Afectiunile Ano-Rectale

8 Tratamente Pentru Hemoroizi – Cum Se Trateaza In Functie De Tipul Lor?

tratament hemoroizi
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 15/01/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Tratamentul hemoroizilor este ales în funcție de severitatea simptomelor. Stadiile incipiente ale bolii hemoroidale pot fi gestionate și tratate cu succes cu ajutorul tratamentelor conservatoare, precum administrarea medicamentelor, aplicarea produselor topice sau modificarea dietei și a stilului de viață. Odată ce boala avansează, iar simptomele sunt din ce în ce mai puternice, este posibil ca aceste tratamente să nu mai dea randament, apelându-se astfel la proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale.

Atât hemoroizii interni, cât și cei externi, se pot trata prin aceleași metode, fiind însă mai eficiente anumite proceduri medicale, în funcție de poziționarea și gradul acestora. De exemplu, gradele III și IV, de cele mai multe ori, pot fi tratate doar prin intervenții chirurgicale.

Creșterea aportului de fibre

Creșterea aportului de fibre este considerată un prim pas important în tratamentul hemoroizilor. Fibrele alimentare cresc greutatea și dimensiunea scaunului și îl înmoaie. Un scaun voluminos este mai ușor de eliminat, scăzând astfel șansele de constipație. Dacă aveți scaune moi și apoase, fibrele pot ajuta la solidificarea acestora, deoarece absorb apa și îi adaugă volum.

În prezent, există tot mai multe dovezi disponibile privind rolul managementului conservator, în special al fibrelor, în tratamentul hemoroizilor, inclusiv al hemoroizilor avansați, de gradul III sau gradul II târziu.

Constipația și obiceiurile intestinale anormale, precum efortul de a defeca, șederea prelungită și scaunele frecvente, pot juca un rol semnificativ la pacienții cu hemoroizi simptomatici. Creșterea aportului de fibre și de lichide trebuie recomandată tuturor pacienților și s-a demonstrat că ameliorează simptomele prolapsului ușor-moderat și sângerarea.

Fibrele reprezintă un tratament eficient pentru hemoroizii simptomatici deoarece ameliorează simptomele și sângerările, în general. De asemenea, au un efect pozitiv asupra prolapsului, durerii și mâncărimii.

O meta-analiză a sugerat faptul că fibrele au un efect benefic aparent. Riscul de neîmbunătățire și al simptomelor persistente a scăzut cu 47%, iar riscul de sângerare cu 50%, pe baza studiului „Fibre pentru tratamentul complicațiilor hemoroizilor: un review sistematic și o meta-analiză”, realizat de Pablo Alonso-Coello, pe un eșantion de 378 pacienți.

Aplicarea produselor topice

Preparatele antihemoroidale topice sunt un tratament eficient pentru hemoroizi, în special cele care conțin un agent antiinflamator și un anestezic local, fiind utilizate pe scară largă. Eficiența lor este crescută deoarece pătrund în piele și în țesuturile mai profunde, unde ating o concentrație care pare a fi suficientă pentru a exercita un efect terapeutic.

Principalele efecte pozitive observate sunt reducerea durerii și a pruritului asociate hemoroizilor, efecte ce apar datorită îmbunătățirii microcirculației și a fluxului capilar, precum și datorită reducerii tonusului vascular și a inflamației locale.

Terapia topică cu acid hialuronic și extracte din plante poate ajuta, de asemenea, la controlul simptomelor hemoroidale, acestea fiind adesea prescrise ca tratament datorită eficienței lor și a puținelor efecte secundare pe care le provoacă.

Acid hialuronic

Datorită potențialului său remarcabil în regenerarea țesuturilor, acidul hialuronic a fost utilizat în numeroase rânduri ca una dintre componentele imperative ale produselor topice pentru vindecarea rănilor.

Atunci când acidul hialuronic există în concentrații ridicate, acesta creează o rețea poroasă de scheletare, permițând difuzia selectivă a celulelor și a proteinelor și creând căi pentru migrarea celulară. Aceasta este o caracteristică cheie a acidului hialuronic, migrarea și proliferarea celulelor fiind esențială pentru vindecarea cu succes a rănilor.

Într-un studiu efectuat pe un eșantion de 36 de pacienți în cadrul căruia s-a folosit o cremă ce conține și acid hialuronic, s-a demonstrat faptul că aceasta reușește să scadă considerabil durerea, pruritul, iritația, sângerarea și inflamația. Studiul este denumit „Eficacitatea și tolerabilitatea acidului hialuronic, a uleiului de arbore de ceai și a metil-sulfonil-metanului într-un nou dispozitiv medical de gel pentru tratamentul hemoroizilor într-un studiu clinic dublu-orb, controlat cu placebo” și a fost realizat de Joksimovic N. et al în anul 2012.

Glicerina

Glicerolul este un alcool trihidroxilic, inclus de zeci de ani în preparatele dermatologice topice, datorită proprietăților sale de a îmbunătăți funcția pielii prin reținerea apei, precum și prin efectul emolient. 

Au fost raportate efecte multiple ale glicerolului asupra pielii. Diverse acțiuni ale poliolului asupra epidermei includ îmbunătățirea hidratării stratului cornos, a funcției de barieră cutanată și a proprietăților mecanice ale pielii, inhibarea tranziției de fază a lipidelor din stratul cornos, protecția împotriva stimulilor iritanți, îmbunătățirea degradării desmozomale și accelerarea proceselor de vindecare a rănilor.

Trinitrat de Gliceril

Agenții antispasmodici, precum trinitratul de gliceril, sunt utilizați pentru a ameliora simptomele asociate cu spasmul sfincterului anal și cu spasmul datorat presiunii ridicate din canalul anal, în repaus.

Activitatea farmacologică are loc datorită eliberării de oxid nitric. Oxidul de azot are două efecte majore, producând vasodilatație a vaselor de sânge și reducând tonusul muscular al sfincterului anal intern, adică o sfincterotomie chimică.

Reducerea spasmelor și a presiunii va crește fluxul sangvin anodermal și, prin urmare, va îmbunătăți vindecarea rănilor, conform studiului „Unguentul Rectogesic (0.2% trinitrat de gliceril) ameliorează simptomele hemoroizilor asociate cu presiuni ridicate în repaus în canalul anal”, realizat de Tjandra JJ et al., pe 58 de pacienți.

Administrarea medicamentelor orale

Medicamentele orale sunt utilizate cu succes ca tratament antihemoroidal. Suplimentele orale cu extracte din plante, precum Aesculus hippocastanum (castan sălbatic), Ruscus aculeatus (ghimpe pădureț), diosmină și hesperidină, au un efect puternic asupra hemoroizilor deoarece cresc tonusul venos și au proprietăți antiinflamatorii și astringente.

Diosmina și hesperidina

Diosmina și hesperidina sunt flavonoide ce aparțin unui grup de medicamente flebotonice orale, utilizate pe scară largă pentru a gestiona simptomele hemoroidale. 

Aceste venotonice acționează prin reducerea inflamației venoase, inhibând sinteza mediatorilor inflamatori, dar și rostogolirea, aderența și migrarea leucocitelor. De asemenea, îmbunătățesc tonusul venos și drenajul limfatic prin modularea semnalizării noradrenergice și reducerea metabolismului norepinefrinei.

Pacienții cu hemoroizi interni acutizați, tratați cu flebotonice au simțit o încetare rapidă a sângerării și un risc redus de recidivă, rezultate bazate pe un studiu la care au participat 50 de pacienți cu sângerare acută. La 80% dintre aceștia, sângerarea s-a oprit în primele trei zile, studiul denumindu-se „Studiu clinic randomizat al flavonoidelor micronizate în controlul timpuriu al sângerării hemoroizilor interni acuți”, fiind realizat de Misra MC et al.

Castanul sălbatic

Castanul sălbatic este o plantă medicinală reprezentată de frunzele sau semințele arborelui Aesculus hippocastanum și este folosită în principal pentru gestionarea complicațiilor insuficienței venoase și ale hemoroizilor.

Semințele conțin flavonoide, saponine triterpenice, precum escina și prosapogenina, proantocianidină A2 și cumarine. Terpenele promovează procesul de vindecare al rănilor, în principal datorită activităților lor astringente și antimicrobiene, care par a fi responsabile de contracția rănilor și de creșterea ratei de epitelizare. De asemenea, și flavonoidele au rol în vindecarea rănilor, datorită activității antimicrobiene și de captare a radicalilor liberi, conform unui studiu intitulat „Efectul extractului de semințe de castan sălbatic asupra matricei metaloproteinazei-1 și -9 în timpul vindecării rănilor diabeticilor”, realizat de Halil Aksoy et al. în anul 2018.

Ghimpele pădureț

Extractul de ghimpe pădureț este eficient în creșterea tonusului venos datorită proprietăților sale antiinflamatorii și astringente, fiind aprobat de către Comisia Germană E ca tratament pentru hemoroizi.

Principalele substanțe active ale ghimpelui pădureț sunt agliconii saponinelor steroidiene, precum ruscogenina și neoruscogenina, utilizați clinic în tratamentul varicelor și al hemoroizilor. Datele disponibile sugerează o reducere a permeabilității macromoleculelor din cauza creșterii efectelor bradikininei, leukotrienei B4 și a histaminei asupra endoteliului.

Administrarea supozitoarelor

Supozitoarele reprezintă o metodă eficientă de tratament pentru hemoroizi, fiind o formă de dozare care se dizolvă rapid și este absorbit în rect, unde exercită efect local sau sistemic. Acestea acționează prin îngustarea temporară a vaselor de sânge din canalul anal, pentru a diminua umflarea și disconfortul.

Printre cele mai utile supozitoare pentru boala hemoroidală se numără cele cu acid 5-aminosalicilic și cele cu streptokinază.

Supozitoarele cu 500 mg acid 5-aminosalicilic reduc intensitatea durerii, a sângerării și a tenesmului, efecte datorate activității sale antiinflamatorii, astfel reducând semnificativ congestia plexului venos hemoroidal.

Streptokinaza (SK) este un agent fibrinolitic indirect care interacționează cu plasminogenul, formând un complex activ cu acțiune de protează, care activează plasminogenul în plasmină. Supozitoarele cu 200.000 UI SK ameliorează semnificativ simptomele hemoroizilor acuți, având un profil de siguranță adecvat, conform studiului „Supozitoarele cu streptokinază recombinantă în tratamentul bolii hemoroidale acute. Studiu multicentric randomizat dublu-orb controlat cu placebo (THERESA-2)”, realizat de F. Hernandez-Bernal et al.

Folosirea băilor de șezut

Baia de șezut în apă caldă este considerată o metodă de tratament eficientă în cazul hemoroizilor. Termenul de „baie de șezut” provine din cuvântul german „sitzen” care înseamnă „a sta”. Astfel, este un remediu tradițional, dar care a devenit un sfat medical comun.

Înmuierea zonei perianale în apă caldă reduce spasmele musculare prin relaxarea sfincterului anal. Relaxarea acestor mușchi îmbunătățește circulația sângelui în țesuturile anale, ceea ce favorizează vindecarea și reduce durerea.

Baia de șezut se realizează prin imersarea anusului într-un vas sau o cadă cu apă caldă, la temperatura de 40-42 grade Celsius, umplut(ă) până la nivelul șoldului. Această acțiune trebuie să dureze 3-5 minute și poate fi repetată de 3-4 ori zilnic.

Ajustarea obiceiurilor de folosire a toaletei

Obiceiurile de folosire a toaletei sunt extrem de importante când vine vorba de tratarea hemoroizilor. Cu toate acestea, există un adevărat ciclu vicios, deoarece majoritatea pacienților care suferă de constipație, ajung să sufere de hemoroizi din cauza forțării excesive de a defeca, iar defecările repetate sau eliminarea incompletă a scaunelor, pot afecta, de asemenea, hemoroizii.

Eforturile în timpul defecației duc la creșterea presiunii venoase, motiv pentru care perna anală se dilată și iese în afara canalului anal. Mușchiul lui Treitz se întinde și se dezintegrează din cauza forțării repetate, provocând astfel prolapsul permanent al pernei anale.

Atunci când postura în timpul eliminării scaunelor este menținută pentru o perioadă prea lungă de timp, ligamentul suspensor al mucoasei se relaxează și nu mai revine la locul inițial nici după defecație.

Obiceiurile sănătoase de folosire a toaletei cuprind:

  • Durata de maxim 3 minute a procesului de defecare
  • Eliminarea scaunului atunci când simțiți nevoia
  • Utilizarea laxativelor atunci când există dificultăți la defecare.

Optarea pentru intervenții chirurgicale

Intervențiile chirurgicale reprezintă tratamentul hemoroizilor cu grad avansat de dezvoltare și cu simptome intense, atunci când tratamentele conservatoare nu au dat randament. 

Tratamentul chirurgical al hemoroizilor se împarte în trei categorii principale: chirurgia excizională formală, hemoroidopexia cu capse sau procedura pentru hemoroizi prolabati (PPH) și ligatura arterei hemoroidale (HAL) sau ligatura arterei hemoroidale ghidată prin Doppler (DGHAL).

Chirurgia excizională presupune excizia componentei externe a hemoroizilor împreună cu pediculul vascular al acestora. Acest lucru se face cel mai frecvent cu ajutorul tehnicii Milligan-Ferguson, prin care partea proximală a pediculului vascular este legată prin sutură și divizată după ce disecția este efectuată cu ajutorul unui foarfece sau a diatermiei.

Hemoroidopexia capsată implică utilizarea unui dispozitiv de capsare circular, folosit pentru a rezeca un inel de mucoasă redundantă de deasupra mănunchiului hemoroidal. Acest lucru are ca efect ridicarea hemoroizilor prolapsați și repoziționarea lor mai sus în canalul anal și duce, de asemenea, la un anumit grad de întrerupere a alimentării cu sânge a hemoroizilor.

Ligatura arterei hemoroidale este o procedură care întrerupe alimentarea cu sânge a pernuțelor hemoroidale prin legarea prin sutură a ramurilor arteriale hemoroidale distale, cu ajutorul ghidajului Doppler (DGHAL).

Optarea pentru intervenții non-chirurgicale

Intervențiile non-chirurgicale, non-invazive sau minim-invazive, reprezintă o metodă ușoară și rapidă de tratare a hemoroizilor, mai ales a celor interni. Acestea se efectuează în ambulatoriu sau în cabinetul medicului specialist, sunt nedureroase în general și pot trata cu succes sângerarea și durerea. Printre tratamentele non-chirurgicale se numără ligaturarea cu bandă elastică, scleroterapia și coagularea cu infraroșu.

Ligaturarea cu bandă elastică presupune legarea la baza hemoroizilor a unei benzi elastice, care să provoace necroză, prin blocarea fluxului sangvin.

Scleroterapia este o metodă eficientă de a trata în special hemoroizii care sângerează și presupune injectarea acestora cu un agent sclerozant, care să provoace fibroză și o reacție inflamatorie, precum și hemostază.

Coagularea cu infraroșu presupune aplicarea impulsurilor de radiații infraroșii asupra țesuturilor hemoroidale, care provoacă fixarea mucoasei pe țesutul subiacent și contracția hemoroizilor.

Hemoroizii externi și interni se tratează la fel?

Da, hemoroizii externi și interni se tratează la fel, mai ales în ceea ce privește tratamentul conservator, însă intervențiile chirurgicale diferă. De exemplu, hemoroizii interni sunt mai degrabă tratați prin metode non-chirurgicale, față de cei externi, pentru care se folosesc adesea metode chirurgicale.

Tratament Hemoroizi Externi

Tratamentul hemoroizilor externi este, în general, conservator și implică aplicarea cremelor, utilizarea băii de șezut, administrarea medicamentelor și modificarea dietei, prin creșterea aportului de fibre. Acestea urmăresc reducerea inflamației, a durerii și a pruritului. În funcție de severitatea simptomelor și de dimensiunea acestora, se poate apela și la intervenții chirurgicale, precum hemoroidectomia sau hemoroidopexia.

Tratament Hemoroizi Interni

Tratamentul hemoroizi interni presupune metode conservatoare, precum administrarea medicamentelor orale, aplicarea cremelor sau utilizarea supozitoarelor antiinflamatoare, pentru a trata simptome precum durere, disconfort, sângerare sau inflamație. Dacă acestea nu dau randament, iar hemoroizii continuă să se agraveze, tratamentul hemoroizilor interni poate include proceduri minim-invazive, precum scleroterapia sau ligaturarea cu benzi elastice.

Când să vezi un doctor pentru tratamentul hemoroizilor?

Trebuie să vezi un doctor când simptomatologia asociată hemoroizilor se agravează, devine extrem de inconfortabilă, iar tratamentul conservator nu dă rezultate. La apariția sângerărilor semnificative, a durerii severe sau a dificultăților în timpul defecării, este important să se consulte un medic specialist, proctolog sau gastroenterolog, sau medicul de familie.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?