Actualizat: iunie 30, 2024
Tușeul rectal, sau examenul rectal digital, este o procedură de diagnosticare, prin care se verifică dacă există anomalii la nivelul rectului, anusului și prostatei, precum incontinență fecală, hemoroizi, sângerare rectală sau boală inflamatorie intestinală. Prețul unei astfel de proceduri este de 50 lei.
Înainte de tușeul rectal nu este necesară pregătirea, însă trebuie să se țină cont de alte afecțiuni existente. În timpul examenului, medicul introduce un deget în rect, folosind mănuși și lubrifiant.
Medicii care pot efectua o astfel de examinare sunt medicii primari, ginecologii, gastroenterologii, chirurgii și oncologii.
Tuseul rectal cunoscut si sub numele de examen rectal digital este un instrument de diagnosticare utilizat de medici care constă în inspecția vizuală a pielii perianale, palparea digitală a rectului și evaluarea funcției neuromusculare a perineului și poate oferi indicii despre multe tulburări, inclusiv sângerări gastrointestinale, boli inflamatorii intestinale, hemoroizi, constipație, traume și tulburări neurologice.
Tuseul rectal se efectuează deoarece poate oferi indicii pentru multe afecțiuni, inclusiv hemoroizi, etichete cutanate, fisuri și tracte fistuloase la pacienții cu boli inflamatorii intestinale, prolaps rectal, polipi, tumori și ulcere cauzate de virusul herpes simplex sau sifilis.
Tușeul rectal se efectuează pentru a evalua:
Prețul tușeului rectal este în medie 50 lei:
Nu trebuie să te pregătești în mod special înaintea unui examen rectal digital. Cu toate acestea, este important să se cunoască istoricul medical, mai ales dacă suferiți de o afecțiune care ar putea afecta examinarea sau ar putea provoca disconfort suplimentar, cum ar fi rupturi sau fisuri.
Tușeul rectal este realizat de către medicul ce introduce degetul index înmănușat și lubrifiat în rect, timp de aproximativ 15 secunde. Bărbații vor sta în picioare, aplecați sau întinși pe o parte, pe masa de examinare, iar femeile se vor întinde pe spate pe masa de examinare, cu picioarele așezate pe stative ridicate.
Medicul care face tușeul rectal este un medic primar, chirurg, gastroenterolog, obstetrician sau ginecolog, dar și oncolog.
Nu, tușeul rectal nu este dureros. Este, într-adevăr, inconfortabil și poate crea senzația de a urina. În schimb, bărbații ce au prostata mărită, pot simți disconfort sau o mică durere în timpul palpării.
Da, examinările rectale digitale sunt efectuate înainte de colonoscopie. În acest caz, tușeul rectal este realizat ca prim pas, pentru a evalua și lubrifia canalul anal, fără a evalua prostata.