Antibioticele folosite în cazul bolii hemoroidale au rolul de a eradica infecția, pentru a permite țesutului să se vindece fără a fi necesară o intervenție chirurgicală. De cele mai multe ori, doxiciclina este cel mai utilizat antibiotic pentru hemoroizii complicati.
Acestea se regăsesc sub diverse forme și pot fi utilizate în funcție de gravitatea inflamației sau de preferințele pacienților. Atât supozitoarele, cât și cremele sau medicamentele orale ce conțin antibiotic sunt eficiente în oprirea înmulțirii și răspândirii bacteriilor.
Administrarea antibioticelor in boala hemoroidala este contraindicata in mod profilactic si trebuie luata in considerare doar la recomandarea medicului curant.
Supozitoare cu antibiotic pentru hemoroizi
Supozitoarele sunt medicamente solide ce se introduc în orificiile organismului, unde se dizolvă, substanța activă distribuindu-se local sau sistemic.
Acestea se absorb direct în fluxul sangvin într-o concentrație mult mai mare decât antibioticele orale și, tocmai de aceea, sunt mult mai eficiente.
Supozitoarele cu antibiotic conțin, de obicei, o substanță anestezică și un steroid, pentru a avea o acțiune completă asupra simptomelor hemoroizilor inflamați, precum scăderea durerii, inflamației și prevenirea și tratarea infecției.
Supozitoarele cu antibiotic pentru hemoroizi sunt: novocalmin, clafen, indometacin.
Cremă cu antibiotic pentru hemoroizi
Cremele și unguentele sunt medicamente cu administrare topică, ce au capacitatea de a reduce dintre cele mai inconfortabile simptome ale hemoroizilor, precum durerea, inflamația sau sângerarea.
Cremele cu antibiotic sunt folosite pentru a preveni infectarea țesutului hemoroidal sau pentru a trata o infecție deja existentă. Acestea au avantajul de a fi ușor de folosit, au o absorbție rapidă și ameliorează rapid simptomele.
Cremele cu antibiotic pentru hemoroizi sunt: hemorzon, clotrimazol, levomecol și nidoflor.
Antibiotice orale pentru hemoroizi
Antibioticele orale sunt medicamente ce au capacitatea de a opri reproducerea florei patogene și de a distruge bacteriile dintr-o infecție existentă. Acestea sunt prescrise de către medic doar dacă există suspiciunea de infecție sau o infecție vizibilă, ori dacă există un tromb ce se poate infecta.
Dintre cele mai utilizate antibiotice pentru hemoroizi fac parte: doxicilina, amoxicilina, tetraciclina, azitromicina, levomicol, metronidazol și monural.
Efectele secundare ale antibioticelor
Efectele secundare ale antibioticelor pot fi ușoare, fără să creeze disconfort, sau mai grave, caz în care este recomandată întreruperea tratamentului și prescrierea unui antibiotic mai ușor.
Printre cele mai frecvente efecte secundare ale antibioticelor se numără:
-
Diaree
-
Amețeală
-
Iritații ale pielii
-
Dificultăți respiratorii
-
Reacții alergice
-
Dificultăți la urinare.
Cum să preveniți un hemoroid infectat?
Un hemoroid infectat este prevenit printr-o igienă riguroasă, un stil de viață sănătos, cu mișcare regulată și evitarea statului în șezut ore în șir, dar și prin evitarea sporturilor grele și a încordării în timpul mișcărilor intestinale.
Antibioticele se folosesc după operatii?
Da, antibioticele se folosesc după orice interventie chirurgicala pentru a prevenii posibile infectii. In cazul hemoroidectomiilor, fiind o zona contaminata constant cu materii fecale este necesara o igiena riguroasa si tratament antibiotic profilactic post-operator la indicatia medicului curant.