Afectiunile Ano-Rectale

Fistulă Perianală: Simptome, Cauze, Poze & Tratament

fistula perianala
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 12/01/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Fistula perianală seamănă cu un tunel îngust care leagă deschiderea internă din canalul anal de deschiderea externă din pielea de lângă anus. Fistula este căptușită cu țesut de granulație și rezultă de obicei din vindecarea septicemiei perianale. Criptele glandulare de la nivelul liniei dentate sunt sursa tipică a fistulelor, induse de procese inflamatorii și purulente.

O fistulă anorectală este relativ neobișnuită și are o incidență de 1-8 la 10.000 de persoane în fiecare an. Este de două ori mai frecventă la bărbați decât la femei și se prezintă, de obicei, în deceniul 3-5 al vieții. Unii factori de risc pentru fistula perianală includ obezitatea, diabetul, hiperlipidemia, istoricul intervențiilor chirurgicale anorectale, bolile inflamatorii intestinale și chiar consumul de sare în exces, conform studiului „Factori de risc pentru fistula anală: un studiu caz-control”, realizat de D. Wan, în anul 2014, în cadrul celui de-al treilea spital afiliat la Universitatea de Medicină Chineză Zhejiang, China, Spitalul Hangzhou.

Simptomele fistulelor anale cuprind durerea anală, inflamația și drenajul de fluide în jurul anusului, acestea fiind cauzate de infecțiile glandelor anale.

Acestea pot fi tratate atât prin intervenții chirurgicale, de tipul fistulotomiei, lamelei de avansare endorectală și plasarea de seton cât și printr-o procedură non-chirurgicală, injectarea de gel de fibrină.

Există 4 tipuri de fistule anale: intersfincteriană, transsfincteriană, suprasfincteriană și extrasfincteriană. Acestea sunt diagnosticate prin anoscopie, proceduri imagistice sau din probe analizate.

Fără tratament adecvat, fistula anală poate avea complicații, precum recidiva sau incontinența.

Diferența dintre fistulele anale și hemoroizi constă în natura lor, fistulele fiind ca un tunel de la anus la piele, iar hemoroizii, vene din canalul anorectal care se inflamează. Alte diferențe se observă în ceea ce privește simptomele și cauzele apariției afecțiunilor.

Ce este fistula anală?

O fistulă perineală este un tip de malformație anorectală (ARM) definită printr-o sechelă a ulcerației abcesului sau a drenajului prin incizie care are loc în jurul anusului și rectului, care se manifestă prin formarea de canale anormale care leagă canalul anal și rectul cu pielea din jurul anusul.

Majoritatea fistulelor anale din la adulti sunt atribuite infecției criptoglandulare care începe în spațiul intersfincterian și apoi se răspândește în diferite direcții. Obstrucția acestor glande determină creșterea excesivă a bacteriilor și, eventual, abcese care se creaza în spațiul dintre sfincteri (sfincterul anal extern și intern)

Care sunt simptomele unei fistule anale?

Principalul simptom al abcesului ano-rectal este durerea și inflamatia în jurul anusului. Această durere se agravează dupa defecare.

Cele mai frecvente simptome sunt:

 • Durere în zona anusului
 • Umflături sau roșeață, inflamație
 • Drenaj de fluid din jurul anusului

Simptome mai puțin frecvente sunt:

 • Febră
 • Durere la urinare
 • Incontinență fecală

Care sunt cauzele unei fistulelor anale?

Cauza principală a fistulei anale este infecția glandelor anale, care se află în planul intersfincterian, ceea ce duce la un abces criptoglandular. Abcesul este o pungă de puroi care se dezvoltă la locul unei infecții și trebuie să se dreneze, în general creându-și propriul canal către exterior. Dacă rana nu se vindecă complet, va rămâne în urmă o fistulă.

Cauzele ale fistulelor anale sunt:

 • Infecția glandelor anale
 • Bolile inflamatorii intestinale, precum boala Crohn
 • Bolile cu transmitere sexuală
 • Tuberculoza
 • Intervențiile chirurgicale la nivelul anusului
 • Actinomicoza.

Cum arată o fistulă anală?

O fistulă anală arată ca o gaură în piele din apropierea anusului. Gaura este, de fapt, porțiunea cea mai exterioară a tunelului, care se conectează la abcesul din interior.

https://valado.ro/fistula-perianala/

Tratamentul fistulei anale

Tratamentul fistulei anale are ca scop eradicarea procesului de supurație, dar și prevenirea recurenței și a incontinenței anale.

Majoritatea fistulelor anale necesita o intervenție chirurgicală pentru a fi tratate. Vindecarea fara nici o interventie medicala este de obicei urmată de infecții recurente și abcese care redeschid fistula.

Optiunile de tratament a unei fistule anale includ interventii chirurgicale ca fistulotomia sau interventiile non chirugicale ca Injectarea cu gel de fibrină

Intervenții chirurgicale

Intervenția chirurgicală pentru fistulele anale poate fi simplă sau complexă, în funcție de gravitatea fistulei. Cele mai frecvente fistule sunt cele intersfincteriene simple, care implică doar o cantitate mică de mușchi și pot fi tratate printr-o singură operație. Fistulele mai complexe pot necesita o intervenție cu mai multe etape.

Fistulotomie

O fistulotomie anală este o intervenție chirurgicală prin care se deschide și se drenează fistula, grăbind vindecarea. Este una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate pentru fistula-in-ano.

Aceasta are o rată de succes de 98% după prima intervenție și de 100% în general, conform unui studiu intitulat „Este fistulotomia încă standardul de aur în epoca actuală și este foarte subutilizată?”, realizat de Pankaj Garg, în anul 2018.

Procedura presupune tăierea „acoperișului” fistulei, permițând ca aceasta să se umple de jos în sus, îndepărtând în același timp și țesutul infectat. Tăierea fistulei poate însemna și tăierea unei mici cantități de mușchi.

Rata generală de vindecare a fistulei după o astfel de procedură este de 98.6%, pe baza unui studiu retrospectiv de revizuire denumit „Lecții învățate dintr-un audit de 1250 de pacienți cu fistule anale operate la un singur centru”, realizat de Pankaj Garg, în anul 2021.

Prețul unei astfel de intervenții este de:

 • 5000 lei la Centrul Medical Dr. Ianosi, Craiova
 • 5510 lei la MedLife, București
 • 750 lei la Centrul medical Memormed, București
 • 650 lei la Clinica Vascularte, București

Lambou de avansare endorectală

Lamboul de avansare endorectală este un tratament chirurgical pentru tratarea fistulelor anale complexe și presupune păstrarea intactă a sfincterului prin închiderea deschiderii primare cu ajutorul unui lambou mobilizat.

Printre avantajele ERAF se numără lipsa divizării sfincterului, ceea ce reduce la minimum agravarea incontinenței, lipsa defectelor de contur al canalului anal și a rănilor perianale și, în consecință, reducerea durerii. Rata de eșec este foarte variabilă, fiind cuprinsă între 10% și 60%.

Procedura presupune utilizarea unui lambou în formă de romb, format din mucoasă și submucoasă și o parte din fibrele musculare ale sfincterului anal intern. Lamboul este ridicat de la nivelul liniei dentate până la 4-6 cm spre cefaladă, iar partea distală care conține deschiderea internă a fistulei este excizată. Se efectuează apoi fie debridarea și chiuretajul, fie „carotajul” tractului fistulos, iar deschiderea internă se închide cu suturi absorbabile întrerupte.

Rata de succes a procedurii este de 59.6%, iar eșecul este corelat în principal cu prezența bolii Crohn, conform unui studiu intitulat „Lamboul de avansare endorectală: există predictori de eșec?”, realizat de Nelly Mizrahi et al., în anul 2002.

Prețul operației cu lambou este de:

 • 1600 lei la Centrul Medical Dr. Ianosi, Craiova
 • 1000 lei la Centrul DermArtis, Deva.

Plasarea de seton

Plasarea unui seton este o metodă de tratament chirurgical al fistulelor anale complexe, profunde la nivelul complexului sfincterian și constă în plasarea unui material flexibil într-o fistulă.

Setonul este un tip de fir chirurgical care nu este absorbit în timp, dar care trebuie îndepărtat. Acesta este pus în jurul fistulei pentru a o menține deschisă suficient de mult timp pentru a scurge toate secrețiile. De asemenea, poate să taie tractul fistulei, permițând țesutului să se vindece pe măsură ce mușchiul este tăiat. În cele din urmă, țesutul se cicatrizează, astfel încât este prevenită desprinderea rănii în viitor.

Chirurgul poate îndepărta ulterior drenajul și închide fistula cu o fistulotomie sau cu o altă procedură. Dacă fistula este cauzată de o afecțiune cronică, precum boala Crohn, este posibil ca setonul să fie lăsat definitiv.

Vindecarea și controlul fistulelor au fost de 86%, pe baza unui studiu efectuat pe un eșantion de 177 de pacienți numit „Rezultate pe termen lung după plasarea setonului pentru fistule perianale cu și fără boala Crohn”, realizat în anul 2021, de către Mohammad Ali K. Motamedi.

Prețul operației cu seton este de:

 • 800 lei la Centrul Medical Memormed, București
 • 1000 lei la Proctoclinic, București
 • 6475 lei la MedLife, București.

Intervenții non-chirurgicale

Tratamentul non-chirurgical este potrivit fistulelor anale simple, fiind o metodă simplă și nedureroasă de drenare, însă fără rezultate pe termen lung.

Injectarea cu gel de fibrină

Injectarea cu gel de fibrină este o procedură non-chirurgicală pentru tratamentul fistulei anale. Gelul de fibrină este injectat prin deschiderea fistulei, iar deschiderea este închisă cu copci.

Gelul de fibrină este un adeziv biologic alcătuit din fibrinogen și trombină, împreună cu alți factori de coagulare (Factorul Aprotonin 13 și Calciu) care, atunci când sunt combinați, conduc la ultima etapă a mecanismului de coagulare, formând un cheag asemănător unui gel. Acest adeziv oferă o modalitate unică de tratament prin faptul că protejează mușchii sfincterului și previne astfel incontinența.

Această metodă are o rată de recidivă de 36.5% și o vindecare completă de 60.5%, conform unei analize meta la care au participat 233 de pacienți, denumită „Rolul gelului de fibrină în tratamentul fistulelor înalte și joase în anus”, realizată de Atul Mishra et al., în anul 2013.

Tipuri de fistule

Există patru tipuri diferite de fistule anale și sunt clasificate după localizarea lor, cea mai frecvente fiind fistula intersfincterică și cea mai rară fistulă extrasfincterică.

Cele 4 tipuri de fistule anală sunt:

 • Intersfincteriană – trece prin mușchiul sfincterului anal intern și apoi iese prin spațiul dintre mușchii sfincterului intern și extern.
 • Transsfincteriană – trece prin ambele straturi ale mușchilor sfincterului anal.
 • Suprasfincteriană – trece prin sfincterul intern și apoi ocolește sfincterul extern.
 • Extrasfinceriană – trece prin jurul ambilor mușchi sfincterieni. Acest tip este mai puțin frecvent și provine mai degrabă din rect, decât din anus, deci nu provine de la o glandă anală.

Cum este diagnosticată o fistulă anală?

Fistula anală este diagnosticată în general în urma unui examen fizic obiectiv prin inspectia zonei perineale si tuseu rectal. Uneori, deschiderea către exterior este închisă, astfel că este necesară găsirea deschiderii interioare a fistulei, procedură care necesită anestezie.

Pentru a găsi sursa interioară a fistulei, se folosește un osciloscop luminat, precum anoscopul sau proctoscopul și se injectează peroxid de hidrogen în orificiul extern care, când va interacționa cu infecția, va crea bule sau spumă la fața locului. Găsirea sursei interioare poate confirma fistula anală.

Metodele de diagnostic a fistulei anale sunt:

 • Anoscopia
 • Testele imagistice
 • Probele din fistulă.

Complicații

Fistula perianală, dacă nu este tratată corespunzător, va duce la una dintre cele două complicații: recidivă sau incontinență.

Complicațiile fistulei anale sunt:

 • Recidiva
 • Incontinența fecală.

Care sunt diferențele dintre fistulele anale și hemoroizii?

Diferențele dintre fistulele anale și hemoroizi se observă în natura diferită a afecțiunii, cauze și simptome. Fistulele anale reprezintă dezvoltarea unui tunel de la anus la pielea din jur, în timp ce hemoroizii sunt o afecțiune în care vasele de sânge hemoroidale se umflă.

Fistulele sunt cauzate în principal de un abces sau de alte afecțiuni cronice precum boala Crohn sau bolile cu transmitere sexuală, pe când hemoroizii sunt cauzați de lipsa fibrelor in dieta, deshidratare, alimente picante, sarcină, obezitate, forțarea în timpul defecației, constipatie cronica sau perioade lungi in pozitie sezanda determinate de conditii profesionale: munca indelungata la birou, calculator, soferi de profesie etc.

Simptomele fistulelor cuprind scurgerea de puroi sau durere la urinare, iar ale hemoroizilor sunt sângerarea, durerea în timpul excreției sau secreția de mucus.

O fistulă perianală poate duce la abcese perianale recurente?

Da, o fistulă perianală poate duce la abcese perianale recurente. Dacă deschiderea de pe piele se vindecă atunci când există o fistulă, se poate dezvolta un abces recurent până la eliminarea acesteia. Vor exista cicluri recurente de durere, umflături și drenaj, cu perioade intermediare de vindecare aparentă.

Care este diferența dintre o fisură anală și o fistulă anală?

Diferența dintre o fisură anală și o fistulă anală este că cea dintâi este o ruptură în mucoasa canalului anal care poate provoca simptome similare cu fistula anală, însă rana este superficială, iar fistula anală trece prin peretele anal până la piele. Cu toate acestea, este posibil ca o fisură anală să se transforme într-o fistulă anală deoarece, dacă se infectează, ar putea crea un abces.

Fistula anală poate cauza sângerări rectale?

Da, fistula anală poate cauza sângerări rectale. Unul dintre simptomele acesteia este scurgerea de fluide din jurul anusului, lichide ce pot fi puroi, fecale sau sânge.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?