Afectiunile Ano-Rectale

Baile de Sezut: Recomandari, Cum Se Folosesc, Avantaje & Riscuri

bai de sezut
Poza Dr. Faydaver Kerim
Revizuit Medical: Dr. Faydaver Kerim - Chirurg Generalist in 25/03/2024
Poza Dr. Faydaver Kerim

Băile de șezut sunt recomandarea tradițională pentru ameliorarea durerii postoperatorii ale hemoroizilor și fisurilor și pentru alte afecțiuni anorectale încă din anii 1800.

O baie de șezut, numită și baie de șold, este un tip de baie în care doar șoldurile și fesele sunt înmuiate în apă sau soluție salină. Numele provine de la verbul german „sitzen”, care înseamnă „a sta”.

Băile de șezut sunt frecvent recomandate de către medici pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv pentru hemoroizi. Acestea ar putea ajuta la relaxarea sfincterului anal, reducând astfel durerea. Acest lucru a fost considerat un reflex „termo sfincterian” de către medicul Shafik care, în cadrul studiului „Rolul băii cu apă caldă în afecțiunile anorectale”, realizat în 1993 în cadrul Departamentului de Chirurgie și Cercetare al Universității din Cairo, Egipt, a observat că apa caldă a menținut presiunea scăzută a sfincterului intern pentru o perioadă mai lungă de timp.

Acestea sunt utile în cazul hemoroizilor, în recuperarea după naștere, pentru chisturile Bartholin, dar și pentru fisurile anale și se efectuează prin imersarea anusului într-un vas cu apă caldă. Au avantajul de a fi realizate rapid, în confortul casei și de a elimina disconfortul creat de anumite afecțiuni.

Ce este o baie de șezut?

Baia de șezut înseamnă scufundarea anusului într-un vas umplut cu apă caldă, cu temperatura de 40–42°C, timp de 3-5 minute. Aceasta are rolul de a ameliora disconfortul din zona perineală, relaxând sfincterul anal. Astfel, fluxul sangvin este îmbunătățit prin țesuturile anale, fiind favorizată vindecarea și reducerea durerii, pruritului și a iritației.

Pentru ce se folosește baia de șezut?

Baia de șezut se folosește pentru a ameliora durerea, arsurile sau mâncărimile la nivelul perineului, cu scopul de a induce relaxarea sfincterului și de a controla inflamația și edemul.

Mecanismul de acțiune se bazează pe teoria „reflexului termo sfincterian” datorită căreia există o ameliorare a durerii prin relaxarea sfincterului intern.

Baia de șezut se folosește pentru:

  • Hemoroizi
  • Recuperare postpartum
  • Chisturi Bartholin
  • Fisuri anale

Cum folosești o baie de șezut?

Baia de șezut o folosești deasupra toaletei, dacă ai un vas special conceput, sau direct în cadă, unde există destulă apă cât să acopere perineul. Anusul trebuie scufundat în apa caldă timp de 3-5 minute.

Cum să utilizați baia de șezut:

  1. Umpleți vasul din kitul special conceput sau cada cu apă caldă, de aproximativ 40 de grade Celsius.
  2. Adăugați ingrediente suplimentare, precum sarea Epsom, sarea de mare, oțet sau bicarbonat de sodiu.
  3. Scufundați anusul, alegând cea mai confortabilă poziție de șezut.
  4. Spălați-vă pe mâini și clătiți cada sau vasul folosit.

Care sunt avantajele și riscurile băilor de șezut?

Avantajele băilor de șezut constau în faptul că acestea sunt metode relativ ușor de utilizat, fiind un tratament non-invaziv care poate oferi o ușurare a durerii, mâncărimii și disconfortului cauzate de hemoroizi. Acestea pot fi gratuite dacă se alege utilizarea lor direct în cada proprie, dar nici kitul pentru baia de șezut nu reprezintă o investiție financiară mare.

Riscurile băilor de șezut sunt puține la număr și cuprind o posibilă infecție a zonei perineale, dacă vasul folosit nu a fost curățat bine înainte sau dacă a fost utilizat de alte persoane. De asemenea, durerea se poate agrava sau poate apărea roșeața perineului, motive pentru care este necesar un consult specializat.

Ce fel de apă poate fi folosită pentru o baie de șezut?

Pentru o baie de șezut poate fi folosită și apă curată de la robinet, important este ca aceasta să fie călduță și nu fierbinte pentru a nu vă frige.

Care este temperatura ideală pentru o baie de șezut?

Temperatura ideală pentru o baie de șezut este de aproximativ 40-42 grade Celsius.

Câte băi de șezut pot fi efectuate într-o zi?

Într-o zi pot fi efectuate și 3-4 băi de șezut, dacă acestea s-au dovedit eficiente în reducerea durerii, mâncărimii sau disconfortului.

Băile de șezut se pot folosi și în sarcină?

Da, băile de șezut se pot folosi și în sarcină. Acestea reduc disconfortul și pot fi efectuate de 2-3 ori pe zi, timp de aproximativ 3-5 minute.

Băile de șezut ajută la hemoroizii prolapsați?

Da, băile de șezut ajută la hemoroizii prolapsați. Acestea ajută la reducerea manuală a prolapsului datorită scăderii umflăturii hemoroizilor și a presiunii din canalul anal. Cu toate acestea, înmuierea nu trebuie să dureze prea mult timp deoarece ar putea provoca edem perianal.

Băile de șezut sunt recomandate după operațiile de la nivelul canalului anorectal?

Da, băile de șezut sunt recomandate pentru recuperarea după o operație a canalului anorectal deoarece au un efect de curățare, îndepărtând secrețiile din rană, relaxează sfincterul pentru a reduce presiunea anală și cresc circulația sângelui, ajutând la vindecarea rănilor și la ameliorarea durerii după o intervenție chirurgicală.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?