Afectiunile Ano-Rectale

Cele Mai Bune Supozitoare Pentru Hemoroizi: Verificate & Testate De Proctolog

Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 29/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Cele mai bune supozitoare pentru hemoroizi sunt cele care conțin ingrediente active ce posedă efectele terapeutice necesare ameliorării și tratării simptomelor asociate acestora.

Supozitoarele sunt o formă de dozare solidă medicamentoasă destinată introducerii în orificiile organismului. Medicamentele administrate prin intermediul supozitoarelor cu scopul de a ajunge în venele hemoroidale inferioare și medii sunt absorbite rapid și eficient. Acest lucru se datorează procesului de osmoză care permite ca medicamentul să se transfere din vehiculul din supozitoare prin membrana rectului și în venele hemoroidale. Cu cât concentrația și solubilitatea sunt mai mari, cu atât este mai eficient transferul de medicament.

Cele mai bune supozitoare pentru hemoroizi sunt:

 1. AnuSol Supozitoare
 2. HemoTreat H Supozitoare
 3. Proctinum Supozitoare
 4. Procto-Glyvenol Supozitoare

Supozitoarele au efect astringent, vasoconstrictor, antiseptic și antiinflamator și, de aceea, sunt eficiente în cazul hemoroizilor. Acestea trebuie să conțină hamamelis, aloe vera, arbore de ceai și dobesilat de calciu pentru a avea efectele dorite.

Chiar dacă sunt recomandate în cazul hemoroizilor interni, supozitoarele pot fi folosite cu succes și pentru hemoroizii externi.

AnuSol Supozitoare

Supozitoarele AnuSol sunt un tip de medicament utilizat pentru a trata iritația și mâncărimea cauzate de hemoroizii interni, în maxim o săptămână de la începerea tratamentului.

Acestea conțin oxid de zinc și oxid de bismut, cu proprietăți astringente și antiseptice asupra venelor dilatate, dar și hidrocortizon, un corticosteroid ce are proprietăți antiinflamatoare.

 • Tip: Supozitor
 • Ingrediente active: Oxid de zinc, oxid de bismut, balsam de Peru
 • Doză: de 1-3 ori pe zi
 • Utilizare: hemoroizi interni și externi, fisuri anale, leziuni, furnicături
 • Simptome tratate: iritație, mâncărime

HemoTreat H Supozitoare

HemoTreat H supozitoare sunt medicamente utilizate pentru tratarea hemoroizilor interni, acționând prin micșorarea dimensiunilor nodulilor hemoroidali, ameliorarea durerii, a inflamației și a mâncărimii. De asemenea, acestea pot restabili funcția mucoasei anale.

Tratamentul cu HemoTreat H a avut efecte pozitive în 97% dintre cazuri, conform unui studiu clinic, condus de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în colaborare cu Centrul Medical Irina. Eficiența se datorează ingredientelor active naturale, precum aloe vera care are efect antiinflamator, antiviral și de vindecare a rănilor, datorită saponinelor, giberelinelor și a acizilor grași din compoziție.

De asemenea, conține extract de gălbenele, ce conține taninuri și triterpene cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice, extract de coada șoricelului, cu efect hemostatic datorat taninurilor și flavonoidelor, dar și extract de cuișoare, antibacterian, antifungic, analgezic și antiseptic, care este bogat în antioxidanți, acizi grași și fibre.

 • Tip: Supozitor
 • Ingrediente active: Aloe vera, Gălbenele, Coada șoricelului, Cuișoare
 • Doză: de 2 ori pe zi, timp de 5-7 zile
 • Utilizare: hemoroizi de gradul I-III, fisuri anale
 • Simptome tratate: inflamație, durere, prurit anal

Proctinum Supozitoare

Supozitoarele Proctinum sunt un dispozitiv medical utilizat pentru a hidrata și proteja mucoasa canalului anorectal, fiind pe bază de acid hialuronic, ce ajută la regenerarea și vindecarea țesuturilor.

Acidul hialuronic contribuie la protecția fizică a mucoasei anale și rectale, la stabilizarea țesuturilor intracelulare și la restructurarea țesuturilor conjunctive, motiv pentru care este eficient în vindecarea pielii perianale afectate de boala hemoroidală.

 • Tip: Supozitor
 • Ingrediente active: Acid hialuronic
 • Doză: o dată pe zi, timp de 5-10 zile
 • Utilizare: hemoroizi interni și externi, fisuri anale, rupturi, după intervenții chirurgicale proctologice, radioterapie
 • Simptome tratate: inflamație, prurit anal, edem, iritație

Procto-Glyvenol Supozitoare

Procto-Glyvenol supozitoare sunt medicamente recomandate pentru ameliorarea durerii, usturimii și a mâncărimii asociate cu boala hemoroidală. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și anestezice, reducând permeabilitatea capilară și crescând tonusul vascular.

Supozitoarele sunt pe bază de tribenozidă, un antiinflamator și vasoprotector ce acționează asupra vaselor mici de sânge și de lidocaină, un anestezic local ce acționează rapid, prin calmarea durerii, a usturimii și a pruritului anal.

 • Tip: Supozitor
 • Ingrediente active: tribenozida, lidocaina
 • Doză: de 1-2 ori pe zi
 • Utilizare: hemoroizi interni și externi
 • Simptome tratate: usturime, durere, prurit

Cum acționează supozitoarele pentru hemoroizi?

Supozitoarele pentru hemoroizi acționează prin micșorarea vaselor de sânge inflamate și prin calmarea durerii hemoroizilor interni și externi. Acestea sunt un preparat medicamentos solid ce trebuie introdus intrarectal, unde se dizolvă și este absorbit de mucoasa rectului. Cel mai adesea sunt o combinație între un ulei sau o cremă și un medicament.

Caracteristicile modului prin care supozitoarele ajută hemoroizii sunt:

 • Efectele antiinflamatoare – supozitoarele antiinflamatorii sunt folosite pentru a îmbunătăți simptomele hemoroizilor. Rațiunea utilizării lor este că inflamația este factorul declanșator al sângerării rectale și contribuie la durerea anală și iritarea pielii perianale.
 • Efectele astringente – supozitoarele astringente fac ca celulele pielii anale să se aglomereze, uscând pielea și ameliorând astfel senzația de arsură și mâncărime. Efectul astringent, de eliminare a apei din țesuturi, este datorat în principal hamamelisului.
 • Efectele vasoconstrictoare – supozitoarele vasoconstrictoare pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor, micșorând vasele de sânge și reducând astfel congestia hemoroidală. Astfel este tratată inflamația care cauzează durere, mâncărime și iritație.
 • Efectele antiseptice – supozitoarele antiseptice mențin zona curată și previn infecțiile, pielea anală și perianală fiind sensibile la o varietate de organisme datorită zonei foarte contaminate. Oxidul de zinc din componența unor supozitoare formează o barieră protectoare peste hemoroizi, împotriva iritațiilor.

Ingredientele de căutat în supozitoarele pentru hemoroizi

Ingredientele de căutat în supozitoarele pentru hemoroizi sunt substanțele active cu efecte terapeutice eficiente în tratarea simptomelor. Astfel de substanțe active se regăsesc în extractele din plante medicinale, arbori, arbuști și alte substanțe chimice.

Ingredientele de bază ale supozitoarelor pentru hemoroizi sunt:

 • Hamamelisul – este un arbore cu frunze caduce și are o lungă istorie de utilizare în scopuri medicinale. Acesta conține, ca substanțe active, taninuri, acidul galic, gallocatechina și epigallocatechina. Formulările care conțin distilat de hamamelis au în principal efecte antiinflamatoare, hidratante și de stabilizare a barierei cutanate deoarece exercită un efect pleiotropic și asupra keratinocitelor, provocând perturbarea echilibrului proliferare-diferențiere, favorizând astfel grosimea pielii și compromițând vindecarea rănilor și bariera cutanată.
 • Aloe vera – este o xerofită suculentă perenă care dezvoltă țesuturi de stocare a apei în frunze și conține polizaharide și alte 75 de ingrediente active în gelul frunzelor. Gelul de Aloe vera conține o glicoproteină cu activitate în promovarea proliferării celulare, în timp ce într-un studiu de cercetare s-a constatat că îmbunătățește vindecarea rănilor prin creșterea aportului de sânge, ceea ce a crescut oxigenarea. Acesta are și efecte antiinflamatorii, prin inhibarea ciclooxigenazei și reducerea activității prostaglandinei E2.
 • Arborele de ceai – uleiul esențial distilat cu aburi din M. alternifolia este bine cunoscut pentru proprietățile sale medicinale, fiind compus din hidrocarburi terpenice, în principal monoterpene, sesquiterpene și alcooli asociați acestora. Uleiul de arbore de ceai ajută la vindecarea rănilor provocate de bacterii. Nouă din zece persoane care au folosit uleiul, concomitent cu tratamentul convențional, au prezentat o scădere a timpului de vindecare în comparație cu tratamentul convențional folosit singur, potrivit studiului „Efectul uleiului de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) asupra vindecării rănilor folosind un model de pansament”, realizat de Karen B. Chin, în anul 2013. Arborele de ceai are acțiune antiinflamatoare datorită terpinen-4-olului care s-a demonstrat a fi responsabil pentru reducerea producției de mediatori inflamatori.
 • Dobesilatul de calciu sau 2,5-dihidroxibenzen-sulfonatul de calciu – este un vasoprotector și venotonic care inhibă permeabilitatea capilară indusă de substanțele vaso-active ca serotonina, histamina și bradikinina. Acționează asupra microcirculației prin reducerea agregării plachetare, deoarece inhibă parțial 6-oxoprostaglandina (PG) F1α, PGF2α, PGF2 și tromboxanul B2

Supozitoarele funcționează doar la hemoroizi interni?

Nu, supozitoarele nu funcționează doar la hemoroizi interni. Presupunerea că aceștia ar funcționa doar în cazul hemoroizilor interni provine de la faptul că acestea se introduc în anus. Supozitoarele însă sunt eficiente și în cazul hemoroizilor externi deoarece fluxul sangvin absoarbe rapid medicamentul și îl distribuie către toate țesuturile afectate.

Supozitoarele sunt eficiente pentru hemoroizii care sângerează?

Da, supozitoarele sunt eficiente pentru hemoroizii care sângerează. Chiar dacă acestea pot intra direct în sânge și își pierd din potență, supozitoarele pot ameliora sângerarea rectală. Astfel de dispozitive medicale conțin, ca substanțe active antiinflamatoare, diclofenacul sodic și mesalazina.

Care este cel mai bun unguent pentru hemoroizi externi?

Cel mai bun unguent pentru hemoroizi externi este HemoLift sau AnuSol, ce conțin substanțe active cu efecte terapeutice puternice și eficiente în tratarea disconfortului, durerii, pruritului, sângerării și inflamației cauzate de aceștia. Cel mai bun unguent pentru hemoroizi in anul 2023 a fost votat HemoLift iar in 2022 AnuSol.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?