Afectiunile Ano-Rectale

Abces Perianal: Cauze, Poze, Tratament

abcesul perianal
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 14/01/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Abcesul perianal este o infecție superficială care apare ca o umflătură roșie și sensibilă sub pielea din apropierea anusului, cauzată de obstrucția glandelor anale care traversează sfincterul intern și se deschid la linia dentată.

Abcesele anale sunt observate de 2 ori mai frecvent la bărbați decât la femei, conform unui studiu sistematic denumit „Ghidul german S3: abcesul anal”, realizat de Andreas Ommer et al. în anul 2012.

Cauza principală a unui abces anal este infecția glandelor anale, însă mai există și alte cauze, precum bolile inflamatorii intestinale, infecții ale foliculului de păr sau bolile cu transmitere sexuală. Simptomele acestei afecțiuni sunt scurgerea de puroi, durerea, sângerarea, iritația sau constipația.

Abcesul perianal arată ca un furuncul umflat, roșu și sensibil la atingere. Acesta poate fi tratat prin intervenții chirurgicale, administrare de antibiotic sau de produse topice, recomandate de medic, în funcție de simptome, după stabilirea diagnosticului prin examen rectal digital sau investigații imagistice.

Prevenția constă în adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene corespunzătoare, dar și gestionarea bolilor inflamatorii intestinale, diabetului și a bolilor cu transmitere sexuală.

Acestea sunt denumite abcese anorectale, dar clasificate anatomic ca fiind perianale, ischiorectale, intersfincteriene sau supralevatoriale.

Hemoroizii și abcesele anale sunt afecțiuni diferite. În timp ce abcesul reprezintă o infecție, este sensibil, moale la atingere și dureros, hemoroizii constau în inflamarea venelor din plexul hemoroidal, fiind fermi la atingere.

Ce este abcesul perianal?

Abcesul perianal (PA) este definit ca o cavitate umplută cu puroi în jurul anusului sau al anusului și rectului. Pentru a fi drenată această cavitate, anestezia locală, cum ar fi lidocaina 1% cu epinefrina, poate fi injectată subcutanat în zona afectată. Apoi, cu ajutorul unui bisturiu se face o incizie peste zona de fluctuație. Odată ajunsă în cavitatea abcesului, orice loculație poate fi spartă folosind Hemostat sau chiar un deget, se asigura ca nu exista comunicari in cavitate si se spala cu solutii antiseptice. Pentru a menține hemostaza și pentru a împiedica închiderea prematură a pielii, rana poate fi acoperită fie cu capătul unui burete de tifon, fie cu o fitilă.

Care sunt cauzele abcesului perianal?

Cea mai frecventă cauză a abcesului perianal este infecția glandei anale, în care una sau mai multe dintre șapte până la opt glande mici din interiorul anusului devin impactate cu materialul fecal, într-un proces numit criptoglandular, ipoteză ce a fost studiată în cadrul analizei „Patogeneza și tratamentul fistulei în anus”, realizată în anul 1961 de către A. G. Parks.

Alte cauze rare includ boli cu transmitere sexuală, infecții ale foliculilor de păr, infecții ale glandelor sudoripare, boli inflamatorii intestinale și sistemul imunitar compromis.

Care sunt simptomele abcesului anal?

Simptomele abcesului anal includ apariția unui nodul, durerea, sângerarea sau iritația pielii perianale.

Simptomele abcesului anal sunt:

 • Scurgere de puroi din anus
 • Durere la nivelul anusului sau al rectului
 • Umflătură sau nodul roșu, umflat și dureros
 • Constipație sau mișcări dureroase ale intestinului
 • Iritație a țesutului din jurul anusului
 • Sângerare rectală
 • Durere în partea inferioară a abdomenului.

Cum arată abcesul perianal în poze?

Abcesul perianal arată ca un furuncul, asemănător unui coș mare, care este umflat și sensibil, localizat în apropierea marginii anuslui. Acesta poate fi roșu, extrem de dureros și poate pulsa în mod constant. Durerea se poate intensifica în timpul tusei, a statului în poziție șezut sau în timpul defecației.

Abces Perianal - Ilustratie Grafica

Care sunt tratamentele pentru abcesul anal?

Tratamentele pentru abcesul anal presupune interventie chirurgicala prin drenarea acestuia, folosind un agent de amorțire și un bisturiu sau un ac mic. In urma interventiei se recomanda tratament antibiotic si antialgic.

Tratamentele abcesului anal, în funcție de gradul de avansare, sunt:

 1. Optarea Pentru Intervenții Chirurgicale
 2. Administrarea Antibioticelor
 3. Aplicarea Produselor Topice

Optarea Pentru Intervenții Chirurgicale

Abcesele perianale sunt de obicei drenate printr-o incizie, iar drenajul este efectuat posterior la anus. Penrose, un tub din latex, poate fi plasat prin aceste incizii pentru a ajuta la continuarea drenajului și pentru a preveni închiderea prematură. Aceste drenaje sunt lăsate pe loc timp de două sau trei săptămâni și apoi sunt îndepărtate în timpul vizitei la cabinetul postoperator. În general, operația de abces se efectuează sub anestezie generală sau regională iar costul unei interventii variaja de la 510 lei la 4300 lei.

Prețul unei astfel de operații este de:

4300 LEI, la Clinica Angisan, Buzău

1800 LEI, la Clinica Medvarix, Timișoara

1500 LEI, la DC Clinic, Galați

1000 LEI, la Centrul Medical Dr. Ianosi, Craiova

550 LEI, la Procto-Clinic, București

510 LEI, la Centrul MemorMed, București.

Administrarea Antibioticelor

Antibioticele sunt prescrise pentru a stopa infecția sau pentru persoanele care au sistemul imunitar compromis, dar nu vindecă abcesul. Acestea pot fi aplicate local sau administrate pe cale orală, iar câteva exemple sunt ampicilina, metronidazolul și ciprofloxacin.

Aplicarea Produselor Topice

Unguentele pot acționa local asupra abceselor perianale, prin calmarea durerii și conțin, de cele mai multe ori, substanțe antibiotice.

Cum este diagnosticat abcesul anal?

Abcesul anal este diagnosticat, de cele mai multe ori, prin examinarea externă a anusului și prin intermediul unui examen rectal digital, efectuate de către medicul specialist.

Diagnosticul de abces anal poate fi stabilit prin:

 • Examen rectal digital– majoritatea pacienților cu abces anal pot fi diagnosticați clinic prin examenul fizic, abcesul fiind evidențiat prin eritem, căldură, sensibilitate la palpare, indurație sau fluctuație, care sunt cele mai frecvente constatări fizice.
 • Ultrasunete, Computer Tomograf sau Rezonanță Magnetică – imagistica radiografică, precum ultrasunetele, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), este rareori necesară pentru a pune diagnosticul de abces anal și ar trebui să fie rezervată pentru cazurile complexe.

Cum prevenim abcesul anal?

Abcesul anal este prevenit, în general, printr-un stil de viață sănătos, igienă bună și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Prevenirea abcesului anal se face prin:

 • Gestionarea afecțiunilor ce cresc riscul de abcese anale, cum ar fi diabetul sau boala inflamatorie intestinală
 • Practicarea unei bune igiene în zona anală și genitală
 • Folosirea prezervativelor pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală și transferul de bacterii.

Clasificare

Abcesele anorectale sunt clasificate în funcție de localizarea lor în raport cu sfincterele anale, fiind abcese perianale, ischiorectale, intersfincteriene și supralevatoare.

Abcesele perianale sunt cele mai frecvente și sunt infecții superficiale care se extind între sfincterul intern și cel extern și ajung până la marginea anală.

În cazul în care abcesul pătrunde în sfincterul anal extern, acesta devine un abces ischiorectal. Abcesele intersfincteriene sunt infecții în spațiul potențial dintre sfincterul intern și extern.

Atunci când abcesul se extinde cefaladic de-a lungul peretelui rectal, deasupra levatorilor, este un abces supralevator. Un abces postanal profund care se extinde în una sau ambele fose ischiorectale este denumit abces în potcoavă de cal.

Este abcesul anal același lucru cu hemoroizii?

Nu, abcesul anal nu este același lucru cu hemoroizii. Spre deosebire de abces, hemoroizii nu sunt o infecție, ci o inflamație a venelor hemoroidale din canalul anorectal care poate fi tratată prin intermediul produselor topice fără prescripție medicală. Abcesele sunt mai dureroase și mai mari decât un hemoroid, sunt calde și sensibile la atingere, spre deosebire de hemoroizi, care sunt fermi.

Abcesul perianal poate duce la o fistulă perianală?

Da, abcesul perianal poate duce la o fistulă perianală. O consecință potențială a drenajului unui abces anal, fie prin incizie, fie spontan, este riscul de formare a unei fistule în viitor, care variază între 5% și 83%. O ipoteză pentru dezvoltarea unei fistule în urma inciziei și drenajului unui abces anal implică un drenaj insuficient care are ca rezultat o infecție cronică persistentă și formarea unui tract necicatrizant care se maturizează sub forma unei fistule.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?