Durerea anală este o durere localizată în interiorul sau în jurul zonei perianale, ce poate avea cauze diverse și numeroase, precum afecțiuni proctologice, infecții sau sindroame, cum ar fi sindromul Levator Ani sau cel al ulcerului rectal solitar, cauza exactă fiind diagnosticată în urma unui consult medical și al unor teste, precum ecografii sau manometrii.
Tratamentul depinde de cauza durerii și poate fi efectuat acasă, prin băi de șezut, modificarea dietei sau administrarea de medicamente. Este indicat să se consulte medicul proctolog sau gastroenterolog atunci când durerea este severă și persistentă, însoțită de sângerări sau nu se ameliorează la administrarea oricărui tratament.
Durerea rectală, cunoscută sub numele de proctalgie, este o durere în și în jurul anusului sau rectului, numită și regiunea perianală, și apare de obicei înainte, în timpul sau după o mișcare intestinală. Poate varia de la o durere ușoară care se poate înrăutăți în timp și până la o durere suficient de puternică încât să limiteze activitățile zilnice.
Cauzele durerii rectale sunt diverse și numeroase, dintre care majoritatea sunt comune și tratabile. Cauza poate dicta cât de des este resimțită și cât timp durează durerea.
Cauzele durerii rectale sunt:
Durerea rectală este diagnosticată în urma unui consult medical specializat, indicat datorită numeroaselor posibile cauze. Medicul proctolog sau gastroenterolog va efectua un examen fizic sau alte teste prin care poate evalua starea mușchilor sfincterului anal, precum ecografia endorectală, manometria anorectală sau videodefecograma.
Teste pentru diagnosticarea cauzei durerii rectale sunt:
Tratamentul durerii rectale diferă în funcție de cauză, existând cazuri în care durerea trece de la sine, fără nicio intervenție. De cele mai multe ori, se poate trata acasă, prin diverse metode. În cazuri mai grave, pot fi necesare medicamente sau chiar proceduri.
Baia de șezut este o baie caldă, de mică adâncime, în care vă așezați pentru a ușura disconfortul din zona perianală. Înmuierea acestei zone în apă caldă relaxează sfincterul anal, ceea ce ajută la creșterea fluxului sangvin prin țesuturile anale, favorizând vindecarea și reducerea durerii.
O dietă bogată în fibre include alimente care previn constipația. Consumul zilnic de fibre și lichide duce la înmuierea scaunului, eliminându-se mai ușor, reducând astfel durerea.
Analgezicele orale și topice pot ajuta la reducerea durerii rectale. Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene, sunt cele mai frecvent folosite.
Analgezicele topice indicate în cazul durerii rectale sunt cremele pe bază de hidrocortizon sau lidocaină.
Laxativele pot ajuta la ameliorarea și prevenirea constipației prin înmuierea scaunelor tari sau prin stimularea intestinelor să se pună în mișcare, pentru a defeca. Laxativele lubrifiante sunt cel mai des utilizate ca remediu pe termen scurt pentru constipație.
Cele mai potrivite creme pentru a reduce durerea rectală sunt cele pe bază de hidrocortizon și lidocaină, o combinație dintre un anestezic local și un steroid topic, care acționează prin amorțirea zonei.
Alte creme eficiente în tratarea durerii rectale sunt HemoLift, Hemorzon, Procto-Glyvenol sau PrestoGel, precum și unguentele pe bază de salcie albă, care sunt eficiente în reducerea durerii anusului datorită prezenței salicinei, cu proprietăți antinevralgice.
Ar trebui să consulți un medic dacă ați încercat să tratați acasă durerea rectală și nu a funcționat, pentru a vă oferi un tratament în funcție de cauza acesteia.
Este important să cereți imediat părerea unui medic dacă experimentați una dintre simptomele următoare:
Da, durerea anală poate apărea pe sistem nervos. Tensiunea și contracțiile musculare sunt răspunsuri naturale la situațiile stresante. Aceste răspunsuri pot face ca mușchii anali să se încordeze sau să aibă crampe în timpul perioadelor de anxietate sau stres emoțional, ceea ce duce la dureri anale.