Afectiunile Ano-Rectale

5 Antiinflamatoare Puternice Pentru Hemoroizi

ANTIINFLAMATOARE PENTRU HEMOROIZI
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 18/01/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Antiinflamatoarele sunt medicamente ce conțin o substanță ce scade inflamația din organism, care se poate manifesta prin umflături, roșeață și dureri. Această substanță are, de asemenea, rolul de a opri acțiunea agenților inflamatori din organism.

Cele mai utilizate substanțe antiinflamatoare în tratamentul hemoroizilor sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, acidul acetilsalicilic, fracția flavonoidă micronizată purificată, hidrocortizonul acetat și mesalazina. Acestea se pot aplica sub forma unor creme sau unguente ori administrate ca suplimente, fiind o soluție eficientă pentru tratarea inflamației hemoroizilor.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt o clasă de medicamente utilizate pentru a trata durerea, febra și multe alte procese inflamatorii. Ele au o utilitate mare in tratarea hemoroizilor prin efect antialgic si reducerea inflamatiei la nivelul peretilor venelor hemoroidale.

Principalul mecanism de acțiune al AINS constă în inhibarea enzimei ciclooxigenază (COX). Această enzimă este necesară pentru a transforma acidul arahidonic în tromboxani, prostaglandine și prostacicline.

Efectele terapeutice ale AINS sunt atribuite lipsei acestor eicosanoizi. Mai exact, tromboxanii joacă un rol în aderența plachetară, prostaglandinele provoacă vasodilatație, cresc punctul de setare al temperaturii în hipotalamus și joacă un rol în antinocicepție.

Inflamația hemoroizilor este cauzată, în principal, de presiunea exagerată de la nivelul canalului anorectal si suferinta peretilor la nivelul vaselor hemoroidale. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, ajută la scăderea umflăturii și a durerii cauzate de această inflamație, însă trebuie evitate dacă este însoțită de sângerare, deoarece pot agrava sângerarea.

Acidul acetilsalicilic

Acidul acetilsalicilic poate fi utilizat în cazul bolii hemoroidale, fiind un acid din clasa acizilor benzoici, precum acidul salicilic, în care hidrogenul atașat la gruparea hidroxi-fenolică a fost înlocuit cu o grupare acetoxi-. Acesta este un medicament antiinflamator nesteroidian, ce acționează ca un inhibitor al ciclooxigenazei.

Efectul analgezic este legat atât de scăderea sintezei de prostaglandine în sistemul nervos central, cât și în afara acestuia.

Pe de altă parte, efectul antiinflamator pare să se datoreze în principal blocării proceselor inflamatorii în pereții vaselor sangvine fără implicarea ciclooxigenazei, deși blocarea sintezei de prostaglandine are, de asemenea, același efect.

Acidul acetilsalicilic aplicat extern, prin creme, poate trata hemoroizii interni și externi, dar și fisurile anale, odată cu ameliorarea durerii cauzate de inflamare și a pruritului cauzat de secrețiile de mucus. De asemenea, nu trebuie administrat sub nicio formă dacă simptomele sunt însoțite de sângerare, deoarece o poate agrava.

Acidul acetilsalicilic sau aspirina a fost prima substanță antiinflamatoare nesteroidiană descoperită, putând fi achiziționată fără prescripție medicală.

Fracția flavonoidă micronizată purificată (MPFF)

În cazul hemoroizilor interni acuți, de gradul I și II sau ai celor cronici, fracția flavonoidă micronizată și purificată poate reduce durata, frecvența și intensitatea simptomelor.

Fracția flavonoidă micronizată purificată este un medicament flebotropic oral ce conține 90% diosmină micronizată și 10% hesperidină. Diosmina este obținută din hesperidină și micronizată pentru a crește absorbția. Aceasta are diverse roluri, de la îmbunătățirea tonusului venos, drenajul limfatic și până la reducerea hiperpermeabilității capilare prin protejarea microcirculației de procesele inflamatorii.

 Prin reducerea unor molecule de adeziune endotelială, MPFF poate inactiva, opri migrarea și adeziunea leucocitelor, motiv pentru care se produce o scădere a concentrației mediatorilor inflamatorii și, prin urmare, scăderea hiperpermeabilității capilare.

În cadrul a două studii dublu-orb, tratamentul cu MPFF de 500 mg, administrat de două ori pe zi, timp de 60 sau 83 de zile, a redus frecvența, durata și severitatea simptomelor hemoroidale acute la pacienții cu simptome cronice de hemoroizi, comparativ cu placebo. Recidivele de sângerare au fost prevenite la 18-36% mai mulți pacienți care au primit MPFF decât la cei care au primit placebo. MPFF a tratat, de asemenea, în mod eficient simptomele și semnele hemoroizilor cronici, conform studiului „Fracție flavonoidă micronizată purificată: o analiză a utilizării sale în insuficiența venoasă cronică, ulcerele venoase și hemoroizi”., realizat de Katherine A. Lyseng-Williamson, în anul 2003.

Hidrocortizon acetat

Acetatul de hidrocortizon este forma sintetică a esterului acetat de hidrocortizon, un corticosteroid cu proprietăți antiinflamatorii, eficient în tratarea patologiilor ce determina reactii imune si inflamatorii ale organismului.

Medicamentul este recomandat pentru ameliorarea manifestărilor inflamatorii și pruriginoase ale dermatozelor care răspund la corticosteroizi.. Astfel, boala hemoroidala poate beneficia de asemenea de efectele terapeutice ale corticosteroizilor.

Corticosteroizii sunt utilizați în bolile autoimune sau afectiunile ce determina un raspuns imun puternic din partea organismului. Astfel, hidrocortizonul poate fi eficient în tratamentul hemoroizilor, având capacitatea de a reduce inflamația și de a calma iritația, mâncărimea și roșeața de la nivelul anusului.

Mesalazina (Acidul 5-aminosalicilic (5-ASA))

Acidul 5-aminosalicilic reduce intensitatea durerii, sângerării, tenesmului și congestia plexului venos hemoroidal, datorită activității sale antiinflamatorii.

5-ASA este un medicament amino-salicilat pentru intestin, care este metabolizat în intestin și care își exercită acțiunea predominant în acea zonă, scăzând numărul efectelor secundare sistemice.

Mecanismul de acțiune ca medicament antiinflamator este divers. Se pare că acționează local pe mucoasa colonică și reduce inflamația printr-o varietate de procese antiinflamatorii.

O ipoteză referitoare la mecanismul de acțiune este că 5-ASA activează o clasă sintetică de receptori nucleari, care au rol în reglarea inflamației intestinale, prevenind și apariția hemoroizilor. De asemenea, se pare că 5-ASA inhibă mediatorii lipoxigenazei și ciclooxigenazei, fiind și un puternic antioxidant. Aceste ipoteze au fost detaliate în cadrul studiului „Mesalazina în boala inflamatorie intestinală: Un subiect la modă din nou?”, efectuat de Marietta Iacucci et al., în anul 2010.

Astfel, tratând bolile inflamatorii intestinale, mesalazina previne apariția hemoroizilor și agravarea lor, fiind un puternic antiinflamator.

Care sunt cele mai bune produse pentru inflamația hemoroizilor?

Cele mai bune produse pentru inflamația hemoroizilor sunt fracția de flavonoide micronizată și purificată și antiinflamatoarele nesteroidiene. Acestea sunt substante active care pot acționa prin multiple căi, fiind capabile să vindece și amelioreze o serie de simptome asociate hemoroizilor, precum reducerea inflamației, sângerării sau pruritului.

Alte inflamatoare naturale si eficiente sunt:

  • Propolisul, care scade producția de interleukină 10 și inhibă citokinele proinflamatorii.
  • Păpădia, care conține taraxasterol, un compus cunoscut pentru faptul că are proprietăți antioxidante semnificative care combat inflamația.
  • Musetelul, care contine substantele flavonoide care poat reduce inflamatia locala

Ce altceva pot face pentru a scădea inflamația hemoroizilor?

Pentru a scădea inflamația hemoroizilor mai pot fi efectuate diverse tratamente naturiste, leacuri bătrânești care s-au dovedit a fi eficiente. Printre acestea se numără băile de șezut care relaxează sfincterul anal, aplicarea unor comprese reci cu cartof ras care ameliorează disconfortul, consumul unor ceaiuri pe bază de extracte de plante cu acțiune antiinflamatoare pentru a scădea inflamația sau creșterea aportului de fibre, care ajută la grăbirea mișcărilor intestinale și înmuierea scaunelor, prevenind constipația.

Ce pot face dacă inflamația este însoțită și de sângerări?

Dacă inflamația este însoțită de sângerări puteți folosi supozitoare cu diclofenac sodic, pentru a reduce inflamația, puteți aplica creme cu păpădie și mușețel, extracte ce reduc inflamația sau puteți consuma ceaiuri cu coada șoricelului, care ajută la fibrozarea hemoroizilor, sau cu sunătoare, care grăbește vindecarea rănilor. De asemenea, administrarea pastilelor cu acțiune hemostatică este un mod eficient de tratare a hemoroizilor inflamați care sângerează. Acestea pot fi pe bază de ghimpe-pădureț sau fracții flavonoide micronizate și purificate.

Este important să nu administrați tratament pe bază de antiinflamatoare nesteroidiene, deoarece acestea pot agrava sângerarea.           

Pentru a opri sângerarea și a reduce inflamația pe termen lung, este recomandată dieta cu un conținut bogat de fibre, pentru a preveni constipația.

 Dacă aceste metode de tratament nu au reușit să stopeze sângerarea hemoroizilor, atunci se poate apela la intervenții chirurgicale, precum scleroterapia, care este o intervenție minim-invazivă, prin care hemoroidul este injectat cu o substanță cicatrizantă.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

One thought on “5 Antiinflamatoare Puternice Pentru Hemoroizi

  1. Buna ziua,nu inteleg din articol daca antiinflamtoriile nesteroidiene sunt imdicate in tratarea hemoroizilor. La inceputul articolului scrie ca da, la sfarsit Nu! Deci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?