Actualizat: noiembrie 18, 2023
Scris De:
Mihaela
Boala hemoroidală necesită tratament încă din stadiul incipient, pentru a ameliora simptomele și pentru a le opri din evoluție. Este foarte important să fie ales tratamentul corespunzător, în funcție de simptomatologie și gravitatea bolii, pentru a vindeca hemoroizii cât mai rapid, în mai puțin de 5 zile.
Există tratamente care pot grăbi procesul de vindecare, reducând și din disconfortul creat de hemoroizi. De exemplu, cremele pe bază de acid hialuronic regenerează țesuturile prin proliferarea celulelor, ceaiurile cu mușețel scad inflamația, medicamentele cu diosmină și hesperidină cresc tonusul venos, iar folosirea antiinflamatoarelor ajută la reducerea substanțelor inflamatoare din celule. Nu în ultimul rând, creșterea aportului de fibre are un rol important în ameliorarea simptomelor asociate hemoroizilor, prin grăbirea tranzitului intestinal și înmuierea scaunelor.
Hemoroizii se vindecă, în general, în decursul a câteva zile sau săptămâni, în funcție de cât de avansată este boala.
Acidul hialuronic este des utilizat în tratamentul bolii hemoroidale, în special sub formă topică cu rezultate chiar si in 5 zile.
Acesta este o polizaharidă omniprezentă cu o capacitate remarcabilă de restructurare a matricei extracelulare, fiind utilizat în prezent ca dispozitiv medical de umplere în chirurgia estetică, pentru a crește volumul țesuturilor intradermice. De asemenea, acesta contribuie la stabilizarea structurilor intracelulare și produce o interconectare cu fibrele de colagen.
Caracteristicile vâscoelastice specifice acidului hialuronic pot contribui, cel mai probabil, la protecția fizică a mucoasei anorectale, eficacitatea acidului hialuronic în restructurarea țesuturilor conjunctive, vindecarea țesuturilor din diferite organe, precum și eficacitatea acidului hialuronic în vindecarea rănilor fiind, de asemenea, foarte bine cunoscută.
Folosirea unei creme cu acid hialuronic a redus în mod semnificativ toate simptomele, precum durerea, iritația sau inflamația, pruritul și sângerarea, care sunt într-adevăr simptomele majore ale hemoroizilor, conform studiului intitulat „Eficacitatea și tolerabilitatea acidului hialuronic, a uleiului de arbore de ceai și a metilsulfonilmetanului într-un nou dispozitiv medical de tip gel pentru tratamentul hemoroizilor, într-un studiu clinic dublu-orb, controlat cu placebo”, realizat în anul 2012 de către N. Joksimovic et al.,
Mușețelul (Matricaria chamomilla L.) este o plantă medicinală bine cunoscută, folosită în comunitățile locale din întreaga lume de mii de ani, atât pentru hemoroizi, ca antiinflamator, cât și pentru vindecarea rănilor.
Mușețelul este utilizat pe scară largă pentru a trata inflamațiile pielii și ale membranelor mucoase, precum și pentru diferite infecții bacteriene ale pielii, ori ca relaxant digestiv în tratarea diverselor tulburări gastrointestinale, inclusiv diareea.
Principalele substanțe active din compoziția extractului de mușețel care contribuie la potențialul terapeutic, sunt terpenele, camazulena și bisabololul, și flavonoidele, apigenina, luteolina și quercetina. Acestea îi conferă proprietăți antiinflamatorii și de vindecare a rănilor.
Flavonoidele și uleiurile esențiale din mușețel pătrund sub piele, în straturile mai profunde, potențându-i astfel activitatea antiinflamatorie, fapt demonstrat în cadrului studiului „Mușețelul: O plantă medicinală a trecutului cu un viitor luminos”, efectuat de Janmejai K. Srivastava în anul 2011.
De asemenea, acesta este util pentru calmarea stomacului și relaxarea mușchilor intestinali, ușurând deplasarea alimentelor prin intestin. Astfel, mușețelul este indicat pentru tratarea inflamației asociate cu hemoroizii, dar și pentru a ameliora factorii declanșatori ai acestora.
Flavonoidele micronizate și purificate sunt utilizate în tratamentul hemoroizilor interni acuți și cronici, deoarece pot reduce frecvența, durata și/sau intensitatea simptomelor.
Fracția flavonoidă micronizată și purificată (MPFF) este un agent flebotropic și de protecție vasculară administrat pe cale orală, format din 90% diosmină micronizată și 10% flavonoide sub formă de hesperidină. Aceasta crește tonusul venos, îmbunătățește drenajul limfatic și reduce hiperpermeabilitatea capilară.
MPFF este o opțiune de tratament bine stabilită și tolerată de pacienții cu boală hemoroidală. În stadii mai avansate ale bolii, poate fi utilizat împreună cu scleroterapia, chirurgia și/sau terapia de compresie sau ca tratament alternativ atunci când intervențiile chirurgicale nu sunt indicate sau fezabile.
Prin reducerea expresiei unor molecule de adeziune endotelială, MPFF inhibă activarea, migrarea și adeziunea leucocitelor, ceea ce duce la o reducere a eliberării de mediatori inflamatori și, prin urmare, la o reducere a hiperpermeabilității capilare.
Diosmina și hesperidina au redus semnificativ durata și intensitatea simptomelor hemoroizilor interni acuți, de exemplu sângerarea, durerea și secrețiile anale, conform unei analize denumite „Fracție flavonoidă micronizată purificată: o analiză a utilizării sale în insuficiența venoasă cronică, ulcerele venoase și hemoroizi”., realizat de Katherine A. Lyseng-Williamson, în anul 2003.
Fibrele sunt recomandate în general pacienților care suferă de hemoroizi de gradul I și II, adică cei cu un prolaps mai puțin avansat.
Fibrele se găsesc în principal în fructe, legume și cereale integrale. Acestea constituie părțile alimentelor vegetale ce nu pot fi digerate sau absorbite de organism, ci sunt eliminate aproape intact după mișcările intestinale.
Aportul de fibre dietetice a fost asociat pozitiv cu creșterea frecvenței mișcărilor intestinale și a materiilor fecale în rândul persoanelor cu constipație ocazională sau ușoară.
Prin consumul de fibre, scaunele devin mai ușor de eliminat. Pe măsură ce fibrele insolubile își croiesc drumul prin sistemul digestiv, acestea absorb apă în timp ce se află în intestin, făcându-le mai moi și reducând nevoia de a face efort în timpul unei mișcări intestinale. Consumul crescut de fibre și hidratarea corespunzătoare vor reduce riscul de constipație, vor grăbi tranzitul intestinal și vor înmuia materiile fecale, permițându-le trecerea mai ușoară prin colon.
Fibrele sunt un tratament eficient pentru hemoroizii simptomatici. După creșterea aportului de fibre, simptomele persistente au scăzut cu 47%, în timp ce sângerarea a scăzut cu 50%, conform unui studiu denumit „Fibre pentru tratamentul complicațiilor hemoroizilor”, realizat de Pablo Alonso-Coello și publicat în Jurnalul American al Gastroenterologiei.
Antiinflamatoarele sunt tratamente necesare și eficiente în cazul hemoroizilor, deoarece elimină unul dintre principalele simptome.
Inflamația, care este un model de răspuns la leziuni, implică acumularea de celule și exsudate în țesuturile iritate, ceea ce permite protecția împotriva altor leziuni.
Aceasta poate fi tratată prin administrarea unor substanțe antiinflamatoare, fie pe cale orală, fie topic sau pe cale rectală. Un exemplu de astfel de substanță este escina, componenta activă din Aesculus hippocastanum, castanul sălbatic, care la rândul său a fost folosit ca medicament tradițional timp de secole și este încă utilizat pentru tratarea anumitor afecțiuni, inclusiv a hemoroizilor.
Efectele antiinflamatorii și antiedematoase ale escinei au fost studiate timp de mai mulți ani în modelele preclinice. Date mai recente confirmă proprietățile antiinflamatorii ale escinei în reducerea permeabilității vasculare în țesuturile inflamate, inhibând astfel formarea edemelor. Capacitatea escinei de a preveni perturbarea indusă de hipoxia expresiei și distribuției normale a moleculei de adeziune a celulelor endoteliale plachetare, poate contribui la explicarea efectului său protector asupra permeabilității vaselor de sânge.
Mai multe decenii de cercetări au demonstrat proprietățile antiinflamatorii, antiedematoase, venotonice și protectoare endoteliale ale escinei și au pus în lumină mecanismele de bază prin care escina exercită aceste efecte, conform analizei realizate în anul 2019, de către Luca Gallelli, „Escina: o analiză a proprietăților sale antiedematoase, antiinflamatorii și venotonice”.
Hemoroizii se vindecă în câteva zile sau săptămâni, în funcție de gravitatea lor. De cele mai multe ori, simptomele dispar după câteva zile, uneori chiar 5 zile, chiar și fără tratament. Cu toate acestea, dacă simptomele nu se ameliorează după o săptămână de tratament efectuat la domiciliu, este necesar un consult de specialitate.
Da, hemoroizii se pot vindeca și în 48 de ore, prin folosirea unui tratament adecvat, bazat pe substanțe antiinflamatoare, cicatrizante și regenerante, fie aplicate sub formă de creme și unguente, fie sub formă de supozitoare, fie administrate pe cale orală, ca medicamente ori prin consumul de ceaiuri.