Hemoroizii la gravide – simptome, generalități, cauze, tratamente

Hemoroizii la gravide – simptome, generalități, cauze, tratamente

Hemoroizii sunt vene umflate în rect sau anus. Pot provoca mâncărime, arsuri, durere și uneori chiar sângerare. Femeile însărcinate dezvoltă hemoroizi din diferite cauze, în special în al treilea trimestru. Este foarte probabil ca aceștia să apară atunci când experimentați constipația sau pe măsură ce bebelușul crește. Sarcina pune presiune asupra venelor din zona și spatele uterului, îngreunând astfel circulația sangvină.

Însă nu trebuie să vă faceți griji. Hemoroizii dispar de obicei la scurt timp după nașterea copilului. În articol, vă prezentăm detaliat simptomele hemoroizilor, care sunt cauze principale ce favorizează apariția lor și recomandările Dr. Alexandru pentru tratamentul hemoroizilor atunci când sunteți însărcinate.

Simptomele hemoroizilor la gravide

  • Sângerări – pot fi observate când folosiți hârtie igienică sau în scaunul de toaletă;
  • Mișcări intestinale dureroase;
  • Umflături proeminente în zona anusului;
  • Mâncărime;
  • Senzație de arsuri;
  • Dureri și disconfort.

Cum arată hemoroizii la gravide?

Hemoroizii la gravide arată ca niște umflături roșii, dureroase, aflate în zona anusului și a rectului. Hemoroizii externi apar ca noduli umflați, de culoare albăstruie, în zona exterioară a anusului și sunt dureroși, însă de regulă nu sângerează.

Cauzele hemoroizilor la gravide

Pe măsură ce bebelușul crește, se exercită o mare presiune pe vasele de sânge, aflate în partea din spate a uterului. Aceasta inflamează venele și cauzează hemoroizi. Schimbările hormonale ce au loc în întregul organism pot provoca diaree sau constipații cronice, punând presiune și afectând de asemenea venele hemoroidale. Potrivit unui studiu despre sănătatea femeilor însărcinate, până la 50% din femeile însărcinate dezvoltă hemoroizi în timpul sarcinii. (1)

Creșterea presiunii sângelui – vene mai mari, inflamate

Creșterea presiunii sângelui ca urmarea a presiunii exercitate de creșterea fătului și schimbările hormonale, conduc la inflamarea venelor din zona colo-rectală și formarea hemoroizilor.

Presiunea asupra venelor din apropierea anusului ca urmare a creșterii fătului

Vasele de sânge devin extrem de sensibile în timpul sarcinii din cauza creșterii volumului sangvin și a presiuni exercitate de creșterea fătului. Dilatația venelor conduc la disconfort neplăcut și dă naștere hemoroizilor.

Schimbări hormonale

Atunci când sunteți însărcinate, nivelurile de progesteron cresc. Acest lucru face ca scaunul să rămână mai mult în intestine. Scăderea hormonului numit motilină, duce la creșterea mișcărilor intestinale, mai exact, la creșterea tranzitului materiilor fecale.

Acești doi hormoni sunt principalii vinovați de producerea constipației în sarcină.

Constipația

Constipația este principala cauză ce duce la formarea hemoroizilor atunci când sunteți însărcinate.  Cauza apariției constipației este creșterea nivelului de progesteron.

Un studiu din 2014 a constatat faptul că, din 280 de femei însărcinate, 45.7% au avut constipație. (2)

Tratament hemoroizi la gravide

Recomandăm femeilor însărcinate remedii la domiciliu bazate pe creme, unguente, supozitoare naturiste, băi de șezut. Acestea pot trata cu succes simptomele ușoare. Însă atunci când durerile sunt persistente, însoțite de sângerări, luați legătura de urgență cu medicul care vă are în grijă, pentru a beneficia de tratament de specialitate.

Remedii la domiciliu pentru hemoroizi

Puteți trata hemoroizii la acasa cu tratamente homeopate, în timpul sarcinii. Unul dintre produsele pe care îl recomandăm este crema pentru hemoroizi cu galbenele, o plantă foarte populară în tratamentele topice. Aceasta vă va ajuta să ameliorați disconfortul provocat de hemoroizi.

Creme, unguente și supozitoare

Cremele, unguentele și supozitoarele pentru hemoroizi ameliorează simptomele cauzate de hemoroizi și iritația anală, ajută la diminuarea durerilor și oferă o senzație instantanee de răcorire și ușurare.

HemoCrema reprezintă o soluție naturală, care acționează rapid datorită plantelor din compoziție. Are efecte antibacteriane, antifungice și antiinflamatoare. De asemenea, este un cicatrizant puternic.

Vezi care sunt cele mai bune creme

Ceaiuri

Ceaiurile pentru hemoroizi au un efect antiseptic intestinal și contribuie la reducerea ratei de înmulțire a bacteriilor ce atacă rana hemoroidală. Pentru a facilita procesul de vindecare, recomandăm să le utilizați atât intern, de câteva ori pe zi, cât și extern, sub formă de comprese cu ceai sau băi de șezut.

Vezi care sunt cele mai bune ceaiuri

Băi de șezut

Băile de șezut de câteva ori pe zi vă vor ajuta să calmați durerea provocată de hemoroizi. Puteți pune în apă, 1 litru de ceai de pelin sau gălbenele, bine infuzat, pentru a beneficia de proprietățile lor calmante. Ulterior, aplicați o compresă cu gheață sau un HemoSupozitor pentru ameliorarea simptomelor.

Vezi cum se fac baile de sezut

Uleiuri

Uleiurile pentru hemoroizi ajută la stimularea regenerării celulelor afectate. De asemenea, vă vor calma inflamațiile, ameliora durerile și ajuta nervii amorțiți. Sunt antialergice și protejează rana de infecții. Pot fi aplicate direct pe zona afectată, pentru tratarea hemoroizilor.

Vezi care sunt cele mai bune uleiuri

Leacuri Bătrânești

Pentru tratarea hemoroizilor, există câteva remedii naturiste, pe care le foloseau și bunicii noștri. Unul dintre cele mai folosite leacuri bătrânești este ceaiul din mușețel, coada-şoricelului, troscot, şi nalbă-mare. Amestecul de plante se infuzează cu 250 ml de apă fierbinte și se consumă de trei ori pe zi, cu 20 de minute înaintea meselor principale.

Un alt leac bătrânesc la care puteți apela atunci când sunteți însărcinate, sunt cataplasmele pe bază de varză sau de argilă. Varza se zdrobește și se amestecă cu puțină apă caldă, pentru a forma o pastă. În cazul argilei, aceasta se amestecă cu apă călduţă până obțineți o pastă de consistenţa smântânii. Ungeți apoi zona inflamată și lăsa-ți să acționeze câteva ore. Aplicate zilnic, veți observa în scurt timp, îmbunătățiri.

Medicamentație

Atunci când nu funcționează niciun remediu menționat mai sus, apelați la medicul specialist, pentru a vă oferi o medicamentație adecvată. De regulă, utilizarea pastilelelor pentru hemoroizi, vă ajută să aveți un flux sangvin normal, iar durerile și disconfortul se ameliorează.

Vezi cel mai bun medicament pentru hemoroizi

Vitamine

În timpul sarcinii, vitaminele vă vor ajuta să vă mențineți organismul sănătos, pentru ca fătul să crească puternic și fără probleme. Vitaminele special concepute de noi pentru hemoroizi sunt utile în tratamentul antihemoroidal, având rol important în procesul de regenerare celulară, îmbunătățirea funcționării vaselor de sânge, accelerarea procesului de vindecare și îmbunătățirea sistemului imunitar.

Antibiotice

Antibioticele pentru hemoroizi sunt prescrise de către medicul specialist la primele semne de infecție. Ele vor opri reproducerea florei patogene și vor distruge bacteriile existente. Recomandăm să mergeți la medic încă de la primele semne de infecție și disconfort major, pentru a preveni din timp complicațiile. Evitați să vă administrați antibiotice la întâmplare, fiindcă pot dăuna sarcinii.

Antiinflamatoare

Unguentele sau supozitoarele pe bază de corticoizi sau lidocaină, au un puternic efect antiinflamator, provocând calmarea rapidă a simptomelor. Ca și în cazul antibioticelor, recomandăm administrarea antiinflamatoarelor, doar după consultarea medicul specialist în prealabil.

Analgezice

Cremele cu analgezice se folosesc pentru tratamentul hemoroizilor externi, însă există și creme cu aplicator pentru hemoroizi, ce pot fi introduse cu ușurință în canalul rectal, pentru ameliorarea durerii produsă de hemoroizii interni.

Vezi cele mai bune analgezice

Cum pot fi preveniți hemoroizii în timpul sarcinii?

Hemoroizii pot fi preveniți cu ușurință atunci când urmați câteva sfaturi practice și utile. Important este să începeți să le integrați în regimul zilnic, încă din primele luni de sarcină.

Evitarea constipației

În primul rând, evitați pe cât posibil constipația. Hidratați-vă în mod corespunzător și consumați cât mai multe fructe, legume si mancare usoara, pentru îmbunătățirea digestiei.

Mișcare și exerciții

Mișcarea și exercițiile s-au dovedit a fi eficiente în evitarea constipației și prevenirea apariției hemoroizilor în timpul sarcinii. Noi vă recomandăm exercitiile Kegel. Acestea au rolul de a întări mușchii pubococcigieni și de a îmbunătăți circulația sangvină din zona rectală.

Exercițiile Kegel în poziția întins pe spate sunt recomandate dacă nu le-ați mai făcut până acum și presupun încordarea mușchilor genitali, timp de 10 secunde.

Plimbările zilnice, timp de 30 de minute sau o oră, sunt de asemenea recomandate pentru prevenirea formării hemoroizilor și îmbunătățirea digestiei.

Obiceiuri alimentare sănătoase

Printre alimentele bune pentru hemoroizi, recomandăm perele, fructele de pădure, avocado, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe.

Dispar hemoroizii după sarcină?

Hemoroizii pot dispărea complet după naștere, fără niciun tratament. Acest lucru se întâmplă datorită revenirii la normal al nivelului hormonilor, volumului de sânge și scăderea presiunii intra-abdominale după naștere.

După sarcină, există posibilitatea de a dezvolta hemoroizi, atunci când depuneți efort prelungi în timpul etapei travaliului.

Când ar trebui văzut un medic specialist?

Dacă sunteți însărcinată și suspectați apariția hemoroizilor, vizitați medicul specialist încă de la simptomele care vă produc un disconfort mai supărător. Nu așteptați până apar semne de sângerări. Medicul proctolog vă va consulta și indica cel mai bun tratament, care să nu afecteze dezvoltarea sănătoasă a sarcinii.

Alexandru Ionescu
Alexandru Ionescu

Medic Specializat pe Urologie cu peste 30 de ani de experienta in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.