Dacă aveți scaun cu sange, medicul poate solicita o sigmoidoscopie sau o colonoscopie pentru a exclude cancerul colorectal. Aceste proceduri vor detecta, de asemenea, existența hemoroizilor interni.

  1. Examinarea vizuală a anusului – După ce medicul va afla istoricul și simptomele de sănătate ale pacientului, va începe o examinare vizuală a zonei afectate, pentru a stabili gravitatea bolii hemoroidale externe.
  2. Tușeu rectal – În timpul tușeului rectal, medicul va introduce un deget înmănușat și lubrifiat în anus. Acest lucru îl va ajuta să determine dacă se simt anomalii în interior

Cum arata hemoroizii externi?

Hemoroizi externi se prezinta ca niste umflaturi in jurul anusului, un nodul rosu aparut in zona anala, care se poate fi simtit cu mana.

Figura 1 – Aspectul Hemoroizilor Externi

VEZI SI: Cum arata Hemoroizi Externi in imagini

Persoane afectate:

Hemoroizii externi afecteaza toate persoanele indiferent de varsta sau sex, totusi ei pot fii mai preponderenti la anumite persoane.

Cei mai intalniti sunt:

Cum să preveniți apariția hemoroizilor externi?

Cel mai bun mod de a preveni hemoroizii este să vă mențineți scaunele moi, astfel încât să treacă ușor.

Pentru a preveni hemoroizii externi și pentru a reduce simptomele, urmați aceste sfaturi:

  • Evitați forțarea în momentul defecării
  • Luați măsuri pentru a evita constipația
  • Evitați ridicarea greutăților

Ce se întâmplă atunci când hemoroizii externi nu sunt tratați?

Atunci când hemoroizii externi nu sunt tratați, pot provoca tromboză, (coagularea sângelui), care creează dureri severe.

Un hemoroid trombozat dezvoltă un cheag de sânge dureros, iar durerea poate persista câteva zile. În acest caz, vă sfătuim să apelați de urgență la medicul specialist.

CITESTE SI – Retragerea hemoroizilor externi

Concluzie

Hemoroizii externi sunt o afecțiune comună, iar în cazul multor persoane interferează cu activitățile zilnice, provocând disconfort, dureri și sângerări rectale.

Cei care au hemoroizi externi pot alege tratamente cu aplicare locală, pastile și ceai, care acționează eficient împotriva simptomelor și care accelerează vindecarea.

Operația nu este întotdeauna necesară, mai ales dacă se folosesc metode de tratament eficiente în combinație cu o igienă corespunzătoare în zona afectată.


  1. Joksimovic, N et al. “Efficacy and tolerability of hyaluronic acid, tea tree oil and methyl-sulfonyl-methane in a new gel medical device for treatment of haemorrhoids in a double-blind, placebo-controlled clinical trial.” Updates in surgery vol. 64,3 (2012): 195-201. doi:10.1007/s13304-012-0153-4
  2. MacKay, D. “Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options.” Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic vol. 6,2 (2001): 126-40.
  3. Kathy Abascal and Eric Yarnell. Botanical Treatments for Hemorrhoids. Alternative and Complementary Therapies.Dec 2005.285-289.
  4. Perera, Nirmal et al. “Phlebotonics for haemorrhoids.” The Cochrane database of systematic reviews ,8 CD004322. 15 Aug. 2012, doi:10.1002/14651858.CD004322.pub3
Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Proctolog cu peste 30 de ani de experienta in domeniu. RoMedic , DoctorBun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *