Afectiunile Ano-Rectale

Durere Rectală (Proctalgie)

durerea rectala

Durerea anală este o durere localizată în interiorul sau în jurul zonei perianale, ce poate avea cauze diverse și numeroase, precum afecțiuni proctologice, infecții sau sindroame, cum ar fi sindromul Levator Ani sau cel al ulcerului rectal solitar, cauza exactă fiind diagnosticată în urma unui consult medical și al unor teste, precum ecografii sau manometrii.

Tratamentul depinde de cauza durerii și poate fi efectuat acasă, prin băi de șezut, modificarea dietei sau administrarea de medicamente. Este indicat să se consulte medicul proctolog sau gastroenterolog atunci când durerea este severă și persistentă, însoțită de sângerări sau nu se ameliorează la administrarea oricărui tratament.

Ce este durerea rectală?

Durerea rectală, cunoscută sub numele de proctalgie, este o durere în și în jurul anusului sau rectului, numită și regiunea perianală, și apare de obicei înainte, în timpul sau după o mișcare intestinală. Poate varia de la o durere ușoară care se poate înrăutăți în timp și până la o durere suficient de puternică încât să limiteze activitățile zilnice.

Care sunt cauzele durerii rectale?

Cauzele durerii rectale sunt diverse și numeroase, dintre care majoritatea sunt comune și tratabile. Cauza poate dicta cât de des este resimțită și cât timp durează durerea.

Cauzele durerii rectale sunt:

 • Hemoroizii – Hemoroizii sunt vene umflate care au ca simptom comun durerea. De cele mai multe ori, hemoroizii externi și cei trombozați sunt cei care cauzează durere.
 • Fisurile anale – Fisurile anale sunt cea mai comună cauză a durerii în timpul sau după defecație.
 • Infecțiile – Infecțiile, precum cele cu transmitere sexuală și cele fungice, pot cauza durere rectală datorită inflamației mucoasei rectale.
 • Abcesul perianal – Abcesul perianal cauzează durere însoțită de umflături în zona anală. Durerea crește în intensitate în timpul scaunelor.
 • Fistula anală – Fistula anală cauzează o durere constantă, pulsatilă, care poate fi mai puternică în poziție șezândă, la mișcare, tuse sau mișcări intestinale.
 • Impactul fecal – Cauza primară a impactului fecal al colonului este constipația. Aceasta, alături de efortul de a defeca, cauzează adesea durere.
 • Sindromul Levator ani – Sindromul Levator ani produce dureri anale recurente din cauza spasmelor musculare ale planșeului pelvin care durează mai puțin de 20 de minute.
 • Proctalgia fugax – Proctalgia fugax este o durere rectală temporară, care poate fi intensă pentru o scurtă perioadă de timp. Crampele din rect pot dura de la câteva secunde și până la câteva minute. Episoadele severe de proctalgia fugax pot fi suficient de dureroase încât să vă trezească din somn.
 • Hematom perianal – Simptomul principal al unui hematom perianal este durerea rectală, care poate varia ca intensitate de la ușoară până la severă, durând între 7 și 10 zile.
 • Proctita – Proctita cauzează, de obicei, durere în timpul mișcărilor intestinale.
 • Sindromul de ulcer rectal solitar – Sindromul ulcerului rectal solitar apare atunci când în rect există una sau mai multe răni deschise, care pot provoca durere anus.
 • Pruritus ani – Pruritul anal poate fi asociat cu inflamație și arsură, care cauzează durere rectală.

Cum este diagnosticată durerea rectală?

Durerea rectală este diagnosticată în urma unui consult medical specializat, indicat datorită numeroaselor posibile cauze. Medicul proctolog sau gastroenterolog va efectua un examen fizic sau alte teste prin care poate evalua starea mușchilor sfincterului anal, precum ecografia endorectală, manometria anorectală sau videodefecograma.

Teste pentru diagnosticarea cauzei durerii rectale sunt:

 • Ecografia endorectală, prin care medicul poate vedea imagini ale peretelui rectal, fiind ușor de observat rectocelul sau prolapsul rectal.
 • Manometria anorectală, prin care se poate evalua funcția și puterea mușchilor din jurul rectului.
 • Videodefecograma, o radiografie specializată pentru a arăta funcția musculară în timpul mișcărilor intestinale.

Tratamentul durerii rectale

Tratamentul durerii rectale diferă în funcție de cauză, existând cazuri în care durerea trece de la sine, fără nicio intervenție. De cele mai multe ori, se poate trata acasă, prin diverse metode. În cazuri mai grave, pot fi necesare medicamente sau chiar proceduri.

Baia de șezut

Baia de șezut este o baie caldă, de mică adâncime, în care vă așezați pentru a ușura disconfortul din zona perianală. Înmuierea acestei zone în apă caldă relaxează sfincterul anal, ceea ce ajută la creșterea fluxului sangvin prin țesuturile anale, favorizând vindecarea și reducerea durerii.

Dietă bogată în fibre

O dietă bogată în fibre include alimente care previn constipația. Consumul zilnic de fibre și lichide duce la înmuierea scaunului, eliminându-se mai ușor, reducând astfel durerea.

Analgezice

Analgezicele orale și topice pot ajuta la reducerea durerii rectale. Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene, sunt cele mai frecvent folosite.

Analgezicele topice indicate în cazul durerii rectale sunt cremele pe bază de hidrocortizon sau lidocaină.

Laxative

Laxativele pot ajuta la ameliorarea și prevenirea constipației prin înmuierea scaunelor tari sau prin stimularea intestinelor să se pună în mișcare, pentru a defeca. Laxativele lubrifiante sunt cel mai des utilizate ca remediu pe termen scurt pentru constipație.

Creme

Cele mai potrivite creme pentru a reduce durerea rectală sunt cele pe bază de hidrocortizon și lidocaină, o combinație dintre un anestezic local și un steroid topic, care acționează prin amorțirea zonei.

Alte creme eficiente în tratarea durerii rectale sunt HemoLift, Hemorzon, Procto-Glyvenol sau PrestoGel, precum și unguentele pe bază de salcie albă, care sunt eficiente în reducerea durerii anusului datorită prezenței salicinei, cu proprietăți antinevralgice.

Când ar trebui să consult un medic pentru dureri rectale?

Ar trebui să consulți un medic dacă ați încercat să tratați acasă durerea rectală și nu a funcționat, pentru a vă oferi un tratament în funcție de cauza acesteia.

Este important să cereți imediat părerea unui medic dacă experimentați una dintre simptomele următoare:

 • Durere suficient de severă încât să vă oprească din activitățile zilnice sau să vă trezească din somn
 • Durere care nu se ameliorează la administrarea de medicamente
 • Durere însoțită de sângerări abundente sau continue
 • Durere care vă împiedică să defecați
 • Constipație care nu este ameliorată de laxative.

Poate apărea durerea anală pe sistem nervos?

Da, durerea anală poate apărea pe sistem nervos. Tensiunea și contracțiile musculare sunt răspunsuri naturale la situațiile stresante. Aceste răspunsuri pot face ca mușchii anali să se încordeze sau să aibă crampe în timpul perioadelor de anxietate sau stres emoțional, ceea ce duce la dureri anale.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?