O pregătire adecvată a intestinului este esențială pentru vizualizarea completă a mucoasei colonice și pentru detectarea posibilelor leziunilor.
Pregătirea necorespunzătoare a colonului este asociată cu proceduri mai lungi, o colonoscopie incompletă, potențial de patologie pierdut, costuri mai mari datorită intervalului redus până la repetarea examinării și risc crescut de complicații.
Studiile au arătat că până la 25% dintre pacienți pregătesc necorespunzător intestinul, potrivit unui studiu numit „Prevalența adenoamelor ratate la pacienții cu pregătire necorespunzătoare a intestinului la colonoscopia de screening”, de Reena V. Chokshi et al, în anul 2012.
Soluțiile laxative vin în ajutorul pacienților ce urmează să fie supuși unei colonoscopii, pentru a asigura curățarea completă a colonului. Printre cele mai utilizate laxative se numără Moviprep, Fortrans și Endofalk, pe lângă Dulcolax, Pricoprep și Clensia.
În plus, dieta este extrem de importantă pentru pregătirea corespunzătoare a colonului. Se recomandă un regim slab în fibre, începând cu 3 zile înainte de colonoscopie, consumând cât mai puține alimente solide. În același timp, este important ca, dacă se urmează un tratament medicamentos zilnic, să se ceară sfatul medicului în privința administrării.
Această etapă precedentă colonoscopiei, dar și cea de după, pot provoca efecte adverse, precum vărsături, dureri de stomac, amețeli, tulburări de echilibru sau conștiență, fracturi și hemoragii osoase sau epistaxis. Recuperarea este în general rapidă, necesitând aproximativ 24 de ore pentru a fi complet vindecat.
Ce este pregătirea pentru colonoscopie?
Pregătirea pentru colonoscopie constă în curățarea riguroasă a intestinului și implică administrarea unui medicament laxativ și restricționarea dietei pentru a curăța colonul de materiile fecale, astfel încât să se vadă clar orice zonă anormală din colon în timpul procedurii.
Soluții laxative
Soluțiile laxative au fost dezvoltate sub mai multe formulări de preparate intestinale. Acestea se caracterizează în principal prin ingrediente active, majoritatea conținând polietilenglicol (PEG), sulfat de sodiu, picosulfat de sodiu, bisacodil sau citrat de magneziu. Cele mai frecvent utilizate formulări sunt preparatele izoosmotice cu PEG care conțin electroliți (PEG-ELS), care au fost introduse pe piață în anii 1980 și au un profil de siguranță bine stabilit și puține restricții. Dintre acestea, cele mai populare produse sunt Moviprep, Fortrans și Endofalk.
Pregătirea cu Moviprep
Moviprep este un laxativ pe bază de polietilenglicol (Macrogol 3350) și cu aromă de lămâie, destinat adulților. Acesta ajută la curățarea și golirea intestinelor pentru a fi pregătite pentru examinare.
Pentru o pregătire corespunzătoare cu Moviprep, este necesară o cutie ce conține 2 plicuri, fiecare fiind dizolvat în câte un litru de apă.
Dacă procedură este programată în prima parte a zilei, în ziua dinaintea examinării trebuie consumați cei 2 litri de preparat, de la ora 18 și până la ora 23. Soluția se consumă la intervale de 15-20 minute, câte 250 ml, iar după terminarea acesteia, este indicat să consumați 1-2 litri de lichide clare.
Dacă procedura este programată în a doua parte a zilei, un litru din soluție se consumă cu o seară înainte, de la ora 19:00, la intervale de 15-20 minute, câte 250 ml. Apoi, este recomandat consumul a 1.5 litri de lichide clare. Dimineața trebuie administrat restul de soluție, între orele 6 și 8, urmat de consumul a 0.5 litri de lichid clar.
Pregătirea cu Fortrans
Fortrans este un medicament laxativ care conține polietilenglicol (Macrogol 4000) și este folosit pentru curățarea intestinului, deoarece crește cantitatea de lichide din intestin, producând defecație frecventă. Este indicat pentru adulți.
Înainte de procedură, este necesară o cutie de Fortrans cu 4 plicuri, dizolvate în câte un litru de apă.
Fortrans poate fi administrat în doză unică, seara dinaintea procedurii, dacă aceasta are loc dimineața, sau în 2 doze egale, una seara și una dimineața, dacă colonoscopia este programată după-amiaza. Ultima doză trebuie consumată cu cel puțin 3-4 ore înainte de examinare.
Pregătirea cu Endofalk
Endofalk este un laxativ pe bază de Macrogol 3350 (PEG), folosit pentru pregătirea intestinului gros pentru colonoscopie.
Acesta se găsește în cutii a câte 15 plicuri, iar pentru o pregătire corespunzătoare este necesar consumul a 3-4 litri de soluție Endofalk, în porții de 200-300 ml, odată la 10 minute. Pentru 1 litru de soluție trebuie să se dizolve 2 plicuri de pulbere într-un litru de apă.
Soluția se administrează cu aproximativ 4 ore înaintea colonoscopiei, sau poate fi administrată fracționat, o parte seara și restul în dimineața examinării.
Pregătirea cu Pricoprep
Pricoprep este un medicament ce conține două substanțe cu efect laxativ, și anume: picosulfatul de sodiu, care stimulează intestinul, și citratul de magneziu, care reține fluidele în intestin. Medicamentul poate fi folosit atât de adulți, cât și de adolescenți și copii cu vârsta de peste 1 an.
Pregătirea intestinală este efectuată cu ajutorul unei cutii de Pricoprep ce conține 2 plicuri, fiecare dizolvat în 150 ml apă rece.
Adulții și copiii în vârstă de peste 9 ani trebuie să consume un plic cu 10-18 ore înainte de colonoscopie și un plic cu 4-6 ore înaintea procedurii. După primul plic este recomandat consumul a 1.25 litri de lichid limpede, iar după al doilea 750 ml, pe parcursul a mai multor ore. Lichidele pot fi consumate până la 2 ore înaintea procedurii.
Pregătirea cu Dulcolax
Dulcolax este un laxativ ce acționează local, stimulând mișcările peristaltice și diminuând consistența fecalelor. Acesta grăbește procesul natural de evacuare din intestin, datorită prezenței bisacodilului.
Acesta poate fi administrat și copiilor cu vârsta de peste 4 ani. Pentru o pregătire completă, adulții trebuie să ia 2 drajeuri seara și 2 drajeuri dimineața, înaintea procedurii. Tot atunci, trebuie administrat și un supozitor. Copiii pot lua un drajeu seara, iar dimineața, înainte de procedură, un laxativ cu acțiune imediată.
Pregătirea cu Clensia
Clensia este un laxativ pe bază de PEG 4000 și sulfat de sodiu anhidru, utilizat pentru golirea și curățarea adecvată a intestinelor înainte de o examinare endoscopică. Este destinat doar adulților.
Înainte de colonoscopie, este suficientă o cutie de Clensia care conține 8 plicuri, dizolvate 4 câte 4 în câte un litru de apă.
Laxativul poate fi administrat într-o singură doză, cu o seară înainte de examinare sau în 2 doze, un litru în seara dinaintea procedurii și un litru în dimineața următoare, înainte de procedură.
Regim alimentar pentru pregătirea pentru colonoscopie
Regimul alimentar este foarte important pentru pregătirea unei colonoscopii corecte. Prin modificarea dietei, intestinul se poate curăța complet, permițând astfel medicului să vadă clar mucoasa intestinului.
Este indicat să se urmeze o dietă săracă în fibre timp de 3 zile, pentru a reduce fibrele din intestin, ceea ce ușurează procesul de curățare al intestinului.
Zilele 1-3 – Dietă săracă în fibre
Este indicată oprirea consumului de alimente solide cu 1-3 zile înainte de colonoscopie, în funcție de instrucțiunile primite de la medicul specialist. Dieta cu un conținut scăzut de fibre trebuie urmată deoarece facilitează pregătirea intestinului prin limitarea cantității de alimente nedigerate care trebuie eliminate din sistemul digestiv.
Începeți dieta săracă în fibre. Am pus la dispoziție o listă de alimente pentru a vă ușura procesul. Consumați alimentele din tabelul de mai jos:
Ziua 4 – Cu o zi înainte de colonoscopie
În ziua colonoscopiei, dar și în cea precedentă, trebuie evitate în continuare alimentele solide, consumând cât mai multe lichide limpezi până cu câteva ore înainte de examinare.
Este important să se bea lichide adecvate pentru a evita deshidratarea, în cantități cât mai mari de-a lungul zilei. Exemple de lichide limpezi ce pot fi consumate pentru pregătirea colonului regăsiți în tabelul de mai jos:
Instrucțiuni privind medicamentația
Când începeți pregătirea intestinală pentru un examen endoscopic, este indicat să întrebați medicul specialist ce medicamente puteți lua în continuare, în paralel cu laxativele. Fie că e vorba de suplimente, vitamine sau medicamente fără prescripție medicală, fie că e vorba de tratament pentru diabet sau boli cardiace, acestea trebuie administrate cu grijă și după indicațiile medicului.
Reacții adverse ale pregătirii pentru colonoscopie
Cele mai frecvente reacții adverse ale pregătirii pentru colonoscopie și după efectuarea acesteia includ simptome ca discomfort abdominal, flatulenta, vărsăturile, amețeala, somnolenta, tulburările de echilibru și de conștiință. Acestea au fost documentate de către Wojciech Latos, în anul 2022, în cadrul articolului științific „Colonoscopie: Pregătire și potențiale complicații”.
Recuperare după colonoscopie
Recuperarea după colonoscopie este, în general, rapidă. Dacă este efectuată cu anestezie, este necesară o oră pentru a ieși de sub efectul acesteia. Apoi, în urmatoarele 24 de ore pacientul incepe sa elimine gazele si aerul introduse in timpul procedurii. Alimentatia se recomanda sa se reia treptat iar orice simptom neobisnuit trebuie raportat la medicul curant.
Complicatiile importante de mentionat sunt: durerile abdominale severe, sangerare rectala, febra. Desi sunt complicatii rare, ele trebuiesc mentionate imediat.