Sângerarea rectală este un simptom comun al patologiilor asociate tractului gastrointestinal inferior, care se manifestă prin hemoragie observată în timpul mișcărilor intestinale, în toaletă sau pe hârtia igienică.
Sângele pierdut astfel poate avea culori diferite, în funcție de gravitatea afecțiunii, de la roșu aprins, la roșu închis, maroniu sau negru.
Sângerarea rectală poate fi cauzată de patologii ale tractului gastrointestinal, precum diverticulita, colita, gastroenterita sau cancer de colon sau rect, de infecții cu transmitere sexuală sau de diverse afecțiuni ale canalului anorectal, precum hemoroizii, fistulele și fisurile anale.
Tratamentul acestui simptom cuprinde medicamente calmante, vasoconstrictoare, steroizi, dar și abordări chirurgicale.
Cauzele sângerării rectale trebuie verificate amănunțit printr-un consult medical specializat ce va presupune inițial o examinare fizică, urmată de anoscopie, proctoscopie sau sigmoidoscopie flexibilă.
Ce sunt sângerările rectale?
Sângerarea rectală (Hematochezia) inseamna eliminarea de sange din rect sau anus. Sângerarea poate fi observată pe hârtia igienică, pe scaun sau în toaletă după defacare.
Acestea sunt clasificate în funcție de sursa hemoragiei în: hemoragii ale tractului gastrointestinal (TGI) superior, dacă provine de deasupra ligamentului lui Treitz și inferior, dacă provine de sub ligamentul suspensor al duodenului.
Cum apare sângerarea rectală?
Sângerarea rectală apare sub forma unui sânge roșu aprins care iese din anus. Sângerarea poate varia de la ușoară la severă, în funcție de etiologia acesteia. Cazurile ușoare pot apărea sub forma unor urme de sânge roșu care apar în conținutul scaunului sau pe hârtia igienică după ștergere, iar cazurile severe se prezintă sub forma unei sângerări rapide și abundente.
Cum arată sângele în scaun?
Sângele în scaun poate arăta în câteva moduri diferite, de la urme de sânge de un roșu aprins pe materiile fecale, la cheaguri de sânge sau sânge amestecat cu mucus și până la materii fecale negre, lucioase.
Culoarea sângelui reprezintă un indiciu despre proveniența sa, și anume:
-
Sângele de culoare roșu aprins înseamnă, în general, că sângerarea provine din partea inferioară a colonului, rect sau anus.
-
Sângele de culoare roșu închis sau maroniu indica faptul că poate exista o hemoragie în partea superioară a colonului sau în intestinul subțire.
-
Scaunul negru, sau melena, indică o sângerare din stomac cauzată, de exemplu, de ulcerul gastric.
Care sunt cauzele sângerărilor rectale?
Cauzele sângerărilor rectale variază de la hemoroizi, fistule la traumatisme. Cauza principală a acestui simptom o reprezintă patologia tractului gastrointestinal inferior, care include colonul, rectul sau canalul anal.
Etiologia sângerărilor rectale cuprinde:
-
Hemoroizii – în cazul hemoroizilor interni, sângerarea este cel mai frecvent simptom. Apariția acesteia este asociată, în principal, cu defecația și este aproape mereu nedureroasă. Sângele apare de culoare roșu aprins, ca un strat peste materiile fecale.
-
Fistulele – apar când glandele anale se infectează, iar drenajul infecției creează fistule spre pielea din exteriorul anusului. Sângerarea este unul dintre simptomele fistulelor anale, care se prezintă ca o scurgere de lichid în jurul anusului, cuprinzând atât sânge, cât și puroi sau materii fecale.
-
Fisurile – se prezintă ca o ruptură în mucoasa epitelială a canalului anal cauzată de obicei de constipație sau de trecerea scaunelor tari (fisură anală posterioară) sau de naștere (fisură anală anterioară). Se asociază cu o defecație dureroasă și cu urme de sânge pe reziduurile fecale.
-
Diverticulita – diverticulii sunt mici pungi în peretele colonului care apar în punctele slabe din stratul muscular. În timp, vasele de sânge din peretele acestor pungi devin friabile și se pot rupe, provocând hemoragii.
-
Proctita sau colita – proctita afectează rectul, în timp ce colita ulcerativă poate afecta colonul, rectul sau ambele părți ale intestinului. Ambele provoacă diaree și sângerări rectale, prin mici cantități de sânge roșu aprins, uneori maroniu, pe materiile fecale.
-
Gastroenterita – este o infecție intestinală cu debut brusc, cauzată de un virus, bacterie sau parazit. Aceasta se caracterizează prin diaree, crampe abdominale, greață, vărsătur, febrai și sângerări în timpul mișcărilor intestinale.
-
Infecțiile cu transmitere sexuală – anumite boli cu transmitere sexuală pot provoca inflamații și sângerări la nivelul mucoasei anale sau rectale, inclusiv gonoreea, chlamydia și sifilisul. Herpesul provoacă răni care pot sângera, iar virusul papiloma uman (HPV) provoacă veruci anale ce pot sângera.
-
Prolapsul rectal – apare atunci când rețeaua de mușchi anorectali sunt slăbiți, iar rectul nu mai poate fi susținut, alunecând în canalul anal. Prolapsul rectal este însoțit de sângerare, secreție de mucus și de incontinența rectală, ca urmare a slăbirii sfincterului subiacent sau a efortului cronic și a lezării complexului sfincterian.
-
Cancerul de colon sau cancerul rectal – celulele canceroase care proliferează formează o vascularizație patologică extrem de friabilă, ceea ce poate duce la sângerare rectală, în special pe măsură ce cancerul progresează.
-
Hemoragia internă – poate să apară la nivelul organelor sau a altor cavități ale organismului. Sângerarea internă este asociată cu lezarea unei artere sau vene care permite astfel scurgerea sângelui din sistemul circulator, colectându-se în interiorul corpului. Această sângerare este asociată cu cheaguri de sânge, sânge amestecat cu mucus, sânge violet închis sau negru sau diaree cu sânge.
-
Boala inflamatorie intestinală – provoacă o inflamație cronică a mucoaselor intestinelor subțire și gros. Boala Crohn afectează mai ales intestinul subțire, iar colita ulcerativă intestinul gros. Aceste boli cauzează dureri abdominale cronice și diaree, care poate provoca sângerări atunci când se agravează.
Va dispărea sângerarea rectală de la sine?
Da, sângerarea rectală poate dispărea de la sine. În funcție de cauză, aceasta încetează fără tratament. Dacă nu revine, probabil nu va fi nevoie de tratament suplimentar, însă trebuie acordată mare atenție oricărei sângerări în scaun.
Care sunt tratamentele sângerărilor rectale?
Tratamentul sângerărilor rectale depinde de cauza exactă a hemoragiei, dar cel mai frecvent se recomandă consumul unei cantități mari de apă, aplicarea unor comprese cu gheață și, eventual, a unor unguente sau supozitoare fără prescripție medicală, pentru a crea mișcare intestinală sau pentru a înmuia scaunul.
Tratamente adjuvante care opresc sângerările rectale sunt:
-
Administrarea Calmantelor
-
Administrarea Vasoconstrictoarelor
-
Aplicarea cremelor pe baza de steroizi
-
Aplicarea Unguentelelor sau a supozitoarelor
-
Optarea pentru interventii chirurgicale
Administrarea Calmantelor
Pentru a calma durerea care poate însoți sângerarea rectală, este recomandat să se înceapă un tratament cu analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau hidrocodona, analgezice non opioide.
Trebuie evitată aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul și naproxenul, căci acestea pot agrava sângerarea, făcând-o mai abundentă.
Folosirea Vasoconstrictoarelor
Medicamentele și cremele ce conțin substanțe vasoconstrictoare sau hemostatice orale sunt eficiente în stoparea sângerării, deoarece ele determină vasele de sânge să se restrângă. Vasoconstrictorii restricționează fluxul de sânge, astfel încât reduc sângerarea și ameliorează atât durerea, cât și presiunea.
Aplicarea cremelor pe baza de steroizi
Steroizii au rolul de a reduce inflamația din rect și pot fi aplicați sub formă de cremă, unguent sau loțiune. Acestea trebuiesc luate sub indrumarea medicului specialist.
Un exemplu este budesonida sub formă de spumă, un corticosteroid care tratează simptomele colitei ulcerativă, inclusiv diareea sângeroasă.
Aplicarea Unguentelelor sau a supozitoarelor
Unguentele sau supozitoarele se pot găsi și fără prescripție medicală și pot ajuta la ameliorarea sângerării rectale.
Pentru o eficiență crescută, unguentele trebuie să conțină ingrediente precum hamamelis, hidrocortizon, fenilefrină sau acid hialuronic, care pot reduce inflamația și sângerarea.
Supozitoarele folosite pot avea ca substanță activă un vasoconstrictor ca fenilefrina sau un analgezic ca pramoxina. Fenilefrina micșorează vasele de sânge și reduce inflamația, iar pramoxina amorțește nervii și ameliorează durerea și disconfortul care însoțesc sângerarea.
Optarea pentru interventii chirurgicale
Sângerarea rectală acută și severă necesită, de cele mai multe ori, efectuarea unei endoscopii pentru a afla cauza acesteia. În timpul endoscopiei, pentru a opri sângerarea, se poate efectua cauterizarea endoscopică, ligatura sau injectarea directă a locului sângerării cu epinefrină sau agenți sclerozanți.
Care sunt testele prin care poate fi diagnosticată cauza sângerării rectale?
Testele prin care pot fi descoperite cauzele sângerărilor rectale sunt:
-
Examenul fizic – prin care se verifică starea hemodinamică, se evaluează durerea și distensia abdominală prin examen abdominal și se inspectează perineul, pacientul fiind întins în decubit lateral stâng, pentru a verifica dacă există sânge vechi, vase trombozate, hemoroizi prolapsați sau fisuri.
-
Examenul anoscopic – circumferențial, care reprezintă examinarea canalului anal și a rectului cu ajutorul unui anoscop, un tub gol din plastic sau metal, pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunilor anale și rectale.
-
Examenul proctoscopic, sau sigmoidoscopia rigidă – prin care se verifică părțile interioare ale rectului și anusului cu ajutorul unui proctoscop, un tub găurit ce are în vârf o mică lumină, ce poate fi folosit și pentru a preleva țesut pentru biopsii, în cazul în care sângerarea este cauzată de cancer.
-
Sigmoidoscopia flexibilă – prin care se pot diagnostica problemele intestinale, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, și se pot detecta polipii colonului, care pot duce la apariția cancerului de colon. Examenul se efectuează cu ajutorul unui osciloscop lung, pentru a putea vizualiza interiorul colonului sigmoid.
Când ar trebui să vă îngrijoreze sângele din scaun?
Sângele din scaun ar trebui să vă îngrijoreze când:
-
Este dureroasă – dacă este vorba de durere în anus sau rect, ar putea fi cauzată de o rană proaspătă. Dacă durerea este resimțită în partea inferioară a abdomenului, ar putea fi din cauza colitei, inflamația mucoasei colonului, iar dacă este în partea superioară și este însoțită de scaune negre, atunci poate fi vorba de o afecțiune a stomacului.
-
Este abundentă sau frecventă – poate duce la pierderi mari de sânge, care provoacă anemie sau, mai rar, șoc hipovolemic. Sângerarea rectală bruscă și constantă poate fi însoțită de o scădere a tensiunii arteriale și de amețeală și leșin.
-
Este însoțită de cheaguri de sânge – care înseamnă că organismul luptă să oprească sângerarea, prin acumularea unei cantități de sânge sub forma unui cheag. Cheagurile de sânge pot apărea în fluxul sangvin și astfel blochează vasele sangvine, fapt ce poate provoca atac de cord sau atac vascular cerebral.
-
Este frecventă – dacă se întâmplă de o săptămână sau mai mult, chiar dacă este slabă cantitativ și fără durere, sângerarea rectală necesită tratament pentru a trata afecțiunea cauzatoare.
Când ar trebui să consult un medic în legătură cu sângerarea rectală?
Orice forma de sangerare rectala trebuie urmărită cu atenție, in special daca este frecventa se recomanda un consult in regim ambulator.
Ar trebui să consultați urgent sfatul medicului dacă sângerarea este abundentă și continuă și se observă cheaguri mari de sânge în vasul de toaletă. De asemenea, dacă scaunul este de culoare neagră și are o consistență ca de smoală, este posibil să suferiți o hemoragie digestivă superioară, care necesită tratament de urgență.
Alimentele pot provoca apariția sângelui în scaun?
Da, anumite alimente pot provoca apariția sângelui în scaun. De asemenea, acestea pot determina modificarea culorii materiilor fecale, dând impresia de sânge în scaun. Dacă pare că ați sângerat după defecare, poate fi din cauza consumului de sfeclă roșie, roșii, mure sau coloranți alimentari roșii. Suplimentele de fier pot face ca scaunul să fie închis la culoare sau negru.
Poate încordarea prea tare pentru a defeca să provoace sângerare rectală?
Da, încordarea prea tare, din cauza constipației, pentru a defeca poate cauza sângerări rectale. Efortul prelungit poate provoca afecțiuni precum hemoroizi și fisuri anale, ce pot declansa o sângerare.
Scaunele foarte tari pot sfâșia pielea din interiorul anusului, provocând sângerări rectale.
Bună seara! I-au Normix de 4 zile. Sângerez când sange maro când rosu. Mucus f mult culoare galbenă cu fire de sânge roșii. Sunt constipata și am flatulente și bolboloseri în stomac. Ma îngrijorează scurgerile de sânge și mult mucus. Mulțumesc mult!