Vindecarea hemoroizilor este cu atât mai rapidă, cu cât se ține cont de tratamentul ales în funcție de gravitatea și intensitatea simptomelor. Tratamentul hemoroizilor este destul de vast și poate consta atât în remedii naturiste, cât și în medicamente și intervenții chirurgicale, dacă boala este avansată.
Există metode prin care simptomele hemoroizilor pot fi ameliorate și tratate și în 48 de ore, precum consumul de fibre, aplicarea de creme și unguente, administrarea de medicamente și utilizarea băilor de șezut.
Prin combinarea mai multor principii active, rezultă produse compuse ce au multiple efecte terapeutice.
Consumați alimente bogate în fibre
Fibrele alimentare sunt indicate pacienților cu boală hemoroidală de gradul I și II si sunt considerate un tratament care poate duce la o ameliorare a hemoroizilor chiar si in 48 de ore. Acestea sunt părțile comestibile ale plantelor, fiind în principal carbohidrați, care sunt rezistenți la digestia și absorbția din intestinul subțire.
Consumul de alimente bogate în fibre poate face ca scaunele să fie mai moi și mai ușor de eliminat, astfel că e un remediu eficient de tratare și prevenire a hemoroizilor.
Fibrele acționează după următorul mecanism:
– Cresc volumul scaunului și accelerează tranzitul colonului.
– Fibrele care fermentează produc acizi grași cu lanț scurt care cresc sarcina osmotică și accelerează tranzitul intestinal.
– Acizii grași cu lanț scurt modifică direct sau indirect microbiomul intraluminal prin scăderea pH-ului luminal, ceea ce accelerează tranzitul colonului.
Etapele de acțiune au fost explicate în articolul științific „Diete pentru constipație”, realizat de Sun Hwan Bae, în anul 2014, în cadrul Departamentului de Pediatrie, Facultatea de Medicină a Universității Konkuk, Seul, Coreea:
Utilizați tratamente topice
Tratamentele topice calmează simptome precum disconfort, prurit și sângerare, prin crearea unei pelicule deasupra hemoroizilor si se pot vedea rezultate in 48 de ore. Cremele și unguentele eficiente în boala hemoroidală conțin, de cele mai multe ori, extracte din plante medicinale cu multiple efecte terapeutice.
Astfel de plante sunt Gălbenelele (Calendula officinalis), care au fost identificate ca având beneficii majore în îngrijirea rănilor, în cadrul studiilor chimice și farmacologice efectuate în ultimul deceniu.
S-a constatat astfel că Gălbenelele posedă mulți metaboliți secundari cu diverse proprietăți farmacologice care contribuie la utilizare sa medicinală. Principalii constituenți activi raportați sunt triterpenele, flavonoidele, cumarinele, chinonele, uleiul volatil, carotenoidele și aminoacizii. Dintre acestea, triterpenele sunt substanțe antiinflamatoare și antiedematoase, având și efect de stimulare a fibroblastelor.
Unguentele din flori de gălbenele sunt folosite pentru tratamentul rănilor, cicatricilor și pentru purificarea sângelui.
Extractul de gălbenele este asociat cu o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere statistic a vindecării rănilor, conform rezultatelor măsurate. Au fost observate niveluri mai scăzute de celule inflamatorii și de fibrină în țesuturi, dar și o creștere a formării de colagen datorată creșterii concentrației de hidroxiprolină și hexosamină, conform unui studiu intitulat „O reviziuire sistematică a extractului de Calendula officinalis pentru vindecarea rănilor”, efectuat de Or Givol et al. în anul 2019,
Folosiți tratamente orale
Medicamentele orale tratează afecțiunea hemoroidală din interior, dar acestea au efectele dorite doar în stadiul incipient dar pot avea rezultate inca din primele 48 de ore. Majoritatea conțin substanțe active extrase din plante, cu puternice efecte terapeutice.
Astfel de substanțe active sunt saponinele steroidice ruscină și ruscozidă, care se găsesc în rizomul ghimpelui pădureț. În studiile farmacologice efectuate, s-a demonstrat că extractul de ruscus crește tonusul venos, etanșează peretele capilar și are efect antiflogistic.
Ghimpele-pădureț are o lungă istorie de utilizare clinică în tratamentul hemoroizilor, fiind aprobat de Comisia Germană E. Într-un studiu multicentric deschis, efectuat pe 124 de pacienți, 69% dintre aceștia au considerat că ghimpele pădureț are o calitate bună sau excelentă. Studiul a fost efectuat în anul 1999 de către Bennani A et al., denumindu-se „Atac acut de hemoroizi: Eficacitatea Ciclului 3 Forte”.
Utilizați băile de șezut
Băile de șezut sunt o metodă prin care simptomele asociate hemoroizilor sunt ameliorate și care presupune așezarea într-un vas cu apă fierbinte cu scopul de a ușura disconfortul din zona perineală iar acestea pot grabi procesul de vindecare, rezultatele fiind vazuse in 48 de ore. Înmuierea acestei zone în apă caldă relaxează sfincterul anal, ceea ce ajută la creșterea fluxului sangvin prin țesuturile anale. Astfel, este favorizată vindecarea și reducerea durerii, pruritului și a iritațiilor resimțite din cauza diferitelor afecțiuni.
Băile de șezut constau în scufundarea anusului într-un vas umplut cu apă caldă, cu o temperatură de 40-42°C, timp de 3 minute. Acestea acționează prin scăderea presiunii sfincterului intern și menținerea acesteia pe o durată mai lungă de timp.
S-a demonstrat că relaxarea mușchiului sfincterului intern este mediată prin intermediul receptorilor senzoriali ai pielii perianale stimulați de apa caldă. Diminuarea spasmului și ameliorarea durerii au fost atribuite reflexului termo sfincterian, în cadrul unui studiu denumit „Rolul băii cu apă caldă în afecțiunile anorectale”, realizat în cadrul Departamentului de Chirurgie și Cercetare al Universității din Cairo, Egipt, de către Ahmed Shafik, în anul 1993.
Există produse compuse?
Da, există produse compuse, care conțin toate ingredientele și plantele menționate și care însumează efectele terapeutice ale fiecăruia. Un astfel de produs este Pachetul HemoLift, un produs eficient pentru tratarea hemoroizilor.
Hemoroizii se pot trata și acasă?
Da, hemoroizii se pot trata și acasă. Există multe leacuri bătrânești și remedii naturiste, precum acidul hialuronic, ceaiurile cu mușețel, medicamentele pe bază de fracții flavonoide micronizate purificate, dieta bogată în fibre și antiinflamatoarele.