Proctita reprezintă inflamația zonei perianale, însoțită de disconfort, sângerare rectală și secreții și poate fi acută sau cronică.
Simptomele proctitei includ durere, sângerare, tenesme, constipație sau diaree și sunt cauzate de afecțiuni gastrointestinale, infecții sau diverse proceduri medicale, ce pot fi diagnosticate prin examene rectale sau alte teste, precum sigmoidoscopia, anoscopia sau proctoscopia.
Tratamentul este ales în funcție de cauza proctitei, incluzând medicamente, precum antibioticele, corticosteroizii sau imunomodulatoarele, sau modificări ale dietei.
Complicațiile proctitei includ apariția anemiei, a fistulelor sau a ulcerelor, din cauza inflamației continue.
Ce este proctita?
Proctita este o inflamație a anusului și a mucoasei rectului, care poate provoca disconfort, sângerări și secreții de mucus sau puroi. Această afecțiune este adesea un efect secundar al tratamentului sau un simptom al unei boli mai generalizate.
Care sunt tipurile de proctita?
Proctita poate fi de două tipuri, și anume cronică sau acută, în funcție de cauză. Astfel, infecțiile cu transmitere sexuală pot provoca proctită infecțioasă, radioterapia, proctită prin radiații, iar colita ulcerativă, proctită ulcerativă.
Tipurile proctitei sunt:
Acută – Proctita acută apare brusc și este temporară.
Cronică – Proctita cronică este de lungă durată.
Care sunt Simptome proctitei?
Simptomele proctitei apar, în primă fază, în timpul mișcărilor intestinale, prin sensibilitate, arsuri, crampe sau sângerări și mucus.
Simptomele proctitei sunt:
Durere anorectală
Durere în abdomenul inferior
Sânge sau mucus în scaun
Tenesme
Dischezie
Constipație
Diaree
Senzația continuă de a defeca.
Care sunt cauzele proctitei?
Cauzele proctitei sunt diverse, precum afecțiuni gastrointestinale, infecții sau efectuarea unor proceduri.
Printre cauzele proctitei se numără:
Boala inflamatorie intestinală – Boala Crohn și colita ulcerativă provoacă inflamații cronice în diferite părți ale intestinelor. Până la 30% dintre persoanele afectate de o boală inflamatorie intestinală suferă de inflamație, în primul rând, la nivelul rectului.
Infecțiile cu transmitere sexuală – Infecțiile virale și bacteriene transmise pe cale sexuală pot ajunge în rect prin anus, inclusiv cele cauzate de gonoree, chlamydia, sifilis sau HPV, cauzând inflamații ale rectului.
Infecțiile gastrointestinale – Infecțiile bacteriene care cauzează toxiinfecții alimentare, precum Salmonella, Shigella sau Clostridium, pot afecta ocazional rectul, provocând inflamații.
Terapia cu radiații pentru cancer – Radioterapia pentru cancer poate provoca mucozită de radiații în orice parte a tractului gastrointestinal, provocând inflamarea mucoasei. Proctita de iradiere poate fi provocată de radiațiile ațintite asupra zonei pelvine.
Proctita eozinofilă – Eozinofilia apare atunci când organismul produce un număr anormal de mare de celule albe în sânge, elemente celulare ce ajută sistemul imunitar să producă un răspuns inflamator. În cazul tulburărilor gastrointestinale eozinofile, sistemul imunitar trimite un număr exagerat de mare de eozinofile într-o parte a tractului gastrointestinal unde provoacă o inflamație. Cercetătorii cred că ar putea fi o reacție alergică exagerată produsă de alimente.
Cum se diagnosticheaza proctita?
Proctita poate fi diagnosticată în urma unui consult medical specializat, care presupune un examen fizic pentru a se depista semnele de proctită, fie printr-un examen rectal digital, fie prin anoscopie. De asemenea, pot fi efectuate teste adiționale pentru a verifica și cauzele acesteia.
Testele utilizate în diagnosticul proctitei pot fi:
Analiza probelor de sânge
Analize probelor de scaun
Cultură rectală
Proctoscopie
Sigmoidoscopie flexibilă
Care sunt tratamentele pentru proctita?
Tratamentul proctitei depinde de cauza și severitatea sa și poate include medicamente, creme sau anumite proceduri.
Infecții
Proctita dobândită pe cale sexuală ce cauzează inflamația mucoasei rectale rezultă din inocularea directă a rectului cu agenți patogeni. Proctita acută la persoanele care au practicat relații ano-rectale receptive este, de obicei, dobândită pe cale sexuală. Tratamentul variază în funcție de patogenul contactat, cele mai comune antibiotice folosite fiind Doxiciclina, Aciclovirul sau Ceftriaxona.
Radioterapie
Proctita cauzată de radiații poate fi tratată prin terapia de rehidratare și prin administrarea de laxative, antispastice sau analgezice orale și topice.
75% dintre persoanele care fac radioterapie în zona pelvisului dezvoltă simptome acute de proctită, în timp ce 20% pot prezenta simptome cronice, conform unui studiu numit „Proctopatia de radiații”, realizat de Marc B. Grodsky et al. în anul 2015.
Boala inflamatorie intestinală
Proctita este frecventă la persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală, precum boala Crohn sau colita ulcerativă. Nu există tratament pentru acestea, ci doar pentru a ține inflamația sub control, a preveni crizele și de a ajuta organismul să intre în remisie. În acest caz, medicii pot recomanda mai multe tipuri de medicamente, cum ar fi corticosteroizii, precum prednisolon, aminosalicilații, precum mesalazina, sau imunomodulatoarele, precum azatioprina.
Dieta
Sfatul general este de a avea o dietă variată, bogată în legume și fructe. Este indicat consumul de alimente bogate în vitaminele B, calciu și magneziu, cum ar fi migdalele, fasolea, cerealele integrale și verdețurile cu frunze închise la culoare, precum spanacul și varza, precum și alte alimente vegetale pentru a asigura un aport suficient de fibre, care facilitează eliminarea scaunului. Trebuie evitate alimentele picante, acide sau grase, mai ales în timpul episoadelor de diaree.
Care sunt complicațiile proctitei?
Complicațiile proctitei pot apărea dacă aceasta este severă, cronică, netratată sau nu răspunde la tratament.
Complicațiile ce pot apărea în urma unei inflamații excesive sunt:
Anemia, cauzată de sângerare excesivă
Fistulele, care reprezintă tuneluri prin peretele rectului
Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.