Afectiunile Ano-Rectale

Regim Alimentar Pentru Hemoroizi: Ce Alimente Trebuiesc Adaugate In Dieta

Regim Alimentar Pentru Hemoroizi
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 26/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Pacienții ce suferă de boală hemoroidală trebuie să acorde o deosebită atenție alimentației. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți, poate să prevină, dar și să trateze hemoroizii.

Alimentele recomandate sunt cele ce conțin multe fibre, precum fructele, legumele și cerealele. Trebuie evitate alimentele picante, procesate, lactatele, alcoolul și cofeina, deoarece acestea pot provoca inflamații și constipație.

De asemenea, tratamentul cu suplimente pe bază de fier nu este indicat, deoarece provoacă iritații ale mucoasei intestinale și constipație.

În ajutorul alimentației vin alte metode de tratament, pentru a grăbi vindecarea hemoroizilor, precum băile de șezut, medicamentele, cremele și unguentele sau, în cazuri mai severe, intervențiile chirurgicale.

Ce trebuie să mâncați când aveți hemoroizi?

Dacă suferi de boala hemoroidală trebuie să ai o dietă echilibrată, bogată mai ales în fructe, cereale și legume și să eviți pe cât posibil alimentele procesate, acestea fiind un potențial factor declanșator al constipației. De asemenea, este foarte importantă hidratarea, fiind necesară consumarea a peste 2 litri de apă pe zi.

Un alt pas extrem de important este introducerea sau creșterea aportului de fibre alimentare, pentru ca scaunul să fie moale și ușor de eliminat. În prezent, deoarece există tendința crescută de a consuma mai multe alimente rafinate, carne și fast-food, multe persoane suferă de constipație, din cauza tranzitului îngreunat.

Fibre

Fibrele trebuie consumate de către pacienții care suferă de hemoroizi datorită capacității lor de a regla tranzitul intestinal.

Fibrele alimentare sunt componente ale plantelor care au o rezistență crescută împotriva enzimelor digestive umane. Fibrele sunt alcătuite din 2 componente: componenta hidrosolubilă (nestructurală) și componenta insolubilă (structurală). Între acestea două, fibrele insolubile par să aibă cel mai mare impact asupra frecvenței și a producției de materii fecale.

Dintre toate efectele benefice ale fibrelor alimentare, cel mai cunoscut și important este efectul asupra motilității intestinale și prevenirii constipației, inclusiv duritatea scaunului, frecvența defecației și efortul de a defeca.

Alimentele bogate în fibre sunt merele, perele, zmeura, avocado, mazărea, broccoli, conopida, cartofii, fulgii de ovăz, orezul brun și semințele de in.

Doza zilnică recomandată de fibre este între 20 și 35 de grame, în funcție de vârstă, sex și greutate corporală. Dieta bogată în fibre nu numai că ajută la ameliorarea simptomelor asociate hemoroizilor, ci este eficientă și în prevenirea acestora.

Fructe

Fructele sunt alimente extrem de sănătoase și trebuie introduse în dieta zilnică a celor care suferă de boală hemoroidală. Este recomandat consumul a uneia sau a două fructe de sezon pe zi, în funcție de activitatea fizică a fiecăruia.

Acestea sunt obligatorii într-o dietă echilibrată datorită multiplelor proprietăți benefice pe care le au asupra organismului uman. Sunt bogate în vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina E sau vitaminele B, potasiu, magneziu sau mangan, în substanțe antioxidante.

Fructe bogate în fibre sunt: perele, care conțin 3.1 grame de fibre, căpșunile, care au 2 grame de fibre, merele, cu 2.4 grame de fibre, zmeura, care conține 6.5 grame și bananele, cu 2.6 grame de fibre. Cantitățile de fibre menționate sunt găsite în 100 grame de fruct.

Cereale

Cerealele sunt o sursă de fibre alimentare, motiv pentru care sunt indicate în cazul hemoroizilor.

Consumul de cereale furnizează carbohidrați complecși, inclusiv proteine. De obicei, acestea sunt sărace în grăsimi, bogate în nutrienți și, în majoritatea cazurilor, conțin multe vitamine și minerale esențiale, precum vitamina D și calciul, magneziul și potasiul.

Cerealele au puține calorii, având o structură complexă care menține senzația de sațietate pentru mai mult timp și ajută la o mișcare intestinală sănătoasă, astfel prevenindu-se constipația.

Cereale bogate în fibre și conținutul lor de fibre per suta de grame, sunt: orzul, cu 17 grame, ovăzul, cu 15.4 grame, porumbul, cu 2.4 grame, hrișca, cu 10 grame și orezul brun, cu 7.9 grame.

Legume

Legumele nu trebuie să lipsească din alimentația pacienților care se confruntă cu hemoroizi. Bogate în antioxidanți, fibre, vitamine și minerale esențiale, o dietă bogată în legume este benefică pentru organismul uman. Legumele conțin vitamina K, C, B6, fier, potasiu, magneziu, beta-caroten și folați.

Este recomandat consumul zilnic a 500 grame de legume, prin care poate fi prevenită constipația și diareea dacă acestea sunt bogate în fibre.

Legumele bogate în fibre sunt: broccoli, care conține 2.6 grame de fibre, morcovii, care conțin 2.8 grame de fibre, sfecla roșie, care are 2 grame, anghinarea, cu 5.4 grame de fibre și varza de Bruxelles, cu un conținut de 3.8 grame. Aceste cantități se regăsesc în 100 grame de legumă.

Alimente bogate în fitochimicale

Alimentele bogate în fitochimicale contribuie la ameliorarea simptomelor asociate hemoroizilor, datorită concentrațiilor mari de flavonoide antiinflamatoare și fibre.

Substanțele fitochimice sunt substanțe chimice care se găsesc în plante și care protejează împotriva bacteriilor, virușilor și ciupercilor.

Acțiunea substanțelor fitochimice variază în funcție de culoarea și tipul de aliment. Ele pot funcționa ca antioxidanți sau protectori ai nutrienților, sau pot preveni formarea de agenți cancerigeni.

Fitochimicalele importante pentru sănătate sunt polifenolii, flavonoidele,

izoflavonoidele, fitoestrogenii, terpenoidele, fitosterolii și fibrele și se găsesc în alimente precum broccoli, pere, spanac, morcovi sau soia.

Ce ar trebui să evit să mănânc dacă am hemoroizi?

Dacă ai hemoroizi ar trebui să eviți consumul de alimente procesate, produse lactate, carne, fast food, dar și de cafeină și alcool.

Ce ar trebui să eviți dacă suferi de boala hemoroidală:

  • Mâncarea picantă – acestea provoacă iritații și uneori produc simptome similare hemoroizilor. Acestea pot agrava simptomele ulcerelor, ceea ce poate duce la sângerări. Dacă există constipație, acestea pot provoca contracții musculare în intestin, împiedicând mișcările intestinale.
  • Alimentele procesate – acestea sunt pline de zaharuri și sare care cauzează deshidratare și inflamații, ceea ce ar agrava hemoroizii. Carnea procesată conține sodiu și conservanți care pot, de asemenea, să agraveze boala hemoroidală.
  • Cofeina – crește presiunea în venele hemoroidale și poate provoca efecte secundare gastrointestinale. Reducerea consumului de cofeină ajută la diminuarea disconfortului provocat de hemoroizi.
  • Alcoolul – poate scădea fluxul sangvin și crește presiunea în venele hemoroidale. De asemenea, poate duce la creșterea circumferinței taliei, care a fost identificată ca un factor de risc pentru hemoroizi.

Ce suplimente nu sunt recomandate?

Suplimentele care nu sunt recomandate sunt cele pe bază de fier. Unul dintre efectele secundare majore ale suplimentelor de fier este că pot provoca iritații intestinale și constipație, mai ales în cazul femeilor și al persoanelor în vârstă. De asemenea, poate provoca diaree, care poate agrava hemoroizii deja existenți.

Ce ale tratamente există pentru hemoroizi?

Hemoroizii pot fi tratați prin diferite metode, conservative sau chirurgicale. Printre metodele conservative se numără baile de sezut, aplicarea cremelor, administrarea medicamentelor cat si interventiile chirurgicale.

Ale Tratamente pentru hemoroizi sunt:

Băile de șezut

Acestea se realizează prin scufundarea anusului în apă fierbinte, timp de 3-4 minute. Ca efecte, vor fi observare relaxarea musculaturii și îmbunătățirea circulației sangvine, scăderea presiunii anale și ajută la păstrarea unei igiene corecte.

Cremele și unguentele

Acestea vindecă țesutul inflamat, scade senzația de mâncărime și ameliorează disconfortul, datorită substanțelor antiinflamatoare și analgezice, precum acidul hialuronic, hamamelisul, ghimpele-pădureț sau mușețelul.

Medicamentele

Tratamentele orale au efect doar în stadiul incipient al bolii, tratând

inflamația și diminuând simptomele prin reducerea disconfortului. Acestea sunt, de cele mai multe ori, fabricate din extracte de plante cu proprietăți benefice în tratamentul hemoroizilor.

Intervențiile chirurgicale

Intervențiile chirurgicale pot fi metode eficiente de tratare a hemoroizilor, mai ales în cazul în care simptomele sunt severe și tratamentele conservative nu au avut efect.

Acestea pot fi atât invazive, precum hemoroidectomia și hemoroidopexia, cât și minim-invazive, precum ligaturarea cu benzi elastice, scleroterapia și coagularea cu infraroșu.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?