Afectiunile Ano-Rectale

Bicarbonat Pentru Hemoroizi: Eficienta, Cum Se Foloseste & Alternative

bicarbonatul pentru hemoroizi
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3), este o sare formată din ioni de bicarbonat și ioni de sodiu, care se dizolvă complet în apă și este de obicei adăugat în produsele de igienă orală și de curățare, deoarece poate ajuta la eliminarea acidității și la îndepărtarea bacteriilor. 

Datorită acestor proprietăți, bicarbonatul de sodiu ar putea fi util ca tratament al hemoroizilor, în special al celor externi, însă nu există studii clinice care să-i ateste eficiența în reducerea durerii și a inflamației, așa cum se crede.

Acesta se folosește în comprese sau adăugat în băile de șezut, însă este contraindicat dacă există hipertensiune sau boli ale rinichilor, ori ale inimii.

Ca alternative pentru acest leac bătrânesc pot fi modificarea dietei, folosirea produselor cu flavonoide, dar și aplicarea cremelor cu acid hialuronic.

Care este legătura dintre hemoroizi și bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este considerat un tratament pentru hemoroizi, fiind unul dintre leacurile din folclor. Se spune că acesta ar putea reduce durerea și inflamația asociate hemoroizilor, însă mecanismul de acțiune al acestuia nu este cunoscut. În plus, nici efectele sale nu sunt dovedite științific, motiv pentru care au existat controverse în jurul acestuia.

Cât de eficient este bicarbonatul de sodiu în tratamentul hemoroizilor?

Bicarbonatul de sodiu nu este eficient în tratamentul hemoroizilor. Nu există studii clinice care să-i recunoască beneficiile și nici studii care să ateste că folosirea lui în comprese sau băi de șezut, ar avea efectele scontate.

Beneficiile Băii de Șezut cu Bicarbonat asupra hemoroizilor

Beneficiile utilizării băii de șezut cu bicarbonat ar putea fi reducerea durerii și a inflamației.

Potențialele beneficii ale adăugării bicarbonatului în băile de șezut sunt:

 • Posibilă reducere a durerii – Se crede că adăugarea bicarbonatului în apă caldă ar putea duce la reducerea durerii, deoarece ar favoriza eliminarea toxinelor din pori, ceea ce poate micșora hemoroizii.
 • Posibilă reducere a inflamației – Se crede că dizolvarea sării în apă caldă ar putea reduce aciditatea, încălzind mușchii și ajutându-i să se relaxeze.

Cum se folosește bicarbonatul în tratamentul hemoroizilor?

Bicarbonatul se folosește, în tratamentul hemoroizilor, urmând sfaturile din popor, care sugerează că ar putea fi aplicat pe post de compresă sau adăugat în baia de șezut.

Bicarbonatul pe post de compresă

Aplicarea bicarbonatul de sodiu direct pe hemoroizi ar putea avea ca efect uscarea lor, reducând astfel mâncărimile și iritațiile. Se crede că, fără a adăuga apă, substanțele ar putea încălzi mușchii și ar ajuta putea ajuta la relaxarea lor.

Cum se utilizează bicarbonatul pe post de compresă:

 1. Aplicați o cantitate mică de bicarbonat (15 grame) pe hemoroizi.
 2. Lăsați să acționeze pentru 3-5 minute.
 3. Ștergeți cu un prosop moale zona.

Bicarbonatul folosit în băile de șezut

Bicarbonatul de sodiu poate fi adăugat în baia de șezut, având potențialul beneficiu de a reduce durerea și inflamația, prin micșorarea hemoroizilor. Băile de șezut implică imersarea anusului într-un vas cu apă caldă, în care se poate adăuga sarea, și înmuierea zonei pentru 3-5 minute.

Cum se utilizează baia de șezut cu bicarbonat:

 1. Curățați și clătiți cada sau vasul pe care îl veți folosi.
 2. Umpleți recipientul cu apă caldă, de 40-42 grade Celsius, aproximativ 15 centimetri sau până la nivelul șoldurilor.
 3. Adăugați o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu (150 grame) și amestecați până ce acesta se dizolvă complet.
 4. Imersați anusul în vasul pregătit timp de 3-5 minute.
 5. Uscați zona ușor cu un prosop care nu lasă scame.

Care sunt contraindicațiile bicarbonatului de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este contraindicat în cazul alergiilor, dar și a unor boli. De asemenea, expunerea prelungită la bicarbonatul dizolvat în apă poate declanșa alcaloză metabolică hipokaliemică, care determină creșterea concentrației serice a bicarbonatului și a pH-ului arterial. Aceasta se poate manifesta prin confuzie, comă, tremurat, furnicături, amorțeală, slăbiciune, contracții musculare și aritmii.

Bicarbonatul de sodiu este contraindicat dacă:

 • Suferiți de hipertensiune;
 • Aveți infecții sau răni deschise;
 • Suferiți de diabet;
 • Aveți alergie la bicarbonat;
 • Consumați medicamente care deprimă sistemul nervos, precum benzodiazepinele.

Ce alte alternative naturale există pentru hemoroizi?

Alte alternative naturale pentru hemoroizi sunt metodele conservatoare de tratament, pentru care există dovezi că funcționează și sunt eficiente în reducerea sângerărilor, a durerii, inflamației și pruritului, precum modificarea dietei, utilizarea produselor cu diosmină și hesperidină, dar și aplicarea cremelor cu acid hialuronic.

Modificarea dietei

Modificarea dietei este un prim pas important în gestionarea bolii hemoroidale. Creșterea aportului de fibre alimentare are efecte pozitive asupra hemoroizilor, în special asupra constipației și a tranzitului intestinal. Fibrele se găsesc în fructe, legume și cereale și au capacitatea de a înmuia scaunele și de a le da volum, devenind mai ușor de eliminat. De asemenea, acestea grăbesc mișcările intestinale, îmbunătățind obiceiurile de a defeca.

Folosirea produselor cu diosmină și hesperidină

Produsele cu diosmină și hesperidină sunt larg folosite în tratamentul antihemoroidal datorită efectelor venotonice și antiinflamatoare. Aceste două substanțe sunt flavonoide ce se extrag din citrice și au rol în creșterea tonusului venos și a drenajului limfatic, precum și în diminuarea inflamațiilor, prin reglarea sintezei mediatorilor inflamatori. Astfel, preparatele flebotonice ajută la reducerea sângerării, a durerii și a inflamației și scad riscul de recidivă al hemoroizilor.

Aplicarea cremelor cu acid hialuronic

Preparatele topice cu acid hialuronic sunt eficiente în tratarea hemoroizilor. Acesta este componentul principal al matricei extracelulare și are un rol important în procesele de regenerare și vindecare a rănilor, deoarece are capacitatea de a crea căi prin care celulele și proteinele sunt difuzate selectiv, printr-o rețea poroasă. Studiile efectuate pe acidul hialuronic arată că acesta scade durerea, sângerarea, inflamația și pruritul cauzate de boala hemoroidală.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?