Hemoroizii Interni: cauze, simptome, tratament

Hemoroizii Interni: cauze, simptome, tratament

Ce sunt hemoroizii interni?

Hemoroizii interni sunt venele hemoroidale regăsite în interiorul rectului. De regulă, nu pot fi văzute cu ochiul liber, iar rareori veți simți disconfort. Însă, uneori încordarea și iritația provocată de scaun, favorizează apariția sângerării sau împingerea hemoroidului prin orificiul anal, provocând astfel durere.

Cauzele hemoroizilor interni

Venele hemoroidale din jurul anusului tind să se întindă sub presiune și se pot bomba sau se umfla din cauza acesteia. Hemoroizii interni se pot dezvolta prin creșterea presiunii în rectul inferior din cauze precum constipația, diareea, sarcina, alimentație nesănătoasă sau obezitatea.

 • Constipația și diareea – din cauza defecării cu probleme, în zona rectului presiunea crește, ducând astfel la inflamarea vaselor de sânge;
 • Dietă nesănătoasă – dieta fără fibre conduce la apariția constipației, iar consumul de condimente sau alimente picante, inflamează întreg tranzitul intestinal;
 • Sarcina și nașterea – pe măsură ce fătul crește, se exercită presiunea asupra uterului și a vaselor de sânge, din zona abdominală. De asemenea, presiunea exercitată în momentul nașterii, poate provoca hemoroizi;
 • Obezitatea – în zona anală are loc o acumulare de presiune din cauza greutății corporale prea mari, lucru care poate afecta circulația sângelui și duce la inflamarea vaselor sanguine;
 • Perioade lungi de stat în șezut – lipsa mișcării și statul în șezut prea mult timp, conduce la exercitarea presiunii asupra vaselor hemoroidale și inflamarea acestora.

Clasificarea hemoroizilor interni

Hemoroizii interni pot fi clasificați în funcție de gradul afecțiunii, I, II, III sau IV. Hemoroizii de gradele I-III se pot trata acasă, utilizând tratamente naturiste sub formă de creme, unguente sau supozitoare. Însă cei de gradul IV, necesită tratament de specialitate prin intervenții chirurgicale.

Astfel, în funcție de gradul afecțiuni, hemoroizii interni pot fi clasificați și recunoscuți după cum urmează:

 • Grad 1 – hemoroizii interni de gradul 1 se evidențiază în lumenul canalului anal, dar nu prolabează. Venele anorectale sunt foarte puțin inflamate. Nu sunt dureroși, nu provoacă niciun simptom și doar un consult medical amănunțit, poate descoperi afecțiunea;
 • Grad 2 – hemoroizii interni de gradul 2 prolabează, adică ies în afara anusului în timpul defecației, însă se reduc spontan în anus, după efortul depus la defecație. Inflamația venelor anorectale devine evidentă și sporadic apar dureri și stări de disconfort;
 • Grad 3 – hemoroizii interni de gradul 3 prolabează la defecație și la efort și se pot reduce doar manual. Durerea și disconfortul resimțite sunt permanente și pot apărea și sângerările;
 • Grad 4 – hemoroizii interni de gradul 4 prolabează permanent. Pot fi reduși prin tact manual, iar prolapsul se va reface spontan. Hemoroizii interni au trecut deja la faza cronică, cunosc sângerare constantă, iar durerea și disconfortul sunt majore. În acest caz, intervenția chirurgicală nu trebuie amânată.

Simptome

Unul dintre cele mai frecvente simptome prezentate de hemoroizii interni, îl reprezintă prezența sângelui pe hârtia igienică, în vasul de toaletă sau în materiile fecale. Alte simptome specifice pot include un ușor disconfort în zona anală sau senzația de greutate a tranzitului intestinal.

Diagnosticarea hemoroizilor interni

Pentru diagnosticarea hemoroizilor interni, medicul începe printr-o anamneză. Acest lucru prespune adresarea unei serii de întrebării pacientului. Apoi, urmează un consult fizic amănunțit și proceduri medicale precum anoscopia sau proctosigmoidoscopie rigidă.

Anoscopia

Anoscopia reprezintă o modalitate de examinare a anusului. Procedura implică cun instrument de mici dimensiuni, rigid, tubular, denumit anoscop sau speculum anal. Acest instrument este introdus câțiva centimetri în interiorul anusului pentru evaluarea hemoroizilor canalului anal.

Proctosigmoidoscopie rigidă

Proctosigmoidoscopia rigidă este o procedură folosită pentru a evalua partea inferioară a intestinului gros, numit colon. În timpul examenului, medicul introduce în rect un tub subțire și flexibil, ce îi permite acestuia să investigheze interiorul rectului, colonul sigmoid și cea mai mare parte a colonului descendent.

Tratament pentru hemoroizii interni

În urma investigației efectuate de către medicul proctolog, va putea fi stabilit un diagnostic concret și un tratament adecvat. Majoritatea hemoroizilor interni pot fi tratați acasă sau prin proceduri medicale simple în cabinetul medicului, necesitând rareori tratamente chirurgicale. De regulă un tratament pentru hemoroizii interni este bine de urmat timp de câteva saptamani.

Tratament Chirugical

În cazurile complicate, medicul proctolog poate recomanda proceduri chirurgicale pentru hemoroizi, ce au nevoie de cel puțin o noapte de spitalizare. Printre acestea, regăsim:

 • ligatura cu benzi de cauciuc: în jurul hemoroidului, se pune o bandă elastică mică, ce oprește circulația sângelui către hemoroid, provocând uscarea și ulterior, căderea acestuia;
 • scleroterapie: se injectează o soluție chimică în țesutul hemoroidal. În acest fel, hemoroidul se va micșora și va dispărea;
 • tehnici de coagulare: folosesc laserul și lumina infraroșie, pentru eliminarea hemoroizilor;
 • excizia hemoroizilor sau hemoroidectomia: se îndepărtează chirurgical țestul care provoacă sângerarea. Aceasta este cea mai eficientă metodă prin care se pot trata cazurile grave;
 • capsarea hemoroizilor: procedura oprește circulația sângelui la nivelul țesutului hemoroidal.

Tratament Non Chirurgical

Medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos pe bază de creme, unguente si supozitoare sau pastile antiinflamatoare. Ceaiurile pentru hemoroizi și băile de șezut, sunt de asemenea recomandate pentru ameliorarea simptomelor.

Cum pot fi preveniți hemoroizii interni?

Hemoroizii interni pot fi preveniți cu ușurință prin modificarea stilului de viață în principal. Mese regulate și variate, bogate în fibre, reducerea consumului de condimente picante, o igienă locală adecvată, băi de șezut, urmate de o serie de alte remedii, pot fi de ajutor. Printre cele mai eficiente modalități de prevenire a hemoroizilor, regăsim:

 • Rămâneți hidratați – consumați cât mai multe lichide, însă evitați alcoolul;
 • Adoptați o dietă sănătoasă – adăugați în regimul alimentar alimente bogate în fibre, pentru a favoriza tranzitul intestinal și a preveni constipația sau diareea;
 • Adoptați o rutină zilnică activă – un stil de viață activ vă ajută să preveniți hemoroizii și să vă mențineți o greutate optimă, pentru a evita obezitatea.
 • Evitați șederea la toaletă prea mult timp

Cum arata hemoroizii interni?

Hemoroizii interni arata ca o inflamatie de diferite dimenisuni, în joncțiunea anorectală. Acestea nu pot fi văzute întotdeauna, deoarece sunt prea adânc în anus pentru a fi vizibile. Sunt proeminențe ale peretelui canalului anal sau rectului. Hemoroizii interni mai puțin gravi arata ca niste denivelări în interior, iar cei mai serioși pot forma o proeminență lungă.

Diferențe între hemoroizii interni și externi

Spre deosebire de hemoroizii externi, cei interni nu sunt dureroși. Aceștia provoacă disconfort doar atunci când sunt iritați din cauza constipației sau încordărilor intestinale. Hemoroizii externi sunt situați în exteriorul anusului și pot fi mai ușor iritați și inflamați. Iritația provocată de lenjeria intimă, haine sau statul în șezut, poate determina mâncărime și disconfort neplăcut.

Hemoroizii interni, în principiu, nu reprezintă o   afecțiune gravă, care să vă pună viața în pericol. De regulă, aceștia dispar de la sine, după urmarea unui tratament la domiciliu, cu supozitoare, unguente și creme și ceaiuri pentru hemoroizi. Însă, atunci când apar sângerări rectale importante, vă simțiți slăbiți și aveți senzații de leșin, solicitați ajutor medical de urgență. Cauzele pot fi mult mai grave, necesitând intervenții chirurgicale și tratamente de specialitate, mai avansate.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.